Матеріали до уроку образотворчого мистецтва "Диво-звірі М.Приймаченко"

Про матеріал
Дана презентація містить біографічні відомості та репродукції картин М.Приймаченко,що стануть у нагоді при проведенні уроку образотворчого мистцтва, ознайомленні з напрямом "наївного мистецтва", "декоративно-ужиткового мистецтва".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з образотворчого мистецтва«Диво-звір» за мотивами картин Марії Приймаченко

Номер слайду 2

Девіз уроку:«Шукати треба серцем,без нього найголовнішого не побачиш,і не відчуєш, і не зрозумієш…»Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Дайте відповіді на запитання: Що таке декоративно-прикладне мистецтво?Які види образотворчого мистецтва ви ще знаєте?Що таке живопис?Які ви знаєте жанри живопису?Актуалізація опорних знань

Номер слайду 4

Марія Оксентіївна Примаченко-українська народна художниця, представниця «народного примітиву» («наївного мистецтва»). Лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970 р., народна художниця України. 2009 рік — за рішенням ЮНЕСКО — визнано роком Марії Примаченко.

Номер слайду 5

Дитинство художниціМарія Примаченко народилася 12 січня 1908 року в селі Болотня Іванківського району Київської областів сім’ї теслі. У дитинстві Марія захворіла на поліомієліт,внаслідок хвороби одна нога дівчинки залишилася нерухомою.

Номер слайду 6

Освіта її обмежилася 4 класами. Поліське село Болотня своїх університетів не мало. Звісно, що найсприятливіші заняття для дівчинки на милицях – вишивання й шиття. А ще вона розписувала хати. "Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату", – розповідала через десятиріччя про витоки свого малювання Марія Примаченко

Номер слайду 7

Першими її живописними роботами дослідники вважають перенесені на картон і папір мотиви традиційного настінного розпису й вишивки. А що твори Марії були бездоганними, добра слава про неї ширилася. 1935 року, збираючи взірці для виставки народного мистецтва, талановиту дівчину помітила київська художниця Тетяна Флеру, і вже наступного року Марію Примаченко запросили до експериментальних майстерень при Київському державному музеї.

Номер слайду 8

Світ образів робіт Марії Приймаченко, дійсно, казковий, фантастичний і чарівний. В основі його лежать фольклорні легенди, народні казки й оповідання. Усе так, як у казці: звірі, дерева, квіти діють, розмовляють, борються за добро й стверджують його, знищуючи зло. Птахів вона створює казковими істотами, часто квіткоподібними, з крилами-вишиванками, химерних форм, небачених обрисів. Проте завжди звірі й птахи в Марії добрі, симпатичні, сонячні.

Номер слайду 9

«Звірина серія»Примаченківська «звірина серія» — явище унікальне і не має аналогів ні у вітчизняному, ні у світовому мистецтві. Сюжетні твори Примаченко — при усій їхній самобутності — мають деяку спільність з народними картинками. А ось фантастичні звірі — це витвір уяви художниці. Таких звірів не існує у природі — порівняння тут зайві.

Номер слайду 10

«Гороховий звір» (1977 р.)

Номер слайду 11

Лев зламав дуба 1961 р. Папір, гуаш.

Номер слайду 12

Звір гуляє 1971р.

Номер слайду 13

«Мавпа їде на чотириголовому звірі»

Номер слайду 14

«Міліард років пройшло,а таких мавп не було»

Номер слайду 15

“Як у Чорнобилі було горе із блоком, а дід корову пас там…”

Номер слайду 16

Марія Оксентіївна Примаченко працювала майже до останніх днів свого життя і залишила людям безцінний спадок, що викликає особливі асоціації, роздуми, долучає глядача до казки, її глибинного поетичного світу з таїнами, одкровеннями, загадками. На 89 році життя видатна художниця померла. На честь Марії Примаченко встановлено Пам’ятники.

Номер слайду 17

Творча робота учнів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левчук Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
3264
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку