Матеріал до уроку "Використання методу Дерево рішень на уроках математики 5 клас"

Про матеріал
Містить задачі та матеріали на екологічну тематику, з досвіду роботи вчителя, використання інтерактивних технологій, використання міжпредметних зв'язків
Перегляд файлу

 

 Використання методу «Дерева рішень» спробувала використати на екологічну тематику, оскільки на даний час гостро стоїть проблема і є соціально значимою. Рекомендую проводити, піднімаючи проблему та сприяти саме дітей, як майбутнє покоління задуматися та шукати шляхи реалізація поставленої мети та досягнення цілей через розв'язання задач на екологічну тематику.                            Дерево рішень - це графічне зображення послідовності рішень і станів середовища з указівкою відповідних ймовірностей і виграшів для будь-яких комбінацій альтернатив і станів середовища.

 «Дерево рішень» 5 клас

І . Підготовчий етап. (Попередньо чи на уроці переглядаємо відео «Процес виготовлення паперу»)

 https://www.youtube.com/watch?v=X-FAyOeq0Us або

https://pustunchik.ua/ua/online-school/history/yak-robliat-papir-i-knygy                       

    Для того, щоб підвести дітей до опису завдання для прийняття рішень проводимо аналіз ситуації, досліджуємо інші джерела інформації, ознайомлюємося з конкретними фактами

- Для виготовлення одного аркуша паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 грама якісної деревини, а для виготовлення однієї книги – близько 5 кілограмів сировини.

-Тільки для виробництва паперу у світі щорічно вирубується більше 125 мільйонів дерев.

-В Європі щорічно використовується не менше 31 мільйони тонн паперу і пакувального картону.

 

1.Створеня проблемної ситуації        Приблизно з одного дерева виготовляють дві книги. Тому для учнів 1 класу потрібно 45 дерев, для 2 класу-75, для 3 і 4 класу-90 дерев.

- Скільки підруників в тебе?

- Скільки дерев потрібно, щоб забезпечити тебе підручниками?

- А якщо для всіх учнів класу?

- Скліьки кг сировини використали, якщо близько 5 кг сировини йде на виготовлення  одної книги.

Цікаво! З одного дерева виходить 2857 учнівських зошитів на 12 сторінок. Однак щоб виростити доросле дерево, потрібно 60 років.

- скільки (приблизно ) зошитів та записників в тебе?

Між тим для виробництва однієї тонни паперу вирубується щонайменше 17 дерев, витрачається 26 тисяч літрів води, 4000 кВт електроенергії й 240 літрів палива        

- Обчисліть скільки витрачається матеріалів, енергії та палива для виготовлення одного підручника.

Ми підрахували для учнів нашого класу, уявіть масштаби використання в межах школи, району, області, країни, світу. За статистичними даними за останні 20 років використання паперу зросло на чверть

ІІ. Формулювання завдань

- Ваші враження від побачених обчислень та підрахунків? Як можна змінити ситуацію? Які рішення можна прийняти?

- Чи можна повністю відмовитися від паперу?

1. Альтернативні види паперу

-Які альтернативні види паперу ви чули? (замість деревини – як сировини можна використовувати солому, вапняк, опале листя)

 Школяр з України вигадав технологію виготовлення паперу з опалого листя https://www.youtube.com/watch?v=uBZK04RtPFY

2. Вторинна переробка

- Розв’язання задачі

У школі за день залишається близько 2772 гр паперу. Скільки паперу збирається учнями за 1 рік, якщо в школі 928 учнів, а в навчальному році 210 днів? Скільки дерев ми можемо зберегти якщо одна тонна макулатури зберігає від вирубки 12 -14 великих дерев?                                                                                                                                            Стоси картонних упаковок, газет, журналів і непотрібного офісного паперу зазвичай викидають у сміття – по країні набирається 2,4 млн тонн макулатури щорічно.В європейських країнах переробляють 60% макулатури, у нас цей показник у три рази нижчий. В Україні сьогодні працюють 5 основних підприємств з виробництва паперу і картону, що використовують для переробки макулатури, але багато хто з них завантажені тільки на 50%.

- Сьогодні в Україні з макулатури виготовляють картон, гофрокартон, яєчну упаковку, туалетний папір і серветки, крафт-пакети, технічний та офісний папір, поліграфічну продукцію. 

-Де можна повністю відмовитися від паперу, а де – зменшити його використання до мінімуму? Що у цьому напрямі можна на рівні держави, у власній компанії, на своєму робочому місці й удома?

- Чи користуєтеся ви онлайн підручниками?

- Чи ваші батьки отримували онлайн – довідки, квитанції?

- Чи є та чи користуєтеся елекронною скинькою та поштою?

ІІІ. Побудова «Дерева рішень»

Дерево рішень, подібно його «прототипу» з живої природи, складається з гілок  (від них залежить результат - цільова функція), листів (вирішальні вершини - результат вибору певного значення атрибута), а також вузлів - випадкових вершин, в яких визначаються можливі варіанти розвитку подій з певного моменту. «Зростає» дерево до тих пір, поки альтернативні варіанти не почнуть повторюватися                                                                                                                                                          Побудова "дерева рішень" виконується "зверху вниз" - від задач більш складних, більш важливих - до завдань менш складним, менш важливим, що вимагає менше часу (коштів, сил, ресурсів) для їх здійснення.

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Етап 3. Оцінка ймовірностей станів середовища, тобто обговорення шансів виникнення кожної конкретної події.

(В ході бесіди з учнями)

Етап 4. Установлення позитивних чи негативних наслідків вибору кожного із варіантів.

(В ході бесіди з учнями)

Етап 5. Вирішення завдання.

Пропоную дітям створити за допомогою онлайн сервісу https://www.canva.com/uk_ua/grafiky/derevo-rishen/  «Дерево рішень»

docx
Додано
14 січня 2022
Переглядів
1940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку