Матеріали до уроків "Диктанти про Київ"

Про матеріал
Про Київ складено багато пісень. А скільки художників малювали його неповторні дивовижні краєвиди! Пропоную підбір диктантів про Київ для 1-4 класів. Як тебе не любити, Києве мій!
Перегляд файлу

1 клас

 

На землі є багато міст. І кожне з них прекрасне і неповторне. Найдавніше місто світу – Київ. Він вічно молодий.

(19 слів)

 

Я живу в Києві. Тут моя домівка, школа, друзі. Київ оспіваний у віршах і піснях. Я люблю своє місто.

(19 слів)

 

Київ – наш рідний край. Славна історія у нашого міста. Тут живуть працьовиті люди. Всі кияни люблять своє місто. І я пишаюся ним.

(22 слова)

 

2 клас.

 

Київ виник у пятому столітті. На його території жило племя полян. А заснували місто Кий, Щек і Хорив. Три брати. Назва міста походить від імені старшого брата Кия. Про це знає кожен киянин.

(33 слова)

 

Наш клас поїхав у зоопарк. Там ми побачили рідкісних звірів та птахів. Тут вони у безпеці. Багато з них занесені до Червоної книги. Київський зоопарк – найстаріший. Його відкрили ще у 1908 році.

(31 слово)

 

Києву понад 1500 років. Всі жителі міста готувалися до цього ювілею. Пятнадцять альпіністів зійшли на Памір. На вершині гори вони залишили камінь з мурів Золотих воріт. Відтоді в останню неділю травня ми святкуємо День .Києва.

(34 слова)

 

3 клас

 

Київ розкинувся над Дніпром, немов казковий велетень. На зелених кручах, мов розкидані жмені коштовного каміння ,сяють куполи соборів. Про Київ складено багато пісень. А скільки художників малювали його неповторні дивовижні краєвиди!

Місто, в якому ти живеш, прекрасне. Це місто пісень і поезії, гомінких свят і квітучих каштанів. Його неможливо не любити.

(51 слово)

 

Кожне місто розповідає про себе мовою памятників. Наше стародавнє місто багате різними подіями. На цих памятних місцях встановлені памятники. Вони показують історію Києва від сивої давнини до наших днів. Символом нашого міста є скульптурна композиція: лодія з фігурами засновників Києва. Це брати Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь.

А які памятники бачив ти?

(54 слова)

 

Києво-Печерська Лавра – один з найдавніших храмів міста. Це святиня українського народу. Тут все овіяне легендами: печери, церкви, дзвіниці, життя людей. Більше сотні печерських ченців визнані святими. У печерах покояться їхні мощі. Лавра завжди приваблювала тисячі віруючих людей. Вони йшли поклонитися божим угодникам. Серед печерських святих – знамениті письменники, художники, лікарі. Ченцем лаври був і літописець Нестор.

Лавра потопає в садах і зачаровує багатьох людей.

(64 слова)

 

4 клас

 

Давній Київ. Здалеку срібляться верхи соборів і церков, виблискують Золоті ворота. Вони такі міцні, що через них жодного разу не змогли прорватися нападники. Оборонні стіни викликали повагу навіть у ворогів. Своїми велетенськими розмірами вони виділялися серед укріплень усієї давньої Русі. Стіна була заввишки 16 метрів, а ширина – 30 метрів. Була навіть така професія – огородники, які доглядали не овочі в городі, а величезні міські огорожі. Вони будували та ремонтували їх. Стіни Золотих воріт достояли до нашого часу. Тепер відновлено їх давній вигляд, з церквою над ними.

(83 слова)

 

Хрещатик – головна вулиця столиці. Він з’єднує всі частини міста. Під час війни Хрещатик був зруйнований. У післявоєнні роки його відбудували. Хрещатик став ще кращим. Бульвар із каштанів надає вулиці мальовничого вигляду.

А в давнину Хрещатик був вкритою лісом долиною. На дні долини протікав струмок. Кияни ловили тут диких звірів, птахів. А для цього розвішували перевіси, або сіті. Звідси і давня назва Хрещатика – Перевісище. Долину називали також Хрещатою, бо її перехрещували яри. Потім почалася забудова Хрещатика деревяними будівлями.

А зараз на цій вулиці відбуваються святкові та урочисті заходи.

(87 слів)

 

Київ – одне з найзеленіших міст світу. Щорічно в столиці висаджуються три тисячі дерев, десять тисяч кущів та сім мільйонів квітів. Мешканці нашого міста знаходяться ніби в обіймах природи. Київські парки доглядає багато людських рук. Шануй їхню працю, не сміти, не знищуй рослин. Хай наші парки залишаються прекрасними!

Окрасою Києва є Ботанічний сад. Багато нагород отримали київські сорти жоржини, айстри, хризантеми. А знаєш, скільки в Ботанічному саду видів троянд? Понад шістсот! Майже стільки ж півників і півоній. Є величезна колекція гладіолусів. Але найдужче люблять кияни бузок. Коли він зацвітає, всі їдуть сюди помилуватися дивовижною красою. Бузку тут видимо-невидимо – понад півтори тисячі кущів 64 сортів.

(103 слова)

doc
Додано
20 січня 2019
Переглядів
10602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку