Мацейко С.В. Студентська науково-практична конференція.Тема доповіді: "ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ВІЙНИ"

Про матеріал
Студентська науково-практична конференція. Тема доповіді: ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ВІЙНИ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Чернівецький індустріальний фаховий коледж. Студентська науково-практична конференція. Тема доповіді: ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ВІЙНИВиконала студентка групи ТД/ВП-11 Олександра Федько. Керівник роботи: Викладач хімії Світлана МАЦЕЙКО

Номер слайду 2

Актуальність теми: Довкілля на часі навіть під час війни. Війна в Україні вплинула на кожну складову довкілля - тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довготривалими та матимуть глобальний характер. Екоцид - це злочин, скоєний проти природи: масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. Мета роботи: показати наслідки військових дій в Україні. Завдання: розглянути вплив військових дій на екологію України; вивчити поняття екологічної безпеки; виявити злочини росії проти життя на планеті.

Номер слайду 3

Природа та війна в Україні: як військове вторгнення Росії впливає на довкілля? За оцінками української влади, внаслідок військових дій агресорки - росії постраждали 900 заповідних природних територій України, приблизно 1,2 мільйона гектарів, або близько 30% усіх заповідних територій України, постраждали від наслідків війни. Від війни потерпають не лише люди, а й навколишнє середовище. Забруднюється повітря, ґрунти, ліси та водойми. Орієнтовна сума шкоди, яку рашисти завдали довкіллю України, становить понад 962 мільярди гривень станом на сьогодні. Про це заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час брифінгу в Media Center Ukraine.

Номер слайду 4

Легені планети під загрозою Війною охоплено близько 3 мільйонів гектарів лісу в Україні. Приблизно 23,3 тисячі гектарів випалено, частину з них втрачено назавжди. Для відновлення лісів, замість тих, що були пошкоджені, спалені, загалом потрібно щонайменше 30-20 років. Серед найбільше постраждалих регіонів: Чернігівщина – приблизно 400 тисяч гектарів, Сумщина - 290 тисяч, Луганщина – 200 тисяч, Київщина, Житомирщина та Харківщина – 120-160 тисяч гектарів. Ці цифри є орієнтовними.

Номер слайду 5

Пожежі в екосистемах через бойові дії З настанням весни зростає ризик виникнення пожеж в екосистемах унаслідок обстрілів. Після сходження снігу торішня трава підсихає і може швидко спалахнути. На територіях, окупованих російськими військами, служби ДСНС не зможуть працювати та проводити ліквідацію загорянь. Крім лісів де ведуться активні бойові дії, поширені болотні екосистеми і торфовища де можуть виникнути пожежі. Під час горіння торфовищ в повітря виділяються такі токсичні речовини, як діоксид вуглецю, летючо-органічні сполуки, до складу яких входить формальдегід. На момент написання матеріалу на супутникових знімках вже були зафіксовані невеликі пожежі в природних територіях, зокрема і в Чорнобильській зоні. 11 березня 2022 року внаслідок військових дій на території Чорнобильської зони було зафіксовано пожежу за допомогою Європейської інформаційної системи про лісові пожежі EFFIS.

Номер слайду 6

Наслідки від пожеж на промислових об’єктах Обстріли об’єктів промисловості та інфраструктури призводять до пожеж, які спричиняють додаткове забруднення повітря, ґрунту та води. Продукти горіння, які потрапляють у повітря складаються з токсичних газів і твердих частинок. На цих об’єктах також буде значне забруднення ґрунту та води. Ризики, пов’язані з пошкодженням комунікацій, підприємств та інших об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, мають особливе значення, адже в умовах відсутності контролю й можливостей ліквідації негативних наслідків ці явища потенційно збільшують масштаби негативного впливу.

Номер слайду 7

Хімічне забруднення від обстрілів і ракет Оболонки боєприпасів, згоріла техніка, збиті літаки містить у своєму складі не тільки стандартні залізо та вуглець, а й сірку та мідь, які потрапляють до ґрунту і можуть мігрувати до ґрунтових вод і потрапляти до харчових ланцюгів, впливаючи і на тварин, і на людей. Під час детонації ракет та артилерійських снарядів утворюється низка хімічних сполук: чадний газ (CO), вуглекислий газ (CO2), водяна пара (H2 O), бурий газ (NO), закис азоту (N2 O), діоксид азоту (NO2), формальдегід (CH2 О), пари ціанистої кислоти (HCN), азот (N2), а також велика кількість токсичної органіки, окислюються навколишні ґрунти, деревина, дернина, конструкції.

Номер слайду 8

Росія перетворила значну частину українських чорноземів у найбільш забруднені вибухівкою землі у світі. Площі сільськогосподарських угідь, нашпиговані мінами та боєприпасами, забруднені нафтопродуктами та хімічними сполуками, розорені вирвами, збільшуються щодня. І передусім у регіонах з найродючішими в Україні ґрунтами. Руйнація верхнього, поживного шару внаслідок токсичного впливу вибухових пристроїв, боєприпасів, військової техніки призводить до втрати родючості і робить поля непридатними для сільгоспвиробництва. За приблизними оцінками, в Україні заміновано 30% території – близько 200 тис. кв. км. Для їх розмінування знадобиться щонайменше 10 років.

Номер слайду 9

Забруднення моря Море це дуже динамічна система. Вплив на початку може бути непомітним для пересічного громадянина, але більш очевидним для науковців. Водночас вплив може бути довгостроковим, коли наслідки ми побачимо через декілька років або десятиліть. У випадку з Чорним морем люди вже помічають вплив на морських ссавців і дельфінів. Питання зараз досліджуються, але вже є дані про те, що цього року кількість смертей дельфінів набагато вища за середню в попередні. Цей вплив вже зараз очевидний і в інших країнах на узбережжі Чорного моря, де були зафіксовані випадки масової загибелі дельфінів. В Україні зараз порушили кримінальне провадження за фактом масової загибелі (екоциду) дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії росії проти України. В червні 2022 року в ЗМІ з'явилася інформація про аномальне збільшення смертності дельфінів біля узбережжя Туреччини та Болгарії через російську агресію в Україні.

Номер слайду 10

Стічні води у Дніпрі Пошкодження комунальних комунікацій призводить до забруднення органічними речовинами води. 14 березня відбувся обстріл очисних споруд Василівського експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення (с. Верхня Криниця, Запорізька область). Через це зруйновано будівлю каналізаційної насосної станції №1, що подає стічні води міста Василівка на очисні споруди. Зворотні води з міста зараз потрапляють до Дніпра без будь-якого очищення. Неочищенні скиди містять велику кількість органічних речовин, яйця гельмінтів, патогенні бактерії, сульфати, хлориди. Таке забруднення може призвести до великих масштабів цвітіння води в Дніпрі та Чорному морі з настанням теплішої погоди.10

Номер слайду 11

Природні території, які постраждали внаслідок військового вторгнення за даними ГО “Українська природоохоронна група”

Номер слайду 12

Природоохоронні території України під час війни Внаслідок вторгнення росії постраждали 20% природоохоронних територій загальною площею близько мільйона гектарів. Під загрозою залишаються 8 заповідників, 10 національних природних парків та 2 біосферні заповідники. Серед них Чорноморський біосферний заповідник (розташований на території та акваторії Херсонської та частково Миколаївської областей), біосферний заповідник “Асканія-Нова”, Азово-Сиваський національний природний парк, парк “Олешківські Піски”, парк “Джарилгацький” (Херсонська область).

Номер слайду 13

Через війну під загрозою зникнення опинилося майже 700 видів тварин і понад 800 видів рослин, частина з яких занесена до Червоної книги

Номер слайду 14

Пернаті, подібно як і люди, гинуть внаслідок бойових дій, покидають свої гнізда, втрачають потомство Крізь Україну проходять три основні міграційні шляхи птахів, від яких залежать 400 видів птахів: Азово-Чорноморський широтний – із найбільшою концентрацією перелітних птахів в Україні; Поліський широтний – уздовж лісової смуги Полісся і на півночі Лісостепу; Дніпровський меридіанний міграційний шлях, який проходить уздовж річища Дніпра та його притоки Десни. Цей шлях особливо використовують водоплавні та прибережні птахи – гуси, качки, гагари, кулики, мартини, крячки та інші. Більша частина міграційних коридорів зараз пролягає над зоною бойових дій. Усе це може стати причиною неспокою птахів, їх виснаження через зміну маршрутів чи відсутності можливості відпочити, потрапляння під обстріли.

Номер слайду 15

Атомні ризики Росія створює реальну загрозу ядерної та радіаційної катастрофи. Факт захоплення й утримання двох атомних станцій (зараз під окупацією перебуває Запорізька АЕС) може бути катастрофічним не лише в масштабах країни, а й цілого європейського континенту.

Номер слайду 16

Криза питної води Це один із тяжких наслідків війни. З початку повномасштабного вторгнення ворог обстріляв або зруйнував понад 500 водних об’єктів. Це гідротехнічні споруди, водосховища, інші об’єкти. Як наслідок – значні втрати води, її забруднення та погіршення якості. 6 млн українців мають проблеми з доступом до питної води через війну, повідомляють UNICEF.

Номер слайду 17

Наслідки військових дій руйнування ґрунтового і рослинного покривів під час ракетних обстрілів, пожеж;забруднення території рештками знищеної військової техніки, паливно-мастильними матеріалами;забруднення повітря внаслідок пожеж;фізичне знищення, травмування тварин;порушення, зміна ландшафтів фортифікаційними спорудами;забруднення поверхневих і ґрунтових вод;накопичення продуктів руйнування будівель;небезпеку спричиняє замінування територій, це високі ризики для життя як людей, так і тварин.

Номер слайду 18

Нові стартапи та Україна в ЄСПісля війни росії проти України в європейських країнах почнуть з’являтися чимало стартапів із акцентом на eco. Вони стосуватимуться очищення водойм, заліснення земель та висадження дерев, очищення повітря та переходу на альтернативні джерела енергії. Будуть набувати популярності нові айті-рішення в сільському господарстві, щоб прогодувати дедалі більшу кількість людей. Коли Україна стане членом Європейського Союзу ми отримаємо значні інвестиції після війни для розбудови інфраструктури та відновлення економіки, екології та збереження довкілля.  Довкілля України обов’язково відновиться після війни, а Україна знову стане вільною від пут. Ми ж бо нація талантів і коли все закінчиться, ми знову об’єднаємося, щоб створювати нові проєкти та стартапи й змінювати світ на краще! Що буде після війни?

Номер слайду 19

Висновок Неймовірна природа України - це безцінний скарб і сила нашого  народу! Збереження довкілля — один із найважливіших викликів для України за нинішніх часів. Війна неодмінно завершиться, але потрібно зробити все можливе, щоб запобігти екологічним і техногенним катастрофам, лісовим пожежам, забрудненню земель та водойм боєприпасами й іншими небезпечними речовинами. На щастя, уряд, громадськість та наші країни - партнери це чудово усвідомлюють, тому всі об’єднують зусилля заради порятунку довкілля. Зупинити екологічний геноцид зможемо лише спільними зусиллями! Життя переможе, а росія заплатить!!!! Дякую за увагу!

Номер слайду 20

Використані джерелаhttps://ecoaction.org.ua/pryroda-ta-vijna.htmlhttps://mepr.gov.ua/news/39680.htmlhttps://varta1.com.ua/news/u-chornobilskiy-zoni-masshtabni-lisovi-pozhezhi_343498.htmlhttps://ecopolitic.com.ua/ua/news/pid-zagrozoju-znishhennya-opinilasya-kinburnska-kosa-denisovahttps://investigator.org.ua/topnews/245104

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
14 вересня 2023
Переглядів
256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку