Матеріали до уроку "Витинанка та її види. Смужкова витинанка".

Про матеріал
Грайливе мереживо симетрично повторюваних елементів, що складають цілі шпалери квітів, зірочок, хрестиків, козаків, найхимерніших звірів . І все те досягається з допомогою білого чи кольорового аркуша, складеного в кілька разів (удвоє, учетверо, увосьмеро), звичайнісіньких ножиць і, неодмінно ж, уяви.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Витинанка та її види

Номер слайду 2

Витинанка –від українського слова «витинати», тобто вирізувати. 

Номер слайду 3

Витинанки — один із видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей

Номер слайду 4

  Витинанки - це грайливе мереживо симетрично повторюваних елементів, що складають цілі шпалери квітів, зірочок, хрестиків, козаків, найхимерніших звірів . І все те досягається з допомогою білого чи кольорового аркуша, складеного в кілька разів (удвоє, учетверо, увосьмеро), звичайнісіньких ножиць і, неодмінно ж, уяви.

Номер слайду 5

Ажурні витинанки відомі ще з V ст. до н.е. Це були вироби з шкіри та хутра. Перші паперові прикраси, які вважають аналогами традиційних витинанок в Україні, виникли в Китаї і пов’язані з винаходом там паперу

Номер слайду 6

В середині ХІХ ст. в українських селах паперовими прикрасами селяни оздоблювали хати. Виготовляли витинанки перед Новим роком, або на весні, коли за звичаєм білили стіни й поновлювали внутрішнє оздоблення хат. Витинанки наклеювали на стіни, печі, шибки вікон. Витинанки «жили» в основному півроку, рідше рік. Витинанка символізує прагнення українців відзначити свято, пам'ятний день або прикрасити своє життя.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Витинанка-хрест несла охоронно-символічне значення. Її чіпляли на сволок, бо там висіла дитяча колиска. Особливо поширеним в українській хаті було оздоблення божників та мисників.

Номер слайду 9

Класифікація витинанок. За кольором. Однокольорові Багатокольорові

Номер слайду 10

За сюжетомдерево життязображення тварин та птахівзображення із фігурками людей

Номер слайду 11

геометричнірослинні

Номер слайду 12

Ажурні(зображення у прорізях)Силуетні(зображення є силуетом)За технікою. Симетричні, асиметричні

Номер слайду 13

АплікаційніНакладні(накладені одна на одну гіркою)

Номер слайду 14

Одинарнівиготовленні з одного аркушу паперу. Складніаплікаційні з кількох аркушів. паперу.

Номер слайду 15

Стрічкова. Центрична

Номер слайду 16

Завдання Виконайте дві стрічкові витинанки з кольорового паперу і наклейте їх в альбомі.

Номер слайду 17

Послідовність виконання. Етап №1. Згинаємо кольорову смужку розміром 7см х 28 см навпіл тричі. Етап №2. На утвореному прямокутнику, у вертикальному положенні , малюємо обраний елемент, який повинен і справа ,і зліва торкатися бічних ліній початкового прямокутника.

Номер слайду 18

Можливі варіанти зображень для стрічкової витинанки.

Номер слайду 19

Етап №3. Вирізуємо, «витинаємо» малюнок по контуру ,не чіпаючи елементів, що торкаються бічних ліній початкового прямокутника (позначені колом ). Етап №4. Розгортаємо утворену стрічкову витинанку і наклеюємо її акуратно на альбомний аркуш.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Творчих успіхів!

pptx
Додано
14 травня 2022
Переглядів
4174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку