Матеріал до уроків математики в 2-3 класах "ВАЛЕОЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ"

Про матеріал

Від ставлення людини до здоров'я багато в чому залежить його збереження і зміцнення. Навчити дітей берегти і зміцнювати своє здоров'я — одне з найважливіших завдань сучасної школи. Засвоєння інформації та форму­вання життєвих навичок потребують багаторазового вправляння. Тому доцільна практична, ігрова індивідуальна та групова діяльність учнів. Обов'язковим є зв'язок із життєвим досвідом дітей. Застосування на уроках математики валеологічних, екологічних задач допоможе вчителю спрямувати свою роботу на розвиток оздоровчої компетентності учнів.

Перегляд файлу

ВАЛЕОЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ

НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ

 

Прості задачі

на знаходження суми і остачі

та на збільшення та зменшення числа на кілька одиниць

      1.  Оленка снідала о 9 годині ранку, обідала  на  4 години пізніше. О котрій годині Оленка обідала?

 

j0299587      2.  Зранку на термометрі показувало 15 градусів морозу, до 11 години дня стовпчик термометра піднявся на 4 градуси. Скільки градусів показував термометр об 11 годині?

 

3.В минулому році через необачність на   воді постраждало 35 людей. В цьому році через необачність на річці постраждало – на 12 людей менше, ніж в минулому. Скільки людей постраждало в цьому році через невиконання правил безпечної поведінки на воді ?


Прості задачі на різницеве порівняння

      1.  В організмі дорослої людини 6 літрів крові, а в організмі дитини 3 л. На скільки літрів крові менше в організмі дитини, ніж дорослого?

      2.  У звичайних умовах людині потрібно 2 л води на день, а при фізичній праці, чи в спекотну погоду 6 літрів. На скільки  літрів води більше людина витрачає при фізичній праці?

      3.  У здорового дорослого пульс – 75 ударів за хвилину, а в новонародженого – 140 ударів за хвилину. На скільки ударів  за хвилину спокійніший пульс дорослого, ніж новонародженого?

      4.  Підраховано, що в 1 кб.м повітря шкільного класу до початку занять 2600 мікробів, а під кінець занять 13500 мікробів. На скільки збільшується кількість мікробів під кінець занять?

Прості задачі на знаходження добутку і частки

0607201731000_m

  1. Щоденно Оленка, Сергійко та  Катруся для поліпшення зору з'їдають по 3 морквини. Скільки морквин вони з'їдають за тиждень втрьох?
  2. Батько Восьминіг перед сном миє кожну ногу по 4 хвилини. Скільки часу він миє всі ноги?
  3. Незнайко почув від лікаря Пілюлькіна, що за одну хвилину серце людини перекачує 6 л крові. До­поможи Незнайкові дізнатися, скільки літрів крові перекачує серце людини за 9 хвилин?
  4. Олег мріє стати хоча б трохи вищим. То­му тричі на день по 9 разів він підтягується на тур­ніку. Скільки разів за день  Олег підтягується?
  5. 29623679Змій Горинич миє кожну голову по 7 хвилин. Скільки хвилин він витрачає на миття трьох голів?
  6. За одну хвилину  Тетянка встигає зробити 5 вправ для красивої постави. Скільки вправ вона зро­бить за 6 хвилин?
  7. Після того, як  матуся стала робити само­масаж тіла кожного дня по 6 хвилин, вона переста­ла відчувати втому. Скільки часу на тиждень матуся витрачає на самомасаж?
  8. o_509iДля поліпшення роботи серця бабуся з'їдає щодня                                 5 волоських горіхів. Скільки горіхів їй треба на тиждень?
  9. Максим захопився спортом. Тепер він зай­мається в спортивній секції 4 рази на тиждень по 2 години. Скільки всього годин на тиждень Максим займається спортом?
  10. fire5_5З однієї бактерії при t + 30 С через кожні 30 хв. стає  2 бактерії. Скільки бактерій виникне  за 2 год., а за добу?
  11. 11.  За одну годину пожежі вогонь може    знищити 60 км лісу. Скільки кілометрів лісу вогонь може знищити за 4 години?
  12. За одну годину вогонь може знищити 5 гектарів лісу. За скільки часу такий вогонь знищить 20 гектарів лісу? Памятайте, вогонь дуже небезпечний для лісу. Не залишайте вогонь без нагляду.
                                           Прості задачі

на знаходження невідомого компонента

      1.  Під час пожежі на складі магазину згоріло 8 ящиків з продукта­ми. 43 ящики вдалося врятувати з полум'я. Скільки ящиків з продуктами було на складі магазину до пожежі?

      2.  Під час пожежі в гуртожитку Московського університету Дружби народів загинуло 36 студентів. 93 людини отримали опіки різного ступеню. Скільки людей постраждало через порушення правил протипо­жежної безпеки?

 

Складені задачі на знаходження суми  і  різниці
 

  1. 7 учнів посадили по 2 кущі смородини, а вчителька посадила 3 кущі. Скільки всього кущів смородини вони посадили?
  2. z6Лікар  дав чотирьом дівчаткам по 2 вітамінки і трьом хлопчикам по 4 вітамінки. Скільки вітамінок було у лікаря?
  3. Івасик чистить зуби двічі на день по 3  хвилини і полоще рот після прийому їжі тричі на день по одній хвилині. Скільки хвилин на день Івасик витрачає на догляд за зубами?
  4. Щоб сподобатися Мальвіні, П'єро став займа­тися фізкультурою. Тепер він бігає в парку двічі на день по 10 хвилин, 15 хвилин робить ранкову заряд­ку та 3 рази по 5 хвилин виконує вправи для краси­вої постави. Скільки всього хвилин на день П'єро займається фізкультурою?

 

 

Складені задачі на знаходження суми і різниці,

які містять відношення „більше на”,” більше  в”, „менше на”, „менше в”


      1.  У червні  юннати зібрали 9 кг лікарських рослин, у липні — в 2 рази більше, а в серпні — на 3 кг більше, ніж у липні. Скільки всього кілограмів лікарських рослин зібрали юннати?

      2. Скільки часу мама купала трьох  маленьких синочків, якщо один купався 7 хвилин, другий — вдвічі довше, а третій так любить митися, що купав­ся аж 2 рази по 10 хвилин?

      3. Олесь і  Мар’янка випивають за тиж­день по 1 л молока. А Сергійко випиває в 2 рази більше, ніж вони обидва разом. Скільки всього літрів молока випиває за тиждень діти?

      4. В минулому році з вини дітей виникло 23 аварії, в цьому році - на 8 аварій менше, ніж в минулому. Скільки всього аварій на дорогах міста виникло з вини дітей за два роки? Розв’яжіть задачу і пам'ятайте : дотримуйтеся правил дорожнього руху.

fire12_12      5.  Рятівники МЧС, працюючи по врятуванню людей від повені, врятували зранку 45 людей, ввечері - на 12 людей більше. Скільки людей від повені було врятовано за день?

      6.  В жовтні місяці пожежні загасили

5 пожеж, а в листопаді - в 2 рази більше, ніж

 в жовтні, Скільки пожеж загасили за два

місяці?

      7.  Група рятівників А врятували 14 людей від отруєння газами, група рятівників В - в 2 рази менше. Скільки всього людей було врятовано від отруєння газами?

      8.  Одного разу матуся пішла з дому. Маленькі хлопчики залиши­лися вдома самі. Брати почали гратися сірниками. Петрусь взяв 18 сірників, а Віктор - в 3 рази менше. Скільки сірників взяли хлопчики ? До чого б призвела гра хлопців, якби матуся вчасно не повернулася?

 

      9.  Восени в лікарню з отруєннями грибами потрапило 12 дорослих, а дітей - в 3 рази менше, ніж дорослих. Скільки всього людей потрапило до лікарні з отруєннями грибами? Пам’ятайте : не треба збирати незнайомі гриби та ягоди.

      10.  За рік до медичної сестри школи звернулися 35 учнів із головним болем, із скаргою на забиті місця - на 8 учнів менше, ніж з головним болем, а з опіками - в 7 разів менше, ніж з головним болем. Скільки всього учнів звернулися до медичної сестри за допомогою?

      11.  Лікар   дав хворому Василькові 10 таблеток, щоб той приймав їх двічі на день. Через 3 дні з'ясувалося, що у хворого залишилося 5 табле­ток. Чи виконував Василько поради лікаря?

      12.  В липні оздоровитися на море з батьками їздили і 2 учнів нашого класу, відпочивали у бабусі - в 2 рази менше учнів, відпочивали в оздоровчому таборі - на 2 учня більше, ніж відпочивали у бабусі. Скільки всього учнів в нашому класі?

      13.  Під час буревію вітром знесло в першому районі 24 дерева, в другому районі - на 8 дерев більше, а в третьому районі - в 2 рази менше, ніж в першому і другому районах разом. Скільки всього дерев було знесено під час буревію?

      14.  Олег випиває за тиждень 5 стаканів томатного соку, а яблучного вдвічі

більше. Скільки всього стаканів соку випиває  Олег за тиждень?

j0216858    15.  В перший день через перехрестя проїхало І00 машин. За другий день - в 2 рази більше, ніж в перший, а за третій день проїхало в 4 рази менше, ніж за другий день. Скільки машин проїхало через це перехрестя за три дні?

      16.  Через необережне поводження з вогнем згоріло 20 гектарів лісу, потім пожежі виникли знову на площі в 3 рази більшій. Тільки 130 гекта­рів лісу вдалося врятувати. Яка площа всього лісу?

      17.  В лісі росло 1000 дерев та кущів. Під час пожежі згоріло 200 дерев. Це в 5 разів більше, ніж згоріло кущів. Скільки дерев і кущів залишилось після пожежі? Розв’яжіть задачу і пам'ятайте, що вогонь дуже небезпечний. Виконуйте протипожежні правил під час прогулянки в лісі.

      18.  За перший місяць пожежні виїздили на пожежі, які виникли з вини дітей 10 разів. В другому місяці - на 4 рази менше, а в третьому стільки, скільки за перший і другий місяць разом. Скільки разів з вини дітей сталося пожеж за три місяці?

     19.  В перший день пожежники врятували від полум'я 15 людей, другого дня - в 3 рази менше, ніж першого дня. На третій день пожежники врятували стільки людей, скільки за перший і другий день разом. Скільки людей пожежники врятували на третій день?

 

Складені задачі на знаходження третього доданку
 

      1. В лісі було 3000 дерев. Після першої пожежі згоріло 280 дерев. Після другого - в 2 рази менше. Скільки дерев залишилося в лісі?

       2.  За рік у травмпункті дитячої міської лікарні  побувало 142 дитини, 25 дітей лікували від сильних опіків, 18 дітей потрапили з травмами, які отримали під час бійок, з отруєннями потрапило в 2 рази більше дітей, ніж з опіками.                                   Всі інші діти отримали травми через необачність на дорогах. Скільки дітей лікувались через невиконання правил дорожнього руху?

 

Складені задачі на різницеве та кратне порівняння

      1.  Влітку Дениско приймає повітряні ванни 20 хвилин на день, а його матуся — двічі на день по 5 хвилин. Хто з них і в скільки разів довше приймає повітряні ванни?

 2.  Під час ранкової зарядки кожного дня Тетянка пробігає 2 круги по стадіону, а Олексій — на 6 кругів більше. На скільки кругів більше пробігає  Олексій за тиждень?

 3.  Кожного ранку  Микола приймає душ 3 хви­лини, а Катруся витрачає на це в 6 разів більше ча­су, їхня  старша сестра миється під душем стільки часу, скільки Микола і Катруся разом. На скільки хвилин мен­ше приймає душ Катруся, ніж її сестра?

      4. Денис може віджатися від підлоги 2 рази, Василько — на б разів більше, а Артем — у 2 рази більше, ніж Василько. На скільки разів більше віджи­мається  Артем, ніж Денис?

5.  Учні 2 – А класу  та учні 2 – Б класу грали у футбол. У першому таймі учні 2 – А класу  заби­ли 5 м'ячів, а учні 2 – Б класу— у 2 рази більше. У другому таймі учні 2 – А класу  забили 4 м'ячі, а учні 2 – Б класу— у 2 рази менше. Яка команда виг­рала? На скільки м'ячів вона забила більше, ніж ко­манда суперників?

      6.  Оленка вмивається двічі на день по З хви­лини, Сергійко — 5 разів на день по 2 хвили­ни. Хто з них і на скільки хвилин більше приймає водні процедури?

0607241339350

 


 

Складені задачі, які включають

знаходження частини числа та числа за його частиною

      1.  У Карлсона в шести кишенях знаходиться по 2 яблука. Половину яблук він віддав Малюку. Скільки яблук залишилося у Карлсона?

      2.  В лісі росло 1000 дерев. Четверта частина лісу згоріла під час літніх пожеж. Скільки дерев залишилося в лісі?

      3.  На автомобільній стоянці було 90 машин, через невиконання техніки безпеки вибухнули баки з бензином. Доки приїхали пожежні, згоріла третя частина автомобілів. Скільки автомобілів вдалося врятувати пожежникам?

      4.  При виверженні вулкану Везувій загинуло 2000 жителів Помпею. Це десята частина всього населення міста. Скільки людей залишилося в живих?

docx
Додано
12 січня 2019
Переглядів
1127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку