"Льюїс Керролл - цікаві факти"

Про матеріал

Цей матеріал може бути використаний вчителем як на уроці, так і в позаурочний час.

До 190-річчя від Дня народження легендарного англійського письменника Льюїса Керролла зібрані цікаві факти з його життя.

Перегляд файлу

 

15 цікавих фактів життя Льюїса Керролла

Навіть якщо ви ніколи не читали про пригоди Аліси, ви напевно знайомі з цією історією хоча б в загальних рисах, адже казка лягла в основу безлічі фільмів, серіалів, мультфільмів, комп'ютерних ігор і навіть коміксів. Але що ви знаєте про автора самої дивовижною і повної прихованих загадок дитячої книги? На честь дня народження Льюїса Керролла (27 січня 1832 р. - 14 січня 1898 р.) до вашої уваги найцікавіші та найдивніші факти про цього екстравагантного письменника.

1. Псевдонім-головоломка

Його справжнє ім'я – Чарльз Лютвідж Доджсон. Однак, за порадою видавця, автор вирішив використовувати псевдонім. Щоб створити нове літературне ім'я, він спочатку переклав Чарльз Доджсон на латинь, а отримані імена Карл і Людвік замінив іншими англійськими аналогами –Керролл і Льюїс. Таким чином, «Льюїс Керролл» - це пряме відсилання на справжнє ім’я письменника.

2. Керролл придумав, як писати в темряві

Цікаві думки можуть навідатись до нас будь-коли, навіть вночі. Щоб не витрачати час на пошук свічок чи розпалювання світильників, Керролл придумав спосіб, як записувати свої думки в темряві. У 1891 році він винайшов ніктограф – картонну картку з 16 квадратними отворами, в яких письменник записував цілі речення спеціально створеним шрифтом. Він також пропонував використовувати цей спосіб письма для незрячих людей.

3. Різні Аліси в житті Керролла

«Аліса в країні див» і «Аліса в Задзеркаллі» – дві дуже різні книги, які об'єднує головна героїня. Однак на написання цих казок Керролла надихали зовсім різні Аліси. Якщо в першій книзі прототипом героїні була Аліса Лідделл – дочка колеги і приятеля автора, то на другу частину автора надихнула його п'ятирічна кузина Аліса.

4. Приховані смисли в казках Керролла

На сторінках творів Керрола ховається безліч посилань і пародій на знакові події та особистості того часу. Дослідники впевнені, що «Аліса» сповнена не лише математичних загадок, а й сатири на бюрократію чиновників, теорію природного добору Дарвіна, неевклідову геометрію і навіть на саму королеву Вікторію.

5. Керролл колекціонував складні російські слова

Єдиний раз, коли Керрол залишив Великобританію, він відправився у подорож по Росії. Письменник не лише з користю проводив час, але й встигав дивуватися складності російської мови. Найбільш вражаючим і складним для вимови британця виявилося слово «защищающихся», яке в англійській транскрипції виглядає так: «zаshchееshchауоushchееkhsуа».

6. Керролл – Джек-Різник?

Ім'я письменника пов'язане з купою правдивих і не дуже історій, але самою божевільною є теорія, що знаменитим лондонським вбивцею Джеком-Різником був насправді Льюїс Керролл. Таку версію в 1996 році висунув дослідник Річард Уоллес, обґрунтувавши свою теорію тим, що письменник жив близько до місць, де відбувалися злочини, а також його захопленням медициною і анатомією.

7. Головна книга Керролла – його ж головний провал

Незважаючи на те, що всесвітню популярність автору принесли його книги про пригоди Аліси, головним творінням свого життя Керролл вважав роман «Сільві і Бруно». На ділі ж, ця фантасмагорична суміш стилів і жанрів довжиною в 800 сторінок, стала найбільшим провалом автора: читачі купили лише 13 тисяч примірників книги. Не допомогло навіть надпопулярне ім'я Керролла на обкладинці.

8. Брати та сестри Керролла

Доджсон дуже любив дітей. У нього було 10 молодших братів і сестер, з якими йому доводилося возитися. Ще хлопчиком він почав придумувати для них невеликі віршики і казки.

9. «Опівнічні завдання»

Чарльз Доджсон страждав безсонням. Намагаючись відволіктися від сумних думок і заснути, він вигадував математичні головоломки, і сам же їх вирішував. Свої «опівнічні завдання» Керролл випустив окремою книжкою.

10. Фотографія і театр

У Керролла було два пристрасних захоплення – фотографія і театр. Він, будучи знаменитим письменником, особисто був присутній на репетиціях своїх казок, проявляючи глибоке розуміння законів сцени.

11. Винаходи

Відомому математику і письменнику приписують кілька винаходів: книжкову суперобкладинку, дорожні шахи, триколісний велосипед, електричну ручку, мнемонічну систему для запам’ятовування імен та дат. А ще ніктографію – інструмент для письма в темряві.  Тож не дивно, що цей винахід належить саме Льюїсу Керроллу – письменник і вчений часто прокидався вночі з думками, які необхідно було негайно записати, а розпалювати світильник в той час доводилося досить довго.

12. Викладач – Льюїс Керролл

Льюїс Керролл заїкався, був сором’язливим, і якщо вірити глузуванням сучасників, завжди ховав руки під рукавички. Крім того Керролл був шульгою, але в школі його примушували писати правою. Ще Льюїса Керролла студенти називали найбільш нудним лектором.

13. Цікава ідея

Саме Льюїсу Керроллу ми зобов’язані в тому, що маємо книги такими (в обкладинці), тому що свого часу коли він отримав свою книгу з друкарні того часу він сказав, звернувшись до видавця: «Надрукуйте на обгортці назву і автора, тоді книгу не треба буде виймати з неї. »

14. Веселий ляльковий театр

Льюїс Керролл з самого дитинства любив ляльковий театр, і навіть змайстрував свій власний. У той час було дуже актуально спостерігати за ляльковими героями, наприклад Панч і Джуді - скандальна пара, яка на превелику радість маленьких глядачів, тої справу вступала в бійку (екшен був цікавий ще тоді). Ще в дитинстві маленький Льюїса виявився талант сценариста, в його ляльковому театрі народжувався світ чарівництва і веселощів.

15. Опіум в житті Керролла

За часів Керролла опіум, іменований лауданумом, люди брали у вигляді спиртової опійної настоянки при головних болях, не дивно, що у них виникала залежність. Керролл, який страждав від дуже сильних мігреней, став залежним від цього препарату. Навколишні вважали, що лауданум полегшує біль, але поряд з цим препарат надавав впевненості і заспокоював, допомагаючи письменникові приховувати комплекси і невпевненість від заїкання.

 

 

 

docx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
7499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку