Матеріали для виготовлення виробів декоративно-ужиткового мистецтва: сучасні й традиційні матеріали. Бісер

Про матеріал
Назва «декоративно-ужиткове мистецтво» говорить сама за себе. Адже в цьому виді мистецтва поєднані декоративність (прикрашання) і прикладне значення виробу (уживання).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали для виготовлення виробів декоративно-ужиткового мистецтва: сучасні й традиційні матеріали. Бісер

Номер слайду 2

Що таке декоративно-ужиткове мистецтво?Назва «декоративно-ужиткове мистецтво» говорить сама за себе. Адже в цьому виді мистецтва поєднані декоративність (прикрашання) і прикладне значення виробу (уживання). Декоративне мистецтво — це різноманітні художні витвори, предмети побутового вжитку, прикраси тощо, створені людиною. Ідеться про меблі, посуд, тканини, іграшки та ін., які були виготовлені з різних матеріалів: соломи, глини, дерева, металу. Це не просто красиві речі, якими ми милуємося. Це ті предмети, якими людина, як правило, може користуватися у своєму повсякденні. Цим предметам передовсім притаманна художня цінність. Вони майстерно виготовлені, технічно правильні, мають особливу форму, у них використані оригінальні візерункові композиції.

Номер слайду 3

Ужиткове (прикладне) мистецтво — це ті речі, предмети, вироби, якими не лише милуються й естетично ними насолоджуються, вони мають також практичне призначення. Саме в цьому їхня цінність (мал. 7.1). Адже краса поєднана в них із практичністю і зручністю. Приклади предметів декоративно-ужиткового мистецтва: а — підставка під горнятко; б — аплікація на шопері; в — м'які іграшки

Номер слайду 4

Що ж належить до витворів декоративно-ужиткового мистецтва? Це насамперед роботи з деревини, металу, каменю, керамічні або скляні вироби. Крім того, це плетені, виткані, мереживні, шкіряні, вишиті, розписані, в’язані вироби, такі як килими, меблі, посуд, одяг, іграшки, елементи декору, писанки, гравіровки, карбування, ковальство, вироби з бісеру, ювелірні вироби та ін. Чи не щороку з’являється все більше нових сучасних матеріалів, якими можна замінити традиційні матеріали. Вони міцніші та довговічніші, мають меншу вагу й можуть бути тоншими за традиційні матеріали, забезпечують необхідну надійність, захист конструкції від негативного впливу навколишнього середовища, комфортні та безпечні, до того ж надають виробу високих естетичних якостей.

Номер слайду 5

Бісер. Бісер — дуже давній матеріал. Його історія починається з IV тисячоліття до нашої ери, від моменту першого виробництва скла. Назва цього матеріалу походить від фальшивих перлів, які виготовляли в Єгипті з непрозорого скла (з арабського «бусра» або «бусер»). На сьогодні основними виробниками бісеру у світі є Чехія, Тайвань і Японія. У 5 класі ви вже знайомилися із цим чудовим матеріалом, а в молодших класах уже опанували основні техніки плетіння. Якщо ви вперше берете до рук цей матеріал, то вам обов’язково сподобається з ним працювати. Цікавий факт. Мовою хінді вироби з бісеру називають хар. В Ефіопії їх називають кояр, в Анголі — міссанга. Узбецькою ця назва звучить як зебігардан. А литовці їх називають кароляй. Бісер — маленькі скляні, кам’яні, полімерні, бурштинові, металеві, навіть із дорогоцінних матеріалів декоративні об’єкти різної форми, частіше близькі до форми кулі, які мають зазвичай один наскрізний отвір уздовж осі. Бісер чудово суміщається з іншими матеріалами: намистинами, каменями різних розмірів і форм.

Номер слайду 6

Вироби з бісеру дуже модні. Вони поєднують у собі відбиток стародавності й подих сучасності, відображають традиції народу, виражають сутність кожної людини. Із-під голок талановитих майстрів XXI століття виходять кольє й сережки, намиста й браслети, краватки й пояси, квіти й дерева, різноманітні сумочки тощо

Номер слайду 7

Бісер розрізняють за матеріалом, із якого він вироблений, за формою, розміром, способом фарбування.• Звичайний матеріал для виготовлення бісеру — скло. Але є і пластмасовий бісер, і фарфоровий, і металевий, і навіть бісер із натуральних каменів.• Класичний бісер — трохи сплюснуті кульки з гладким обробленим отвором у центрі. Такий бісер називають круглим, але він може бути овальним і неправильної форми.• Рубка — відрізки гранованої трубочки з отвором у центрі. Розмір його не перевищує 2-3 мм. Рубку більшої довжини прийнято називати стеклярусом. Стеклярус може бути різної товщини, довжини та відрізнятися за формою (рівний, кручений, гранований).

Номер слайду 8

Бісер випускають різних розмірів. Кожен розмір має спеціальне маркування. Чим більший розмір бісеринок, тим менший номер. Із чим це пов’язано? Річ у тім, що номер бісеру — це орієнтовна кількість бісеринок довжиною один дюйм (1 дюйм = 2,54 см). Буває повністю прозорий бісер і непрозорий. Прозорий бісер виготовляється з прозорого, безбарвного або підфарбованого скла та пластику. За допомогою різних видів обробки він може набувати перламутрового відливу, блищати або бути матовим. Отвір усередині бісеру інколи забарвлений у якийсь колір. Оскільки фарба може стиратися під час тертя нитки, варто обирати бісер перевірених виробників. Цікавий факт. Найчастіший дефект, який не видно відразу, — це нестійкість кольору, тому, перш ніж купити, потріть бісеринки між вологими долонями. Ще необхідно звертати увагу, наскільки бісер рівний, бо через нерівності можуть перетиратися нитки, і виріб тоді виглядає неохайно.

Номер слайду 9

Найбільш поширені різновиди бісеру. Стеклярус — циліндрики зі скла з отвором уздовж поздовжньої осі. Довжина значно більша за діаметр. Рубка — циліндрики зі скла з отвором уздовж осі. Довжина приблизно дорівнює діаметру. Профарбований бісер — внутрішня поверхня отвору прозорого безбарвного бісеру пофарбована. Перламутровий бісер — нагадує за кольором перли. Металевий бісер — скляний, пофарбований під колір різних металів. Покриття слабостійке і може швидко піддаватися стиранню. Матовий бісер — непрозорий бісер зі скла із дуже слабким блиском. Райдужний бісер — із прозорим, блискучим покриттям, що злегка переливається. Смугастий бісер — скляний, зі сплавленням смуг скла іншого кольору. Бензиновий бісер — дуже переливається, на кшталт плівки бензину на воді з багатобарвним покриттям. Прозорий бісер — зі звичайного, без покриття, прозорого скла. Мармуровий (меланжевий) бісер — створює ілюзію, що складається з погано перемішаного різнокольорового скла. Але це далеко не всі види бісеру . Більше за бажанням ви зможете прочитати про це в додаткових джерелах інформації.

Номер слайду 10

Контрольні запитання1. Які вироби з бісеру (зі скла) ви бачили в повсякденні? Яким було їхнє призначення?2. Як визначити розмір бісеру за номером?3. Із якими конструкційними матеріалами можна поєднувати бісер під час виготовлення виробів?

Номер слайду 11

ДЗ§ 7. Матеріали для виготовлення виробів декоративно-ужиткового мистецтва: сучасні й традиційні матеріали. Бісер. Письмово дати відповіді на контрольні запитання, с.40.

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку