Матеріал до уроку хімії "Маркування небезпечних речовин"

Про матеріал

Матеріал до уроку хімії "Маркування небезпечних речовин". Цей матеріал буде корисний для учителів хімії, екології. В ньому приводяться причини, способи та види маркування речовин в залежності від виду небезпеки, галузі призначення, утилізації тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Маркування небезпечних речовин

Номер слайду 2

В Україні, як і у всьому світі, обертається, перевозиться, утилізується та зберігається значна кількість небезпечних речовин (далі - НР). НР в разі їх неконтрольованого потрапляння в атмосферу несуть величезну загрозу для життя, здоров’я людей та навколишнього середовища. Ліквідація кожної аварії, пов’язаної з викидом НР, потребує спеціальних знань та умінь. Тому підрозділам Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС України) необхідно бути готовими до дій при аваріях, які пов’язані з викидом НР.

Номер слайду 3

Виділяють різні системи маркування хімічних речовин та препаратів . Маркування хімічних речовин створено на основі класифікації, в якій враховують такі критерії як токсичність; хімічні та фізичні властивості; корозійну чи подразнюючу дію; канцерогенний, мутагенний ефекти; вплив на репродуктивну систему. 

Номер слайду 4

 В Европейському Союзі класифікують хімічні речовини за фізико-хімічними властивостями (вибухонебезпечні, окисники, надзвичайно займисті, легкозаймисті, займисті), токсичною дією на здоров’я людини (дуже токсичні або токсичні, шкідливі, корозійні, їдкі, подразнюючі, канцерогенні, репродуктивно токсичні, мутагенні) та впливом на довкілля (токсичні для живих організмів, стійкі в навколишньому середовищі, здатні до біоакумуляції). Речовини та препарати на їх основі, що є небезпечними для здоров’я людини та довкілля, та які не можливо віднести до жодної з вищенаведених груп, розглядають як небезпечні. 

Номер слайду 5

«Маркування небезпечних речовин»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

До 1 класу небезпечних вантажів відноситься - вибухові матеріали і речовини. До 2 класу небезпечних вантажів відноситься – гази. ПІДКЛАС 2.3. Токсичні гази. Гази, які а) відомі як токсичні або їдкі, що представляють небезпеку для здоров'я людей; б) є імовірно токсичними або їдкими для людей,

Номер слайду 8

До 3 класу небезпечних вантажів відноситься – легкозаймисті рідинилегкозаймисті рідини (ЛВЖ), тобто рідини, суміші рідин, розчини або суспензії (наприклад, фарба, оліфа, лак і тому подібне)До 4 класу небезпечних вантажів відноситься – речовини здатні до самозаймання.

Номер слайду 9

До 5 класу небезпечних вантажів відноситься – речовини, що окислюють: тверді або рідкі речовини (включаючи суміші і розчини), які, самі по собі, необов'язково горючі, але зазвичай шляхом виділення кисню, можуть викликати або підтримувати горіння інших матеріалів; вироби, що містять такі речовини.

Номер слайду 10

До 6 класу небезпечних вантажів відноситься – токсичні і інфекційні речовини.токсичні речовини, тобто речовини (включаючи суміші і розчини), здатні при проникнення через дихальні шляхи, шлунок і шкіру викликати отруєння, смерть, травму або заподіяти шкоду здоров'ю людини. інфекційні речовини, тобто речовини, що містять патогенні організми (мікроорганізми (включаючи бактерії, віруси, рикетсії, паразити, грибки), а також інфекційні агенти, такі як прионы), що викликають захворювання людей або тварин.

Номер слайду 11

До 7 класу небезпечних вантажів відноситься – радіоактивні матеріали. До небезпечних вантажів класу 8 відносяться корозійні і їдкі речовини і вироби, що містять ці речовини: речовини (включаючи суміші і розчини), які через свої хімічні властивості при контакті з шкірою і слизистими оболонками викликають травми;До небезпечних вантажів класу 9 відносяться інші небезпечні речовини і вироби, тобто речовини і вироби, які під час перевезення мають небезпечність, яка не характерна для іншів класів небезпеки.

Номер слайду 12

Маркування вантажів

Номер слайду 13

табличка оранжевого кольору з ідентифікаційним номером небезпеки і номером ООН: Символ речовини, яка через свої хімічні властивості при контакті з шкірою і слизистими оболонками викликає травми. Номер аварійної картки. Відмітна смуга жовтого кольору, (вантаж - соляна кислота).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Потребують маркування. ВантажіМедикаменти. Харчові продукти. Упаковка харчових продуктів. Засоби побутової хіміїКосметичні та ін. засоби та їх упаковка

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Маркування харчових продуктів та упаковок для них

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Маркування пластикових пляшок

Номер слайду 20

http://uk.shram.kiev.ua/health/plastic-bottles-marking.shtml © shram.kiev.uanpo.vo.uz/publ/markuvannja.../11-1-0-272www.kst.com.ua proficargo.com.ua/ua/korisna.../znaki-i-markirovka-opasnykh-gruzov.ht... ПРАКТИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ ТА МАРКУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ Практичний посібник для студентів спеціальності 5.07010103 “Організація перевезень і управління на залізничному транспорті”

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
3.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Уланова Тетяна Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Гузь Валентина Валеріївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Білинська Олександра Степанівна
    Матеріал цікавий, але дратують граматичні помилки, неправильне оформлення слайдів (хіба важко вибрати Чистий слайд?! Щоб не мелькали оті Заголовок слайда, Текст)... Ну і руські картинки. Нема українських? То відріжте російський підпис і напишіть УКРАЇНСЬКОЮ!
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гуч Марія Леонідівна
    Дякую, гарний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
2 січня 2018
Переглядів
40704
Оцінка розробки
4.3 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку