Марк Твен (презентація до уроку у 5 класі)

Про матеріал
У прещентації поданий матеріал для знайомства учнів з біографією Марка Твена, його творчістю на уроках зарубіжної літератури у 5 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марк Твен(1835-1910)Доброта – це те, що може почути глухий і побачити сліпий. Марк Твен

Номер слайду 2

Яких героїв твору ви впізнали на цій ілюстрації?

Номер слайду 3

Марк ТвенІм’я при народженні: Samuel Langhorne Clemens, Семюель Ленгхорн Клеменс. Псевдонім: Марк Твен. Дата народження: 30 листопада 1835 Місце народження: Флорида, штат Міссурі, СШАДата смерті: 21 квітня 1910 Місце смерті: Елміра, штат Нью-Йорк, СШАГромадянство: американське. Жанр: роман, повість, оповідання, стаття, есе, памфлет

Номер слайду 4

Семюель Ленгхорн Клеменс. Семюель Ленгхорн Клеменс народився у сім'ї тенесійського купця Джона Маршала Клеменса і Джейн Лемптон Клеменс. Він був шостою дитиною у сім'ї з сімома дітьми. Коли Марку Твену було 4 роки, його сім'я переїлаха у містечко Ганнібал, де був річковий порт на річці Міссісіпі.

Номер слайду 5

Містечко Ганнібал, де мешкав Семюель Ленгхорн Клеменс. Майбутньому письменнику 15 років

Номер слайду 6

Семюель Ленгхорн Клеменс. В березні 1847 р., коли Марку Твену було 11 років, його батько помер через пневмонію. Наступного року він починає працювати помічником у друкарні. З 1851 займається набором (друком) і редакцією статей та гумористичних нарисів для „Ганнібальського журналу“, газети, власником якої був його брат Оріон.

Номер слайду 7

Поклик серця. У віці 22 років Твен повернувся в Міссурі. На шляху до Нового Орлеану Марк Твен подорожував на пароплаві. Тоді ж у нього з'явилася мрія стати капітаном корабля. В цей час така робота була вельми високооплачуваною. Поклик річки Міссісіпі, в кінцевому рахунку, привернув Клеменса до кар'єри лоцмана на пароплаві. Професія, якої, за визнанням самого Клеменса, він займався б все життя, якби громадянська війна не поклала кінець приватному пароплавству в 1861 році. Так Клеменс був змушений шукати іншу роботу.

Номер слайду 8

Клеменс у липні 1861 року виїхав від війни на захід. Здобував срібло в Вірджінії. А в 1864 році він перебрався в Сан-Франциско, штат Каліфорнія, де почав писати для кількох газет одночасно. У 1865 році до Марка Твена прийшов перший літературний успіх, його гумористичне оповідання «Відома стрибуча жаба з Калавераса» був передрукований по всій країні і названий «кращим твором гумористичної літератури, створеним в Америці до цього моменту».

Номер слайду 9

У 1870 році, на піку успіху від «Простаків за кордоном», Твен одружився на Олівії Ленгдон і переїхав до міста Буффало, штат Нью-Йорк. Звідти він перебрався в місто Хартфорд, штат Коннектикут. У цей період він часто читав лекції в США і Англії.

Номер слайду 10

Найбільшим внеском Твена в американську і світову літературу вважається роман «Пригоди Гекльберрі Фінна». Багато хто вважає це взагалі кращим літературним твором, коли-небудь створеним в США. Також дуже популярні «Пригоди Тома Сойєра». Обираючи літературний псевдонім, Семюель Клеменс згадав рідну річку і взяв собі вислів «Мірка 2», що означало достатню глибину для безпечного плавання. От так на просторах Америки і з'явився письменник Марк Твен, який зумів у майбутньому завоювати своєю творчістю світове визнання.

Номер слайду 11

«Пригоди Тома Сойєра»У 1876 р. побачила світ нова книга Марка Твена, яка назавжди внесла його ім'я в історію світової літератури. Письменник згадав дитинство в Ганнібалі і своє життя в ті роки. І от на сторінках книги з'явилося містечко Сент-Пітерсберг, у якому легко можна розпізнати риси Ганнібала.

Номер слайду 12

Зараз в місті Ганнібал розташований музей Марка Твена, в якому все саме так, як було описано в його книзі. Шанувальники роману, що тисячами приїжджають у місто, знаходять і паркан, який фарбував Том, і ліс, в якому він грав з друзями, і навіть печеру, в якій, як і раніше, можна заблукати.

Номер слайду 13

За свою письменницьку кар'єру Твен помандрував по Європі, Азії, Африці і навіть Австралії. У 1867р. він відправився до Європи і на Середній Схід. Як кореспондент він відвідав також і Одесу, Ялту і Севастополь. Листи, написані ним в подорожі по Європі, відправлялися і друкувалися в газеті. А після повернення ці листи лягли в основу книги «Простаки за кордоном». Книга вийшла в 1869р., Поширювалася за передплатою і мала величезний успіх. Письменник передбачав свою смерть ще у 1909 р.: «Я прийшов в цей світ разом з кометою Галея, і в наступному році покину його разом з нею».

Номер слайду 14

СЮЖЕТСЮЖЕТ (від фр. sujet — предмет) — система подій в художньому творі, в ході яких розкриваються характери персонажів і головна ідея. Елементи сюжету:1) Експозиція (передісторія) – виконує службову роль. Готує до такого розуміння образів твору, якого домагається автор (розкриття характерів, минулого і т.п.) Експозиція є не у кожному творі. 2) Зав,язка – подія, з якої виростає основний конфлікт твору. 3) Розвиток дії – сума обставин, які змінюють одна одну і в яких розгортається дія, повністю виявляють себе характери дійових осіб. 4) Кульмінація (лат. – “вершина”) – подія, що означає найвище напруження конфлікту. Після кульмінації розвиток дії отримує інший напрям, спрямовується до розв,язки. 5) Розв,язка – логічне завершення ланцюга подій, які зазнали докорінного перелому в кульмінації. 6) Післяісторія (епілог) – розповідається про подальшу долю дійових осіб, у загальних рисах ідеться про їх майбутнє. Епілог є не у кожному творі.

Номер слайду 15

ПОРТРЕТПортрет у літературному творі – це змалювання зовнішнього вигляду персонажа. Зовнішній портрет – це опис зовнішності персонажа (його фізичного вигляду, зачіски, одягу, рухів, міміки, манер). Ці зовнішні характеристики свідчать про внутрішній стан персонажа, про його смаки, пристрасті, соціальний стан. Літературні твори будуються з урахуванням того, що між зовнішніми і внутрішніми характеристиками людини існує тісний зв’язок.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Текст ( прочитати) https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=17 Аудіокнига https://youtu.be/ve7 Df. Br. C3gw Фільм https://youtu.be/4 J-q. O9 FGr28

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Прочитати за підручником с.152-157, виписати визначення «портрет», «сюжет». Читати с. 157-164, відповідати на питання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юришинец Оксана
    Презентація дуже сподобалася. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 січня 2021
Переглядів
9160
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку