Матеріали до уроку на тему "Мило"

Про матеріал

Матеріал може бути використаний при викладанні теми "Мило" в 9 та 10 класах (по новій програмі) та при позакласній, виховній роботі по предмету, при організації проектної роботи учнів.

Перегляд файлу

Чи все ми знаємо про мило ?

 

“Чистота - запорука здоров'я!” - з цим ніхто не буде сперечатися, тим більше що ми з дитинства привчені мити руки і обличчя з милом. Але чи так це корисно, як твердили колись наші мами, адже косметологи з упевненістю стверджують протилежне і говорять про те, що мило може стати справжнім ворогом шкіри!

Історія виникнення мила

Історичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому  Шумері в Вавілоні (близько 2800 р. до н. е.). Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопотамії на глиняних табличках, що належать приблизно до 2200 р. до н. е. Єгипетський папірус середини другого тисячоліття до нашої ери свідчить, що єгиптяни регулярно милися з використанням мила.

 Легенда свідчить, що латинське слово лат. sapo (мило) походить від назви гори Сапо в древньому Римі, де відбувалися жертвоприношення богам. Тваринний жир, що виділяється при спалюванні жертви, накопичувався і змішувався з деревною золою багаття. Отримана маса змивалася дощем в глинистий ґрунт берега річки Тібр, де жителі прали білизну і, природно, спостережливість людини не упустила того факту, що завдяки цій суміші одяг відпирався набагато легше.

 Тверде мило було винайдене у 1170 році і походить від латинського sapo (суміш жиру і попелу).

 Створення милоподібної напіврідкої речовини "сапо" дало можливість жінкам використати її не лише для прання, але й для косметичних цілей: укладки волосся, фарбування. Проте ефект не був довготривалим, оскільки при попаданні на цю суміш води, утворювалася густа піна і фарба легко змивалась. Пізніше римляни стали використовувати для варіння жири та природну соду, без золи. Таку суміш змішували і тримали на вогні до повного випаровування води, в результаті чого виходили тверді шматки мила. Але мило виявилося таке жорстке, що його використовували тільки для прання.

 В Європі і США безперервний процес миловаріння в промислових масштабах з'явився в кінці 1930-х років разом з безперервним процесом  гідролізу (розщеплення) жирів водою і парою під високим тиском у миловарних вежах.

 

Споживчі властивості туалетного мила та їх вплив на шкіру

 

Якість туалетного мила визначається сукупністю його споживчих властивостей.
Туалетне мило надає гарний зовнішній вигляд і здоровий стан шкірі і тому має велике гігієнічне, естетичне і психологічне значення. Основна дія туалетного мила проявляється в наступних напрямках: очищення, зволоження, живлення, захист і профілактика. Дія туалетного мила або його комплексний ефект пов'язані перш за все з компонентами, які входять до його складу. Найбільш важливими для споживача є функціональні властивості, що визначають ефективність дії мила (зволоження, живлення).

Косметичні властивості туалетного мила, проявляються через зовнішній видимий ефект поліпшення стану шкіри, завдяки зволоженню, регенерації, поліпшенню обмінних процесів у шкірі, в результаті чого підвищується пружність і еластичність шкіри.

Захисні властивості туалетного мила, досягаються завдяки добавкам, що забезпечують лікувально-профілактичні властивості та антисептичну дію.

Естетичні властивості туалетного мила повинні задовольняти естетичні потреби людини. Показниками цих властивостей є зовнішній вигляд, колір, запах, дизайн упаковки, інформативність упаковки, стильова спрямованість.

Безпека туалетного мила залежить від складу, якості вихідних компонентів, технологічного процесу одержання, умов зберігання та продажу, умов споживання. На кожному етапі життєвого циклу в милі можуть протікати ті чи інші процеси, які викликають зміни, небезпечні для здоров'я людини. Тому для перевірки безпеки туалетного мила проводять комплекс випробувань. Для хімічних показників комплекс випробувань включає визначення водневого показника (кислотного числа чи вмісту лугів). Всі ці показники визначають вплив косметичних засобів на шкіру і волосся. У туалетному милі не повинні міститися токсичні елементи - свинець, ртуть і миш'як (або їх зміст обмежується).

Особливі вимоги до дитячого мила

 

Оцінка безпеки заснована на впливі мила на шкіру і на загальний стан людини.   Особливі вимоги безпечності повинні бути для дитячого мила. Мило дитяче - використовується для купання дитини, для профілактики роздратованої шкіри. Якості цього мила повинна приділятися особлива роль на всіх етапах виробництва: при розробці рецептур, виборі сировини, заготівлі, первісному контролі й виготовленні. Шкіра дитини особливо чутлива. Її будова відрізняється від будови шкіри дорослого. Вона піддається додатковим навантаженням. Тому продукція повинна забезпечувати: ніжне очищення, м'який догляд та надійний захист. Тому до складу дитячого мила повинна входити мінімальна кількість парфумерії та барвників, воно повинно виготовлятися тільки з натуральної сировини високої якості, проте до складу можуть входити також екстракти лікарських трав, вітаміни та інші речовини, які не шкідливі для дитячої шкіри малюка. Наприклад при додаванні у рецептуру календули, воно збагачує мило протизапальними та антисептичними властивостями, пом'якшує шкіру; ромашка - заспокоює та знімає подразнення; череда - одна з найвідоміших трав, що має антиалергічні властивості; аромат лаванди заспокоює малюка й налаштовує його на спокійний і здоровий сон.

 

Цікаві факти про мило

 

  •  У середні століття мило цінувалося на вагу золота і було абсолютно недоступно для більшості людей. Так, королева Іспанії Ізабелла Кастильська зізнавалася, що милом вона користувалася лише два рази в житті: при народженні і напередодні весілля.
  • У 1841 році в Мексиці мило було в такому дефіциті, і коштувало так дорого, що виконувало функцію грошей.
  • Англійський король Генріх IV з династії Ланкастерів в 1399 році заснував особливий орден. Кожен хтовступив у нього отримував привілей митися з милом.
  • Англійська пенсіонерка Керол Он колекціонує мило з 1991 року. У її зібранні є зразки майже з усіх країн світу. І на даний момент у Керол зберігається понад 5000 шматків різного мила!
  • Найдорожче в світі мило - COR SILVER SOAP - 12-14 доларів за 10 грамів, 125 доларів за 120 гр. (близько 4 тисяч рублів за стандартний брусок), цей простий маленький шматок мила коштує великі гроші з-за вмісту інгредієнтів - Cor soap містить срібло і чотири види колагену, у тому числі морський колаген з Франції.
  • Мило, як сир і вино, теж має визрівати. І з віком, як не дивно, мило теж стає краще. «Старе» мило ніжніше, воно більш пінне, менше дратує шкіру.

 

Виготовляємо  домашнє мило

1. Натерти на тертці мило або нарізати готову мильну основу, яка може бути як білою, так і прозорою. Щоб не вдихати дрібний мильний пил досвідчені миловари радять попередньо потримати мило на гарячій батареї або на сонце.

2. Приготувати водяну баню і розтопити натерте мило. Не варто перегрівати основу, досить дочекатися моменту, коли всі шматочки розплавляться, оскільки неприпустимо нагрівання маси понад 60-65 ° С. Якщо мильна основа закипить, то мило пересохне і буде непридатне для використання. Під час розплавлення мильну масу потрібно постійно помішувати, щоб уникнути появи грудочок. Деякі рекомендують мильну стружку також як і воду додавати частинами, щоб маса вийшла максимально однорідною. В кінці процедури повинна вийти консистенція рідкого тіста.

3. Коли основа буде готова, її слід зняти з плити і почати додавати інші компоненти. Спочатку потрібно додати жирне масло-основу або гліцерин і ретельно перемішати. Потім досвідчені миловари рекомендують додавати ароматичні есенції, наприклад, ефірні олії, можна також використовувати екстракти різних трав (календули, череди, ромашки) або ж будь-які парфуми.

Іноді додають і натуральні інгредієнти, такі як мед, ваніль, цукор або мелений кави. Але треба в усьому знати міру, так, наприклад, додаючи до мила цукор або каву, не варто брати більше 1 столової ложки на 500 мл основи.

Якщо Ви вирішили прикрасити своє мило пелюстками квітів, то їх слід попередньо замочити в холодній воді. Не рекомендується використовувати пелюстки троянд, так як вони стануть зеленими або коричневими, ідеально підійдуть пелюстки чорнобривців.

Якщо Вас не влаштовує запах отриманого мильного розчину, то додайте ще 1-2 краплі ефірного масла.

4. Для того щоб зробити мило кольоровим можна застосувати натуральні барвники, але важливо враховувати, що вони з часом можуть знебарвитися. Додавати фарбувальні речовини слід невеликими порціями, ретельно перемішуючи масу.

Деякі натуральні барвники:

  • буряковий сік зробить мило червоним або рожевим;
  • квітки ромашки додадуть жовтий відтінок;
  • ефірне масло ромашки зробить мило блакитним;
  • шафран або порошок каррі дадуть яскраво-жовтий колір;
  • шпинат, кріп, петрушка суха, водорості (спіруліна) зроблять мило зеленим.

5. Отриману масу потрібно розлити по заздалегідь підготовленим формочках. Формами для домашнього мила можуть стати будь-які форми для випічки, пластикові коробочки або лоточки, що залишилися після сиру, паштету, масла і т.п.

Щоб готове мило було легше витягти, рекомендується змастити вазеліном формочки або кукурудзяною олією. Часто на поверхні вже розлитого в форми мила утворюються бульбашки, щоб вони осіли потрібно збризнути поверхню горілкою або спиртом з флакончика з пульверизатором.

6. Остигле мило в формочках потрібно поставити в холодильник не менше ніж на 2 години, в залежності від глибини формочки.

7. Якщо ви хочете швидко і не зламавши вийняти готове мило з формочок, то опустіть їх на кілька секунд у гарячу воду.

8. Витягнуте з форм мило має просохнути від 3 до 5 днів і тільки після цього їм можна буде користуватися. Якщо Ви не будете використовувати мило відразу ж, то після просушування, зберігайте його в поліетиленовій плівці, яка захистить мило від висихання.

 

«Мандариновий рай».
Для приготування вам буде потрібно:
4 мандарини
150г мильної основи
кілька крапель жовтого харчового барвника
кілька крапель мандаринового ароматичної олії

Спосіб приготування: знімаємо шкірку з мандаринів і нарізаємо її на дрібні шматочки. Вичавлюємо сік з плоду. Розтоплюємо основу в каструльці на водяній бані, додаємо туди сік, ароматне масло і трохи харчового барвника і скоринки мандарина. Заливаємо в формочку і даємо висохнути.
Мило чудово підходить для відбілювання шкіри обличчя за умови щоденного його використання.
Також замість мандаринового складу, можна застосувати персиковий, ананасовий, апельсиновий. Кожен шматочок такого мила надасть вашій шкірі незабутню м’якість і насолоду ароматом.

 «Шоколадне мило з апельсином і корицею»
Для приготування необхідно:
1кусок дитячого мила
1ч. ложка олії з кісточок абрикоса
1ч. ложка оливкової олії
ефірні олії кориці, апельсина і гвоздики
1ч.ложка гліцерину
1ч.ложка вітаміну Е
шоколад
кілька сухих пелюсток квітів (не варто брати троянди — вони приймають зеленуватий колір)

Спосіб приготування: залити гарячою водою сухі пелюстки квітів. Шматок мила натираємо на крупній тертці. Вливаємо в каструлю основу мила: 1ч.ложку оливкової олії, 1ч.ложку гліцерину, 1ч ложку масла з кісточок абрикоси, вітамін Е. Перемішуємо. Потім викладаємо в цю суміш натерте мило. Додаємо води. Перемішуємо до тих пір поки не вийде суміш, схожа за своєю консистенцією на густу сметану. Також додаємо воду з під замочених квіток, але обережно, щоб води не було занадто багато. Знімаємо з вогню, додаємо ароматичні ефірні масла, шоколад. Розливаємо по формах. Даємо охолонути в прохолодній місці, а потім помістити в холодильник годин на 10-12.

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
29 грудня 2018
Переглядів
1970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку