майстер - клас "Молекулярна кухня"

Про матеріал

розробка з проведення майстер - класу на тему: "Молекулярна кухня". Розроблено в програмі sway.office.

Перегляд файлу

 Молекулярна кухня

Тема:приготування курячого філе на грилі з апельсиновими та шпинатними спагетті з впровадженням молекулярної кухні.

Молекулярна кухня - що це?

На сніданок - бутерброд з ікрою з кавуна. На обід - яловичина зі смаком шоколаду і мус з бородинского хліба. На вечерю - бананове желе і лососевий чай.

Що це - меню героїв фантастичного роману? Ні, цілком звичайні страви молекулярної кухні. Молекулярну кухню називають ще «смачною провокацією», або, кажучи сучасною мовою, «розривом шаблону». Воно й не дивно, адже її мета - не нагодувати, а здивувати, захопити, впливати як на органи чуття, так і на емоції людини. Навіть назви страв молекулярної кухні вражають: кава з часником, цукерки з печінки, равіолі з банана. Як це у них виходить?

image

1  - томатний суп

image 

2  - Десерт "Ванільний йогурт з манго та шоколадом"

image 

3  - вінегрет

image 

4  - оселедець "під шубою"

image 

5  - Морквяне повітря та мандариновий граніт

image 

6  - малинова ікра з полуничною піною та карамеллю

image 

7  - Борщ

image 

https://sway.office.com/K8n8ofkS6idfp8hG#content=KDLjXpD6WWRkpZ

Історія виникнення

Молекулярна кухня розглядає продукти як поєднання молекул з певними фізичними і хімічними властивостями. Кухарі ділять продукти на молекули і змінюють їх властивості, в результаті чого з'являються абсолютно нові за формою і консистенції страви з незвичайними смаками.

Першою стравою молекулярної кухні став мус з білого шоколаду і ікри, рецепт якого був створений в 1999 році. Уже через десяток років ресторани молекулярної кухні відкрилися практично в будь-якому великому місті.

На відміну від звичайних кафе і ресторанів, обладнання для молекулярної кухні нагадує скоріше наукову лабораторію. Тут немає звичних каструль і сковорідок, зате є численні прилади, вимірювачі, пробірки і мензурки. Навіть плити при приготуванні страв

молекулярної кухні використовуються не звичайні, а конвекційні. Цей напрямок народилося в 70-х роках ХХ століття, коли фізик Ніколас Курт і хімік Ерве Тис спантеличені питанням тісному зв'язку науки і кулінарії. Саме поняття «молекулярна гастрономія» Курт придумав в 1992 році. За його словами, люди навчилися вимірювати температуру атмосфери Венери, але так і не знають, з чого складається суфле на їхньому столі. Твердження, звичайно, спірне, проте ідеї вчених прижилися і пішли в народ.

image 

Уроки хімії на кухні

Основними способами приготування страв молекулярної кухні є:

Еспумізація, або перетворення продукту в піну. Цей ефект досягається при додаванні в продукт соєвого лецитину, який, в свою чергу, беруть з соєвого масла. Еспумізація - дуже поширений спосіб, завдяки якому в повітряну піну можна перетворити що завгодно - фрукти і овочі, сир і хліб, м'ясо і рибу. Текстури продуктів для молекулярної кухні змінюються, стають легкими, повітряними, невагомими, при цьому блюдо зберігає смакові властивості. Тобто, наприклад, в піні з м'яса відчувається саме смак м'яса. Ось тільки замість того щоб розривати зубами волокна, м'ясо можна пити через трубочку зі склянки. Справжній розрив шаблону! Сферіфікація і желефікація - схожі процеси, які подарували світові чимало молекулярних рецептів. В основі цієї техніки лежить технологія перетворення продуктів в гель за допомогою желатину і альгинатов. Строго кажучи, відомі всім десерти мармелад і желе, а також дешева штучна ікра робляться по цій же технології. Але кухарі звели цю техніку в ранг високого мистецтва і регулярно показують майстер-класи молеклярной кухні по створенню все більш дивних страв: апельсинових спагетті і їстівних сфер з гороху, дині, кава, мохіто - всього, що душа кухаря забажає.

Емульсіфікаціі, або перетворення продукту в емульсію - рідина, в якій розподілені вода і речовина, що складається з жирів. Найвідомішою емульсією є молоко, де з'єднуються вода і краплі молочного жиру. У молекулярної кухні за цим способом робляться вінегрет у вигляді соусу, всілякі майонези, гоголь-моголи та інші смаколики.

image 

Вакуумна технологія - продукти, заздалегідь укладені в вакуумний пакет, довго-довго готують на водяній бані, підтримуючи постійну температуру. Після такого томління смак продуктів не втрачається, а навпаки, стає більш яскравим на радість гурманам. У молекулярної кухні таким способом готують більш-менш звичні простому обивателю страви: стейки, рибу, морепродукти та овочі. Навіть на фото вони виглядають цілком полюдськи. Низька температура, яка досягається завдяки використанню рідкого азоту і сухого льоду. Рідкий азот, наприклад, застосовується при створенні холодних мусів, схожих на морозиво. Також широко застосовується запікання продуктів при мінусових температурах.

image 

Правила молекулярної кухні:

Є і ще кілька правил, які потрібно знати при складанні молекулярного меню:

1.                  Час приготування - часто вимірюється годинами, а то і цілодобово. Багато страви, наприклад, чай з яловичини з трюфелями, треба готувати ні багато ні мало два дні.

2.                  Точність - рецепти молекулярної кухні припускають точне дотримання пропорцій. Навіть зайва крапелька одного з інгредієнтів може зіпсувати або змінити оригінальний смак страви.

3.                  Висока вартість - на жаль, страви розумної кухні недешеві, в основному через дорожнечу приладів та інструментів для їх створення. Але яка молекулярна кухня без високої ціни? Гурманам нічого не залишається, як змиритися і збирати гроші на ресторани або пробувати готувати прості рецепти в домашніх умовах.

Молекулярна кухня в домашніх умовах

Домашня молекулярна кухня зовсім не так страшна, як здається. Звичайно, ніхто не закликає купувати рідкий азот, пробірки і судини для хімічних речовин і в терміновому порядку згадувати шкільний курс хімії та фізики. Молекулярна кухня для початківців не так складна як здається і приготувати кілька простих страв цілком під силу новачкам. В інтернеті можна знайти відео- та фоторецепти, які можна освоїти в домашніх умовах.

 

Технологічна картка приготування Філе курячого

image 

Технологія приготування курячого філе:

Для того щоб результат був не тільки смачним, але при цьому і очей радував своїм чудовим видом, філе потрібно вибирати ціле, що не пошкоджене, рівне. Філе вимити і обов'язково зачистити від прозорої плівки. Обсушити м'ясо серветками і розрізати уздовж.

Вийдуть дві рівні частини. Скласти обидві частини курячого філе в глибоку миску, залити соєвим соусом. Додати гілочки розмарину (можна всипати половину чайної ложки сухого розмарину або інших ароматних трав). Зубчики часнику очистити, розрізати на 2-3 частини і викласти до м'яса. Приправити куряче філе сіллю (тільки не пересолити, адже соєвий соус досить солоний) і чорним меленим перцем, перемішати, закрити харчовою плівкою і залишити в холодильнику мінімум на 1 годину.

Добре розігріти сковороду гриль на сильному вогні, потім зменшити вогонь до середнього. Змастити рослинним маслом сковороду, користуючись силіконової пензликом. Вливати масло не потрібно! Викласти куряче філе. Обсмажити з одного боку протягом 1,5-2 хвилин, при цьому трохи притискаючи кожен шматочок або пресом, або лопаткою. Перевернути філе на іншу сторону і обсмажити протягом 1,5-2 хвилин, трохи притискаючи зверху. Неймовірно ніжне, соковите і ароматне куряче філе, приготоване на сковороді гриль, відразу ж подати до столу.

Технологічна картка приготування Апельсинових спагетті

image 

image 

Технологія приготування:

Апельсиновий фреш змішати з агар-агаром та довести до кипіння, після чого прокип’ятити протягом 1 хв. Набрати рідину у шприц, та випустити рідину у пластикову трубку (заздалегідь поміщену у холодну воду).  Витримати 3 хв. Після цього, повітрям у шприці видавити спагеті на блюдо.

Технологічна картка приготування Шпинатних спагетті

image 

Технологія приготування:

Шпинат промити, нарізати і покласти в чашу для блендера, додати воду, сіль, перець, спеції і збити. Процідити, влити сік з шпинату в сотейник і довести до кипіння,, розчинивши в ньому агар-агар, вимкнути і дати трохи охолонути.

Нам знадобиться чистий шприц 20 мл і трубочка з крапельниці, і миска з дуже холодною водою і льодом.

За допомогою шприца заповніть трубочку від крапельниці шпинатовим соком. Відокремте трубочку від шприца і помістіть в холодну воду з льодом, досить 2-3 хвилини, щоб спагетті загусли. Вийміть трубочку з води, протріть. У шприц наберіть повітря і надіньте назад на трубочку. Натисніть на поршень шприца і видавіть спагетті.

Смак молекулярних спагетті залежить від того, скільки і чого Ви додасте: більше червоного перцю – гострота , сік лимона додасть кислоти, цукор - солодкість, гранульований часник, спеції - смак Ваших улюблених страв. Гарнір (овочі в духовці)

image 

Овочі промити та цілими замаринувати у спеціях та соняшниковій олії. Викласти на деко та запікати протягом 20 хв.

image 

pdf
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
1642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку