Конспект уроку з фізики у 9 класі - "Магнітне поле Землі. Постійні магніти. Магнітне поле навколо нас"

Про матеріал

Конспект уроку про магнітне поле Землі. З поняттям "магніт" ми знайомі з нашого повсякденного життя, як з предметом, що притягує до себе металеві тіла. Сьогодні ми з'ясуємо, з чим це пов'язано.

Перегляд файлу

Конспект уроку з фізики 9 клас

Тема уроку: Магнітне поле Землі. Постійні магніти. Магнітне поле навколо нас

Мета уроку:

Дидактична: Продовжувати формувати в учнів уявлення про магнітні явища; познайомити учнів з властивостями постійних магнітів; сформувати наукове уявлення про магнітне поле; пояснити походження та властивості магнітного поля Землі.

Розвивальна: Розвивати в учнів довільну увагу, мислення (уміння

аналізувати, порівнювати, проводити аналогії, робити висновки), пізнавальний інтерес (на основі фізичного експерименту).

Виховна: Формувати науковий світогляд, збуджувати інтерес

до вивчення фізики.

Тип уроку:урок нового матеріалу

Обладнання:штативи, магніти, металеві ошурки, роздатковий матеріал

План уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

ІІІ. Повідомлення теми й мети уроку.

ІV. Повідомлення (д/з)

V. Узагальнення вивченого

VІ. Домашнє завдання

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. Організаційний момент

Привітання вчителя та учнів, налаштування на продуктивну працю.

ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

З поняттям магніт ми знайомі з нашого повсякденного життя, як з предметом, що притягує до себе металеві тіла. Сьогодні ми з’ясуємо з чим це пов’язано.

ІІІ. Повідомлення теми, мети й завдань уроку.

 

 

 

Епіграф до уроку

Недостатньо тільки отримати знання.

Треба знайти їм застосування.

Недостатньо тільки бажати, треба діяти.

І. Ґете

Ще у глибоку давнину була помічена здатність деяких залізних руд притягувати до себе залізні тіла. Давні греки називали шматки такої руди магнітними каменями, імовірно, за назвою міста Магнезія, з якої привозили ту руду.

Стародавні єгиптяни називали магнітні камені кістками бога Ра і вважали їх священними.

В Давньому Китаю магніти називали «Камінь, що любить» (Китайською «тшу-ши»), ці камінці, притягують залізо, як ніжна мати притягує до себе своїх дітей. Не тільки китайці називали магніт «каменем, що любить», французи  називали «той, який любить».

Магнітам присвоювали магічні властивості, їхньою дією пояснювали незрозумілі явища природи, робили спроби лікувати хворих. За легендою слово магніт походить від імені давньогрецького чабана Магнеса , який носив сандалії , підбиті залізними цвяхами , та  першим помітив притягання сандалій до чорних камінчиків на пасовищі.

 Зараз їх називають природними магнітами.

Крім заліза магніт притягує добре до себе чавун , сталь, нікель, кобальт, манган. Деякі рідини й гази також можуть відчувати на собі магнітну дію (чистий кисень взаємодіє з магнітом).

Різні частини магніту притягують до себе по-різному

Учитель:  Як ви вважаєте ,яке тіло можна вважати магнітом?
Постійний магніт – це тіло, довго зберігає намагніченість.

Магніти у природі існують - природні (магнітний залізняк ) та штучні

Форми магнітів: плоскі прямі (штабові), підковоподібні, , кільцеві (учитель показує магніти).

Чим міг зацікавити магніт мудреців середньовіччя? Насамперед незвичайністю своїх властивостей. Тож  вивчимо властивості постійних магнітів

(Презентація)- показ властивостей магніту

 


ІІІ. Повідомлення

 Кожному  буде задаватися завдання, які ви повинні  швидко і правильно виконати. В кінці уроку будуть підведені підсумки і виставлені оцінки.

Завдання 1:Встановити відповідність

І – варіант

  1. Постійні магніти – це
  2. Магніт має... полюси
  3. Різнойменні полюси
  4. У разі нагрівання магніту, магнітні властивості...
  1. Південний і східний
  2. Притягуються
  3. тіла, які тривалий час зберігають магнітні властивості
  4. північний і південний
  5. зникають
  6. Відштовхуються
  7. тіла, навколо яких виникає електричне по
  8. збільшуються

 

ІІ – варіант

  1. Постійні магніти – це
  2. Магніт має... полюси
  3. Однойменні полюси
  4. У разі нагрівання магніту, магнітні властивості...
  1. Південний і західний
  2. Притягуються
  3. тіла, які тривалий час зберігають магнітні властивості
  4. північний і південний
  5. збільшуються
  6. тіла, навколо яких виникає електричне по
  7. Відштовхуються
  8. зникають

 


 

Завдання 2. Експериментальне

І

Коли до магнітної стрілки піднесли один із полюсів постійного магніту, то південний полюс стрілки відхилився, який полюс піднесли?

ІІ

У вас є магніт, в якого невідомо, де північний і південний полюси. Як визначити ці полюси, якщо у вас є магніт з відомими полюсами?

Завдання: визначити полюси магніту

Завдання: зобразити лінії магнітного поля

 

 

Завдання 4Експериментальне

 На столі лежить крупа змішана з металевими ошурками. Як можна очистити її не провіваючи та не перебираючи?

Про  які цікаві факти ви зараз дізнаетесь?

ВПРАВА : « Скарбничка цікавих фактів»

Чому синій і червоний

Так традиційно фарбують кінці магнітної стрілки. Цю традицію було започатковано у Китаї. Там у стародавності південь називають Червоною країною, північ – чорною (синьою), схід – зеленою, захід – білою.

Якщо довго битися  сталевими мечами , чи намагнітяться їхні леза від тертя? (Різкі удари аж ніяк не сприяють намагнічуванню , а навпаки, попередньо намагнічені мечі після бою розмагнічуються)

Чи може магніт бути пластичним?(може! якщо в рідину або пластмасу під час її виготовлення додати феромагнітний порошок.) Існують навіть прозорі магніти , виготовлені з прозорих феромагнітних кристалів.


Що буде якщо зникнуть магніти?
Зникнуть телефони, радіо, телевізор, комп’ютер

.

Відпочинимо

 «Що ми знаємо про магнітне поле Землі?»

Геологи: На думку геологів, Земля має магнітне поле, оскільки її ядро складається з твердого залізного центру, оточеного рідким металом, що швидко обертається. Це і створює рух, який зумовлює виникнення магнітного поля. Зміни в магнетизмі ядра впливають на розташування магнітного поля на поверхні.

Дані останніх досліджень свідчать про існування на поверхні ядра ділянки з постійно змінним магнетизмом. Вчені припускають, що вона утворилась завдяки таємничому "шлейфу" магнетизму, що з'являється з глибин ядра.

Ця ділянка може перетягувати магнітний полюс від місця його останньої дислокації поблизу острова Еллесмер, що на півночі Канади. На сьогодні помічено, що північний магнітний полюс переміщається до Росії зі швидкістю 64 кілометри на рік

Фізики: Існує ряд гіпотез, що пояснюють виникнення магнітного поля Землі. Останнім часом одержала розвиток теорія, що зв'язує виникнення магнітного поля Землі з протіканням струмів у рідкому металевому ядрі. Підраховано, що зона, у якій діє механізм «магнітного динамо» знаходиться на відстані четверті радіусу Землі.

Магнітне поле Землі унікальне тим, що ніби щитом затуляє планету від іонізуючого проміння, яке надходить від Сонця у вигляді сонячного вітру. Детальне вивчення такого випромінювання показує, що сонячний вітер дуже швидко може «спалити» все на своєму шляху, а всі живі істоти просто не витримають такої потужної радіації.

Відпочили, а тепер поміркуємо над завданням

Завдання 5. Поміркуймо!

1. Чому два цвяхи, які притягуються до магніту, розходяться вільними кінцями?(тому, що цвяхи притягнуті одним полюсом, мають однойменні полюси)

2. Чому цвяхи не притягуються до середини магніту?(тому, що найсильніша магнітна дія проявляється на полюсах магніту)

 

Завдання 6:«Подорож по карті»


Що ви знаєте з курсу географії про географічні полюси Землі, де вони знаходяться? (просить показати на глобусі)

Учень: Географічний полюс — це точка, в якій вісь обертання Землі перетинається з поверхнею Землі. Є два географічні полюси: північний полюс — знаходиться в Арктиці (центральна частина Північного Льодовитого океану) і південний полюс — знаходиться в Антарктиді.

Перші експерименти з вивчення земно­го магнетизму провів Вільям Ґільберт. Він виготовив із постійного магніту кулю і переконався, що вона має два полюси: північний і південний.

Учитель: Розташувавши на цій кулі компас, Ґільберт з'ясував, що північний полюс магнітної стрілки завжди вказує на південний полюс кулі. Цей експеримент до­зволив ученому припустити, що Земля — це великий магніт і що на півночі нашої пла­нети розташований південний магнітний полюс. Подальші дослідження повністю під­твердили гіпотезу Ґільберта.

Аналізуючи картину ліній магнітного поля Землі можна зробити де­кілька висновків

По-перше, поблизу південного географіч­ного полюса Землі розташований північний магнітний полюс, з якого лінії магнітного поля виходять. І навпаки, біля північного географічного полюса Землі розташований південний магнітний полюс, у який лінії магнітного поля входять.

По-друге, магнітний і географічний по­люси не збігаються(вони віддалені один від одного приблизно на 2100 км), тому стрілка компаса вказує напрямок на північ і на пів­день лише приблизно.

Звідки магнітна стрілка знає де перебуває Північний полюс Землі? Земна куля теж магніт, а отже , в нашої планети є своє власне магнітне поле, яке й впливає на магнітну стрілку, змушуючи її орієнтуватись певним чином.

Магнітне поле мають не всі планети Сонячної системи. Так Меркурій має надзвичайно слабке магнітне поле, а на Місяці компас і зовсім не знадобиться. Людина не може побачити магнітне поле проте може виявити його існування в просторі за його дією.

 

Уявіть себе туристами, геологами чи дослідниками. Вам дали карту землі. Спробуйте зорієнтуватися на ній і позначте географічні та магнітні полюси

 

 

 

 

 

 

 

Навколо магніту існує магнітне поле

Магніти взаємодіють між собою, так як навколо кожного з них існує магнітне поле. Який же вид має магнітне поле?

Для цього проведемо наступний дослід 
Розмістіть на столі два магніту на одній лінії так, щоб вони дивились один на одного різними полюсами. Накрийте їх картоном та розсипте на листку металеві опилки. Що ви спостерігаєте?

Опилки розташувались в виді замкнутих ліній, які називаються магнітними лініями. 

 

 

Завдання 2.Поміркуй!

--Чому науково-дослідні кораблі для вивчення магнітного поля Землі будують не зі сталі, а з дерева, а для кріплення деталей корабля використовують шурупи з латуні й бронзи?                                                                                                                                   --Поясніть, чому на Місяці неможливо орієнтуватися за допомогою компаса?

 

 

Історія компаса

Учень 1: Історія компаса налічує понад 2,5 тис. років. У Стародавньому Китаї виготовляли компас, який представляв собою плаваючий в посудині з водою очерет з прив'язаним до нього шматочком залізної руди. Цей очерет і орієнтувався під дією магнітного поля Землі в певному напрямку. Ще до нашої ери китайці використовували такий компас в мореплаванні. Поступово компас через арабів потрапив у Західну Європу. Для мореплавців в епоху вітрильників компас став незамінним і корисним винаходом.

 

 

Вправа: «Чи вірите ви…»


  • можна зробити магніт власноручно, наприклад намагнітити голку : для цього вздовж голки від середини до краю провести кілька разів ножицями?

  • Грузинські кишенькові злодії в першій половині 90 –х років використовували магніт                     ( монети грузинські – лари – добре притягувалися магнітом)

  • Якщо взяти доларову купюру за кутик і піднести до потужного магніту, то папірець відхилиться до одного з полюсів ( так , виявилося що фарба на купюрі містить солі заліза)

Завдання 5. Поміркуймо!

  • 1. Чому два цвяхи, які притягуються до магніту, розходяться вільними кінцями?(тому, що цвяхи притягнуті одним полюсом, мають однойменні полюси)
  • 2. Чому цвяхи не притягуються до середини магніту?(тому, що найсильніша магнітна дія проявляється на полюсах магніту)

 

 

Дослід №1 «Взаємодія магніту із різними речовинами»

Пропоную учням наблизити магніт до предметів із різних речовин та спостерігаємо за їх взаємодією.

Висновок: магніт взаємодіє лише з окремими речовинами, які називаються феромагнетиками (навести приклади), якими є залізо, нікель,кобальт,стронцій, їх сплави.
Дослід №2 «Поділ магніту на частини» 

Розбиваю магніт на дрібні частини і кожний раз перевіряємо його магнітні властивості. 

Висновок: кожна частинка магніту є самостійним магнітом. Так магніт може ділитися до найменших часток, які теж будуть мати магнітні властивості, що стверджує про молекулярну природу магнетизму.
Дослід №3 «Зміна магнітних властивостей» 

Ударяю молотком по магніту, а другий магніт нагріваю на спиртівці після чого спостерігаємо, що вони притягують значно менше ошурків. Два нейтральні залізні осердя дотикаю до залізних ошурок та переконуємося у відсутності в них магнітних властивостей. Після чого одне залізне осердя натираю, а друге ставлю поряд із сильними постійним магнітом, після чого спостерігаємо в них здатність притягати залізні ошурки. 

Висновок: явище магнетизму для речовин не є постійним: за певних обставин магнітні властивості речовин можуть збільшуватися або зменшуватися:


  • під дією удару чи високих температур магніти втрачають (зменшують) магнітні властивості. Це явище називається розмагнічуванням;

  • феромагнетики можуть набувати магнітних властивостей під дією сильного магнітного поля чи теря. Це явище називається намагнічуванням. 

Дослід №4 «Магнітні властивості постійного магніту» 

Учні наближують плоский магніт всією його площиною до розсипаних ошурків та спостерігають за їх «прилипанням» вздовж магніту. 

Висновок: магнітні властивості найкраще проявляються на краях магніту і ці ділянки називаються полюсами. Та позначаються  вони N і  S  та  замальовуються у кольори синій та червоний.

Віддаляючись від країв магніту, магнітні властивості зменшуються і взагалі пропадають на його середині. 
Дослід №5 «Взаємодія двох магнітів» 

Учні наближують один магніт до іншого різними та однаковими полюсами.

Висновок: магніти можуть як притягуватися так і відштовхуватися. Магніти відштовхуються. Коли напрямлені один до одного однойменними полюсами. Магніти притягаються, коли напрямлені одні до одного різнойменними полюсами (подібно до взаємодії одно і різнойменно заряджених тіл в електриці). 

 

Ми з вами дослідили властивості магнітів, дізналися цікаві факти, подорожували. Але ж яку користь нам приносять магніти, та магнітне поле?

Давайте зробимо невеличку дискусійну зупинку.

Дискусійна зупинка

«Користь та шкідливість магнітного поля»
 

 

Шкідливість магнітного поля

Магнітні бурі

Ретельне вивчення магнітного поля Землі показало, що сили, які діють з боку магнітного полюса Землі на магнітну стрілку, мо­жуть змінюватися .  Протягом доби магнітна стрілка робить невеликі коливання. Невеликі пері­одичні зміни магнітного поля Землі ми можемо спостерігати й про­тягом року. Але іноді трапляються й дуже різкі зміни магнітного поля Землі. Часом магнітне поле Землі сильно спотворюється, що було виявлено шляхом спостерігання за магнітною стрілкою (вона дуже швидко переміщається і не вказує на північ) німецьким фізи­ком А. Гумбольдтом. Це явище називається магнітною бурею.

Помічено, що магнітні бурі спостерігаються одночасно з дуже сильними полярними сяйвами та зі збільшенням площі темних плям на Сонці. Темні плями на Сонці збільшуються з ростом со­нячної активності, коли з поверхні Сонця в навколишній простір викидаються величезні потоки заряджених частинок. Ці частинки утворюють магнітне поле, що взаємодіє з магнітним полем Землі. У результаті магнітне поле Землі змінюється — починається маг­нітна буря.

Магнітні бурі не топлять кораблі, не мають руйнівної сили, але й не проходять безслідно. Вони порушують радіозв’язок, призво­дять до появи полярних сяйв; сприяють виникненню циклонів; не­гативно позначаються на самопочутті хворих, що страждають гіпертонією й серцево-судинними захворюваннями. Тому за станом геомагнітного поля постійно спостерігають і про його зміну повідо­мляють у прогнозах погоди.

Вплив магнітних бур на здоров’я людини

Властивості давнини.

Вживання магнітного порошку всередину «в невеликих дозах» продовжує молодість.

Удень магніт притягує сильніше, ніж уночі.

Магніт відкриває будь-які замки й запори.

Магніт є чудовим проносним засобом.

Якщо потерти магніт часником або покласти поряд з ним діаманти, то його сила зникне.

Варто загорнути магніт у червону тканину, як сила його зросте. Те саме станеться, якщо «викупати» його в крові козла.

Магніт, що зберігається в розсолі з риби прилипали, може діставати золото з найглибших колодязів.

Існують магніти, які притягують срібло, діаманти, яшму, скло; є магніти м'ясні і магніти для дерева

 

Учень 3.Практично кожен з нас в більшій чи меншій мірі реагує на магнітні бурі. Магнітна буря здатна вдарити по найслабших місцях. Хронічні захворювання здатні загостритися, серце збивається з ритму, поганий настрій змінюється затяжною депресією. Реакція кожної людини індивідуальна. В одного виникає слабкість, інший страждає від головного болю, зниження фізичної активності. Людина може стати дратівливим і тривожним без видимої на те причини.

Під час геомагнітних ситуацій, збільшується кількість інсультів, інфарктів. Також в такі дні схильні недуг люди, які страждають від надмірної ваги, розладів вегетосудинної системи. Ехо магнітних бур може наздогнати людину не в день бурі, а напередодні, або після неї.

Під час магнітних бур у  раціоні харчування не повинно бути багато солодкого. Не потрібно їсти м'ясо, жирну їжу. Необхідно віддати перевагу фруктам, овочам, кефіру, сиру. Корисними є морепродукти. За годину до сну краще випити відвар з шипшини.

Необхідно уникати як фізичних, так і емоційних навантажень. Але це не означає, що весь час людина повинна проводити в ліжку. Потрібно виключити вживання алкоголю.

Організм можна підтримати, використовуючи такі лікарські рослини, як алое, настоянку евкаліпта, чай з листя суниці.

Потрібно пам'ятати, що навесні і восени магнітні бурі трапляються набагато частіше, ніж в інший час року.

Користь магнітного поля Землі

Однією з особливостей нашої планети є її магнітне поле, воно є однією з необхідних умов іс­нування життя на нашій планеті.

Крім того, магнітне поле Землі оточує нашу планету і захищає її від потужного потоку електрично заряджених частинок (соняч­ного вітру). Якби на Землі не було магнітного поля, то життя в тій формі, що існує зараз, було б просто неможливим.                                         Магніти і жива природа

Магнітне поле допомагає визначити місце свого перебування мандрівникам (і не тільки їм). Доведено, що риби та птахи під час своїх міграцій орієнтуються за магнітним полем Землі.

Навіть кішки в пошуках шляху додому орієнтуються за ним же.

Експериментуючи причіпляли до голубів легкі магніти..- втрачали орієнтацію в просторі.  Людина має власне магнітне поле . Під дією магнітного поля чутливість  зубного  нерва зменшується у 2 -3 рази

Зміна магнітних полюсів Землі, була передбачена приблизно 20 років тому японськими вченими.
Зсув магнітних полюсів Землі реєструється з 1885 року. За останні 100 років магнітний полюс Південної півкулі перемістився майже на 900 км і виявився в Індійському океані. Арктичний магнітний полюс рухається в напрямку до Східносибірської світової магнітної аномалії через Північний Льодовитий океан. З 1984 по 1994 рік його пробіг склав більше 150 км.
Істинність цих розрахункових даних підтверджується вимірами і північним магнітним полюсом.
Північний магнітний полюс нашої планети, що має властивість переміщатися, приблизно з XVII століття перебував під паковими льодами в межах канадської Арктики, тобто майже на території Канади. Зараз він вийшов із цієї зони і перебуває поза границями цієї країни. В 2001 році було встановлено, що цей полюс переміщається зі швидкістю приблизно 40 км у рік і до середини XXI століття може виявитися на території Росії.

Магнітне поле Землі слабшає!

Деякі вчені вважають, що це створює погрозу всьому живому на планеті. На їхню думку, цей процес почався приблизно 150 років тому і останнім часом став інтенсивніше. У цей час магнітне поле планети стало на 10-15% слабкіше, ніж раніше.

Деякі фахівці вважають, що це пов’язане з тим, що магнітне поле Землі готується зробити «перекид» через те, що північні й південний магнітні полюси поміняються місцями. Під час цього процесу магнітне поле Землі поступово буде слабшати аж до повного зникнення. Потім воно з’явиться знову, але при цьому буде мати протилежну полярність: стрілки компасів, що показували раніше на північний магнітний полюс, тепер будуть показувати на південний, місце якого займе північний.

У минулому переміщення магнітних полюсів планети вже відбувалися, і кінця світу при цьому не трапилося. Це дозволяє сподіватися на краще. Все питання в тому, наскільки серйозними будуть наслідку цієї пертурбації. Якщо виявляться вірними гіпотези про те, що під час переполю совки магнітне поле Землі може на якийсь час взагалі зникнути або його напруженість зменшиться до критичного рівня, — планету просто затопить потік космічних променів, вплив яких може являти собою серйозну небезпеку для всього живого на нашій планеті. Особливо загрозлива ситуація зложиться, якщо зникнення магнітного поля Землі відбудеться на тлі виснаження озонового шару.

Саме магнітне поле захищає поверхню Землі від згубного для живих організмів рентгенівського і ультрафіолетового випромінювання Сонця і інших космічних джерел. Крім цього, ослаблення магнітного поля приведе до збільшення інтенсивності потоку протонів, випромінюваних Сонцем і, що попадають в атмосферу Землі. Це може змінити хімічний склад атмосфери, зокрема сильно зменшити її озоновий шар, що також являє собою чималу загрозу всьому живому.

 

 

 

 

А на завершення уроку ми з вами,  розв’язуючи кросворд, закріпимо матеріал

Завдання 7:.Кросворд

 

 

 

 

1.

к

ю

р

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

ч

о

т

и

р

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

м

а

г

н

і

т

н

е

 

 

 

 

 

 

 

4.

п

і

в

д

е

н

н

и

й

 

 

 

 

 

 

 

а

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

п

о

л

ю

с

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Як називається точка температури при якій зникають магнітні властивості магніту?(Кюрі)
  2. Магніт перерізали на пополам. Скільки полюсів одержалось?(чотири)
  3. Поле, що виникає навколо магнітного тіла?(магнітне)
  4. Полюс, який має назву «Червона країна»(південний)
  5. Ділянки поверхні магніту, де магнітна дія проявляється найсильніше магніту.(полюси)

V. Узагальнення вивченого

Діти роблять висновки проведеного уроку.

Один мудрець сказав: «Дві людини, які обмінялися золотими монетами, не стали багатшими. Але, якщо вони обмінялися думками, то кожен з них стає в двоє багатшим.» Ця істина – проста, але зміст її глибокий. І ви, діти, я впевнена, обмінювались сьогодні думками, ідеями, знаннями, стали багатшими інтелектуально; розвивали свої здібності.

VІ. Домашнє завдання

На наступний урок знайти цікавий матеріал про походження магнітів 


                                                                                           ДОДАТОК 5

Картка опорного конспекту

Постійні магніти. Магнітне поле Землі. Взаємодія магнітів

 

Магніти                 це тіла

 

Види постійних магнітів

 

 

 

Форми постійних магнітів

 

 

 

 

Полюси магнітівце місця,


Назви полюсів та їх позначення

 

 

 

 

Однойменні полюси магнітів

Різнойменні полюси магнітів

 

 

Лінії магнітного поля –__________________________

 

Північний полюс Землі розташований біля _____________________________

географічного полюсу, а південний біля ________________________________


Завдання: визначити полюси магніту Завдання: зобразити лінії магнітного поля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Завдання:позначте географічні та магнітні поля

 

 

Завдання:позначте географічні та магнітні поля

 

 


 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Як називається точка температури при якій зникають магнітні властивості магніту?
  2. Магніт перерізали на пополам. Скільки полюсів одержалось?
  3. Поле, що виникає навколо магнітного тіла?
  4. Полюс, який має назву «Червона країна»
  5. Ділянки поверхні магніту, де магнітна дія проявляється найсильніше магніту.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Як називається точка температури при якій зникають магнітні властивості магніту?
  2. Магніт перерізали на пополам. Скільки полюсів одержалось?
  3. Поле, що виникає навколо магнітного тіла?
  4. Полюс, який має назву «Червона країна»
  5. Ділянки поверхні магніту, де магнітна дія проявляється найсильніше магніту.

 

 

 

Зупинка «Цікаві факти»

«Що ми знаємо про магнітне поле Землі?»

Геологи: На думку геологів, Земля має магнітне поле, оскільки її ядро складається з твердого залізного центру, оточеного рідким металом, що швидко обертається. Це і створює рух, який зумовлює виникнення магнітного поля. Зміни в магнетизмі ядра впливають на розташування магнітного поля на поверхні.

Дані останніх досліджень свідчать про існування на поверхні ядра ділянки з постійно змінним магнетизмом. Вчені припускають, що вона утворилась завдяки таємничому "шлейфу" магнетизму, що з'являється з глибин ядра.

Ця ділянка може перетягувати магнітний полюс від місця його останньої дислокації поблизу острова Еллесмер, що на півночі Канади. На сьогодні помічено, щопівнічний магнітний полюс переміщається до Росії зі швидкістю 64 кілометри на рік

Зупинка «Цікаві факти»

«Що ми знаємо про магнітне поле Землі?»

 

Фізики: Існує ряд гіпотез, що пояснюють виникнення магнітного поля Землі. Останнім часом одержала розвиток теорія, що зв'язує виникнення магнітного поля Землі з протіканням струмів у рідкому металевому ядрі. Підраховано, що зона, у якій діє механізм «магнітного динамо» знаходиться на відстані четверті радіусу Землі.

Магнітне поле Землі унікальне тим, що ніби щитом затуляє планету від іонізуючого проміння, яке надходить від Сонця у вигляді сонячного вітру. Детальне вивчення такого випромінювання показує, що сонячний вітер дуже швидко може «спалити» все на своєму шляху, а всі живі істоти просто не витримають такої потужної радіації.

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
12 березня 2018
Переглядів
10160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку