Матеріал до проекту "Цікавий світ Австралії"

Про матеріал

Цей матеріал можна використати при підготовці до проекту "Цікавий світ Австралії". Невеличка розповідь про назву материка, традиції людей, про цікавих тварин, які живуть в Австралії.

Перегляд файлу

КАЧКОНІС

Цей кумедний “звір” схожий на декількох тварин відразу. Наявність великого округлого хвоста надає йому схожості з бобром, пластичністю, будовою тіла і лапок качконіс сходить на видру, а дивовижний витягнутий ніс робить цього ссавця схожим на качку.

Ще одна особливість – під водою качконоси не використовують зір, слух і нюх. Все це замінюється високою електричною чутливістю, завдяки безлічі нервових закінчень на шкірі носа. Такі рецептори здатні розпізнавати електричні поля, що виникають при діяльності навколишніх живих істот, що чудово допомагає качконосам орієнтуватися в пошуках їжі.

 

 

 

 

 

 

 

ВОМБАТ

Ці тварини досить незграбні. У них важке тіло, велика голова, куций хвіст і криві п'ятипалі лапи з міцними серпоподібними кігтями. Пересуваються вони вкрай повільно (звичайно швидше лінивця), але впевнено. Їх вважають тупими і байдужими. Аборигени кажуть, що вомбат завжди йде напролом, не розбираючи дороги. Звалившись в канаву, він буде вперто слідувати її дном в тому ж напрямку. Цю спокійну тварину важко вивести з рівноваги. Але якщо вомбата розлютити, то він буде самовіддано битися, кусаючи і завдаючи рани дуже гострими та потужними кігтями. Самка вомбата призводить 3-4 малюка і піклується про них, поки ті не виростуть і не почнуть самостійне життя.

 

 

 

 

 

Коала — травоїдна сумчаста тварина, споріднена вомбатам. Довгий час люди помилково приймали коал за ведмедів, наприклад, англійці називали цих тварин «ведмідь коала» (цей вислів досі зберігся за межами Австралії), «ведмідь-мавпа» або «деревний ведмідь»

Великі гострі кігті коали допомагають їй успішно лазити по деревах. Коали пристосувалися до харчування виключно пагонами і листям евкаліпта. Коали мають поганий зір, але приголомшливо хороший нюх і слух.

Основною їжею єхидн є мурахи та терміти. Єхидни, як і більшість ссавців, узимку впадають у сплячку, а навесні скидають старі голки та шерсть. Голки добре захищають єхидн, як і їжаків.

Цікаво, що єхидни багато часу проводять, наводячи «красу». Природа наділила їх незвичайним «гребенем». Це другий палець задньої ноги, що має зазубрений пазур. Ним вони чистять свою шкірку.

 

Коли єхидна зносить яйце, то вона виношує його в шкіряній складці(сумці) у себе на животі. Після того, як дитинча виростає, сумка сама по собі зникає.

Цікаво, що єхидни дуже полюбляють спати і можуть проспати 50 – 70 годин.

 

Найголовніша пам'ятка континенту - це Великий Бар'єрний Риф. Це справжнє диво природи. Найбільш величезна система коралових рифів у світі. 900 островів простягнулися  на величезну територію - понад 3000 кілометрів. До речі, саме тут на одному з острівців розташована найвіддаленіша поштова скринька.

 

Найбільші міста Австралії - це Сідней, Мельбурн, Аделаїда, Брісбен і Хобат. І жодне з перелічених  не є столицею. Справа в тому, що столиця Австралії - Канберра - це зовсім невелике місто. У ньому проживає трохи більше 350 тисяч чоловік.

 

Найвідоміша австралійська  тварина - це кенгуру, яка є   символом країни та материка. Кенгуру  в Австралії повнісінько. Коли темніє, вони, освітлені  світлом фар тварини, виходять на магістралі та стрибають під колеса машин. Тому у австралійців є спеціальний знак «кенгуру», щоб попереджати водіїв про небезпеку на дорозі. В основному австралійські кенгуру невисокого росту - до 60 сантиметрів. Але бувають і особини  значно більші  - до 3 метрів.

 

Назва Австралія з латинської "Terra Australis Incognita", що означає "Невідома південна земля" з'явилася ще за часів правління Римської імперії.

Будинки в Австралії погано ізольовані від холоду, тому в зимові місяці при температурі нижче +15 градусів в приміщеннях досить прохолодно. Не дивно, що саме з Австралії пішла мода на «уггі» — тепле м'яке та затишне взуття. Австралійці носять їх прямо вдома.

 

docx
Додано
31 липня 2018
Переглядів
2003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку