Марк Твен. Життя і творчість.

Про матеріал
Марк Твен .Справжнє ім'я: Семюель Клеменс —американський письменник,гуморист, сатирист, публіцист, видавець. Найбільше відомий за твори «Пригоди Тома Сойєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марк Твен

Номер слайду 2

Марк Твен справжнє ім'я: Семюель Клеменс — американський письменник, гуморист, сатирист, публіцист, видавець. Найбільше відомий за твори «Пригоди Тома Сойєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Номер слайду 3

Семюель Ленгхорн Клеменс народився 30 листопада 1835 в містечку Флорида (штат Міссурі) у сім'ї тенесійського купця Джона Маршала Клеменса і Джейн Лемптон Клемент. Він був шостою дитиною у сім'ї з сімома дітьми. Тільки троє його братів та сестер пережили дитинство. 

Номер слайду 4

Семюель Ленгхорн Клеменс народився 30 листопада 1835 в містечку Флорида (штат Міссурі) у сім'ї тенесійського купця Джона Маршала Клеменса і Джейн Лемптон Клемент. Він був шостою дитиною у сім'ї з сімома дітьми. Тільки троє його братів та сестер пережили дитинство. Дім , де Марк Твен провів дитячі і юнацькі роки. Нині музей.

Номер слайду 5

Коли Марку Твену було 4 роки, його сім'я переїздить у містечко Ганнібал, де був річковий порт на річці Міссісіпі. Згодом Ганнібал послужить праобразом містечка у знаменитих романах „Пригоди Тома Сойєра“ та „Пригоди Гекльберрі Фінна

Номер слайду 6

В березні 1847 року, коли Марку Твену було 11 років, його батько помер. Наступного року він починає працювати помічником у друкарні У віці 18 років він залишив Ганнібал і працював у друкарнях у Нью-Йорку, Філадельфії, Сент-Луїсі та інших містах.. У віці 22 років Твен повернувся в Міссурі. На шляху до Нового Орлеану Марк Твен подорожував на пароплаві. Тоді ж у нього з'явилася мрія стати капітаном корабля. 

Номер слайду 7

Твен надзвичайно ретельно вивчив 2 000 миль річки Міссісіпі за два роки, аж поки він не отримав у 1859 році диплом капітана корабля. Капітаном працював доти, поки не спалахнула Громадянська війна і судноплавство на Міссісіппі припинилося. 

Номер слайду 8

А в 1876 році побачила cвіт книга Марка Твена, що не тільки закріплює його в якості видатного американського письменника, але і назавжди внесла його ім'я в історію світової літератури. Це були знамениті «Пригоди Тома Сойєра». 

Номер слайду 9

У 1901 році він одержав почесний ступінь доктора красного письменства від Єльского університету. У наступному році — почесний ступінь доктора права від Міссурійського університету. Він дуже пишався цими званнями. Для людини, яка у 12 років покинула школу, визнання його таланту ученими мужами знаменитих університетів було дуже приємно. 

Номер слайду 10

Марк Твен народився в 1835 році, в той день, коли поруч з Землею пролітала комета Галлея і помер в 1910 році в день її наступної появи близько земної орбіти. Письменник передбачав і сам передбачив свою смерть ще в 1909 році: «Я прийшов у цей світ разом з кометою Галлея, і в наступному році покину його разом з нею».

Номер слайду 11

«Хоча моя книга написана для хлопчиків та дівчаток, та ,надіюсь, що нею не погребують і дорослі чоловіки та жінки, адже в мої плани входило нагадати їм якими вони були колись: що відчували, думали, в які авантюри вв язувались…»

Номер слайду 12

«ПРИГОДИ ТОМА СОЙЄРА»світ дорослих світ дітей

Номер слайду 13

Зустріч з Геком Фінном. Том фарбує паркан

Номер слайду 14

Том Сойєр- енергійний, дотепний, підприємливий хлопчик дванадцятирічного віку, сирота, якого виховує тітка Поллі. Тітка Поллі - манірна і сувора жінка, яка вважає, що її християнський обов'язок - карати дитину для його ж блага: "... Бо сказано в Писанні, що хто шкодує різок - той псує дитину".

Номер слайду 15

В романі описуються різноманітні пригоди Тома і його друзів на протязі декількох місяців. В ході цих пригод він встигає стати свідком вбивства і викрити вбивцю, “побратися” з дівчинкою-однокласницею, втекти з дому й пожити на безлюдному острові, бути присутнім на власних похоронах, заблукати в печері і благополучно вибратися з неї, а також знайти дорогоцінний скарб.

Номер слайду 16

У повісті присутня і романтика. Це стосунки Тома і Беккі,. Том доглядає за нею за всіма правилами, хоча незнання анатомії підводить його, і квітку, яку кинула йому дівчинка, він притискає до серця.

Номер слайду 17

Том — гарний, дуже добрий, веселий і дотепний хлопчик. Він кмітливий, романтичний, із бурною фантазією, яка штовхає його на пошуки пригод. Взагалі-то найбільше Тома виховує його друг Гек і ті люди, з якими він зустрічається під час своїх пригод. Співчуття, правдолюбства, добра, справедливості він навчається поза школою і родиною.

Номер слайду 18

Друг Тома. Син бездомного п'яниці Гек росте безпритульником і обірванцем. Він ночує в порожній діжці з-під цукру, палить трубку, не ходить до школи, ледарює, і таке життя йому подобається. Дітям не дозволяють дружити з Геком, але Том Сойєр порушує заборону. Після багатьох пригод Том і Гек виявляються володарями скарбу. Несподіване багатство перевертає життя Гека - його бере на виховання вдова Дуглас. Однак, дізнавшись про несподіване багатство Гека, в місто повертається його батько. Папаша Фінн викрадає Гека, замикає його в хатині за містом і починає судову тяганину з вдовою за право опікунства. Втомившись від побоїв батька, Гек інсценує своє вбивство і тікає. Починається його знаменита подорож на плоту по Міссісіпі в компанії побіжного негра Джима, авантюристів Короля і Герцога. Під час дії другого роману Гекові приблизно 13-14 років

Номер слайду 19

Подружка Тома. Беккі - єдина дочка судді Тетчера. Вона носить довгі золотаве волосся, заплетене в косу. У романі перші романтичні почуття дівчинка відчуває до Тома Сойєра. Том закохується в неї в той момент, коли бачить у перший раз. Він відразу залишає свою колишню «наречену» - Емі Лоуренс. На знак своєї любові Беккі дарує Тому братки. Але коли Беккі випадково, від проговорившогося Тома, дізнається, що у нього вже була подружка Емі, вона серйозно ображається. Тому, щоб заспокоїти дівчинку, дарує їй свою головну коштовність - мідну шишечку від тега, але Беккі не приймає подарунка. Тим не менш Том і Беккі миряться після того, як Том урятував Беккі від розправи за розірвану книгу вчителя. Ключовою сценою книги є оповідання про те, як Том і Беккі заблукали у печері.

Номер слайду 20

pptx
Додано
15 жовтня 2019
Переглядів
1655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку