Матеріал до теми: "Осінь. Овочі."

Про матеріал
Підбірка матеріалів до уроків, позакласних та виховних заходів на тему "Осінь".
Перегляд файлу

Осінь.
 


Я городом походжаю,
Усі овочі збираю,

Усі овочі чудові!
Їх вживають для здоров'я.
Кожен смак і користь має,
Людям сили добавляє.
Пам'ятайте, любі діти...
Треба овочі (разом)  любити!

Іду від вас з любов'ю в серці,
Іду, бо ще роботи безліч маю,
Усім діткам я здоров'я,
Нових знань та удачі бажаю.


Додаток 1
Овочеві загадки


* * *
На городі виріс дужий,
Круглий, жовтий і байдужий
До червоних помідорів,
До капусти і квасолі.
Хто цей гордий карапуз?
Здогадалися?...
(Гарбуз)
*** 

Що то за голова,
Що лиш зуби й борода?
(Часник)
* * *
Маленька, червоненька,
Із хвостиком тоненьким.
На городі мене рвуть
І до столу подають.
(Редиска)
* * * 
Під землею птиця кубло звила
І яєць нанесла. 
(Картопля)

***
Я росла в темній темниці,
Як зросла - взяли в світлиці.
З мене шкуру всі деруть,
Мене варять, мене труть,
Пироги з мене печуть.
Відгадайте, хто ж я є,
І назвіть ім'я моє.
(Картопля)
* * *
Сидить Марушка в семи кожушках.
Хто її роздягає, той сльози проливає.
(Цибуля)
* * *
Довгий, зелений,
Добрий і солоний,
Добрий і сирий.
Хто він такий?
(Огірок)

* * *
В полі хороше мені
Зеленіти навесні.
Чим же я — не молодець? .
Маю диво-корінець,
Все про нього дбаю,
Цукор відкладаю.
(Буряк)
* * *
Хто хустиночку свою
Влітку покриває?
І по двадцять хустин
На голівці має?
(Капуста)
* * *
На городі в нас грядки,
На грядках – рясні листки:
Там зростають малюки,
Зелененькі …
(Огірки)
* * *
Кажуть, щоб хвороб не знати,
Треба всім мене вживати.
Може, ви мене й з’їсте,
Тільки сльози проллєте.
(Цибуля)

* * *  

В діжці ми їх засолили,
А тоді всю зиму їли.
Солоненькі та хрумкі
З пухирцями _ _ _ _ _ _.
(Огірки) 

* * *    

Він овальну форму має,
На городі виростає.
Ґадзині його консервують,
І рагу смачне готують.
Цей фіалковий пан –
Тонкошкурий _ _ _ _ _ _ _ _.
(Баклажан)

* * *    

З мене листя обдирають,
Мене квасять, в борщ кидають,
В пирогах мене печуть
І в салат мене січуть!
(Капуста)
* * *    

Борщ із нього варить ненька,
В нього шкурочка тоненька,
Солодкуватий він на смак,
Фіолетовий _ _ _ _ _.
(Буряк)
* * *   
Помаранчева і гарна,
У землі сиджу не марно:
Соковита, солоденька,
Вже я стала чималенька.
Собою пригощу дитину.
Хай корисну з’їсть _ _ _ _ _ _ _ _.
(Морквину)
* * *    

В сукні зеленій стоїть на городі,
Дуже дивуються всі її вроді.
Коси довгі, зуби білі,
Хто ж це є в самому ділі?
(Кукурудза)

  * * *  

Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґадзині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі.
(Помідор)    
***
На городі молода
Пишні коса розпліта,
У зеленії хустинки
Золоті хова зернинки.
(Кукурудза) 
***
Сидить дівчина в коморі,
А коса її надворі.
(Морква) 
*** 

 Хто своє біленьке личко
Влітку закриває
І по двадцять хусточок
На голівці має?
(Капуста) 
*** 
У зеленій оболонці, 
я в середині - як сонце.
(Кавун) 
***
Стріли випустив у небо,
Сам захований в землі.
Знає: всім на зиму треба
Його зубчики малі... 
  (Часник) 
***
На кущі живе не сам -
Є у нього братики.
Добрий у томати нам,
У борщі, салатики...  
(Помідор)
***
Є солодкий, є гіркий,
Різні форми має.
Є худий, а є товстий,
Кожний його знає!..
(Перець)  
***
Помаранчева і гарна,
У землі сиджу не марно:
Соковита, солоденька,
Вже я стала чималенька.
Собою пригощу дитину.
Хай корисну з’їсть...МОРКВИНУ...
***
Ріс на грядці молодець.
Хап за чуба, — та й кінець,
бо без нього, кажуть люди,
борщику у нас не буде...  
(Буряк)  
***

На городі восени
Лежать жовті кабани,
Прив'язані за хвости,
Щоб не здумали втекти.
Гарбузи

Зелене, а не дуб, кругле, а не місяць, з хвостиком, а не миша.
Гарбуз

            


                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Додаток 2

Етимологічна довідка

Немає єдиного пояснення, як овочі отримали свої назви. Деякі були названі за зовнішній вигляд, інші за назвою місця зростання, треті тому, що були на щось схожі і так далі. Ось декілька прикладів їх походження та цікавих фактів про них.

http://4.bp.blogspot.com/-71LCxk0UYMI/ToCdpT7d7VI/AAAAAAAAABw/eDdBbpYwP3Q/s1600/275px-Aubergine.jpg

Сьогодні важко повірити в те, що в свій час цей овоч мав репутацію отруйного. Древні греки, наприклад, вважали, що хто скуштує його, ризикує втратити розум. А нині він — бажаний гість на нашому столі. Це -баклажан.

 

***

http://3.bp.blogspot.com/-dHa2P8F5X8Y/ToCfJzECwMI/AAAAAAAAAB4/BhYVRCp1-Qk/s320/1294232156_ttar_cabbage_03_h_launch.jpg

 

 

Її батьківщина — країни Атлантичного узбережжя і Середземноморського узбережжя Європи і Азії. Археологічні розкопки свідчать, що людина почала використовувати цю рослину з часів кам’яного і бронзового віків. Капуста походить від латинського слова, що має значення «голова».  Здавна вона цінилася не тільки як харчова, а ще й як лікарська рослина. Давньогрецький математик Піфагор твердив, що вона підтримує бадьорість і веселий настрій. Він дуже цінував цей овоч та його лікувальні властивості та займався його вирощуванням. Вона використовується в харчовій промисловості, а також у косметиці. Це -  капуста.

Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, цвітна … Цвітну капусту Марк Твен називав капустою, яка закінчила коледж. Броколі американці називають «капустою з університетською освітою».

 

http://2.bp.blogspot.com/-62dSl_AbDKU/ToCgcDg7KuI/AAAAAAAAAB8/CT0_lIV79qs/s320/full-picture.jpg

Батьківщина цього овоча — Північна Америка. Древні індійці ввели його в культуру приблизно 14 тисяч років тому. Вони їли його, поклонялися йому. Історія появи його в Європі дуже цікава. На кораблі іспанських конквістадорів — перших завойовників Південної Америки, таємно потрапив у Перу хлопчик Педро Чьеза де Леон. Опинившись в прекрасній країні, він намагався дізнатись, як живуть, що їдять її «бронзові жителі». Він записував свої спостереження. А в 1553 році в іспанському місті Севільї вийшла книга Педро Чьеза де Леона «Хроніка Перу», в якій європейські жителі вперше прочитали про цей овоч. Нині без нього, як і без хліба, важко уявити собі наше життя. Про нього часто кажуть: «Другий хліб». Цей овоч - картопля.

Картопля з’явилася в Європі в середині XVII століття як декоративна рослина. Спочатку його вирощували на підвіконнях і милувалися цвітінням, а вже потім почали вживати в їжу. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли її виростили, пригостив друзів її стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.  Цей овоч, знайдений у Перу, так припав до смаку європейцям, що вони спорудили пам'ятник, і не один, присвячений цьому унікальному овочу.

 

http://4.bp.blogspot.com/-CBKXiKtK61E/ToCinBh_utI/AAAAAAAAACA/4yWbA8X6zyM/s1600/efx_carrot.jpg

 

Вчені припускають, що батьківщиною моркви є Афганістан, де до цих пір вирощують найбільшу кількість різновидів цього овоча. Хоча нам звично називати моркву овочем, вже з 1991 року вас не назвуть безграмотним якщо ви на моркву скажете - фрукт. Відповідно до директиви Євросоюзу морква є і фруктом і овочем.Але наші предки не вважали морква ні тим ні іншим, вони вирощували її заради ароматних приправ, виготовлених з листя і насіння.

 

http://1.bp.blogspot.com/-xphCzakP4l8/ToCo6WOcA9I/AAAAAAAAACI/kbYlVDLmqfI/s320/perec_krasnyj_sladkij.jpg

 

Його батьківщиною вважають Центральну і Південну Америку. Під час подорожей Христофора Колумба в 1493 році іспанці дізналися про нього від індійців, які вживали його у їжу як пряність. А ацтеки навіть застосовували задушливі пари від підсмажуваного на сковородах цього овоча як бойову зброю — успішно відбивали ним атаки ворога. Він був введений у культуру Іспанії в XV столітті і поступово проник у сусідні країни, де його використовували як декоративну, лікувальну і пряну рослину. Це -  перець.

 

***

http://2.bp.blogspot.com/-6eGkXTXjpTc/ToCplaSIpCI/AAAAAAAAACM/fvbzo42D8nc/s1600/tomato.jpg

 

 

Томат прийшов із Південної Америки. У перекладі з італійської мови -
 це слово означає «золоте яблуко».

Наукові та кулінарні подання про ягоди, фрукти і овочі у разі томата призводить до великої плутанини. З точки зору ботаніки помідори - це ягоди, з іншої точки зору томати - це фрукти. У 2001 році Євросоюз вирішив, що помідори зовсім не овочі, а фрукти. Але ми вважаємо його овочем. У Запорізькій області (України) встановлено монумент «Слава помідору». А ще, помідор  вважався отруйним. Наприклад, у книзі «Повний посібник по садівництву», яка видана в Данії у 1774 р., писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами».

***

http://3.bp.blogspot.com/-xiY6idyXSpQ/ToCyx7xWTNI/AAAAAAAAACc/nMeO0W210gM/s1600/water-melon-icon.png

 

Він із родини гарбузових. Харчове значення мають плоди — найбільша у природі ягода. Його батьківщиною вважають Південну Африку. Його знали ще за 1500 років до нашої ери. Римляни їли його свіжим і засоленим, варили з нього мед. На території Росії став вирощуватися тільки в XIII столітті у Приазов’ї та дельті Волги. Але ще довго, аж до XVII століття, про нього мало знали в Росії і вирощували лише в окремих місцях. Тільки в 1660 році було видано спеціальний державний указ про розведення їх в Чугуєві Харківської губернії. Як незвичайну смакоту його подавали до царського столу, як тільки він достигав. Але свіжим його чомусь не вживали, а подавали до царського столу, як збиралися на придворні асамблеї, вимоченим в цукровому сиропі. Азараз він відомий кожному з нас. Від дуже смачний А ще з лікувальною метою застосовують не лише м’якоть, а й шкірки й насіння. Це - кавун.

 

  Додаток 3.

Цікаві факти про овочі

10 місце: Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: у 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Однак і плювати - справа не проста, тому кращі "плювальщикі" цінувалися і шанувалися в народі. У бурсі про прочуханку казали: "Це вам не ріпу сіяти!"
9 місце: відваром буряка в Росії користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапив він до нас з Візантії, про що говорить походження російської назви від грецького "сфекелі".

8 місце: Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, кольорова ... Кольорову капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. Брокколі американці називають "капустою з університетською освітою".
7 місце: Картопля з'явилася в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли його виростили, пригостив друзів його стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.
6 місце: Горошок був першим овочем, закритим в консервну банку.
5 місце: Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші - "охолоджуючим" і викликає простуду.
4 місце: Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, у книзі "Повне керівництво з садівництва", виданої в Данії в 1774 р., писалося: "Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". На Русі помідори довго називали "скаженими ягодами".
3 місце: Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.
2 місце: Фахівці до цих пір не вирішили, овочем або фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав це в оцті, а у графа Завадовського це шинкувати, як капусту, зберігали у діжках і варили з цього борщ й щи.
1 місце: Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.

 

Вірші про овочі

Що росте на городі. 

 


ПОМІДОРИ чималі

Червоніють на гіллі.

Полюбляють діти

Сік томатний пити.

 

А у гичці БУРЯЧОК

Темний заховав бочок.

Щоб поїсти борщику,

Зварим його в горщику.

 

Нагодує всіх вона –

Ця КАРТОПЕЛЬКА смачна,

Її бульби їстівні

Викопують восени.

 

Сто листків КАПУСТА має

І тому не замерзає.

Навіть взимку у кагатах,

Якщо старанно сховати.

 

БАКЛАЖАН, коли зростає,

Дуже дивний колір має:

Наче літечко розлило

Фіолетове чорнило.

 

Руденька МОРКВИНА

Містить вітаміни.

Хто її вживає,

Хвороби не знає.

Ця рослина жовтопуза

Навивається ГАРБУЗОМ.

З нього мати зварить кашу

На усю сімейку нашу

 Гарбуз – господар на городі.

 Його шанують у народі.

 Щоб здоров’я гарне мати,
Варто кашу з ним вживати.

 

 


 


***
 


Киця пісеньки співа, 
Полива город вона .
Там на грядці баклажан
Шовковий надів кафтан.
Показати сонцю рад 
 Фіолетовий наряд!
 


 Щедрий заєць
 


На городі густо, густо
заєць висадив капусту.
Виросла вона велика
і смачна, і соковита.
Де зайчат багато є,
всім капусту роздає,
бо вони її гляділи,
поливали і не їли.
І тепер в свої гостини
кожен котить капустини.
 


Пісенька морквинок 
 


Ми морквинки невеличкі
І зелені у нас гички.
Дуже добре ми дозріли,
Бо на сонці гички гріли.
А хто п'є морквяні соки,
У того рум'яні щоки.
 


Пісенька огірочків
 


Ми зелені огірочки,
Кучеряві в нас листочки,
Стелемося низенько,
Збирайте нас швиденько. 
 


Пісенька бурячків 
 


Ми червоні бурячки,
В нас зелена гичка.
Зварить з нас червоний борщ
Дівчинка Марічка. 
 


Пісенька капусти
 


Я капуста біла,
Круглолиця, спіла,
Качаниста, головиста,
Маю платтячок із трист

 

 

http://2.bp.blogspot.com/-8uLe3bgYhsE/TmusryHDZlI/AAAAAAAAABo/n8qu8pdoiIM/s200/%25D0%25B1%25D0%25B0%25D0%25BA%25D0%25BB%25D0%25B0%25D0%25B6%25D0%25B0%25D0%25BD.png


 


 

 

 

 

 

docx
Додано
13 листопада 2023
Переглядів
221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку