Любов Пономаренко. „Гер переможений”. Загальнолюдська ідея гуманізму й толерантності. ТЛ: новела.

Про матеріал
Любов Пономаренко. „Гер переможений”. Загальнолюдська ідея гуманізму й толерантності. ТЛ: новела. Жанр. Новела. Час створення. 1999 рік. Автор. Любов Пономаренко (нар. 1955 р.) – сучасна українська письменниця. Тема. Зображення долі полоненого німця, який після закінчення Другої світової війни відбудовував з такими ж полоненими зруйноване українське місто. Ідея. Засудження війни, жорстокості; утвердження ідеї гуманізму й толерантності, доброти, милосердя, чуйності.
Перегляд файлу

Любов Пономаренко. „Гер переможений”. Загальнолюдська ідея гуманізму й толерантності. ТЛ: новела. 

https://lh6.googleusercontent.com/k6PUPKIpMHVv2zSHl2a0--xpapXq_Wrud_BQ9xgzBBLBxdnHZZW7fi2gWrnTM4YdIRndyNlg4OSekOT6yKiHMHBIF5TcArBxOATyH-xWXSN_tgzPVNcK_xPifB47LvpAQA=w1280https://lh4.googleusercontent.com/1ljvVW-GvNQOM3rcCpfTq-TcH59ZQFxyW6YhHu7LiStdOd6tLmX_hsE6uVPS8JS33ecY0sTG5Jpd4Ix_HTOCkb_C-3kQ0_PxeZ5gW0gHAHTt3pb4fIdOso9D10mAC9XhAQ=w1280https://lh3.googleusercontent.com/8g9fyWDxrOiUEQZsqPZ-L6DX22rz2WrXOx-cahStTzryX82HlsoTxT5NVOlddJpmD-8N0GZi1fZZjL0X95N8G9EJCsugcdbetRKyj9m-Z6JuZUza9pVlFOGfoXoiD4Q=w1280https://lh5.googleusercontent.com/JuzYSU-R5HYTZWwufvrh_kGUEdLhBJpv00DgL_dhSXw7sQ4aYkGGHG3DopA9Y-7xRjiB7qg5bgsQsUgP1x4jDeQn1PCW0NoCkh51r-WIyO0HNNhzrECJi73GzQ51Smh8gg=w1280

 

Жанр. Новела.

Час створення. 1999 рік.

Автор. Любов Пономаренко (нар. 1955 р.) – сучасна українська письменниця.

Тема. Зображення долі полоненого німця, який після закінчення Другої світової війни відбудовував з такими ж полоненими зруйноване українське місто.

Ідея. Засудження війни, жорстокості; утвердження ідеї гуманізму й толерантності, доброти, милосердя, чуйності.

Проблеми. Війна; життя і смерть; жорстокість і ненависть людини до іншої людини; розлука з сім'єю; гуманність і ненависть; милосердя і людяність.

Експозиція. Полонені німці зводять квартал, над ними знущаються.

Зав'язка. Німець Фрідріх влаштовує невеличку клумбу, але діти руйнують її, хоч він співає їм пісеньки і показує фотографію своїх доньок.

Розвиток дії. Життєва драма Фрідріха. Під осінь він був настільки захворів, що охоронець не проявляв до нього жорстокості.

Кульмінація. Самогубство головного героя. Після нього залишилась велика квітка.

Розв'язка. Через багато років оповідачка виявляє у стіні квартири фотокартку – згадку про полоненого німця.

ДОМАШНЯ РОБОТА: навіть не знаю, що сказати...такий болючий цей твір. У ньому хочеться пожаліти німця, але ж скільки горя вони принесли, скільки катувань, жорстокості. Зараз, за сім десятків років, інший кат наших людей не поступається ні жорстокістю, ні нелюдськими вчинками. На мій погляд, тоді треба було всьому світові засудити не лише гітлерівців, але й сталіністів. Цього не було зроблено, їх назвали переможцями й носилися з ними. А ті роздували свою імперськість, псевдогордість із своїми "можем пАвтАріть". З одного боку, ви не дорослі ще, з іншого - хто не знає свого минулого, той не матиме майбутнього. Та й позицію страуса ще ніхто не згадував як приклад розумної поведінки...Я лише про те, що люди, або ж ті, хто мають людську подобу, ще дикі й нецивілізовані. Особина до особини - стадо, жорстоке, цинічне, безжальне....Пам'ятаєте: ти знаєш, що ти людина..... Я не готувалась нічого написати вам, це потік свідомості...напишіть і ви, які думки з'явилися, коли прочитали мого листа, над чим задумались, що стривожило...

 

docx
Додав(-ла)
Ірина Забєліна
Додано
2 січня
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку