Людина в суспільстві.

Про матеріал
Презентація підготовлена до уроку з предмету "Вступ до історії України та громадянська освіта" 5 клас. В презентації представлен матеріал про виникнення первісних спільнот, як виникло суспільство, поняття, що таке "Держава".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина в суспільстві

Номер слайду 2

Мета:дізнатися, що таке суспільство, які його функції; визначати роль груп у суспільстві та житті людини; вчитися визначати можливий вплив тих чи інших подій на життя суспільства загалом, його окремих груп або представників.

Номер слайду 3

Очікувані результати:учень може дати визначення поняття суспільство, назвати його функції; може визначити роль груп у суспільстві та житті людини; визначає зв’язок між поглядами та потребами людей і їхньою належністю до відповідної групи суспільства; розуміє взаємозалежність природи, суспільства та його історії, зв’язок природних потреб людей із подіями їхнього життя, станом суспільства в минулому й сьогоденні.

Номер слайду 4

План: Первісні спільноти. Що таке суспільство?Держава.

Номер слайду 5

Становлення людини відбувалося у взаємодії з природою, адже існувало безліч природних небезпек, які потрібно було долати. Виживання людини залежало від уміння об’єднатися та налагодити життя в гурті. Перші об’єднання називають первісним людським стадом. Первісні спільноти.

Номер слайду 6

Згодом та розвитком знань і вмінь людей, набуття ними досвіду, формувалися нові спільноти – родові громади. Це були групи з 25-30 родичів, які проживали разом і спільно розпоряджалися здобиччю та майном. Керували общинами досвідчені члени роду – старійшини. З часом вдосконалювалося знаряддя праці, люди навчилися обробляти землю, а приручивши тварин – займатися скотарством. Життя людей змінювалося: складнішими ставали відносини всередині громади, деякі сім’ї почали жити й господарювати окремо. Так виникли територіальні( сусідські ) громади.

Номер слайду 7

Хоча людей і поєднувало життя в громаді, з часом між ними виникала майнова нерівність. Люди почали ворогувати за землі, пасовиська, корисні копалини. Задля захисту своїх володінь громади поступово гуртувалися в племена, а ті в своєю чергою за спільністю мови, території та способу життя об’єднувалися в племінні союзи.

Номер слайду 8

Плем’я мало свій центр – укріплене поселення, де проводили збори, на яких вирішували важливі питання життя племені, жили старійшини та вождь, наділені владою. Згодом такі центри ставали укріпленими поселеннями – городищами, а ті з часом перетворилися на міста.

Номер слайду 9

Подальше зміцнення племінних союзів призвело до появи держави. Рівень розвитку людського суспільства, за якого постають міста, винаходять писемність, з’являється держава, в історії називають цивілізацією. Цивілізація - це - цепевний етап розвитку людства та його культури. Для неїпотрібні певні умови - місто, письмо, форми державного устрою.

Номер слайду 10

Слово «суспільство» означає «спільнота людей». Ми живемо серед людей, тобто в суспільстві. Це виявляється у взаєминах з іншими людьми. З одними людьми ми пов’язані родиною,з іншими - спільними справами ( наприклад, навчанням у школі, заняттям спортом, спільними інтересами). З багатьма людьми ми пов’язані місцем проживання (місто чи село, певний регіон), належністю до одного народу. Що таке суспільство?

Номер слайду 11

Водночас кожна людина належить і до більших спільнот, об’єднаних за певною ознакою – приміром, за віком, місцем проживання, професією тощо. Такі групи називають великими групами. Люди які знайомі один з одним, безпосередньо спілкуються, називають малими групами. Особливості життя соціальних груп у різні історичні періоди досліджують історики.

Номер слайду 12

На певному етапі розвитку людського суспільства виникає держава як спосіб організації суспільного життя. Держава – форма організації суспільства на певній території, визначеній кордонами, має сформовану владу і керується одним правом ( тобто обов’язковими для всіх правилами поведінки). Держави не були однаковими впродовж історії. Держави, найвища влада в яких належить верховному правителю – королю, князеві, хану, цареві, називають монархіями. Володар – монарх отримує і передає владу у спадок. По-іншому облаштовані держави, які називають республіками – у них народ обирає найповажніших осіб на певний час. Держава.

pptx
Додано
23 квітня 2023
Переглядів
1794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку