Машинобудування і металообробка.Паливно-енергетичний комплекс. Практична робота: Складання схеми виробничих зв’язків машинобудівного підприємства.

Про матеріал
поглиблення та розширення знань про паливноенергетичний комплекс Харківської області; формування уявлення про особливості розвитку, галузеву та територіальну структуру ПЕК області; розвиток умінь аналізу проблем енергетики та шляхів їх вирішення; удосконалення умінь роботи з тематичними картами.
Перегляд файлу

Предмет: Харківщинознавство.                                                                                        Клас: 9.

                                                                                                                                                                               

Тема: Машинобудування і металообробка.Паливно-енергетичний комплекс. Практична робота: Складання схеми виробничих зв’язків машинобудівного підприємства.

 

Мета: поглиблення та розширення знань про паливноенергетичний комплекс Харківської області;  формування уявлення про особливості розвитку, галузеву та територіальну структуру ПЕК області;  розвиток умінь аналізу проблем енергетики та шляхів їх вирішення;  удосконалення умінь роботи з тематичними картами.

Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть: називати склад паливно-енергетичного комплексу області та показувати на карті найбільші центри нафто- і газовидобутку, електростанції і ТЕЦ; пояснювати роль комплексу в господарстві держави та принципи розміщення підприємств; характеризувати галузі ПЕК, керуючись типовим планом; найбільші підприємства ПЕК;  визначати проблеми розвитку галузей ПЕК та шляхи їх вирішення.

Обладнання:  Харківщинознавство: навчальний посібник; ілюстрації до теми; атлас «Харківщинознавство.9 клас»

Тип уроку: розвиток історичних компетентностей.

Перебіг уроку

І.  Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань:                                                                                                      1. Які галузі входять до складу ПЕК? Які з них найрозвинутіші в Україні?                                                                      2. На які енергетичні ресурси багата Харківська область?                                                                                                     3. Які чинники впливають на розміщення ДРЕС? ТЕЦ?

ІІІ.  Мотивація навчальної діяльності:          Науково-технічний прогрес, підвищення якості продукції, поліпшення умов праці і життя, інтенсифікація всього суспільного виробництва визначаються розвитком енергетики, основою якої є паливна база. Тому закономірно, що у всіх розвинених країнах інвестиції у ПЕК становлять приблизно 40% сумарних капітальних вкладень у промисловість. Високими темпами зростає потреба у різних видах енергії і паливі в умовах різкого скорочення запасів енергетичних ресурсів. Тому першочерговими завданнями сталого розвитку є розробка енергозберігаючих технологій, реконструкція об’єктів енергетики, пошуки нових джерел енергоресурсів.

 IV. Вивчення нового матеріалу:                                                                                                                                                    1. Місце і роль ПЕК в господарстві регіону і України.                                                                                                        2. Галузева структура. Умови та чинники розвитку і розміщення.                                                                                          3. Паливна промисловість.                                                                                                                                                       4. Електроенергетика.                                                                                                                                                                 5. Проблеми й перспективи розвитку галузі.

У  фактично  діючих  цінах  обсяг  валового  регіонального  продукту, вироблений  господарюючими  суб’єктами  Харківської  області  у  2010  р., склав 65293 млн. грн., збільшившись порівняно з 2009р. на 1,7% (по Україні –на 4,1%).За  виробництвом  валового  регіонального  продукту  Харківська область займає одне з провідних місць серед регіонів України. Також  вагомий  внесок  у  створення  валової  доданої  вартості  області  у  2009р.  зробили  підприємства,  організації, установи,  що  належать  до  таких  видів  економічної  діяльності,  як  фінансова  діяльність  (16,2%  від  загального  обсягу),  торгівля;  ремонт автомобілів,  побутових  виробів  та  предметів  особистого  вжитку (15,7%),  операції  з  нерухомим  майном,  оренда,  інжиніринг  та  надання послуг підприємцям (11,4%), діяльність транспорту та зв’язку (9,7%). ВРП регіону визначається як підсумок  валової доданої вартості усіх видів  економічної  діяльності,  скоригований  на  величину  непрямо вимірюваних послуг фінансового посередництва та податків, за винятком субсидій на продукти.Випуск  – це вартість товарів і послуг, які є результатом виробничої діяльності одиниць – резидентів у звітному періоді.

V.  Рефлексія:

1. Якими видами господарської діяльності сприяють природні ресурси область?

2. Які промислові вузли та центри входять до складу Харківської промислової агломерації?

3. У яких галузях господарства найефективніше працюють підприємства малого бізнесу?

4. Укажіть області, які перевищують Харківщину за промисловим виробництвом?

5. Практична робота: Складання схеми галузевої структури виробничих зв’язків машинобудівного підприємства.

VI. Підсумок уроку.

VІI. Домашнє завдання: опрацювати матеріал підручника – § 46.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку