Матеріали для проведення засідання шкільного європейського клубу "Дбати про довкілля - жити по європейськи"

Про матеріал

Матеріали підготовлено в рамках екологічного тижня та з нагоди відзначення Міжнародного Дня Землі. Учасників євро-клубу проінформовано про основні напрямки роботи міністерства з питань екології України, а також про дію "Протоколу про стратегічну екологічну оцінку». Обговорено європейські цінності в сфері екології та методи запровадження їх у повсякденне життя пересічного українця.

Перегляд файлу

 

Засідання ШЕК «Сузіря»

В рамках тижня екології

Та з нагоди Міжнародного Дня Довкілля

«Дбати про довкілля – жити по європейськи!»

Серед реформ та законодавчих змін, які зараз впроваджуються в Україні, важливою частиною є виконання екологічної складової Угоди про асоціацію з ЄС. Закони про стратегічну екологічну оцінку, запровадження сортування сміття, встановлення норм щодо викидів в атмосферу, – Україна поступово наближається до європейських принципів та підходів у сфері охорони довкілля.

Відеоролик 1.

Тож,  які зміни чекають на Україну та які кроки повинна зробити наша держава, щоб наблизити законодавство до норм та вимог Європейського Союзу, оскільки реформи, що стосуються охорони навколишнього середовища, відбуваються на виконання евроінтеграційних зобов’язань України.  Саме це питання ми з вами розглянемо на нашому засіданні. 

З 1 вересня 2017 року стартувала реалізація Угоди про асоціацію Україна-ЄС у повному обсязі, вимогам щодо сфери довкілля присвячена спеціальна екологічна глава Угоди. Варто зазначити, що саме екологічна її частина  почала діяти з 1 листопада 2014 року (відколи Угода запрацювала в режимі тимчасового застосування). Саме з цієї точки почався відлік євроінтеграційних змін України у частині екології та охорони довкілля.  

 

В Європейському Союзі існує низка інструментів, спрямованих на покращення як самого законодавства, так і його застосування європейськими інституціями і державами-членами.

 

До вашої уваги відеоролик «Протокол про стратегічну екологічну оцінку».

 

Імплемента́ція (лат. impleo — «наповнюю», «виконую») — здійснення, виконання державою міжнародних правових норм.

 

Що можемо зробити ми?

Втім, попри важливість настанов ЄС, кінцевий результат все ж залежить від українських дій.

Які кроки вже зараз може зробити Україна?

  • По-перше, ми можемо використовувати результати "Перегляду імплементації в екологічній сфері" ЄС, вивчаючи, з якими проблемами зіштовхується та чи інша держава в процесі імплементації європейської політики і законодавства у кожній конкретній сфері, в якій в Україні відбувається реформування.
  • По-друге, Україна може долучитись до механізму Перегляду як спостерігач на урядовому, парламентському та громадському рівні.
  • По-третє, Україна може впровадити і застосовувати в себе подібний механізм, який дав би відповідь на питання "що працює, а що не працює".

Як наслідок, і уряд, і громадськість отримали б цілісну картину про імплементацію та інформацію про прогалини і міжсекторні проблеми. Це також підвищило б ефективність використання підтримки ЄС.

 

Як це працює?

У вересні 2017 року міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак презентував проект оновленої Стратегії екологічної політики, процес розробки якої надто затягнувся.

Стратегія не лише визначає цілі та завдання в екологічній сфері до 2030 року, але й пропонує конкретні цільові показники, яких необхідно досягнути.

 Зараз для України етап адаптації  законодавства до європейських норм. Усі вони умовно розділені на сектори, до кожного яких є відповідні вимоги на виконання директив ЄС.  Ми коротко розглянемо кожен з них, користуючись дослідженням Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля».

 

Управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузі.

У цьому напрямку Україна має врахувати 4 основні для цього сектору директиви ЄС.

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%201_0.jpgЯкість атмосферного повітря.

У цьому напрямку робота знаходиться на початковому етапі, зазначають аналітики.

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%202_0.jpg

У секторі якості повітря дуже важливим досягненням України стало прийняття Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок.

Управління відходами і ресурсами

Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має зобов’язання протягом найближчих років впорядкувати поводження з відходами та привести законодавство у відповідність до європейських вимог.  Згідно зі змінами, які вступили  у силу з 2018 року, органам місцевого самоврядування заборонено захоронення непереоблених побутових відходів на полігонах, відтак міста і села мають забезпечити сортування сміття за видами для переробки та утилізації.

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%203_0.jpg

Експерти й екологи радять українцям не чекати, поки чиновники розроблять усі необхідні постанови, інструкції та запровадять чіткий механізм поводження з відходами, а самим потрохи звикати до «чистоти по-європейськи».

Якість води і управління водними ресурсами

У цьому напрямку Україна проробила чи не найбільше роботи. «У сфері водних ресурсів прийнято законодавчі зміни, що впроваджують інтегровані підходи до управління водними ресурсами на основі басейнового принципу»,

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%204_0.jpg

Також затверджено низку нормативно-правових актів щодо розроблення планів управління річковими бассейнами, затвердження межі районів річкових басейнів, водогосподарських ділянок, положення про басейнові ради, переліку забруднюючих речовин для визначення хімічного стану поверхневих і підземних вод та інше.

Охорона природи

У цьому секторі Україною було прийнято низку нормативно-правових актів. Важивим стало також включення 271 природоохоронного об’єкта України до складу «Смарагдової мережі» Європи.

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%205_0.jpg

Промислове забруднення та техногенні загрози

За даними дослідження, найбільшим досягненням у цьому  секторі є  розробка Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, проте документ ще не затверджений урядом.  З питань інтегрованого дозволу було прийнято законодавство, що стосується лише дозволу на спеціальне водокористування.

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%206_0.jpg

Зміна клімату та захист озонового шару

На реформу у сфері зміни клімату в найближчі роки матиме великий вплив ратифікована Україною у липні 2016 року Паризька угода.

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%207_0.jpg

Генетично модифіковані організми

Основним досягнення цього сектору стала розробка нової редакції Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетичного модифікованих організмів».

https://zaholovok.com.ua/sites/default/files/154/2017/12/12/%208_0.jpg

 

  • Які кроки має зробити суспільство, щоб зберегти природу?
  • Що держава має зробити, аби покращити екологічний стан нашої країни.
  • Яка користь від сортування сміття і чи можете ви це робити в школі?
  • Як шкодить пластик?
  • Чи можна викидати використанні батарейки до загального сміттєвого баку?

 

 

22 квітня увесь світ відзначатиме важливе свято – День Землі, яке має на меті об’єднати людство задля захисту навколишнього середовища. Увесь тиждень у нашій школі активісти проводитимуться  різноманітні екологічні заходи. Ви вже долучились до озеленення та благоустрою території. Для нас День Землі – це особлива нагода ще раз нагадати про екологічні проблеми, показати, що кожен з вас може почати дбати про довкілля вже зараз.

 

Тому, в рамках еко-тижня, пропоную вам долучитись до колективно-творчої роботи та виготовити плакат до Міжнародного Дня Землі, як символ того, що вам учасникам Євро-клубу не байдужі проблеми екології.

1

 

docx
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку