Матеріал до теми " Що робить мене щасливою людиною". Есе. З використанням складнопідрядних речень

Про матеріал
Матеріал до теми " Що робить мене щасливою людиною". Есе. З використанням складнопідрядних речень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Публіцистичний стиль – складнопідрядне речення – есе

Номер слайду 2

Мета публіцистичного стилю - інформувати, передавати суспільно значущу інформацію з одночасним впливом на читача, слухача, переконуванням їх у чомусь, уселяти їм певні ідеї, погляди, спонукати до відповідних вчинків та дій. Сфера використання публіцистичного стилю мовлення - суспільно-економічні, культурні, політичні відносини. Для публіцистичного стилю мовлення притаманні логічність, емоційність, образність, оцінність. У текстах широко вживається суспільно-політична лексика. Публіцистичний текст будується як наукове міркування: порушується важлива суспільна проблема, аналізуються й оцінюються можливі шляхи її вирішення, формулюються узагальнення й висновки, матеріал розміщується у строгій логічній послідовності, використовується загальнонаукова термінологія. Це дещо наближає його до наукового стилю. Для публіцистичної промови характерні пристрасність, спонукальність. Найважливіша вимога, що ставиться перед публіцистикою, - загальнодоступність: вона розрахована на широку аудиторію і має бути доступною для всіх. Публіцистичний стиль має багато спільного і з художнім стилем мовлення, оскільки для ефективного впливу на читача (слухача), його чуттєву сферу, уяву, той, хто пише чи виступає, використовує епітети, метафори, порівняння та інші образні художні засоби, вдається до фразеологічних висловів, навіть просторічних слів, що посилюють емоційний вплив мовлення.

Номер слайду 3

- що таке складнопідрядне речення?- як його впізнати у тексті?- які види бувають?

Номер слайду 4

Складнопідрядним називається речення, яке складається з двох синтаксично нерівноправних частин, поєднаних підрядним сполучником або сполучним словом. Від головної частини до залежної (підрядної) можна поставити питання, наприклад: Мій товариш сказав, (що?) що саме рояль — король оркестру. Складнопідрядні речення з підрядними з'ясувальними. Складнопідрядні речення з підрядними означальними. Складнопідрядні речення з підрядними обставинними

Номер слайду 5

Слова українського гімну так давно запали в душу, що були вивчені за власним вибором у підлітковому віці. Я люблю їх вдягати, бо це гарний і рідний мені одяг. Мені приємно, що на престижних світових боксерських аренах здіймається наш прапор. Я буду жити там, де мені зручно.

Номер слайду 6

Есе «Що робить мене щасливим(ою)» з використанням складнопідрядних речень. Мета написання цього есе – розвиток навичок самостійного творчого мислення та письмовий виклад власних думок.

Номер слайду 7

1. Що таке есе?Есе – невеликий за обсягом прозовий твір, що має довільну композицію і висловлює індивідуальні думки та враження з конкретного приводу чи питання .

Номер слайду 8

2. Властивості есе. Для того, щоб зрозуміти вимоги до есе, необхідно розібрати його властивості. Це ті основні риси, які визначають даний жанр.

Номер слайду 9

• Лаконічність. Есе – це твір дуже маленького обсягу. Тому потрібно намагатися викладати інформацію чітко та ясно.• Авторська думка. Есе не претендує на науковість або абсолютну істину. Важливо розуміти, що в такого роду творах висловлюється лише авторська думка. Відповідно, пишеться подібний твір, як правило, від першої особи.• Вид подібних творів – роздум.• Стиль – публіцистичний. Це означає, що необхідно нормувати наявність художніх засобів. Втім, допускаються елементи інших стилів, тому що форма есе досить вільна.

Номер слайду 10

Алгоритм написання есе. Може виглядати наступним чином:1) постановка проблеми;2) обдумування проблеми;3) планування есе;4) написання есе;5) перевірка та редагування роботи;6) підготовка презентації;7) презентація есе.

Номер слайду 11

Структура есе1. ВСТУП – це суть і обґрунтування вибору даної теми. Вступ складається із групи компонентів, пов’язаних логічно і стилістично. На цьому етапі дуже важливо правильно сформулювати питання, на які ви збираєтесь знайти відповіді у своєму пошуку. При роботі над вступом можуть допомогти відповіді на такі питання:• Чому тема, яку я висвітлюю, є важливою на даний момент?• Які поняття будуть вміщені у мої роздуми над темою?• Чи можу я поділити тему на декілька підтем?• Чи треба давати визначення термінам, вжитим у темі есе?2. ОСНОВНА ЧАСТИНА – це теоретичні основи обраної теми та викладення основного питання. Ця частина передбачає розвиток аргументації, аналіз, а також їх обґрунтування, виходячи з конкретних даних, інших аргументів і позицій з цього питання. У цьому полягає основний зміст есе і це найскладніший етап. Тому важливе значення мають підтеми (підзаголовки), на основі яких здійснюється вживання аргументів. У процесі побудови есе важливо пам’ятати, що один абзац має містити одне твердження і відповідне доведення, підкріплене ілюстративним або науковим матеріалом. Велике значення для написання есе має вміння спостерігати. Об’єктом ваших спостережень та описів можуть бути різноманітні речі, живі істоти, процеси, дії і навіть почуття. У художньому описі (есе) кожен змальовує предмет по-своєму, таким, яким бачить його саме він. Ви можете не називати всіх ознак предмета. Ваше завдання – дати яскраве уявлення про предмет, передати своє враження про нього, свою оцінку.3. ВИСНОВОК – це узагальнення й аргументовані висновки з теми із вказівкою сфери застосування. Підсумок есе – це і додаткові пояснення, уточнення, підкріплення викладеного в основній частині. Для цього рекомендують вживати повторення, ілюстрації, цитати, вражаючі твердження.

Номер слайду 12

Як НЕ слід писати есе1. НЕ вносьте в есе інформацію, яка не підтверджує вашу думку.2. НЕ використовуйте загальний набір банальних фраз та тверджень.3. НЕ будуйте роботу лише на простих реченнях.

pptx
Додано
8 лютого
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку