Лялька-мотанка — унікальне явище української культури. Історія походження народної ляльки. Класифікація народних ляльок

Про матеріал
Лялька-мотанка – це одна з найдавніших народних іграшок, яка, пройшовши крізь тисячоліття, існує і є дуже популярною навіть сьогодні. Лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом матері - прародительниці, символом мудрості, берегинею роду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лялька-мотанка — унікальне явище української культури. Історія походження народної ляльки. Класифікація народних ляльок Проєкт 5: Лялька-мотанка (оберіг)Основна технологія: технологія виготовлення ляльки-мотанки

Номер слайду 2

Моя лялька-мотанка Ниточкою змотана, Оберіг мій на землі, Талісман мені в житті.

Номер слайду 3

Полотняна лялька. Стародавній Рим (IV-III ст. до н. е.)Перша лялька-мотанка була виготовлена більше 5 тисяч років тому. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині. Обов’язкова умова - іграшка повинна бути хрестоподібної форми, щоб не нагадувати собою реальної людини.

Номер слайду 4

Для виготовлення ляльки-мотанки використовують натуральні матеріали: бавовну, льон, вовну, дерево, бісер, збір трав тощо. Потужну захисну силу мають ляльки, виготовлені з натурального конопляного полотна – це універсальний родинний оберіг від нещастя і хвороб. Спосіб простий - перекручування й перев'язування тканини. Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою.

Номер слайду 5

Лялька-мотанка – це одна з найдавніших народних іграшок, яка, пройшовши крізь тисячоліття, існує і є дуже популярною навіть сьогодні. Лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом матері - прародительниці, символом мудрості, берегинею роду. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку, як оберіг для нової домівки.

Номер слайду 6

Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. Усі деталі міцно примотуються ниткою, вузлики не зав’язують. Для виготовлення мотанки-оберегу також використовували клаптики ношеного одягу, до того ж «щасливого» - того, який носили в найкращі періоди життя, не затьмареного ні бідами, ні хворобами чи бідністю.

Номер слайду 7

Лялька повинна бути одягнена у світлу вишиту сорочечку, під’юпник і запаску. Усі елементи одягу є оберегами:спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи - минулий, теперішній і майбутній; обов’язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Також повинен бути головний убір - очіпок, стрічка чи хустка, що символізує зв’язок із небом.

Номер слайду 8

Червоний – колір життя, вогню, кохання. Цей колір здавна вважається захисним, тому ляльку-берегиню в червоному можна поставити навпроти вхідних дверей, вона буде захищати вашу домівку від проникнення поганої енергії. Зелений – колір здоров’я та багатства. Зелений колір з рослинним орнаментом - символ Матінки-Природи. Природу шанували, бо вона давала все для життя і здоров’я. Таку мотанку можна поставити біля мішечків з лікарськими травами. Жовтий – колір сонця, пшениці, землі, фізичного світу;Синій – колір творчості та саморозвитку; Фіолетовий – колір мудрості; Золотий – колір Божої любові. Значення кольорів:

Номер слайду 9

Хрест на обличчі має символічне значення, адже це знак сонця, знак духовного єднання неба та землі, чоловічого та жіночого начала. Тому такі ляльки є оберегами для сім’ї, вони сприяють гармонії в родині, порозумінню між чоловіком та жінкою. Обличчя як такого у традиційної ляльки-оберегу немає. Ляльку остерігалися пов’язувати з конкретною людиною, якщо це не диктувалося спеціальними магічними обрядами, бо вважалося, якщо ляльці зробити обличчя, а особливо очі, в них може влетіти дух живої істоти.

Номер слайду 10

Лялька - немовля При народженні дитини українці виготовляли ляльку-немовляти. Лялька-закрутка виконана у вигляді немовляти в пелюшках. Її укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони її сну та здоров’я.

Номер слайду 11

Лялька «Нерозлучники» – символ вірності та взаємного кохання, оберіг миру та злагоди у родині. Лялька «Нерозлучники»

Номер слайду 12

Лялечка-зерновушка (круп'яничка)Вважалося, що вона приносить в дім достаток, благополуччя, допомагає досягти успіхів у роботі. Лялька – Багаторучиця. Таку ляльку полюбляли господині, її підвішували над прялкою чи піччю для того, щоб господиня встигала робити всю хатню роботу. А лялька допомагала їй у цій справі.

Номер слайду 13

Виготовляли лялечок також і з соломи, очерету, трави та кукурудзяного листя.

Номер слайду 14

Авторські мотанки в сучасному стилі

Номер слайду 15

В Україні майстрині з різних містечок завжди показують свої лялечки на виставку зацікавлюючи людей своїм талантом,а давайте і ми глянемо на ці чудові таланти затамувавши подих:

Номер слайду 16

Львівська область

Номер слайду 17

Мотанки з Коломиї

Номер слайду 18

Київська область

Номер слайду 19

Сумська область

Номер слайду 20

Харківська область

Номер слайду 21

Мотанки в сучасному стилі

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПовторити правила з техніки безпеки. Опрацювати презентацію. Пошук моделей-аналогів для виготовлення ляльки-мотанки. ознайомитися з видами ляльок-мотанок за посиланням: https://www.sites.google.com/site/lalkamotanka120/0-4-riznovidi-lalki-motanki. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
1296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку