"Marshmellow-show на хімічній кухні"

Про матеріал

«MARSHMELLOW- SHOW»

Мета:

Стимулювання пошуково-пізнавальної діяльності дітей шляхом включення їх в розумові, моделюючі і преобразуючі дії.

Набуття дітьми знань про процеси та явища, що відбуваються в неживій природі, розвивати практичні навички роботи з хімічним обладнанням та реактивами, уміння працювати з інтерактивними вправами, ребусами, розв'язувати ужиткові задачі з хімічним змістом;

Формування компетентностей здобувачів освіти в організації пошуково-пізнавальної діяльності.

Перегляд файлу

D:\ДОКУМЕНТЫ\картинки и фоны биология и химия\kartinka-khimiya.jpg

«MARSHMELLOW- SHOW»

Мета:

Стимулювання пошуково-пізнавальної діяльності дітей шляхом включення їх в розумові, моделюючі і преобразуючі дії.

 

Набуття дітьми знань про процеси та явища, що відбуваються в неживій природі, розвивати практичні навички роботи з хімічним обладнанням та реактивами, уміння працювати з інтерактивними вправами, ребусами, розв’язувати ужиткові задачі з хімічним змістом;

Формування компетентностей здобувачів освіти в організації пошуково-пізнавальної діяльності.

 

Гармонізація відносин між дорослими і дітьми, формування навичок співпраці.

 

Хід заходу

  1. Організаційний момент. Треба дружно привітатись. Добрий день! Дружно, голосно сказати. Добрий день! Вправо, вліво поверніться, Один одному всміхніться. Ще раз дружно привітались. Добрий день!
  2. Мотивація.

Ми не уявляємо наш сучасний стиль життя без хімічних речовин, але їхнє виробництво та використання мають супроводжуватись постійною турботою та відповідальністю за довкілля та людське здоров’я.

(НЕ ) секретні матеріали (НЕ) формального заходу в стилі маршмеллоу на хімічній кухні – це інструменти, ідеї, рецепти, креатин.

Любі друзі, що ви знаєте про маршмеллоу?

Маршмеллоу – це не зефір,не пастила, не мармелад. Маршмеллоу – це солоденький, ніжний смаколик, який увірвався в наше життя не дуже давно.

А хто знає скільки ж рочків нашому делікатесу? (26 років, 19 травня 1992 р.н.)

Так і наш захід має різноманітні барви і різні креативні ізюминки як і маршмеллоу.

Юні мої  хіміки-дегустатори, запрошуємо вас до хімічної кухні! Маршмеллоу –шоу відкрито!!! Одягніть 3D окуляри. Ловіть маршмеллоу очима! (відео)

  1. Основна частина.

Розпочнімо дізнаватися про хімічний світ речовин! Візьміть шпажку –зубочистку і наколіть маршмеллоу. Що ви бачите? Опишіть ваші спостереження.

А зараз опустіть делікатес до рота дуже обережно, щоб не наколотися.

Опишіть ваші відчуття. Що на смак ви відчули?

В чому різниця між зефіром і маршмеллоу? Хто мені відповість?

А хімічна різниця полягає в тому, що зефір має в своєму складі яблучне пюре, яєчний білок, а основним компонентом маршмеллоу є патока, цукор, желатин.

Ну як смачне у нас шоу? Усе спробувано на смак, що можна було, відчуто, пережито, апробовано і схвалено.

Давайте перейдемо до хімічної кухні. І трішечки покуховаримо. Готові?

Ну як справжній чаклун-куховар я повинна перевтілитися (одягаю шляпу і хімічний халат).

Мальчишки и девчонки, а также их учителя-родители, химические опыты увидеть, не хотите ли? Сейчас вы в этом кабинете становитесь кулинарами-испытателями.

Рецепт № 1. «Лавова лампа»

Інгредієнти: 3 склянки, конус, аспірин (шипуча таблетка).

  1. Склянка вода + сіль+барвник
  2. Спирт+ барвник
  3. Олія

Колба –виливаємо 1 склянку+через конус додаємо 3 склянку з олією+через конус додаємо 2 склянку+таблетка аспірину.

Рецепт № 2.    «Ебру» (малюємо на молоці). Майстер –клас.

Інгредієнти:

  1. Вушні палички замочуємо в миючому засобі для посуду
  2. Фарби густі додати яскравий пігмент, розводимо у воді (чим більше кольорів, тим малюнок гарніший)
  3. Виливаємо фарби в молоко
  4. Палички вставляємо в суміш і чекаємо на результат

Рецепт № 3. «Слон на водопої»

Інгредієнти:

  1. Миска з підфарбованою водою
  2. Газета, сірники, прозора склянка пуста та з водою
  3. З газети робимо фітіль –запалюємо-5сек прогріваємо склянку – опускаємо в миску з водою.

Рецепт № 4. «Везувій»

Інгредієнти: Картон, пластикова склянка, миска, рознос, пластилін, фейрі, сода, оцет, фарбники.


Вулкан в природе – не игрушка:

Он безопасен, когда спит,

Но как проснётся – пеплом сыплет,

А в жерле лавою кипит.

Сам разбужу я свой вулкан –

Залью в него воды стакан.

И вот смотрите, что случилось:

Реакция здесь получилась между уксусной кислотой,

Водой и содой пищевой.

Вулкан как будто засыпает,

Когда проснётся – вновь я знаю:

Засыплю содой, кислотой,

Ну, и конечно же, водой.

Начну лишь воду заливать –

И магма потечёт опять.

Всё – мой вулкан из пластилина

Заснул надолго, очевидно.

Реакцию мы совершили,

Эксперимент свой завершили.



Вулкан в природі - не іграшка: Він безпечний, коли спить, Але як прокинеться - попелом сипле, А в жерлі лавою кипить. Сам розбуджу я свій вулкан - Заллю в нього води стакан. І ось дивіться, що сталося: Реакція тут вийшла між оцтовою кислотою, Водою і содою харчової. Вулкан ніби засинає, Коли прокинеться - знову я знаю: Засиплю содою, кислотою, Ну, і звичайно ж, водою. Почну лише воду заливати - І магма потече знову. Все - мій вулкан з пластиліну Заснув надовго, очевидно. Реакцію ми зробили, Експеримент свій завершили.

 Рецепт № 5. «Шпигунські чорнила»

Інгредієнти: Розчин йоду, вода, лимонний сік, вушні палички.

Розчинити у 2х склянках йод і лимонний сік. Напишіть слово «Маршмеллоу» лимонним соком – володарем невидимої сили, занурте папір у розчин йоду.

Рецепт № 6. «Жива кулька»

Як ви вважаєте можна надути кульку за допомогою хімії?

 Інгредієнти: оцет (1/4 ст), сода (2ст.л.), вода (3ст.л.), пластикова пляшка, повітряна кулька, лійка.

Всі компоненти змішаємо і швидко одягаємо кульку.

  1. Рефлексія.

Ми з вами куховарили на нашій маршмеллоу-кухні з продуктами під девізом: «Нічого не їж-нічого не пий!!!»

Вправа «МЕГАМОЗОК» (робота в групах)

А зараз давайте трішки по-мозкуємо! Включаємо ваш Мегамозок.

1 група. Зберіть і розгадайте хімічний ребус.

2 група. На ватмані є слово «МАРШМЕЛЛОУ» доберіть до кожної літери прикметник про наше «Маршмеллоу- шоу» на хімічній кухні.

Ось на цій цікавій ноті ми і завершаємо наше «Маршмеллоу -шоу» на хімічній кухні. Маю надію вам сподобалось? Ви завітаєте до хімічної кухні ще раз? Тоді до зустрічі.

 


 

ДОДАТОК.

Історія

Маршмэллоу, скорее всего, сначала возник как лекарственное средство[источник не указан 754 дня] [5], так как его изготавливали на основе экстракта корня растения алтея лекарственного, которые использовались в качестве средства от ангины. Отвар других частей растения маршмэллоу также использовался в медицине. Начиная со времён Древнего Египта, корень алтея использовался в сочетании с мёдом при лечении ангины. Более поздняя французская версия рецепта, названного pâte de guimauve[fr] (или просто guimauve), включала в себя безе из яичного белка и часто была приправлена розовой водой. Pâte de guimauve наиболее напоминает современные доступные в продаже маршмеллоу, которые больше не содержат алтея лекарственногоИспользование алтея лекарственного для изготовления конфет относится к временам Древнего Египта, где из этого растения извлекался сок и смешивался с орехамии мёдом. По другому старому рецепту использовался корень алтея лекарственного, а не его сок. Корень очищался, чтобы обнажить сердцевину, которая кипятилась с сахарным сиропом. Жидкость затем высушивалась, и получалась мягкая и вязкая сласть, которую нужно было долго жевать.

В XIX веке французские производители конфет ввели несколько новшеств в рецепт приготовления сласти, приблизив это кондитерское изделие к современному виду маршмэллоу. Эти кондитерские изделия изготавливались в некоторых регионах владельцами небольших кондитерских, которые получали сок из корня алтея и самостоятельно его взбивали. Эти конфеты были очень популярны, но их производство было трудоёмким. В конце XIX века французские производители разрабатывали способ обойти это ограничение, воспользовавшись яичным белком или желатином с кукурузным крахмалом, чтобы получить необходимую консистенцию. Этот метод действительно снижал трудоёмкость извлечения сока из корня алтея и изготовления маршмэллоу, но требовал правильной технологии для объединения желатина с кукурузным крахмалом.

Ещё одна веха в развитии современного маршмэллоу была внесена изобретением процесса его экструзии американцем Алексом Доумаком (Alex Doumak) в 1948 году[7]. Это позволило полностью автоматизировать производство маршмэллоу и получать изделия цилиндрической формы, которая теперь ассоциируется с современным маршмэллоу. Все ингредиенты поступали по трубам, смешивались и выдавливались в виде цилиндра, который нарезался на кусочки и посыпался порциями смеси кукурузного крахмала и сахарной пудры. Алекс Доумак основал компанию Doumak[en] в 1961 году, основываясь на полученном патенте на этот процесс.

1

Філіпова А.В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Складенко Тетяна Володимирівна
    Дякую автору за гарні ідеї до урока встилі маршмеллоу. Я вчитель зарубіжної літератури, тому запозичу рецептик "Шпигунске чорнило" для урока за детективною літуратурою. Наснаги і успіху автору!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
9 грудня 2018
Переглядів
1346
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку