Матеріал на тему "Радянсько-фінляндська війна 1939—1940"

Про матеріал
Матеріал на тему "Радянсько-фінляндська війна 1939—1940" Б. М. Гончар. Радянсько-фінляндська війна 1939-40 Гриневич В. А. Радянсько-фінляндська війна 1939—1940 Семиряга М. И. Ненужная война. Українська дипломатична енциклопедія
Перегляд файлу

Б. М. Гончар. Радянсько-фінляндська війна 1939-40

Гриневич В. А. Радянсько-фінляндська війна 1939—1940

Семиряга М. И. Ненужная война.

Українська дипломатична енциклопедія

Дефініції:

Ліга Націй-  перша міжнародна міждержавна організація, створена з метою розвитку співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами.

Лінія Маннергейма - смуга фортифікаційних споруд, яку побудувала Фінляндія на Карельському перешийку у 20–30 роки XX століття на випадок війни із Радянським Союзом. 

Зимова війна-  збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією у період від 30 листопада 1939 року до 13 березня 1940 року.

Напруга відносин

Між фінами та росіянами  існувало безліч суперечностей. Але спочатку про те, що передувало тим подіям. Колишня шведська провінція Фінляндія була захоплена у Швеції і включена до складу Російської імперії внаслідок Російсько-шведської війни (1808–1809). Щоб запобігти прошведським настроям у фінському суспільстві, Росія охоче надала Фінляндії статус автономії та навіть певною мірою сприяла зростанню національної свідомості фінського народу, доки це віддаляло фінів від Швеції.

Коли у 1917 році стався Жовтневий переворот та влада потрапила до рук більшовиків, Фінляндія проголосила державну незалежність та, організувавши (не без допомоги з боку Німеччини) власні збройні сили, спромоглася звільнити свою територію від військових частин Червоної гвардії, що перебували там, як на землях Російської імперії. Згодом у Фінляндії було ухвалено Конституцію, обрано Президента.

У Радянському Союзі чимало впливових політиків не бажали сприймати Фінляндію як суверену  державу. Після укладення пакту Молотова-Ріббентропа(23 серпня 1939р.), за яким Фінляндія була віднесена до радянської «сфери впливу», стосунки між СРСР та Фінляндією погіршилися.

У вересні—жовтні 1939 радянські війська почали зосереджуватися на радянсько-фінському кордоні. Генеральний штаб Червоної армії розпочав планування війни з Фінляндією.

Зимова Війна, 30.11.1939 - 13.3.1940

Першим етапом російсько-фінської війни була так звана "Зимова Війна" з 30 листопада 1939 р по 13 березня 1940, яка почалася після того, як Фінляндія відмовилася прийняти умови Радянського Союзу про передачу областей фінської території по південно-східному кордоні. Що дійсно вирішило долю цього конфлікту так це договір Молотова-Ріббентропа.

Радянський Союз напав на Фінляндію 30 листопада 1939 в 06.50 - без оголошення війни.  Це стало причиною визнання Лігою Націй Радянського Союзу агресором і виключення його зі свого складу.

Радянські загони спочатку далеко просунулися углиб територій Фінляндії (крім Карелії, де Фінляндія мала організовану лінію захисту, так звану "Лінію Маннергейма"). Головнокомандуючими арміями були: з боку СРСР- Климент Ворошилов,
 Семен Тимошенко, з боку Фінляндії-  Карл Густав Маннергейм,
 Кюесті Калліо , Рісто Рюті . В одному з боїв було знищено декілька підрозділів Радянських військ, їх обладнання було захоплено. Після того, як Фінляндія витримала перші напади, Радянський Союз замінив командувачів, а також тактику ведення бою. Так як у Радянського Союзу була абсолютна перевага в авіації, артилерії і живій військовій силі , поступово захист на Карельському перешийку слабшав, що змусило фінів відступити на запасні рубежі.

Оскільки стало очевидно, що зовнішня допомога не буде прибувати, Фінляндія була змушена прийняти важкі мирні умови, продиктовані Радянським Союзом(було підписано Московський мирний договір) . У результаті Фінляндія втратила десяту частину території, але зберегла незалежність.

Війна Продовження

Радя́нсько-фі́нська війна́ (25 червня 1941 — 4 вересня 1944), Війна продовження, або Каре́льська кампа́нія — бойові дії між фінськими і радянськими військами на Східноєвропейському театрі Другої світової війни.

У фінській історіографії для назви цих військових дій переважно використовується термін «Війна-продовження», що, з одного боку, підкреслює той факт, що в ході цієї війни Фінляндія знову зазнала агресії з боку СРСР та що намагалася відновити територіальні втрати, завдані внаслідок Зимової Війни

Головними причинами були "Зимова Війна" (фіни сподівалися на повернення втрачених областей), недовіра  Радянським намірам, а також переконання, що Німеччина могла виграти цю війну.

На початку літа 1941 року Фінляндія домовилася з Німеччиною щодо спільних бойових дій проти СРСР. Однак фіни висунули умови, за яких вони погодяться на війну, зокрема:

  • Гарантія незалежності Фінляндії;
  • Повернення до кордонів між СРСР та Фінляндією станом на 1939 рік;
  • Постачання Німеччиною харчів для фінів.
  • Також одним із важливих пунктів угоди було те, що Фінляндія не є агресором, тобто вступає до війни тільки у випадку атаки з боку червоноармійських військ.

Навряд чи фіни мали реальний вибір після того, що сталося раніше, і що відбувалося протягом другої світової війни. Коли Німеччина напала на Радянський Союз фінські війська приєдналися до німецьких загонів. Фінляндія не оголошувала війну Радянському Союзу і не починала військові дії, поки Радянський Союз не почав бомбити фінську територію  вранці 25 червня, 1941. У результаті Фінський прем'єр-міністр Рангелл, заявив, що тепер Фінляндія знаходиться у стані війни з Радянським Союзом.

Фінляндія тоді приєдналася до нападу 30 червня, щоб захопити області, приєднані раніше до Радянського Союзу в Зимовій Війні. Проте фіни відмовилися брати участь у блокаді Ленінграда.

На початку 1944 стало очевидно, що Німеччина програла війну. І Фінляндія, і Радянський Союз мали деякі контакти щодо закінчення війни, але ніякої згоди не було досягнуто.

Радянський Союз пробував "переконувати" Фінляндію так званим "мирний бомбардування" -  бомбили місто Гельсінкі.

Радянський Союз намагався всіма засобами відновити становище на Карельському перешийку.

Фінські загони були здатні зупинити Радянський напад, що відбувася  з 25 червня по 6 липня. До цього часу Фінська армія мала досить артилерії і загонів, обладнаних новою німецькою протитанковою зброєю . Радянські втрати в танкових і людських ресурсах були досить великими.

В кінці літа фронт було стабілізовано, але Фінляндія бачила, що мир з Радянським Союзом був єдиною можливістю уникнути звинувачень у змові з німцями. Перемир'я з Радянським Союзом почалося офіційно - 4 вересня, 1944.

А заключну мирну угоду підписано вже у Парижі 10 лютого 1948. У результаті Фінляндія була змушена сплатити величезні платежі Радянському Союзу.

Отже, зважаючи на всі події, які відбувалися у ході радянсько-фінської війни, наша команда дійшла висновку, що Фінляндія є жертвою, яка зазнала агресії з боку СРСР.

 

 

docx
Додав(-ла)
Stetsyuk Tania
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку