Льюїс Керролл. "Аліса в Країні Див"

Про матеріал
Презентація допоможе висвітлити основні факти життя і творчості Льюїса Керролла, показати зв'язок його творчості з особливостями «вікторіанської доби», розкрити творчу історію книжки «Аліса в Країні Див», її зв'язок із біографією письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація учителя зарубіжної літератури. Самбірської гімназії МІЛЬКОВИЧ ОКСАНИ МИКОЛАЇВНИ

Номер слайду 2

Льюїс Керролл«Аліса в Країні Див»

Номер слайду 3

Треба йти, йти і не зупинятися, поки не прийдеш. Куди йти, не знаю, тільки треба обов’язково йти. Це найкращий шлях до досягнення мети. Л. Керролл

Номер слайду 4

Льюїс Керролл. Лью́їс Ке́ррол (англ. Lewis Carroll, справжнє ім'я Чарльз Ла́твідж (Лю́твідж) До́джсон, Charles Lutwidge Dodgson; 1832 — 1898) — англійський письменник, математик, філософ, логік, священник і фотограф. Найвідоміші літературні твори Керролла: «Пригоди Аліси у Дивокраї» (Alice's Adventures in Wonderland) і продовження «Аліса в задзеркаллі» (Through the Looking-Glass), а також поеми «Полювання на Снарка» (The Hunting of the Snark) і «Бурмоковт» (Jabberwocky : Jabber — балаканина, wacky — ідіотський, божевільний).

Номер слайду 5

Льюїс Керролл (справжнє його ім'я Чарльз Латуідж Доджсон) народився 27 січня 1832 року в сім'ї парафіяльного священика в графстві Чешир. У віці 12 років вступив до приватної школи поблизу Річмонда, а через рік продовжив навчання в Rugby School. У 1851 році Керролл переїхав в Оксфорд, де вступив до одного з коледжів при університеті. Закінчивши університет, він протягом 26 років (1855-1881) читав лекції з математики, будучи професором в Оксфордському університеті. Свою літературну діяльність Льюїс Керролл почав ще під час навчання в коледжі. Свої короткі вірші й оповідання він відсилав у різні журнали, підписуючи їх псевдонімом Льюїс Керролл.Їм було написано і опубліковано безліч робіт з математики під його власним ім'ям. Наукові роботи Керролла присвячені математичній логіці, і в них автор передбачив багато з її положень. Тим не менше, більшість людей знають його як дитячого письменника, автора казок «Аліса в країні чудес», «Аліса в Задзеркаллі» та повісті «Полювання на снорк». У своїх казках він з неабиякою часткою іронії зображує англійське суспільство свого часу, а також посміюється над нашим шаблонним мисленням. Ще одним великим захопленням письменника і математика була фотографія, якої він приділяв багато свого часу. Помер Льюїс Керролл 14 січня 1898 року в Гілфорді, графство Суррей.

Номер слайду 6

Походження псевдоніма. Всесвітньо відомий псевдонім професора математики Доджсона було утворено такою вподобаною письменником грою слів. А саме, англійське Charles Lutwidge спочатку було задаптовано до латини. Після цього отримане ім'я Carolus Ludovicus Доджсон переклав англійською і переставив слова місцями, явивши світу Lewis Carroll — Льюїса Керрола.

Номер слайду 7

Історія написання твору Всесвітньо відому слави принесли йому пригоди чудової дівчинки Аліси. У 1855 році він познайомився з дівчинкою Алісою Ліддел, донькою декана коледжу Генрі Ліддела. Їй тоді було три роки. 4 липня 1862 року, кажуть, день був сонячний, вдалий для пікніка. В Англії дуже люблять влаштовувати пікніки, такі заміські прогулянки: де-небудь на узліссі сідають в тіні дерева, виймають з кошиків бутерброди, пляшки з соком, фрукти. Навіть звичайний хліб стає на свіжому повітрі надзвичайно смачним. І ось Доджсон разом зі своїм колегою і трьома сестричками Ліддел (Лоріні було 13, Алісі – 10, Едіт – 8) пливли на човні Темзою. Аліса просила розповісти казку. Він почав щось вигадувати, щоб потішити дітей. А під час прощання Аліса раптом сказала: «Містер Доджсон, мені б дуже хотілося, щоб ви написали для мене про пригоди Аліси». Він просидів усю ніч, записуючи в зошит усі нісенітниці, що прийшли в голову. Отак і з’явилася казка про Алісу, перший екземпляр якої він згодом переписав для Аліси від руки і прикрасив його 37 власними малюнками та спеціальною римованою присвятою. Зараз рукопис зберігається в Британському музеї в Лондоні.

Номер слайду 8

Перший оригінальний рукопис книги "Пригоди Аліси у дивокраї" називався "Пригоди Аліси під землею". Льюїс Керролл подарував книжку десятирічній Алісі Ліддел, доньці свого друга та колеги. "Я думаю, що історія Аліси бере свій початок в той літній день, коли сонце палило настільки сильно, що ми висадились на галявині, кинувши човен, аби тільки сховатися у тінь. Там уся трійця завела стару пісню: "Розкажи історію" - так і почалась чудова казка", - згадувала пізніше Аліса.

Номер слайду 9

Через 6 років Керролл написав продовження пригод головної героїні цього твору – «Аліса в Задзеркаллі», де юна героїня перетворилася на справжню королеву. Себе письменник зобразив у вигляді Білого Лицаря, який розповідає Алісі про неймовірні винаходи. А на прощання просить озирнутися й помахати йому рукою…

Номер слайду 10

Особливості “вікторіанської доби”Льюїсу Керролові випало жити в Англії у добу, яка за іменем королеви Вікторії отримала назву «вікторіанської». Королева Вікторія правила найдовше за всіх англійських королів – 64 роки (з 1837 по 1901 рік). За тих часів вважалося гарним смаком стримувати себе в усьому – вчинках, почуттях, емоціях. Дітей змалку привчали до вишуканих манер, чемності, усталених правил поведінки. Вони мусили ходити повільно й поважно, говорити правильною і гарною мовою, гратися в тихі й малорухливі ігри (переважно карти, шахи, крокет), не дошкуляти дорослим і займатися лише корисними справами. У школі і вдома діти мусили читати багато повчальних творів, вивчати предмети, які були не надто цікавими, але, як вважали дорослі, сприяли формуванню їхньої моралі відповідно до законів «вікторіанської» доби.

Номер слайду 11

Теорія літератури. Повість – великий розповідний прозовий твір, у якому широко змальовано життя одного чи кількох героїв протягом тривалого або важливого за подіями часу. Повість-казка – жанр літератури, в якому фантастичні світи, події та герої в той же час відображають особливості та правила світу реального. Повість-казка ставить перед читачем більш складне завдання, ніж просто казка: на прикладі вигаданої ситуації пропонує йому розібратися в людських відносинах, навчитися розрізняти погане і хороше в характерах і вчинках героїв. Повість-казка, з одного боку, створює уявний світ, а з іншого боку, розповідає про світі реальному. Поєднання казковості і реалістичності і визначає специфіку цього різновиду літературної казки. 

Номер слайду 12

Ознаки казки. Переслідування Білого Кролика, політ Аліси колодязем кролячої нори, загадковий коридор, озеро сліз. Білий Кролик, Миша, Чеширський Кіт, Гусениця, які вміють розмовляти. Їжа, напої, віяло, гриб, за допомогою яких Аліса то зменшується, то збільшується. Золотий ключик від дверцят до чарівного саду. Ознаки повістіНемає чаклунів, добрих і злих героїв, «чарівних помічників» та інших традиційних казкових образів Герої мають ігрове «походження» Мовні жарти й ігри Пародії на вірші та пісні, популярні в Англії 60-80-х років ХІХ ст Нонсенс. Реальність у творі: прогулянка дітей; навчання у школі; знання, там отримані; характер Аліси. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

АНАЛІЗ ТВОРУРІК НАПИСАННЯ – 1865 ЖАНР. Повість-казка. ТЕМА. Дивовижні, фантастичні пригоди дівчинки Аліси вві сніІДЕЯ. Слід прагнути до пізнання світу, мріяти, бути чесним та сміливим, цінувати прості радощі життя, щасливе дитинство

Номер слайду 17

Словникова робота. Абракадабра – будь-яке незрозуміле слово або набір слів, позбавлених значення. Абсурд - безглуздість, нісенітниця, те, що суперечить здоровому глузду Каламбур – літературний прийом, використання в одному тексті різних значень одного слова або різних слів (словосполучень), схожих за звучвнням.

Номер слайду 18

Анкета – характеристика головної героїні книги Аліси{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Ім’я Аліса. З якої книги“Аліса в Країні Див” Л. Керролла. Вік 10 років. Родина Батьки, старша сестра. Освіта Навчається в школіПригоди Мандри підземним царством, стягнення та розтягнення , відвідини Герцогині, королеви Крокет, чаювання, виступ на судіРиси характеру. Допитлива, чемна, кмітлива, смілива, має непогані знання, вміє обстоювати свою думку, захищає інших, обережна. Прототип Аліса Лідделл, дочка ректора коледжу

Номер слайду 19

Характеристика героїв твору. Аліса – розумна і кумедна дівчинка. Вона весела, чесна, добра, але при цьому рішуча, іноді навіть ризикова. Білий Кролик – вічно кудись поспішає і квапиться і при цьому все втрачає. Чеширський Кіт – філософ, який може посміхатися і зникати в повітрі. Королева – червона дама, всім хоче рубати голови. Король – немудрий і жорстокий. Герцогиня - любить підводити під розмови мораль. Березневий заєць, Соня, Капелюшник - постійно п’ють чай і не раді непроханим гостям.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Підготувати розповідь про письменника. Прочитати розділи І-ІІІ повісті-казки. За бажанням намалювати ілюстрації до твору.

pptx
Додано
13 березня 2022
Переглядів
1208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку