Математичний квест «Кулінарний пазл»
Захід з математики для учнів
Тема: Розв’язування задач на відсотки.
Мета заходу:
Хід уроку
Любі діти, я вас зараз запрошую до участі у математичному квесті «Кулінарний пазл».
Квест – це гра, в якій учасники будуть проходити запланованим маршрутом і виконувати завдання для досягнення кінцевого результату. Зверніть увагу на те, що на проходження завдання квесту у вас буде чітко відведений час. Проходити квест ви будете у групах.
У грі беруть участь дві команди. Кожна з яких отримує мапу із маршрутом, за яким треба пройти кожен пункт . На кожному етапі учні отримують завдання. Виконавши кожне завдання, команда отримує один елемент пазла, з яких наприкінці має скласти єдину картинку-страву. Останній елемент учні отримають на фініші.
Команди обирають капітанів та назву. Що ви побажаєте один одному перед початком нашого математичного квесту?
Повторення правил роботи в групі.
1. Команда має працювати дружно та злагоджено.
2. Участь повинні приймати усі учасники .
Оголошую старт квест – уроку! Бажаю всім успіху!
4. Закріплення вивченого матеріалу.
За допомогою сигнальних карт “правильно”(зелена), “не правильно” (червона) вам потрібно визначити правильність твердження. Команда, яка найбільше дасть правильних відповідей, має змогу першою обрати мапу маршрута.
Маршрут №1. Старт - І страва – Салат - Сніданок – Десерт – Гарнір - Фініш
Маршрут №2. Старт – Сніданок – Десерт – Гарнір - Салат - І страва - Фініш
Завдання 1. “Вікторина ” Запитання:
Завдання 2. “Відновіть рецепт ” ( І страва)
Відновіть рецепт борща:
Інгредієнти на 7,5 л води:
Завдання 3. “Розмальовка” (Сніданок)
Зафарбуйте відповідну кількість відсотків продукту та вклейте в текст.
Оладки з яблуками
Цей простий рецепт ніжних і повітряних оладок подобається всім: як дорослим, так і дітям. Процес приготування оладок дуже простий. Це відмінний варіант сніданку для всієї родини.
Інгредієнти:
кефір 2,5-3% - 250 мл;
цукор - 2 ст. л.;
яблуко - 1 шт.;
борошно - 190 г;
сода харчова - 5 г;
сіль - щіпка;
рослинне масло для смаження.
Процес приготування оладок з яблуками.
Завдання 4. “Вартість салату” (Салат)
Три порції салату «Цезар» коштує 96 грн, що становить 48 % вартості всього салату. Яка повна вартість такого салату?
Завдання 5. “Десерти ” (Десерт)
Основою багатьох десертів є молоко. І від жирності молока залежить смак та консистенція страви. Тому визначимо відсоток жирності молока, якщо з 250 кг молока отримали 15 кг жиру.
Завдання 6. “Велике замовлення” (Гарнір)
Кухарю необхідно приготувати 20 порцій битків по 150 грам в кожному. Скільки потрібно взяти м’яса, якщо при смаженні воно втрачає 30% своєї маси. (Відповідь вкажіть наближено до десятих)
5. Рефлексія.
- Візьміть смайлик і побудуйте вежу ваших досягнень на кінець заняття.
Мені все вдалося – зелений смайл.
Виникали трунощі – жовтий смайл.
Потрібно ще попрацювати – червоний смайл.
6. Підсумок. Нагородження команд. Наш математичний квест наближається до кінця. Сьогодні ви показали свої знання та уміння, вашу кмітливість та винахідливість.
Ліна Костенко писала: «А що таке життя? Це те, що переждалось? Чи все-таки життя – це те, що відбулось?» Вважаю, що сьогоднішня наша зустріч відбулася.
Дякуємо всім за участь у квесті і бажаємо вам вдалої самореалізації і успішних життєвих квестів у майбутньому.
7.Д/з. Повторити правила знаходження відсотків. Створити рецепт із використанням відсотків за малюнком пазла.
Маршрут № 2.
Маршрут № 1.