Матеріали до уроку "СНІД:не залишаймося байдужими!"

Про матеріал
Матеріали до теми "Імунна система людини" , можна використовувати як розробку заходу у вигляді акції до Всесвітнього Дня боротьби із СНІДом.
Перегляд файлу

Акція

 

«СНІД: не залишайтеся байдужими»

 

Мета: сприяти ґрунтовному оволодінню учнями повною та достовірною інформацією про ВІЛ / СНІД, шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів, привернути увагу до проблеми, висунути аргументи на користь безпечної поведінки, формувати позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя, свідоме ставлення до власного здоров’я та поведінки щодо профілактики поширення ВІЛ., допомагати формуванню толерантного ставлення до ВІЛ – інфікованих.

 

Хід  акції

Ведучий 1

 Доброго дня всім присутнім!

Ведучий 2

  Доброго всім здоров’я!

Ведучий 1

Так, доброго всім здоров’я. Його не купиш в аптеці. Поки воно є, його не помічаєш і ним не переймаєшся. На жаль починаєш  цінувати тоді, коли втрачаєш. Тоді й переосмислюєш життєві цінності.

Ведучий 2

  Кожному від народження надається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є у житті – здоров’я. Але як це не дивно, люди часто легковажать ним. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Послухайте одну притчу.

Ведучий 1

Один бізнесмен зібрав великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб добре відпочити. Але не встиг він прийняти рішення, як відвідав його Ангел Смерті. Бізнесмен злякався та вирішив будь – що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу для життя.

Ведучий 2

Продай мені хоча б 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого статку – у мільйон доларів» - запропонував бізнесмен

Ведучий 1

Але Янгол Смерті відмовив йому

Ведучий 2

« Гаразд, залиш мені 2 тижні життя і я віддам тобі дві третини свого капіталу, а це ж 2 мільйони грошей»

Ведучий 1

Але янгол був невблаганний

 

Ведучий 2

«Продай мені тільки один день, щоб я міг насолодитись красою життя, обійняти рідних, дітей, дружину… Я віддам тобі  все що маю -  3 мільйони»

Ведучий 1

– Але Янгол сказав йому:« Я  - Ангел Смерті, а смерть невблаганна, вибач, але я не можу тобі допомогти»

Ведучий 2

Тоді чоловік спитав, чи може янгол дати йому час написати прощального листа. Янгол згодився. Чоловік замислився на хвилину і написав: «Правильно використовуйте час, відведений вам для життя. Я не зміг купити навіть години за три мільйони доларів. Перевірте, чи все, що оточує вас зараз,  має для вас цінність? Бережіть здоров’я, бережіть життя! Не марнуйте себе! Живіть правильно»

Ведучий 1:

Ви скажете, що це тільки притча. А ось і конкретні приклади, життя конкретних людей, які так трагічно обірвалися….

Ведучий 3

Рудольф Нурієв. За своє творче життя він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Соліст театру імені Кірова у Санкт – Петербурзі, зірка Лондонського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд – Опера… Тисячі прихильників у різних кутках Землі. Він знімався у кіно, працював на телебаченні, був режисером не одної балетної вистави…. Та всі життєві плани перекреслила хвороба.

Ведучий 4 

1984 рік. Великому танцівникові повідомили, що він інфікований вірусом імунодефіциту людини. Спочатку цю звістку Нурієв сприйняв спокійно. Він розраховував вилікуватися за допомогою своїх грошей. Та сподівання виявилися марними.

Ведучий 3:

 «Тепер мені кінець?» - запитував Рудольф у лікарів постійно.  У 1992 році його  не стало.

 

Ведучий 4:

Ще одна історія. Фреді Меркюрі та його рок – гурт «Queen» швидко набули популярності. Створення перших відео кліпів до рок – музики, запис музики до кінофільмів та альбомів сприяли шаленому успіху групи. Фреді Меркюрі стає одним з найбагатших музикантів британської шоу – індустрії, але помирає від СНІДу.

Ведучий 3

Останні дні життя були жахливими. Він уже не міг їсти, погано бачив і говорив, йому було важко дихати. Від його імені прозвучала така заява: «Хочу підтвердити: аналіз моєї крові виявив вірус імунодефіциту. У мене СНІД. Я тримав цю інформацію у таємниці, щоб зберегти спокій друзів та рідних. Та настав час повідомити правду моїм друзям та прихильникам. Сподіваюся, що всі вони об’єднаються в боротьбі з цією жахливою хворобою»

Ведучий 1

Шановні друзі. Сьогодні ми зібралися тут, щоб приєднатися до Всесвітнього руху проти СНІД у , і провести акцію «СНІД : не залишайтеся байдужими»

Ведучий 2

Девіз нашої акції: «ВІЛ /Сніду – НІ! Життю та здоров’ю – ТАК»

 

Ведучий 1

ВІЛ – інфекція ніби перевіряє усіх нас на стійкість, виваженість, моральність та мудрість. І в першу чергу на відповідальність щодо власного життя і життя тих, хто поруч з нами і хто прийде після нас.

Ведучий 2

Часто ВІЛ порівнюють з чумою. Але навіть страшні епідемії чуми  ніколи не забирали життя абсолютно усіх уражених нею. Після них залишалися не тільки мертві, але й ті, що вижили…

Ведучий 1

  Одна з незмінних істин ВІЛ полягає у тому, що людина дізнається про свою позитивність на неї раз і назавжди…

Ведучий 2

ВІЛ –інфікований… Це не тільки діагноз, це – вирок. Ті, кому оголошено цей вирок, живуть в очікуванні смерті.

За офіційними даними на Землі близько 50 млн хворих на СНІД. Припускають, що реальна кількість ВІЛ – позитивних  у 10 разів більша за офіційні дані.

Ведучий 1

Перший випадок смерті від СНІД у було зареєстровано 25 років тому.

Щодня у світі 16 тисяч людей стають ВІЛ – інфікованими.

Ведучий 2

Ти думаєш, що СНІД загрожує тільки наркоманам чи певним  групам населення?

Ти помиляєшся! Сьогодні на початку 21 століття СНІД загрожує будь – кому. Більшість людей захворіло внаслідок власної необізнаності чи необачності. Подумай про це.

Ведучий 1

Чим більше ти знатимеш про ВІЛ, шляхи його передачі, профілактику – тим менше у вірусу шансів потрапити до твого організму. На даний час вилікувати СНІД не можна. Єдиний шлях уберегтися – профілактика та знання.

 

Ведучий 2

Погляньте навколо! У більшості з нас на грудях майорить червона стрічечка. Ще 1 1991 році Франком Муром було створено символ Всесвітнього руху проти СНІДу у вигляді цієї стрічки, щоб об’єднати зусилля людей Землі у боротьбі з цією страшною недугою.

З цього часу хвороба переросла у пандемію охопила всю земну кулю.

Щороку 1 грудня весь світ  відмічає День боротьби зі СНІДом.

А зараз до вашої уваги сценка, яку підготували учні

На сцені з’являються двоє слідчих і СНІД

 

СЦЕНКА «Слідчий та СНІД»

Імпульсивний слідчий. Ви підозрюєтесь у сотнях тисяч убивств ні в чому не винних людей! Що скажете на це?

СНІД. По-перше, ви не можете довести моєї провини беззаперечно. Люди, яких ви вважаєте моїми жертвами, насправді не впоралися зі збуд­никами звичних і загальновідомих хвороб. Їх, до речі, налічується десь понад тридцять тисяч...

Імпульсивний слідчий. Певно, більшість із них на совісті ваших дружків - вірусів!

СНІД. Ви помиляєтеся. Вірусних захворювань заледве набереться 500.

Імпульсивний слідчий. Нехай, зате вже всі як на підбір: СНІД, САРС...

СНІД. Не забудьте додати до списку вітрянку і кір. Але я хочу продовжити, з вашого дозволу. По-друге, я виконую секретне розпорядження...

Поміркований слідчий. Чиє?

СНІД. Вибачте, але імені я назвати не можу.

Імпульсивний слідчий. Отже, ви заперечуєте свою причетність до заги­белі мільйонів людей?

СНІД. Заперечую.

Імпульсивний слідчий. Гаразд. Оформимо протокол. Я ставитиму запи­тання, а ви відповідайте. (Бере папір і ручку). Ім’я?

СНІД. Синдром набутого імунодефіциту.

Імпульсивний слідчий. Рік народження?

СНІД. Не пам’ятаю.

 

Імпульсивний слідчий. У наших документах зазначені 70-ті роки XX сто­ліття. Як ви це поясните?

СНІД. Просто у 70-х про мене заговорили.

Імпульсивний слідчий. То скільки ж вам усе-таки років?

СНІД. Гадаю, що не менше, ніж людству.

Імпульсивний слідчий. Нахабна брехня! Ви б у такому разі винищили людство до ноги!

СНІД. А ви краще пишіть те, що я вам кажу, а не те, що ви собі придумає­те, бо інакше я під протоколом не підпишуся.

Імпульсивний слідчий. Гаразд, так і запишемо.

Поміркований слідчий. Стривайте-но, але офіційна версія стверджує, що вірус передався людині від зелених макак!

СНІД. Не треба звалювати всю вину на бідолашних тваринок. У тварин­ному світі не існує ані наркоманів,  ані осіб легкої поведінки. Це люди погані.

Поміркований слідчий. Бачу, цинізм - ваша відмітна риса. Але нічого, прийде і ваш час.

СНІД. Хоч як це не прикро, але цілком з вами погоджуюся. Хоча, з друго­го боку, віруси завжди жили поряд з людиною. І без вірусів життя на землі було б просто неможливим.

Імпульсивний слідчий. Облиште свої казуїстичні виверти!

СНІД. Це у вашій системі можливо виправдати злочинця і звинуватити невинного, а вчені - люди серйозні, вони брехати не будуть. Ось почитайте, що пише професор-інфекціоніст К. Уманський.

Поміркований слідчий (читає). “Віруси - повноправні, всюдисущі і не­обхідні ланки біосфери, роль яких (в основному!) зводиться до участі в адаптаційних процесах, причому не тільки в адаптації до умов зовнішнього середовища, а й і взаємній адаптації органів у межах організму, у взаємній адаптації різних організмів у середо­вищі і, нарешті, у еволюції в цілому ”.

Імпульсивний слідчий. Це лише гіпотеза.

СНІД. Так само як і уявлення більшості вчених про віруси. Тому звину­вачувати віруси у злочинах проти людства - це все одно, що зви­нувачувати кулю у вбивстві. Кулю ж хтось спрямовував.

Імпульсивним слідчий. І хто ж насилає на людей вірусів?

СНІД. Самі люди. Це можна кваліфікувати як самогубство.

Поміркований слідчий. Припустимо, що ми з вами погоджуємося. Тільки припустимо. Тоді як ви поясните хвороби дітей? Вони що, теж самогубці?

СНІД. Без патетики, будь ласка. Хвороби дітей - це таємниця, яку я теж не можу вам розказати, але раджу звернути увагу на статистику. Більшість дітей, що заразилася від хворих матерів чи внаслідок переливання зараженої крові, врешті-решт позбуваються вірусу.

Імпульсивний слідчий. Гаразд, поговоримо про це пізніше. Місце на­родження?

СНІД. Усі чомусь вважають, що це Африка, але я не можу пригадати.

Імпульсивний слідчий. Рід діяльності?

СНІД. Чистильник. Очищаю планету від мерзоти.

Поміркований слідчий. Послухайте, шановний, мені здається, що всі люди на світі мають право на життя.

СНІД. Не можу з цим погодитися. Але як бути з обов’язками? Невже статева розбещеність і наркоманія гарантують людям демократію?

Поміркований слідчий . Кожен робить свій вибір самостійно.

СНІД. І я про те саме.

Імпульсивний слідчий. Нічого, недовго вам залишилося гуляти плане­тою. Вчені вже впритул наблизилися до розв’язання цієї проблеми.

СНІД. Невже? А мені чомусь здається, що це лише рекламний трюк, спро­ба приспати пильність.

Імпульсивний слідчий. А чи не засадити нам цього мерзотника за ґрати?

СНІД. Не думаю, що у вас є на це хоч якесь право. Де тут підписати?

Поміркований слідчий (показує). Отут.

СНІД. То я вільний? Бувайте здорові. (Йде геть).

Імпульсивний слідчий. От мерзотник. Шкода відпускати, але у чомусь він має рацію...

 

Виступ учнів :

ВІЛ! СНІД! СНІД…

В одному слові стільки бід!

Бо ти приречений… Проблеми…

Нема вже роздумів на теми:

 Що таке щастя чи кохання.

Для тебе вже – одне страждання,

Й життя твоє – останні дні,

Сумні, печальні і страшні.

 

Боїшся ти, боїшся смерті,

Ще більш боїшся у стражданнях жити,

І лиш тепер ти зрозумів,

Життям нам треба дорожити.

 

Занадто швидко свічка догорає-

 Твоє життя цим обриває.

А були ж плани і шалені мрії!

Нема тепер уже й надії…

Твоя вже свічка догорає

Бо тіло й душу СНІД з’їдає….

 

Якщо здоровим народився,

 Пильнуй, постійно бережись.

Бо раз людина обпечеться –

Життя від СНІДу обірветься.

Чому життя так швидко обірвалось,

чому чума 20 століття

Обрубує твоє коріння, віття?

 

« А винен хто?» - себе питаєш,

хоч відповідь сам добре знаєш.

Хто винен в тому, що вмираєш,

Що вже ні планів, ні мрій не маєш?

І кожен день себе картаєш.

 

Знаєш, зарадити хворобі ми не зможем.

 Лиш співчуттями допоможем

Щоб долі наші трагічними не стали,

треба, щоб ми про СНІД усе знали.

 

Від СНІДу ліків ще немає,

Хто заразивсь – у муках помирає.

А кожен обирає власну путь

І сам вирішує як жити.

Так ВІЛ / СНІД – страшна загроза

Та повір :себе ти зможеш захистити!

 

Ведучий 1

Захистити себе можна лише одним – знанням та обережністю.

Ведучий 2

В Україні епідемічна ситуація на жаль дуже складна. Наша держава продовжує бути у числі лідерів  за темпами поширення ВІЛ у Європі -   2 місце. Послухаймо сторінку «Епідемічна ситуація в Україні»

 

 «Україна та СНІД»

Учень 1

В Україні перший ВІЛ – позитивний хворий був виявлений у 1987 році, у 1988 році – зареєстрована перша смерть від СНІДу. З 1995 року поширення ВІЛ набуває характеру епідемії і вже реєструється біля 1500 випадків  на рік.

Учень  2

3 1987 року в Україні виявлено понад 70 тисяч випадків реєстрації ВІЛ – інфекції. З них – 80 % молоді люди віком від 15 до 35 років.

Основна причина зараження ВІЛ в Україні – це ін’єкційне вживання наркотиків,  Росте кількість дітей народжених від ВІЛ – інфікованих  матерів.

Учень 1

Вчені для максимального наближення до реальності пропонують ці офіційні цифри помножити на 10. А це понад 700 тисяч ВІЛ – інфікованих наших громадян.

Учень 2

За даними міжнародних експертів станом на 2004 рік в Україні було інфіковано майже 2 % населення. Якщо темпи поширення не сповільняться, то кількість ВІЛ – інфікованих  у 2010 році зросте до 1, 44 млн осіб.

Учень 1

  Ці дані дозволяють говорити про те, що в Україні існує епідемія ВІЛ – інфекції

 

Психолог 

Звичайно, людство сподівається на медицину та науку у розв’язанні  проблеми ВІЛ.

Запросімо до слова  учня – статиста, який розкаже нам, чи можуть хворі, які інфіковані зараз сподіватися на те, що будуть винайдені ліки , які врятують їх.

Учень – статист

Припустімо, що у цьому році  буде винайдено ліки від СНІД у. Чи врятує це уражених?

Навіть якщо припустити, що з огляду на те, що інфекція смертельна  для випробування ліків буде використано менше часу як зазвичай – 10 років, то отримаємо 2031  рік.

Відомо, що при якісному лікуванні ВІЛ – позитивні живуть  10  років, але якщо врахувати, що ціна антивірусних препаратів дуже висока – 6 – 10 тисяч доларів на рік- , то стає зрозумілим, що той, хто заразився в найближчі роки, не встигне стати користувачем ліків.

Отож, для нашого покоління вихід  один – профілактика. А профілактика потребує добрих знань. Єдина зброя проти ВІЛ зараз – це науково- достовірна інформація про  шляхи передачі ВІЛ..

 

Психолог: Отже запрошуємо наших учасників до просвітницької гри «Знати, щоб жити»

 

Конкурс 1 Бліц – опитування

  1. Розшифруйте абревіатуру

СНІД

ВІЛ

  1. Коли відзначають День боротьби зі СНІД ом?
  2. Які клітини вражає ВІЛ ? (лімфоцити)

 

Конкурс 2 «Чи правда?...»

Чи правда, що вірус ВІЛ живе на предметах?

Чи правда, що ВІЛ передається через повітря?

Чи правда, що можна заразитися  через гроші?

Чи правда, що можна заразитися через спільний посуд?

Чи правда, що можна заразитися через потиск руки Віл – інфікованого?

Чи правда, що ВІЛ живе  тільки в рідинах людського тіла?

Чи правда, що ВІЛ передається через кров

Чи правда, що ВІЛ уражає лише дорослих

Чи правда, що ВІЛ є  загрозою лише для певних груп населення?(наркоманів, повій тощо)

Чи правда , що ВІЛ переносять комарі?

Чи правда що якшо людина  добре себе почуває , вона не може бути ВІЛ – позитивною

Чи правда, що є небезпека інфікування при спільному користуванні бритвою, манікюрними ножницями.

 

Конкурс 4 «Творча робота»

  • Що б я відчув би,  якби довідався, що мій друг – ВІЛ – позитивний ?

 

Ведучий 1

Протягом розвитку хвороби, людина потребує не лише медичної допомоги, а й простої підтримки. Сам факт смертельної хвороби міняє світогляд хворої людини. Людина переживає потрясіння, страх, сором, тривогу, втрату змісту буття.

Ведучий 2

ВІЛ – це вирок, який не дає шансів на продовження життя. Тому пам’ятаймо про милосердя  у ставленні до таких людей. Адже на жаль, ніхто не може бути стовідсотково певним, що його це ніколи не торкнеться.

 ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Життя – це шанс, лови його.

Життя – це краса, милуйся нею.

Життя – це радість, насолоджуйся нею.

Життя – це виклик, прийми його.

Життя – це коштовність, ціни це.

Життя – це скарб, бережи його.

Життя – це любов, пишайся нею.

Життя – це таємниця, відкрий її.

Життя – це обіцянка, виконуй її.

Життя – це гімн, заспівай його.

Життя – це боротьба, почни її.

Життя – це повітря, дихай ним.

Життя – це щастя, заслужи його.

Дякуємо за увагу і будьте здорові !

 

doc
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку