Усний твір-опис за картиною невідомого художника „Козак Мамай”.

Про матеріал
вчити учнів описувати зовнішність людини за картиною, формувати вміння добирати відповідні виражальні засоби; розвивати відчуття мови, формувати інтерес до минулого рідного народу; виховувати почуття національної свідомості, патріотизм, захоплення героїзмом українського козацтва
Перегляд файлу

РМ №1. Усний твір-опис за картиною невідомого художника „Козак Мамай”.

Козак Мамай — ВікіпедіяЕтносимвол української культури «Козак-Мамай»Етносимвол української культури «Козак-Мамай»

В Україні з глибокої давнини відомі картини, на яких зображено містичну особу, котра за народними переказами носить ім’я – Мамай. Набувши свого значного поширення в Україні народна картина «Козак-Мамай» освячувала чи не кожну українську хату, утворюючи своєрідний сакральний комплекс разом із традиційними іконописними образами. Жодному іншому творові  давнього українського народного малярства не судилося  прожити таке довге життя в стількох варіантах, повтореннях і копіях. Малювали «Козаків-Мамаїв» на полотнах і на стінах хат, на дверях і віконницях, на кахлях і скринях. Навіть на липових вуликах знаходять його лик.

На посвячений статус Мамая вказує, передусім, ритуальна поза і зачіска. Подібне медитаційне положення є іконографічним зображенням божеств у східних культурах (зокрема, Будди, Шиви та його іпостасей), що вказує на сакралізованість образу. Чуб, так званий “козацький оселедець”, традиція носіння якого бере початок в арійській культурі (чут), символізує вищі духовні сили. Те, що чоловік, який його має, усвідомив та знаходиться в безпосередньому зв’язку з Богом. 

Для розуміння значущості Мамая для українського народу, необхідно дати відповідь на головне питання дослідження: Чому українці надали сакральний статус Мамаю, використовуючи його образ, як оберіг від темних сил та усіляких бід , звертаючись за допомогою в повсякденних справах ,нарівні з християнськими святинями? Цей факт є ще одним доказом того, що Мамай не є звичайною людиною, а скоріш божественною сутністю, Аватар, втілення самого Бога.

Мамай - містичний характерник

Відомо з давніх джерел , що Мамай – вчив таємниць характерництва, тобто сам був характерником . Аналіз та правильне розуміння терміну “характерник” – допоможе прочинити деяке світло на це питання та вкаже нам той шлях по якому ми дістанемось остаточної відповіді. Спробуємо знайти , яке значення має поняття ” характерник” та загалом характерництво ,як езотерична філософія та система практик. 

Мусимо говорити про зв'язок із буддистськими божествами, зокрема з Шивою. Шиву вважають засновником Йоги так само, як і  містичний Мамай  вважається винахідником  давньої, таємної практики та життєвої  філософії –  характерництва.  Можна зробити висновок про  те , що слово характерник” вживалося по  відношенню до блаженної , духовно-розвиненої  людини ,яка досягла завдяки своїм практикам,  вищого стану свідомості і як результат  отримавши надлюдські можливості набула певної  божественності. 

Атрибутика картин, на яких зображений Мамай:

  • Дерево. Майже на всіх відомих картинах “Козак Мамай” є зображення дерева, здебільшого дуба - сила
  • Кінь. Зображення коня є майже на всіх картинах без нього неможливо уявити козака ні в мирний, ні у воєнний час-вірний друг
  • Кобза або бандура - піднімає дух
  • Люлька ...
  • Зброя. ...
  • Рушниці. ...
  • Ріжки-порохівниці. ...
  • Лук, стріли, сагайдак.

Кожна деталь символічна й важлива.

Домашня робота: виконайте опис козака Мамая за однією з картин

docx
Додав(-ла)
Ірина Забєліна
Додано
2 січня
Переглядів
119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку