Льюїс Керролл (1832-1898). «Аліса в Країні Див». Творча історія книги.

Про матеріал
Життя і творчість Льюїса Керролла. Історія створення книги «Аліса в Країні Див».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Льюїс Керролл (1832-1898). «Аліса в Країні Див». Творча історія книги. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Зарубіжна література 5 клас

Номер слайду 2

Чарльз Лутвідж Доджсон– відомий англійський письменник, математик, священик Псевдонім - Льюїс Керролл

Номер слайду 3

Дитинство письменника Чарльз народився в старовинному селі в англійському графстві Чешир 27 січня 1832 року. Він був найстаршим хлопчиком, але третьою дитиною у родині священика та мав трьох молодших братів і сімох сестер. Часто старший брат вигадував для малечі ігри, забави та розваги.

Номер слайду 4

Льюїсу Керроллу випало жити в Англії в  добу, яка від імені королеви Вікторії отримала назву «Вікторіанська». Діти мусили ходити повільно й поважно, говорити правильною й гарною мовою, гратися в тихі й малорухливі ігри, не дошкуляти дорослим і займатися лише корисними справами.

Номер слайду 5

Діти отримали домашнє виховання Батько навчав дітей закону Божого, різних мов та основ природничих наук. Він не стримував у дітях прагнення до найрізноманітніших ігор. Чарльз був найбільшим вигадником. Разом із сільським столяром хлопчик змайстрував театр маріонеток; написав для нього п'єси, які сам і розігрував.

Номер слайду 6

Навчання Коли Чарльзові виповнилося дванадцять років, його віддали в школу. Навчався Чарльз легко. Особливий інтерес він виявив до математики та класичних мов. Пізніше закінчив коледж Христової церкви, один із найстаріших в Оксфорді, з відзнакою за двома факультетами: математики та класичних мов — випадок рідкісний навіть на ті часи. І ось він вже - доктор Доджсон, що присвятив себе математиці. 

Номер слайду 7

Захоплення Дивак-математик пристрасно любив театр, непогано грав у шахи, крокет і більярд. Багато малював олівцем або вуглем, ілюструючи власні юнацькі спроби. Захоплювався фотографією і досяг тут дивовижних висот. На думку фахівців, Керролл був одним із найкращих фотографів XIX століття.

Номер слайду 8

Історія Аліси 4 липня 1862 року Чарлз у товаристві трьох юних дочок ректора оксфордського коледжу здійснив прогулянку на човні. Одну із трьох дівчаток звали Аліса на прізвище Лідделл, і їй було десять років. На відпочинку вона попросила містера Доджсона розказати казку. Повернувшись додому, Керролл записав контури сюжету. Казка мала назву «Пригоди Аліси під землею». В 1865 році книжка побачила світ під назвою «Аліса в Країні Чудес».

Номер слайду 9

Любов до дітей Щоб показати свою щиру любов до дітей, автор вводить Алісу у фантастичний світ, чарівну атмосферу якого створюють дивовижні події, казкові персонажі, які вміють розмовляти; птахи, звірі, предмети наділені незвичайними властивостями

Номер слайду 10

Слава Льюїса Керролла Коли англійська королева, захопившись пригодами «Аліси в Країні Див», побажала прочитати інші твори того ж автора, їй принесли математичні трактати.

Номер слайду 11

Перекладачі на українську мову Валентин Корнієнко (перекладач на українську мову 2001) Галина Бушина (1960)  Володимир Панченко  (2007)  Вікторія Наріжна (2008)

Номер слайду 12

Творчий спадок За життя Керролла казкова повість перевидавалась понад тридцять разів. Кращі театри виставляли на сцені драматичні переробки казки. В 1871 році вийшла друга книга Керролла , присвячена пригодам Аліси - «Аліса в Задзеркаллі». В 1876 році - поема «Полювання на Снарка», що оповідає про пригоди дев'яти осіб і одного бобра.

Номер слайду 13

14 січня 1898 Чарльз Доджсон помер у будинку своєї сестри в Гілдфорді, графство Суррей , через запалення легенів Він залишив після себе безліч щоденників і величезну кількість загадок - біографи досі висувають найрізноманітніші припущення про те, який же був цей чоловік На гілдфордскому цвинтарі на могилі стоїть простий білий хрест.

Номер слайду 14

У самому центрі села, де народився Льюїс Керролл, Дарсбері знаходиться Церква Всіх Святих, східне вікно якої прикрашено зображеннями героїв «Аліси в країні Див» 

Номер слайду 15

Завдання для самостійного опрацювання. 1.Заповніть таблицю 2. Прочитайте І-ІІІ розділи казки «Аліса в Країні Див». 3. Складіть простий план до розділу «Униз і вглиб кролячою норою» Народження Родина Навчання Робота, захоплення Перше друковане видання Псевдонім Творчий спадок Перекладачі Хто така Аліса Лідделл?

ppt
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку