Матеріали до уроку "Двопланова ілюстрація-розгортка "Ходить Гарбуз по городу..."

Про матеріал
Ілюстрації допомагають зорієнтуватись у змісті книжки, спонукають її прочитати та допомагають засвоїти зміст тексту. Часто ілюстрації створюються у співдружності письменника і художника. Для ілюстрації обираються епізоди, що найповніше розкривають зміст тексту або окремих фрагментів літературного твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Завдання Створення двопланової ілюстрації – розгортки до української народної пісні «Ходить Гарбуз по городу».

Номер слайду 2

  Ходить гарбуз по городу, Питається свого роду:– Ой, чи живі, чи здоровіВсі родичі гарбузові?Обізвалась жовта диня,Гарбузова господиня:– Іще живі, ще здоровіВсі родичі гарбузові!Обізвались огірочки,Гарбузові сини й дочки:– Іще живі, ще здоровіВсі родичі гарбузові!Ходить Гарбуз по городу

Номер слайду 3

Обізвалася морквиця,Гарбузовая сестриця:– Іще живі, ще здоровіВсі родичі гарбузові!Обізвались буряки,Гарбузові свояки:– Іще живі, ще здоровіВсі родичі гарбузові!Обізвалась бараболя,А за нею і квасоля:– Іще живі, ще здоровіВсі родичі гарбузові!

Номер слайду 4

Обізвався старий біб:– Я задержав увесь рід!Ой ти, гарбуз, ти перістий,Із чим тебе будем їсти?– Миска пшона, шматок сала –От до мене вся приправа!

Номер слайду 5

Ілюстрація — зображення, що супроводжує текст літературного твору, газетної статті тощо з метою полегшення для читача візуалізації змісту. Ілюстрації допомагають зорієнтуватись у змісті книжки, спонукають її прочитати та допомагають засвоїти зміст тексту. Часто ілюстрації створюються у співдружності письменника і художника. Для ілюстрації обираються епізоди, що найповніше розкривають зміст тексту або окремих фрагментів літературного твору.

Номер слайду 6

І етап роботи. Створення заднього плану ілюстрації – розгортки до української народної пісні «Ходить Гарбуз по городу». Умови виконання завдання. На альбомному аркуші необхідно намалювати сільську садибу(будиночок) з частиною городу. Будинок обов’язково розміщуємо в центрі композиції. Завдання виконується в кольорі доступними матеріалами(фарби, олівці, фломастери). Залишаємо на роботі якомога менше білих площин. Готову роботу згинаємо навпіл як книжку.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Продовження І етапу роботи. Створення героїв(персонажів) обраного куплету. Умови виконання. Героїв має бути двоє – Гарбуз і той персонаж, з яким він розмовляє. Герої виконуються на окремому аркуші в кольорі і вирізуються ножицями.

Номер слайду 10

Приклади героїв пісні.

Номер слайду 11

ІІ етап роботи. Створення переднього плану двопланової ілюстрації - розгортки «Ходить Гарбуз по городу».

Номер слайду 12

Умови виконання. Альбомний аркуш згинаємо навпіл книжкою. Краї з обох сторін аркуша загортаємо смужкою шириною 1см, утворюючи клапани для склеювання переднього та заднього планів. Попри лінію згину малюємо декоративний контур, який складається з рослинних елементів та частин пейзажу. При цьому обов’язково враховуємо, що в нижній частині переднього плану (площина землі) знаходиться місце для тексту обраного куплету. Завдання виконуємо в кольорі доступними матеріалами. Записуємо на виділеній площині обраний куплет.

Номер слайду 13

Лінія згину. Декоративний контур. Смужка клапану

Номер слайду 14

Клапани для склеювання

Номер слайду 15

Небо Рослинні елементи. Площина землі. Місце для запису куплету. Клапан

Номер слайду 16

Продовження ІІ етапу роботи. Монтаж ілюстрації розгортки. Умови виконання. Клапани переднього плану змащуємо клеєм із середини. Задній план заставляємо у клапани і притискаємо. Прибираємо залишки клею. Оскільки передній план, завдяки клапанам, стає на 2 см меншим, то утворюється повітряний проміжок між планами. Формується ілюзія простору. Приклеюємо героїв до переднього плану.

Номер слайду 17

Задній план. Клапан переднього плану. Місце нанесення клею

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Зразки учнівських робіт

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Творчих успіхів.

pptx
Додано
10 травня 2022
Переглядів
1201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку