Матеріал для позакласної роботи "Хімія в географії"

Про матеріал
Матеріал для позакласного заходу на тиждень хімії. В матеріалі описується зв'язок хімії з географією на конкретних прикладах.
Перегляд файлу

 

 

Наша планета, так само, як і багато інших планет, має шарувату внутрішню будову. Земля складається з трьох основних шарів. Внутрішній шар - це ядро, зовнішній - земна кора, а між ними розміщена мантія.

Ядро являє собою центральну частину Землі. На думку вчених, ядро складається з двох частин: зовнішньої - ймовірно, рідкої, і внутрішньої - твердої. Доведено, що в ядрі планети вміст заліза досягає 35%, що обумовлює його характерні сейсмічні властивості. Зовнішня частина ядра представлена обертовими потоками нікелю та заліза, які добре проводять електричний струм.

Проміжний шар - мантія - покриває ядро. Мантія займає близько 80% обсягу нашої планети, це найбільша частина Землі. Мантія розташована вище від ядра, але не досягає поверхні Землі, зовні вона стикається із земною корою. В основному, речовина мантії перебуває в твердому стані, що складається із силікатів і оксидів. Є ще і в'язкий шар завтовшки приблизно 80 км. Це астеносфера, в перекладі з грецької мови означає «слабкий шар».

Зовні мантію покриває земна кора - зовнішня міцна оболонка. Її товщина варіює від декількох кілометрів під океанами до декількох десятків кілометрів у гірських масивах. До складу кори входять оксиди кремнію, заліза, алюмінію, лужних металів. Континентальна земна кора ділиться на три шари: осадовий, гранітний та базальтовий. Океанічна земна кора складається з осадового і базальтового шарів.

Земна кора разом із верхнім шаром мантії формує літосферу Землі.

F:\тиждень хімії\862648666.jpg

 

 

Хімічна промисловість є однією з провідних у структурі сучасної економіки. Від її розвитку, як і від розвитку машинобудування, значною мірою залежить науково-технічний прогрес (галузь авангардної трійки). Комплекс хімічних виробництв виготовляє продукцію для всіх основних галузей промисловості, транспорту, сільського господарства, оборони, побутового обслуговування та інших сфер діяльності.  Ця промисловість включає майже двісті взаємопов'язаних виробництв із широким асортиментом продукції, яка швидко оновлюється. Чимало продукції хімічної промисловості (синтетичний каучук, штучні волокна і т. п.) замінюють натуральну сировину або доповнюють потребу в ній.

Хімічна промисловість використовує дуже широке коло сировини: калійні та кухонні солі, фосфорити, нафту, газ, апатити, самородну сірку, гіпс, вапняки, глини та ін.; і так само виробляє значні обсяги різноманітної продукції: добрива, лаки, фарби, ліки, штучні матеріали, тканини, будівельні матеріали, засоби догляду за рослинами, барвники, кислоти, луги, шини, аміак, пластмаси та багато ін. Продукція хімічної промисловості належить до матеріалоємного виробництва, тому більшість заводів розташовані поблизу сировинних баз (покладів кам'яного вугілля, торфу, солей, сірки, вапняку тощо).

Провідне місце посідає промисловість органічного синтезу, інша - основна хімія, де переробляються у великій кількості мінерали і складники повітря для виробництва штучних добрив, кислот, солей, соди, хлору. Серед важливих особливостей хімічної промисловості слід назвати переважання безперервних технологічних процесів, кінцева продукція яких може теж бути вихідною сировиною або складником для інших хімічних виробництв.

F:\тиждень хімії\image063.jpg

 

 

https://svitppt.com.ua/images/2/1647/960/img5.jpg

docx
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
944
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку