Матеріал до практичної роботи з природознавства "Подорож Україною"

Про матеріал

Матеріал до практичної роботи з природознавства "Подорож Україною" ( тема "Природа України") доцільно використовувати разом з презентацієюу "Подільські Товтри". Матеріал слайдів побудований відповідно до даного тексту.

Перегляд файлу

Подорож Україною. Подільські Товтри

( Матеріал до практичної роботи з теми «Природа України»)

Слайд 1.  Хоч і об’їхав весь світ, а таке побачиш тільки тут.  

Слайд 2.  Є в Україні місце, де прадавні рифи ще пам’ятають, коли були дном моря, де вітер колись розносив звуки пострілів з  турецьких галер, а нині мирно гуляє над водними хвилями. 

Слайд 3, 4. Тут Дністер стає ширшим за Дніпро, а барвисті каньйони переконують у своїй древності. І над усім цим піднімаються буйно усипані різнотрав’ям Подільські Товтри. Запрошуємо вас на Хмельниччину.

 Слайд 5, 6.  Фантастичної краси Національний парк Подільські Товтри, який входить до 7 чудес України - це 260 000 га  мальовничих пагорбів.  Він діє з 1996 року з метою збереження унікального витвору природи і його генофонду. Саме тут починаються наші Карпати.

Слайд 7, 8.  Погодьтеся, складно уявити, що все це – морські рифи. А таки правда. Ще 25 мільйонів років тому цими долинами котилися хвилі Сарматського моря. Воно розділяло два стародавніх континенти Гондвану і Лавразію.

Слайд 9.  Море пішло у забуття, однак довжелезний кораловий риф, заввишки у 5 кілометрів залишився.

Слайд 10.  Можете тільки уявити: зелені пагорби – один за одним, немов хвилі.

Слайд 11, 12, 13. Сьогодні невисокі Товтри, вкриті зеленими деревами, своїми вигинами чимось нагадують морську поверхню, а над берегами річок нависають екзотичні скелі. Таких кам’яних залишків немає більше ніде в світі. Лише в США та Великобританії існують схожі за геологічними структурами скелясті гряди.

Слайд 14. Серед цих пагорбів і знаходиться природний заповідник «Медобори».

Слайд 15.  Словянське слово «товтри» або «татри» у перекладі з латинського означає «край» або «вістря». Але ще гарніша назва «Медобори», так Подільську Товтрову гряду називають в Україні. На цих горах  росте незліченна кількість медоносних трави.

Слайд 16. Найвища Товтра зветься Нижній  камінь. Її висота  досягає 431 метра. Друга за висотою, але найлегендарніша гора  – 417 метровий Богит. Важко уявити, що аж до 17 сторіччя там правились язичницькі богослужіння.

Слайд 17. Саме на цій, священній для скіфів вершині стояв колись ідол Свитовида, скинутий ранніми християнами у річку Збруч і віднайдений лише у позаминулому сторіччі.

     Чудес у Подільських Товтрах не  злічити. Тут природні скарби тісно переплетені з історичними та культурними памятками.

Слайд 18. Усі Товтри зовсім різні за висотою чи покровом, але мають спільну рису.

Слайд  19. Південно-західний схил кожної гори крутіший, а північно-східний – положистий.

Слайд 20. Вершини багатьох пагорбів усипані білими вапняковими валунами. Здалеку вони схожі на отару овець. Слайд 21. Люди розповідають легенду про те,  як ці валуни стали у нагоді хитрому місцевому пастуху, який помстився злому панові. У підземних ходах давно поруйнованого замку він сховав цілу отару овець, а панові замість овець залишилися лише білі валуни на Товтрі. 

Слайд 22, 23, 24,25.  Кожна з 160 вершин Подільських Товтр ховає свою таємницю. Разам взяті,  вони відображають всю зональність України: ліс, степ, лісостеп. Тут мешкають рідкісні види птахів, рослин, комах. До Червоної книги України занесені 60 видів рослин і 85 видів тварин.

 

Слайд 26.А найпривабливіше диво – чиста джерельна вода. Цілющі властивості усіх джерел ще не вивчені.

Слайд 27. У Товтрах є багато карстових печер. Зокрема, друга у світі за довжиною печера Оптимістична.

Слайд 28 – 30. Чимало ще див у Подільських Товтрах. Не один день знадобиться, щоб побачити ту красу, яку Хмельниччина дарує кожному.

 

docx
Додано
7 січня 2019
Переглядів
574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку