Матеріали для педради/виховної години на тему "Мовний катарсис як засіб формування загальнолюдських цінностей"

Про матеріал
Роль мови в становленні свідомого громадянина, патріота своєї держави є досить важливою. Вчителю і класному керівникові в роботі з учнівськими колективами варто приділяти увагу популяризації рідної мови серед молоді, тож цей матеріал може стати у нагоді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовний катарсис як засіб формування загальнолюдських цінностей. Шельвінська Валентина Анатоліївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вважається, що український словник один з найбагатших у світі. Наша мова входить до третього десятка демографічно найпоширеніших мов світу і за цим параметром друга серед слов'янських. За давністю писемності українська належить до старописемних мов з великою історико-культурною спадщиною : значна частина її словника значно старша за майже півторатисячолітню історію її вживання в різних сферах громадського й культурного життя. За кількістю мовців українська мова перебуває на 21 місці: нею користується від 42 до 50 мільйонів людей у світі (в Україні, у східній і західній діаспорі). Вона має досконало опрацьовану граматику, сформовану науково-технічну термінологію, розвинену стилістичну систему, здатну забезпечити спілкування й порозуміння в усіх сферах суспільного життя.

Номер слайду 6

Функції рідної мовиемотивнаекспресіоністичнаетична. Антиемотивної функції не існує, тож ми, переходячи на чужу мову, стикаємось із відчуженням на духовно-енергетичному рівні. Цей лінгвоконфлікт і спричиняє неадекватну поведінку. Оскільки мова частково є явищем психічним, тож наша психіка не здатна реагувати відповідно до генетично закладеної програми. Як відомо, здатність засвоїти мову – у наших генах.

Номер слайду 7

Засновник науки “етології”, нобелівський лауреат Конрад Лоренц довів, що мова – це генетичний код. За допомогою цього засобу ми передаємо знання, необхідні для виживання виду – знання про навколишній світ, про поведінку, про традиції. Усе це формує нас як суспільну групу. Традиції – це те, що не можна передати фізіологічними, природженими інстинктами , але це також і те, що наш народ набув за тисячі років!!! Це надзвичайно важливі і глибокі речі, значимість яких навіть важко осягнути.

Номер слайду 8

Люди, предки яких розмовляли українською і які зараз розмовляють іншою мовою (за умови, що не відбувалося “змішування крові” з представниками інших культур), втрачають набуті тисячоліттями культурні надбання. Культуру визначає мова. Культура – це те, що об’єднує. Об’єднують традиції, а мова - це символи, в яких вона закодована. Втратимо мову – втратимо культуру.

Номер слайду 9

Мова – це спосіб мислення. Якщо ми говоримо чужою мовою, ми по-іншому мислимо, змінюється наш соціальний код. Люди, які живуть на теренах України, як би сильно не любили цю землю і людей, якщо вони не говорять українською, то вони формують нову, іншу культуру, але не УКРАЇНСЬКУ.

Номер слайду 10

Катарсис є найвідомішим в мистецтві піковим переживанням, яке здатне запустити трансформацію особистості. У вченні Піфагора (570-490 рр.. до н. е.) вважалося, що тільки «чиста» душа здатна знайти істинне знання. Тому піфагорійцями були розроблені кілька систем катарсису — очищення душі, в тому числі безмовність і входження в змінений стан свідомості під впливом музики, слова, мистецтва. Катарсис є не тільки естетичним, він стосуєтьсяморалі, інтелекту, психології, тобто людини в цілому.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Українська мова – це джерело сили і чистоти. Вона робить нас духовно сильними, тож ми не можемо легковажно ставитися до цього могутнього ресурсу й чудесного дару Божого. Спілкування мовою, спів українських пісень є найкращими методами звукотерапії, бо таким чином генеруються вібрації, які є цілющими для організму людини, всіх його органів і систем.

Номер слайду 13

Як відомо, мова не належить до матеріальних речей, а, як вже доведено науковцями в 2000 році, думка має електромагнітну природу, то і кожне слово, в яке закладено певну думку, певний зміст, наповнене цією енергією. Якщо ця енергія зустрічається з енергією іншого знаку (“заряду”), то це призводить до розладів обох систем. Як наслідок – людина втрачає здатність чітко, логічно висловлювати думки через нестачу необхідних слів за одиницю часу. І врешті ці паузи заповнюють слова паразити, мовні табу, ненормативна лексика (лихослів’я, яке можна порівняти із грипом у людини), різні звуконаслідування тощо.

Номер слайду 14

Рідна мова – це енергія, яка гармонізує фізичний стан людини, стабілізує її психіку. Коли ми розмовляємо рідною мовою, індукуючи і сприймаючи постійно енергетичні потоки однієї частоти, ми проходимо енерготерапію. Ось чому у емігрантів на певній стадії перебування за кордоном відчувається гостра необхідність у спілкуванні рідною мовою. Організм, перебуваючи на іншій (“чужій”) частоті, виснажується; втрачається гармонія, а це призводить і до стресових ситуацій, які викликають як психічні, так і фізіологічні захворювання.

Номер слайду 15

pptx
Додано
30 грудня 2020
Переглядів
580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку