Матеріали до уроків "Аплікація з природних матеріалів."

Про матеріал
Робота з природним матеріалом має велике значення для естетичного виховання дітей, прищеплення їм художнього смаку, розвитку творчих здібностей, уявлення. Завдання роботи з природним матеріалом - пробудити у дітей любов до рідної природи, сприяти вихованню у них патріотичних почуттів. Робота з природним матеріалом сприяє і формуванню у школярів дбайливого ставлення до природи. Аплікація (від латинського «прикладання») - це вирізування і наклеювання фігурок, візерунків або цілих картин зі шматочків різних матеріалів на матеріал-основу (фон). Як правило, матеріалом-основою служать картон, цупкий папір, а матеріалом для виготовлення аплікації - папір, тканину (бавовна, шовк, оксамит), вовняні нитки, шнури, шкіра, хутро, фетр, бісер, кольорові намистини, висушене листя, крупи.
Перегляд файлу

                     Аплікація з природних матеріалів.
  Робота з природним матеріалом має велике значення для естетичного виховання дітей, прищеплення їм художнього смаку, розвитку творчих здібностей, уявлення. Завдання роботи з природним матеріалом - пробудити у дітей любов до рідної природи, сприяти вихованню у них патріотичних почуттів. Робота з природним матеріалом сприяє і формуванню у школярів дбайливого ставлення до природи.

 Аплікація (від латинського «прикладання») - це вирізування і наклеювання фігурок, візерунків або цілих картин зі шматочків різних матеріалів на матеріал-основу (фон). Як правило, матеріалом-основою служать картон, цупкий папір, а матеріалом для виготовлення аплікації - папір, тканину (бавовна, шовк, оксамит), вовняні нитки, шнури, шкіра, хутро, фетр, бісер, кольорові намистини, висушене листя, крупи.

 

                                http://www.maam.ru/upload/blogs/detsad-629607-1460789414.jpg
                               Як зробити аплікацію з крупи?


Для того щоб зробити аплікації з крупою вам знадобиться картон або щільний дощечка ДСП, фломастери, маркери, олівці, клей ПВА і будь-яка каша, яка знайдеться вдома. 
Підготуйте аркуш кольорового картону або дощечку, нанесіть малюнок і клей по контуру зображення, а потім насипте крупу на клей. Струсите зайву крупу і, при бажанні, розфарбуйте гуашшю. Щоб виріб довше зберігалася, покрийте її лаком для волосся. 
Можна зробити кольоровий малюнок з допомогою різних круп (гречаної, манної, рисової або з пшона. Поєднуючи їх, ви отримаєте різні за текстурою і кольором, дуже натуральні аплікації. 
                                            Як пофарбувати крупу?


   Перший спосіб фарбування дуже простий, ви можете залучити до цього заняття свого малюка: 

  1. додайте в гуаш трохи води;
  2. викладіть крупу на щільний картон в один шар;
  3. розфарбуйте пензликом;
  4. залиште сушитися.

Або можна скористатися другим методом фарбування крупи : 

  1. вилийте гуаш у тарілочку;
  2. висипте крупу у фарбу;
  3. помішуйте сухим пензликом до повного висихання, не звертаючи уваги на те, що крупа злипається, вона висохне і буде знову розсипчастою

 Якщо необхідно багато крупи можна скористатися третім економним варіантом забарвлення : 

  1. у глибоку тарілку висипте необхідну кількість крупи;
  2. залийте водою;
  3. додайте гуаш;
  4. залиште на ніч;
  5. дістаньте крупу і викладіть на целофановий пакет або картон і залиште сушитися.

Расфасуйте все в баночки або стаканчики і зберігайте, не закриваючи кришкою. Потім, коли ви вирішите зробити дитячі аплікації з круп, то у вас вже буде все готово. 

                             Аплікація з круп і насіння
Крім крупи, відмінно виглядають на картинці і насіння. Підійдуть як звичайні насіння соняшника, так і насіння для вирощування різних рослин. 
Давайте розглянемо найпростішу аплікацію «соняшник»: 

  1. На картоні або на тканини намалюйте соняшник.
  2. Намажте серединку соняшника клеєм і приклейте насіння.
  3. Намажте листочки соняшника і викладіть кукурудзу.
  4. Нанесіть клей точково за що залишився ділянці картинки і розсипте будь-блакитну крупу.

                                Аплікації з крупи

Аплікації з круп і макаронів

 

                                   Аплікації з крупи
Щоб зробити аплікацію ще більш оригінальною і об'ємної можна використовувати не тільки крупи і насіння, але й макарони. Візьміть різні види макаронних виробів - бантики, черепашки, спіральки і звичайні трубчасті. 
Техніка виготовлення таких виробів така ж, як і у круп'яних аплікацій - необхідно просто приклеювати макарошки на клей ПВА. Аплікацію можна розфарбувати вже в готовому вигляді гуашшю, або попередньо. 
Щоб заздалегідь зробити кольорові макарони візьміть звичайні фарби гуаш, насипте макарони в целофановий пакет і вилийте туди обрану фарбу. Потім гарненько раструсите вміст і висипте на рівну поверхню. Зачекайте, поки пофарбовані макарони просохнуть, і можете починати творити. Готову виріб розкрийте лаком.

                              Аплікація з круп і насіння

Тепер ви знаєте, як робиться аплікація "Їжачок" з паперу, однак це не єдиний матеріал, який можна використовувати для виконання вироби. Дуже ефектно і незвично виглядають рельєфні зображення, викладені з круп і насіння, як з елементів мозаїки. Щоб змайструвати таку роботу, дійте так:

1. Знайдіть підходяще контурне зображення чи кольорову картинку, де головний персонаж — їжачок. Роздрукуйте шаблон.

2. Підберіть відповідні за кольором, формою і фактурою насіння або крупи. Голочки добре викласти з насіння соняшнику, хоча підійдуть і кавунові зернятка.

Аплікація "Їжачок" з різних матеріалів

3. Динні або рисові зернятка мають відповідну форму, але їх доведеться фарбувати. Якщо потрібно змінити колір насіння, робити це можна після наклеювання або до, але з попередньою просушуванням барвистого шару у другому випадку.

4. Нанесіть клей на шубку їжачка. Викладіть насіння рядами голочки.

5. Якщо тулуб будете робити теж з крупи, використовуйте більш дрібну фракцію, наприклад, манку.

6.Очі можна або не викладати, а залишити намальованими, або ж наклеїти зверху декоративного шару пластикові покупні або виготовлені з паперу (картону).

http://modney.pp.ua/uploads/posts/2015-11/virobi-z-plastilnu-dlya-dtey-3-8-rokv-svoyimi-rukami-mayster-klasi-z-foto-vdeo_3017.jpeghttp://ihappymama.ru/wp-content/uploads/2016/04/ezhik-iz-semechek.jpg

 

 

http://cs543108.vk.me/v543108129/7fcec/objZF6Pkv7k.jpg  http://kladraz.ru/upload/blogs/3063_c5c16b1da8cc0d65475613af19e57d6c.jpg

http://gov.cap.ru/UserFiles/news/20130926/sovenok_krupa(1).jpg                    http://sdelala-sama.ru/uploads/posts/2016-11/1478265352_img5.jpg

 

        

http://colouring-book.ru/files/raskraski/ulitka.jpghttp://cs630124.vk.me/v630124603/dcfb/ukw-MtVNNPc.jpg

 

 

 

Одним із цікавих матеріалів, з точки зору творчості, є манна крупа, яка нагадує за своєю структурою пісок, але працювати з нею простіше, оскільки вона легше по вазі, фарбування не займає багато часу, крупа швидко сохне і в виробі має більш яскравий вигляд. Виконання аплікації з манки доступно для дітей будь-якого шкільного віку. Манна крупа надає зображенню приголомшливий обсяг, така картина виглядає дуже оригінально.

Послідовність виконання аплікації з манної крупи.

Щоб виконати аплікацію з манки, потрібно :
1. ознайомитися з поданими малюнками;
2. вибрати найбільш вподобаний малюнок;
3. перекласти його на картон, використовуючи копіювальний папір;
4. нанести клей по контуру малюнка;

http://grafomanim.ru/wp-content/uploads/2014/12/Applikatsiya-zima-6.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

5.відразу насипати манку;
6. зайву манку зсипати в ємність, акуратно згинаючи картон;
7. пластиковою паличкою підрівняти контур малюнка, знімаючи зайву манку з клеєм не допускаючи висихання;
8. Дати клею висохнути.

http://grafomanim.ru/wp-content/uploads/2014/12/Applikatsiya-zima-10.jpg 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

9. Якщо потрібно, то наступний шар манки в потрібних місцях за ескізом можна наносити після повного висихання першого нанесеного шару;
10. Якщо для більш рельєфного вираження ідеї потрібно використовувати третій шар, час висихання збільшується в два рази;
11. Після висихання нанести на аплікацію необхідні акцентні лінії ( для більш яскравого зорового сприйняття зображення), тонким пензликом фарбою «гуаш» або «акрил».

Надання аплікації більшої яскравості та оригінальності, можна виконати її із різнокольорової манки, яку потрібно заздалегідь пофарбувати.
                      Фарбування манної крупи.
1.На подвійний шар газети насипати потрібну кількість манки ( приблизно жменю ).
2.Положить невелику кількість фарби «Гуаш» в склянку, налити води і перемішати.
3.Затем вилити отриману суміш у манку і перемішати круговими рухами розтираючи манку до повного фарбування. Манка повинна бути розсипчастою і рівномірно забарвленою, після висипати в сито і просіяти 2-3 рази.
4.після фарбування висипати манку на суху газету, яка забере залишки вологи і просушити протягом 5-7 годин, розсипати по банках - манка готова до застосування.
Зберігати пофарбовану манку краще у відкритих ємностях, які вставляються один в одного (наприклад, стаканчики «Ролтон»

Корисні поради:

1. Вибирайте для роботи щільні матеріали в якості основи. Звичайний папір розмокає і деформується, псує зовнішній вигляд майбутнього виробу.

2. При виконанні роботи просувайтеся в напрямку зверху вниз, зліва на право, щоб випадково не змазати готові фрагменти.

3. Клей не шкодуйте. Накладайте шар товстіший, щоб всі крупинки надійно приклеїлись.

 

                                      Аплікація собака з крупи

 Щоб зробити аплікацію собака з крупи, потрібно підібрати відповідний шаблон собаки або допомогти дитині намалювати основу аплікації, потім слід провести ревізію на кухні і дістати необхідні крупи, насіння, насіння і різні бобові.

Приклеювати крупи до основи аплікації, яка повинна бути обов'язково з картону, можна і навіть потрібно будівельним клеєм , який не тільки тримає відмінно, але і при висиханні стає прозорим.

Перед початком приклеювання можна провести пробу і подивитися як буде виглядати аплікація в тому чи іншому варіант. https://go1.imgsmail.ru/imgpreview?key=267d168ad26b8493&mb=imgdb_preview_1999аплікація собака

 

 

                              

Аплікація «Совушка» з круп і насіння.                                              

                            Аплікація з круп і насіння. Майстер-клас

Для виготовлення роботи нам знадобиться:

лист гофрованого картону, вирізаний з пакувальної тари; кольоровий картон, готовий малюнок із зображенням сови, клей «Момент», стека, ножиці; очі з набори для дитячої творчості; крупи: пшоно і манка; насіння кропу і соняшнику, дрібний чай (з пакетиків), квасоля, плоди шипшини, шматочок кори берези.

                                                  Аплікація з круп і насіння. Майстер-клас

Покроковий процес виконання роботи

1. Виготовимо рамку для нашого виробу.

На лист гофрованого картону А-4 наклеюємо кольоровий картон. З насіння квасолі викладаємо рамку.

                          Аплікація з круп і насіння. Майстер-клас

2. Вирізаємо стовбур берези з берести, зображення сови і наклеюємо на картон.

Аплікація з круп і насіння. Майстер-класАплікація з круп і насіння. Майстер-клас

3. Контури малюнка сови, попередньо змазавши клеєм, «промальовуємо» чаєм. Даємо підсохнути 2-3 хвилини, стряхиваем зайве.

                           Аплікація з круп і насіння. Майстер-клас

4. Приклеюємо очі і з половинок шипшини робимо намисто.

                            Аплікація з круп і насіння. Майстер-клас

5. Заповнюємо окремі фрагменти аплікації: капелюшок - пшоном; підлоги капелюшки зсередини і гілочку берези - манкою; крила, хвіст і голову з боків - чаєм; передню частину голови і тулуба - насінням кропу. На невеликі ділянки малюнка наноситься клей. Потім посипається крупою (чаєм), так щоб не залишалося порожнеч між крупинками. За допомогою стеки прибираємо зайве.                               

6. До капелюшку приклеюємо квітка, а носик робимо з квасолі.

7. Додаємо листочки до дерева і наша робота готова!

                           Аплікація з круп і насіння. Майстер-клас

                                              

                                                    Аплікація «Черепаха»

                          http://goodhouse.com.ua/images-png/10943/109431.png

Щоб сформувати аплікацію, візьміть рисову, гречану і ячну крупу.

  • Зробіть шаблон зображення і з рису зробіть візерунок на панцирі, а всі вільні місця заповніть гречкою
  • Голова і лапки черепахи робляться з ячної крупи, але тільки не забудьте залишити місце для очей і рота.

 http://goodhouse.com.ua/images-gif/10943/109431.gif            http://goodhouse.com.ua/images-jpg/10943/1094312.jpg

           Шаблон черепах

                   Аплікація «Жираф»

http://goodhouse.com.ua/images-jpg/10943/1094313.jpg

  • Спочатку приготуйте картинку жирафа і прикрасьте його тулуб кукурудзяної великої
  • Всі інші частини можна сформувати гречаною крупою

                                 http://goodhouse.com.ua/images-jpg/10943/1094314.jpg

Шаблон

 

                                              Аплікація «Золота курочка»

http://goodhouse.com.ua/images-jpg/10943/1094317.jpg

  • Зробіть начерк малюнка курочки і повапните її тулуб клеєм, а зверху насипте кукурудзу
  • Зачекайте кілька хвилин і переверніть аркуш, щоб прибрати зайве
  • Бороду і гребінь можна обделать сочевицею
  • Для очей використовуйте насіння кавуна, а дзьоб насінням хурми
  • Для крил можна скористатися сушеними листками, а на хвіст насипати насіння клена
  • Для лапок цілком підійдуть фінікові насіння

Аплікація «Гриби»

http://goodhouse.com.ua/images-png/10943/109432.png       http://goodhouse.com.ua/images-jpg/10943/1094318.jpg

Незважаючи на те, що можна порахувати, що грибочки робити просто, насправді це не так. Найкраще робити такий виріб з дитиною вже в старшій групі дитячого саду. Для створення аплікації потрібно пшонка, гречка і рис.

  • Зробіть начерк самі або попросіть дитину
  • Ніжку гриба обделываем рисом, а капелюшок — гречкою
  • Складність полягає у створенні пір. Вони робляться з пшінки
  • Наклеювати крупинки краще по черзі, щоб робота була швидкою і акуратною
  • На готову картину можна нанести лак для волосся, щоб закріпити її
  • Для збереження виду полотна використовуйте целофан або плівку
  • Для завершення помістіть плівочку під пресс.
docx
Додано
26 липня 2020
Переглядів
8851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку