Матеріали для дистанційного навчання "Писанка-граттаж".

Про матеріал
Граттаж (від франц. Gratter — шкребти, дряпати) – це спосіб виконання малюнка шляхом процарапуваня гострим інструментом паперу або картону, залитих тушшю або чорною гуашшю. Інша назва техніки – граттографія, воскографія, інколи її також називають царапкою. Твори, виконані в техніці граттаж, відрізняються контрастом білих ліній малюнка і чорного фону, і схожі на гравюри. А якщо попередньо пофарбувати лист паперу в різні кольори, що ми з вами зробили, то малюнок вийде надзвичайно цікавим та оригінальним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанка - граттаж. Продовження.

Номер слайду 2

№1. Згинаємо цупкий аркуш, або картон навпіл повздовж. Малюємо половинку яйця(розміри взяті для формату А4, але можна змінювати). Витинаємо шаблон.

Номер слайду 3

№2. Ставимо шаблон посередині заґрунтованого аркуша.

Номер слайду 4

№3. Обводимо контур шаблону «гострим» інструментом ( ручка без чорнила, перо на держаку, списана гелева чи кулькова ручки, пластиковий косинець).

Номер слайду 5

№4. Використовуючи презентацію (3.) та зразки лінійної побудови орнаментики писанки у додатках(4.) вишкрябайте автентичний декор на своїй заготовці. Пам’ятайте, що вишкрябане поправити дуже важко.

Номер слайду 6

№5. Якщо ви вагаєтеся, то зробіть ескіз майбутньої декоративної композиції . Обведіть шаблон на білому аркуші і розмістіть у контурі орнамент.

Номер слайду 7

№6. Виріжте ескіз, розмістіть його в обведеному контурі яйця і, сильно натискаючи, пройдіться олівцем (ручкою) по лініям орнаменту. Таким чином, ви переб’єте писанку на ґрунтований аркуш.

Номер слайду 8

№7. Акуратно вишкрябуємо необхідні елементи орнаменту.

Номер слайду 9

№8. Завершуємо писанку - граттаж. Прибираємо вишкрябані залишки ґрунту з роботи

Номер слайду 10

Роботи ваших однолітків.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Творчих успіхів!

pptx
Додано
14 травня 2022
Переглядів
418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку