Любов до рідної землі майстерно передана у пейзажах М.С.Главчева

Про матеріал

Роботи художника-графіка М.С.Главчева вражають різноманітністю тем і жанрів, що свідчить про широкий діапазон його творчості, джерелом якого є любов до рідної землі, до України, її народу, до історичного минулого. Серед багатьох жанрів пейзаж займає не останнє місце.

Перегляд файлу

 

 

Любов до рідної землі

майстерно передана у пейзажах М.С.Главчева

 

 

    Роботи художника-графіка М.С.Главчева вражають різноманітністю тем і жанрів, що свідчить про широкий діапазон його творчості, джерелом якого є любов до рідної землі, до України, її народу, до історичного минулого.

Серед багатьох жанрів пейзаж займає не останнє місце. Як відомо, пейзаж має свою специфіку, свої творчі таємниці, свої образи й технічні складнощі. Загалом для всіх художників пейзаж - це перш за все школа майстерності, через яку проходить митець в період свого становлення. Пізніше для одних він стає провідним жанром творчості, для інших допоміжним, але ніколи не другорядним. Про те, якими широкими можуть бути рамки пейзажу як живописного жанру, свідчать роботи Миколи Степановича. Працюючи над пейзажними етюдами, художник майстерно передає особливості природи, своєрідність архітектурних споруд .

     Багато хто вважає, що пейзаж малювати найлегше. Та це не так просто. Щоб пейзажні твори здавались ймовірними, треба до тонкощів вивчити

"анатомію" безлічі об'єктів, а крім того, натренувати око так, щоб за коротку мить воно було здатне "схопити" безліч тональних відтінків.

    Пейзажі Миколи Главчева важко переплутати з творами інших художників, хоча вони не відзначаються яскравою оригінальністю чи гостротою образного вирішення. Швидше вони привертають увагу скромністю сюжетно-пластичних засобів. Картини несуть у собі напружене внутрішнє життя, сповнене світлих, іноді щемливих роздумів та ліричної задумливості (Додаток Б).

    Пейзажі художника наділені свіжістю, соковитістю. Особливий настрій

викликає твір «Зигзиця».  В ньому відчувається здорове дихання  природи. Автор глибоко відчуває симфонію барв.

    Художник умів спостерігати за природою, за її частими змінами, відчути

той настрій, який витає в повітрі. На його пейзажах можна побачити і

туманний ранок, і дощовий день, вечірні вогні гірського селища, теплі й

ніжні сутінки. Чудове розуміння станів природи дозволило автору створити

емоційно насичені твори, що пробуджують відповідний настрій у глядача.

   На своїх полотнах Микола Степанович зображує краєвиди рідного Поділля,

Прибужжя з білими хатками під солом’яними покрівлями, мальовничі лісові галявини, які він пише по пам’яті. Творчі поїздки на Полтавщину, Чернігівщину, Кіровоградщину, в Красноярський край  надихнули його до написання нових полотен.

Особливе місце в творчості художника завжди займав сільський пейзаж. Є серія картин, яка пов’язана з нашим рідним селом. Краєвиди Нестеровець та його околиць, відображені на полотнах Главчева Миколи Степановича, тепер прикрашають нашу бібліотеку.  Це цінний подарунок для нас. Такі картини, як: «В Нестервцях», «Нестеровецький ліс» та інші .

Этюд к.о. 1969 р.

«Етюд»

Зігзиця к.о. 1975 р.

            «Зигзиця»

                                                                            DSC00704

                                                                                            Етюд «В Нестерівцях»

docx
Додано
16 квітня 2018
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку