Матеріал до уроку "Канзаші"

Про матеріал
Виготовлення прикрас і квітів в техніці Канзаші План: 1. Вступ 2. Історія канзаші: – як прийнято носити канзаші на історичній родині 3. Інструменти та матеріали 4. Технологія виготовлення канзаші: – техніка виконання гострої пелюстки; – техніка виконання округленої пелюстки; – техніка виконання складної пелюстки зі складкою; – техніка виконання плоскої пелюстки; – варіанти створення листя для квіток канзаші.
Перегляд файлу

Виготовлення прикрас і квітів в техніці Канзаші

План:

  1. Вступ
  2. Історія канзаші:
  • як прийнято носити канзаші на історичній родині
  1. Інструменти та матеріали
  2. Технологія виготовлення  канзаші:
  • техніка виконання гострої пелюстки;
  • техніка виконання округленої пелюстки; 
  • техніка виконання складної пелюстки зі складкою;
  • техніка виконання плоскої пелюстки;
  • варіанти створення листя для квіток канзаші.

 

У наш час досить часто можна побачити незвичайні по своїй красі і різноманітності прикраси для волосся і одягу, виконані з шовкової тканини у вигляді всіляких квіток, зроблених з дивовижною тонкістю. Саме ці прикраси і називають канзаші. Дивлячись на ці твори мистецтва, здається, що навчитися такому дуже складно, але насправді це дуже просто.

Японська канзаші (kanzashi) – це довга шпилька для традиційної японської жіночої зачіски. Вони робилися з дерева, лаку, срібла і черепахового панцира (рис. 1).

Картинки по запросу кандзаси

Рис. 1.

 

Словосполучення kanzashi відбувається з кількох слів – «ками» (волосся) і «Сасу» (встромляти), так як історично цей жіночий аксесуар у вигляді шпильки використовувався для створення знаменитих високих японських зачісок. Одне з найпопулярніших прикрас для канзаші – квіти, які умільці роблять зі стрічок або шматочків тканини, складаючи смужки в бутончики і пелюстки.

 

Історія канзаші

 

Що таке канзаші?

Вважається, що саме гейші придумали прикрашати зачіски незвичайними шпильками. Канзаші це японська традиційна прикраса для волосся, яку здавна носили жінки. Зазвичай їх одягають разом з кімоно.

Канзаші мають дуже цікаву історію появи. Все почалося ще в 1603 році, коли до влади прийшов клан Токугава. Тоді членами цього клану було прийнято рішення приділити особливу увагу загальному стану країни. Японія практично перестала співпрацювати з іншими країнами і зосередилася на своїй культурі і традиціях. На початку наступного століття в Японії з'являються перші гейші. Існує думка, що саме гейші придумали укладати своє волосся в різні цікаві форми. Такий спосіб укладання називали –nihongami.

До приходу до влади клану Токугава традиційно жінки Японії ходили тільки з розпущеним волоссям. Для того щоб укласти своє волосся гейшам потрібні були спеціальні заколки і шпильки, щоб створити ту форму, яка потрібна. Тоді не було ніяких виробництв такого типу, тому всі шпильки жінки робили самостійно з матеріалів, які були доступні їм в той час. Крім того, що шпилька була зроблена вручну, вона повинна була бути красивою зовні і зручною, щоб тримати довгі локони.

 

https://www.kanzashi.com.ua/data/images/0001-394x300.jpg

Рис. 2. Традиційні Японські прикраси в техніці канзаші

 

Варто розуміти, що в Японії всі заколки і шпильки повинні бути формалізовані. Канзаші повинні були бути непросто такими, як хоче жінка, вони повинні строго відповідати статусу жінки і її віку. У наш час жінки поєднують їх з іншими прикрасами. Тоді в стародавній Японії жінкам було заборонено прикрашати своє тіло, будь-якими прикрасами. Єдине, що могла зробити будь-яка японка, це прикрасити своє волосся.

Отже, Канзаши – шпилька для волосся. За кілька століть з'явилися різні види канзаші, але серед рукодільниць нашої країни популярний тільки один – цумамі-канзаші (яп. ): це складна аплікація зі шматочків тканини, які защипують пінцетом (зазвичай бамбуковим) в трикутні пелюстки. Виконання цумамі-канзаші з безлічі дрібних елементів вимагає акуратності і ретельності. Через те, що з пелюсточок найчастіше роблять квіти, цумамі-канзаші також називають хана-канзаші (яп. , квіткові канзаші).

 

Як правильно носити канзаші?

Цю красу носять в свята і в повсякденному житті. В Японії вважалося, що канзаші повинні підбиратися безпосередньо під вік дами. Молодим дівчатам вважалося доречним носити канзаші з великою кількістю квітів. Жінки у віці, навпаки, повинні використовувати в канзаші поменше квіток на прикрасі. Їх можна одягати і на свята, і для повсякденного життя. В Японії в залежності від того, який зараз місяць, є свій канзаші і свій колір кімоно. Є ряд вимог, якими мають бути канзаші:

  1.     Вони повинні бути такого ж кольору, як і кімоно.
  2.     Повинні відповідати кольору очей дівчини.
  3.     Відповідати соціальному статусу жінки.
  4.     Відповідати порам року.

 

Інструменти та матеріали

 

З чого повинні виготовляти квіти в техніці цумамі-канзаші?

Традиційно канзаші робили зі шматочків натурального шовку.

Зараз Hana kanzashi набуває дуже велику популярність. На сьогоднішній день традиційна фурнітура для канзаші – атласні стрічки, вони можуть бути різного розміру, забарвлення, однотонні або декоровані горошком, квіточками і іншим орнаментом. На другому місці за популярністю стоять органза, репсова стрічка, шовк, люрексова тканина, мереживо. Оскільки атласна стрічка доступна і коштує дешево, її використовують в якості основного матеріалу для виготовлення виробів, всі інші зазвичай використовують в якості доповнення.

Квіти, букети, листя, метелики, які виконані зі стрічок, можна кріпити на різну основу: пов'язки для волосся, обручі (пластмасові або попередньо оздоблені стрічкою), резиночки, затискачі, крабики, гребені, шпильки і так далі.

 

Додаткові елементи декору

Для формування серединок квіточок або для прикраси пелюсток і листочків використовуються всілякі ґудзики, полубусинки і серединки (рис. 3). Вибирати їх слід в залежності від призначення заколочки, колірної гами та розміру.

kanzashi svoimi rukami03

Рис. 3. Різновид прикрас для оздоблення канзаші

 

Також популярні мультяшні серцевинки зі смішними мордочками, комахами, грибочками тощо (рис. 4).

 

kanzashi svoimi rukami04

Рис. 4

 

Вони підійдуть виключно для дитячих виробів. Прикрасити квітку можна за допомогою бусинкообіймачів різної форми (рис. 5).

 

kanzashi svoimi rukami05

Рис. 5. Бусинокообіймачі

 

Нарядні серединки дозволяють миттєво облагородити зовнішній вигляд виробів, замаскувати огріхи. Крім атласної стрічки, для виготовлення пелюсток іноді використовую парчеву стрічку, яка виглядає урочисто і робить прикраси більш яскравими і нарядними (рис. 6).

 

kanzashi svoimi rukami06

Рис. 6

 

Технологія виготовлення канзаші

 

Квітка виготовлена в техніці канзаші, складається з окремих пелюсток, скріплених між собою. Якщо говорити про техніку канзаші, то її освоїти може кожна людина. Головне, що потрібно при виготовленні виробів в техніці канзаші, це досить велика кількість часу, а також запас терпіння. Безумовно, що з першого разу може не вийти ідеальний виріб в техніці канзаші, але з часом техніка буде відточуватися і зовсім скоро ніхто не відрізнить виріб справжньою японки і ваш.

Існує дві техніки створення пелюсток квітів в техніці канзаші. Відповідно до першої техніки пелюстки будуть мати округлу форму, а друга – передбачає гостру форму. Після створення самих пелюсток вони складаються разом і за допомогою звичайного клею або ж нитки з'єднуються.

Необхідно підготувати потрібні матеріали та інструменти. Пропонуємо вашій увазі майстер клас з виготовлення найпростішого виробу в техніці канзаші, який призначений саме для початківців в цій діяльності.

Для того щоб створити прикрасу вам знадобляться такі речі:

  • тканина або стрічки атласні (найкраще, якщо їх ширина буде 2,5 або 5 сантиметрів);
  • звичайна лінійка;
  • олівець або ж можна використовувати шматочок білої крейди. Також підійде і шматочок сухого мила;
  • ножиці;
  • запальничка або свічка;
  • пінцет;
  • будь-який клей на зразок «Моменту» також підійде і клейовий пістолет;
  • голка (вона повинна бути досить довгою мінімум 7 сантиметрів, а також не товстою);
  • нитки (міцні);
  • намисто і різні декоративні елементи для прикраси.

 

https://www.kanzashi.com.ua/data/images/kanzashi-01.jpg

Рис. 7. Матеріали та інструменти для виготовлення прикрас в техніці канзаші

 

Виготовляти вироби в техніці канзаші не так складно як здається. Квітка робиться з пелюсток, які складаються по спеціальній техніці. Після цього складання і виходить красива квітка, яка надалі стає прикрасою. Для того щоб зібрати свою квітку в стародавні часи японки використовували клей зроблений з рису. Так як він дуже довго сохне і надто сухий, то зараз його рідко використовують для виготовлення прикрас. У сучасному світі є безліч альтернатив рисовому клею. Для того щоб зробити виріб в техніці канзаші можна скористатися звичайним клеєм «Момент». Цей клей дуже зручний. По-перше, він не залишає слідів, так як він прозорий. По-друге, він дуже міцно тримає і тому не варто переживати, що прикраса розвалиться.

Деякі майстри для створення квітів в техніці канзаші використовують паяльник. Створити канзаші «бузок» за допомогою паяльника зможуть не всі. З цим інструментом треба вміти працювати. Для тих, хто жодного разу не тримав його в руках, краще не ставити таку складну задачу. Якщо ви вирішили створити, наприклад, тюльпани за допомогою такого пристосування, то у вас повинна бути тверда рука. Вам знадобиться дерев'яна дошка. Всі стрічки ви зможете припікати по попередньо накресленій лінії, саме за допомогою паяльника, а також за допомогою паяльника можна скріплювати пелюстки, але набагато зручніше це робити за допомогою звичайної запальнички або ж свічки. Найзручнішим у використанні вважається гарячий клей в пістолеті. Це спеціальне пристосування, за допомогою якого дуже зручно працювати. Клей завжди виходить маленькими порціями і в такому вигляді його легко розподілити по потрібній поверхні.

З давніх часів японці використовували пінцет для створення канзаши. Вважається, що цей інструмент потрібен для того, щоб згортати пелюстки. Деяким дуже зручно, наприклад, при створенні канзаші листа використовувати пінцет, коли обпікаються куточки тканини на вогні.

Дехто перед тим як почати роботу над своєю прикрасою придумують те, що хочуть побачити в результаті. Якщо уявити в розумі складно, можна навіть зробити на листку паперу приблизний малюнок. Починати свою роботу краще з найпростіших варіантів. Не варто братися, наприклад, за канзаші картини своїми руками, якщо ви тільки починаєте пробувати створювати свою прикрасу. Поступово ви будете вчитися створювати більш складні композиції.             

 

 

 

Як сформувати гостру пелюстку в техніці канзаші

 

На сьогоднішній день умільці нафантазували величезну кількість всіляких виробів, основою яких є атласні пелюстки різної форми зі стрічок 2,5 см і ширше. Однак традиційною залишається гостра пелюстка. Вона може бути простою, подвійною, потрійною. Техніка її виконання досить проста.

Спочатку заготовкою для гострої пелюстки канзаші є квадрат (рис. 8).

 

Канзаши своими руками (для начинающих)

Рис. 8. Гостра пелюстка в техніці канзаші

 

Різаний край слід обов'язково обпалити полум'ям. Далі квадрат згинається по діагоналі, і отриманий трикутник згинається ще раз по висоті (рис. 9).

 

kanzashi svoimi rukami08kanzashi svoimi rukami09

Рис. 9

 

Остаточний маленький трикутник (початковий квадрат, складений в 4 шари) і є заготовкою для гострої пелюстки. Залишиться лише зімкнути два гострих куточка і склеїти, або оплавити полум'ям і здавити (рис. 10).

kanzashi svoimi rukami10

Рис. 10.

Отримана продовгувата пелюстка і є основою багатьох шпильок і брошок. Нижню частину пелюстки зазвичай зрізають, щоб зробити більш акуратною і плоскою.

Подвійні і потрійні гострі пелюстки канзаші виконують за тією ж схемою, тільки використовують 2 або 3 квадрата атласної стрічки різного кольору або з включенням парчі (рис. 11).

kanzashi svoimi rukami11

Рис 11. Подвійні та потрійні пелюстки в техніці канзаші

 

Для моделювання потрійної пелюстки вирізають 3 квадрата з атласної стрічки різних відтінків. Один з них може бути блискучим, парчевим (рис. 12).

kanzashi svoimi rukami12

Рис. 12.

Всі квадрати складають способом, описаним вище (до маленьких чотиришарових трикутників) (рис. 13).

kanzashi svoimi rukami13

Рис. 13.

Всі трикутники накладаються один на одного у вигляді сендвіча, кінці змикаються і вся заготівля обрізається ножицями біля основи (рис. 14).

 

kanzashi svoimi rukami14

Рис. 14.

 

Як зробити об'ємну округлу пелюстку з стрічки

 

Основою округлих атласних пелюсток канзаші, з яких моделюють ромашки, також є квадрат.

Квадрат згинається по діагоналі (рис. 15).

kanzashi svoimi rukami15kanzashi svoimi rukami16

Рис.15.

А далі необхідно розгорнути отриманий трикутник прямим кутом вниз, два гострих куточка симетрично загнути вниз і зістикувати у центрального кута (рис. 16).

 

kanzashi svoimi rukami17

Рис. 16.

 

Склеюючи кінці трикутної заготовки, подбайте про те, щоб сформувати округлу пелюстку, що за формою нагадує крапельку (рис. 17).

 

kanzashi svoimi rukami18

Рис. 17.

 

Нижню частину пелюстки також слід зрізати і обпалити для акуратності і додання більш придатної форми (рис. 18).

 

kanzashi svoimi rukami19

Рис. 18.

 

Ось така округла об'ємна пелюстка повинна вийти (рис. 19).

 

kanzashi svoimi rukami20

Рис. 19.

 

Як зробити пелюстки троянди зі стрічки

 

Для моделювання прекрасних троянд використовують пелюстки особливої форми (похідні ромба). Квадратну основу складають по діагоналі (рис. 20).

 

kanzashi svoimi rukami21

Рис. 20.

 

Потім зістиковують два однакових гострих куточка з прямим, як було зазначено в попередньому випадку (рис. 21).

 

kanzashi svoimi rukami22

Рис.21.

Але нижню частину ромба просто зрізають (приблизно на чверть) і обпалюють зріз.

 

Як сформувати складну пелюстку зі складкою

 

Для того, щоб сформувати продовгувату пелюстку зі складкою в центрі, підготуйте квадрат потрібного розміру (найчастіше сторона квадрата дорівнює 5 см) (рис. 22).

 

kanzashi svoimi rukami23

Рис. 22.

 

Зробіть згин по діагоналі і зігніть куточки, щоб отримати квадрат вдвічі меншого розміру, обріжте нижню половину чітко по діагоналі (рис. 23).

 

kanzashi svoimi rukami24kanzashi svoimi rukami25

Рис. 23.

 

Далі стисніть бічні частини і склейте, щоб отримати продовгувату складну пелюстку зі складкою (рис. 24).

 

kanzashi svoimi rukami26

Рис. 24.

 

Як зробити плоску круглу пелюстку

 

Найпростіший варіант пелюсток, які в основному використовуються для моделювання чудових букетиків-дюшесок – це округлі плоскі заготовки. З квадратів потрібного кольору вирізаються округлі крапельки. При цьому, зріз потрібно обов'язково обпалити (рис. 25).

 

kanzashi svoimi rukami27

Рис. 25

 

Варіанти створення листя для квіток канзаші

 

Гострі зелені пелюстки виконуються на основі відрізків зеленої стрічки (але можливі і інші забарвлення). Наприклад, підійдуть прямокутники розміром 2,5 см на 10 см. Смуги складаються навпіл, потім паяльником отриманий подвійний трикутник розрізається по діагоналі. В результаті виходять дві заготовки: чотирикутна і схожа на кульочок (рис. 26). Для прикраси квіток підходять обидві частини. Чашолистки також підійдуть для кріплення бутонів що не розпустилися

 

kanzashi svoimi rukami28

Рис. 26. Листя в техніці канзаші

 

Округлі пелюстки з хвилястими краями виходять красивими і витонченими, а виконуються вони з прямокутних заготовок, обрізаних в формі куполів з одного боку. Для створення красивої хвилі застосовують запальничку. Після обпалення країв полум'ям гарячий атлас слід розтягнути пальцями, щоб тканина деформувалася. Нижню (плоску) сторону листя бажано зібрати складками, щоб деталі вийшли об'ємними (рис. 27).

 

kanzashi svoimi rukami29

Рис. 27

 

Вироби в техніці канзаші

 

Зазначені пелюстки є базовими. Беручи до уваги техніку їх виготовлення, комбінуючи окремі деталі і кольори, можна експериментувати і створювати все нові, і нові варіанти.

 

kanzashi svoimi rukami30kanzashi svoimi rukami31

Рис. 28. Різновид пелюсток

 

Можна змоделювати при деякій вправності атласні аналоги квітів різних сортів: айстр, хризантем, троянд, соняшників і інших.

З показаних пелюсток шляхом складання їх на нитку або клей виходять ошатні квіточки. Залишиться придумати варіанти для декорування: тичинки, ґудзики або серединки, а також подбати про основу прикраси, наприклад, заколочки-затиску.

 

kanzashi svoimi rukami32

Рис. 29.

Зберіть квіти з пелюсток, приклейте їх до зеленого листя (рис. 30).

 

kanzashi svoimi rukami33

Рис. 30.

 

Скріпіть частини в букет і приклейте до заколки-затиску (рис. 31).

 

kanzashi svoimi rukami34

Рис. 31.

Готова квіткова фантазія змодельована з представлених вашій увазі пелюсток канзаші (рис. 32).

 

kanzashi svoimi rukami35

Рис. 32.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 жовтня 2021
Переглядів
1897
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку