Матеріали до уроку "Творчість І. Котляревського – новий етап у розвитку національного самоусвідомлення. Драматург і театральний діяч. Історія появи «Енеїди»

Про матеріал
В документі можна знайти цікавий матеріал для використання на уроці, інтерпретувати його по-своєму. Збережені етапи уроку
Перегляд файлу

Творчість І. Котляревського – новий етап у розвитку національного самоусвідомлення. Драматург і театральний діяч. Історія появи «Енеїди»

 

Мета : ознайомити учнів з життєвим і творчим І. Котляревського; допомогти учням зрозуміти його роль у розвитку національного самоусвідомлення; довести до відома учнів історію створення «Енеїди»; формувати вміння аналізувати і робити висновки, логічно і послідовно викладати свої думки; виховувати осмислене почуття патріотизму.

Хід уроку

Скільки синонімів до слова "йти" можете ви мені підібрати? Котляревський використав: волочитися, почухрати, попхатися, слонятися, причвалати, побрести, лізти, уплітати, прискочити, влізнути, шлятися, швендювати, мандрувати, приплентатися, чкурнути, покотити, пертися, скитатися, сунутися, пороснути, копирснути.

 «Так Котляревський у щасливий час  Вкраїнським словом розпочав співати...» І.Франко

 Математики та науковці нам скажуть звідки ми тут, історики - коли ми прийшли, і тільки література дасть відповідь чому?

Чому "Енеїда" Котляревського - найкрутіша українська книжка,  яка буквально змінила хід української літератури? Що за людина, велич, талант створила її?

Творчість Котляревського стала етапною в розвитку національного самоусвідомлення, адже давнє та поновлене нині твердження російської державно-імперської ідеології про те, що немає української нації й мови, було спростоване ще наприкінці XVIII століття, коли у 1798 році в Петербурзі вийшли три перші частини «Енеїди» Івана Котляревського з більш ніж на 1000  слів,  українсько-російським  словником. Наявність літературної  мови і  є  атрибутом нації.

Біографія видатної людини — як захоплююча книга.  Канцелярист, військовий командир, дипломат, літератор-поет і драматург, учитель, опікун благодійних закладів — все це гармонійно поєдналося в особі Івана Петровича Котляревського. Майже  все  життя  митця  пов’язане  з Полтавою.

Ви вдома вже познайомилися з біографією письменника, тому легко дасте відповідь: як пов’язане? Створіть асоціативний ряд «Діяльність Котляревського»

 

 У цьому переліку захоплень, занять, посад є одна важлива – директор Полтавського театру. У 1818 році театр розпочинає свій новий етап роботи під орудою видатного українського письменника І.П. Котляревського, який створює для полтавського театру свої драматичні твори “Москаль-чарівник”, “Наталка Полтавка”. Окремі ролі І.П. Котляревський пише персонально для актора трупи М.С. Щепкіна, яки саме під час роботи в Полтаві був викуплений з кріпацтва. Репертуар театру складався з комедій, опер, балету. Проіснував до 1821 року (розповісти про Щепкіна)

 

Творча спадщина І. Котляревського

  • Поема «Енеїда».
  • П’єси «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник»
  • Ода «Пісня на новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну».
  • Переклад «Євангельські роздуми, розподілені на всі дні року...»
  • Переспів вірша Сапфо «Ода Сапфо».

 

 

«Енеїда» Івана Котляревського – знакове  явище  в  українському  мистецтві  слова,  адже вона  засвідчила  завершення  доби  давнього письменства й започаткувала новий його етап. Поема ввела в літературу живу українську мову.

«Енеїда» з’явилася в епоху, коли історичні умови поставили під знак питання існування не лише  української  мови,  а  й  усієї  української культури та  й  України  загалом. 

Катерино, вража мати,

Що ти наробила!

Край веселий, степ широкий

Та й занапастила.                                   

Про що йдеться у цих рядках? Пригадаймо, що незадовго до написання «Енеїди», у 1775 рот за наказом Катерини II Запорозьку Січ було зруйновано. Тож зображення Котляревським козаків в образах відважних троянців було спробою нагадати українцям про героїзм, незламність духу, волелюбність, патріотизм наших предків і відновити притлумлену царизмом національну гордість українського народу, його прагнення до волі й самостійності.

 

На  питання «Бути чи не бути українському народові?»,  який на  той  час  утратив  рештки  автономії  й перетворився на «малоросійське дворянство» і кріпаків,  «Енеїда»  Котляревського  відповіла: «Бути!».  Цей  твір  актуальний  і  для  нас, українців  ХХІ  ст.,  які  здобули  свободу  й  незалежність. «Енциклопедією українського життя ХVIII століття» назвав «Енеїду» Максим Рильський. Так це чи ні потрібно було дослідити Мельник Дарії.

Як же створювалася «Енеїда»?

Над «Енеїдою» І. Котляревський працював близько 30 років (з перервами). Три перші частини вийшли друком у 1798 р., четверта — в 1809 р., п’ята — в 1822 р.; повністю твір завершено в 1825–1826 рр., а видано в 1842 р. після смерті письменника. 1798 р. перше видання «Енеїди» з’явилося завдяки ініціативі конотопського поміщика Максима Пурпури, який тоді служив у Петербурзі в медичній колегії і належав до гурту прихильників української мови та літератури. До його рук потрапив список перших трьох частин поеми І. Котляревського, і Пурпура своїм коштом видає її з характерною присвятою: «Любителям малоросійського слова». Автор був незадоволений вчинком видавця (друк здійснено без його згоди), проте патріотична ініціатива М. Пурпури заслуговує на схвалення.

Що могло стати джерелом натхнення для Котляревського?

Виникла «Енеїда»на ґрунті творчості Сковороди, бурлескної та сатиричної української літератури XVIII ст., жартівливих ліричних віршів та інтермедій до шкільних драм.

Проте все це були впливи побічні. Головні джерела "Енеїди" реальна дійсність того часу та усна народна творчість.

Словникова робота

Пародія (грецьк. parodia — пісня навиворіт, переробка на смішний лад) – сатиричний або гумористичний твір, що імітує творчу манеру письменника (або літературного напрямку) з метою його висміяти. Зберігаючи манеру письма, пародист вкладає в неї інший, гротескний зміст.

Бурлеск (італ. burlesque від burla – жарт) – це жанр гумористичної поезії. Комічний ефект досягається або тим, що героїчний зміст зображується в пародійному тоні, або тим, що про буденне говориться піднесено.

Травестія (італ. travestire– перевдягати) – різновид жартівливої поезії, коли твір із серйозним або героїчним змістом і відповідною формою переробляється у твір комічного характеру.

(на прикладі уривку з мультфільму довести, що Вергілій писав піднесено, оспівував богів, їх вплив на долю людини, а Котляревський пародіює, про серйозне говорить із жартом) Едуард  Кірич - автор відомого мультиплікаційного фільму "Енеїда", а також серії мультфільмів про козаків.

а) епічна поема — великий віршований твір, у якому розповідається про значні події і видатних осіб;

б) травестійний (з франц. переодягання) твір. І. Котляревський переодягає своїх героїв в український одяг, згадує про українські страви, напої, народні ігри, пісні, зображуються риси життя різних соціальних верств часів автора;

в) бурлескний твір вимагав, щоб про буденне говорилося піднесено, а героїчний зміст викладався вульгарно (мова, зображення деяких образів)

Таким чином, «Енеїда» — травестійна, бурлескна поема, оскільки створюється різкий контраст між першоджерелом, міфологічною темою й прийомами їх розкриття.

У поемі минуле стало сучасним, сучасне — минулим, героїчне — побутовим, а побутове — піднесено-урочистим.

Ми з вами спробуємо поєднати сьогодні минуле із сучасним, допоможе у цьому Еней, якщо бути точнішим – мандри Енея. Терміново згадуємо карту світу, де що розташовано та яку назву має.

Отже, після цього ви не скажете, що література відірвана від життя і не дає ніяких знань, які можна використати в житті: Туреччина – Туніс – Сицилія (авт..регіон Італії) – Південна Італія (Кумська земля м.Куми біля Неаполя) – вигадані острови та землі.

Насправді, Котляревський – міст між епохами, між поколіннями, що був перекинутий в просторі й часі для забезпечення спадковості культурних традицій (попри лихоліття, репресії та фізичне винищення носіїв української культури з боку московітів). Об'єднавча роль Котляревського стала відчутною в 1903 р., коли в Полтаві напередодні 134-ої річниці від дня його народження  і через 65 років після його смерті  готувалися встановити пам'ятник йому – перший пам'ятник цій видатній людині. До речі, як вирахувати, скільки років прожив письменник (1769-1838) 69 років

Саме завдяки (вже тоді покійному) Котляревському тиха й провінційна Полтава зібрала всю тогочасну українську еліту. Вони взяли участь у відкритті пам'ятника Котляревському в Полтаві. Саме під час тих урочистостей "сталева жінка" Олена Пчілка, попри урядову заборону з боку імперської влади, оголосила свою промову українською мовою.

На  світлині зображено частину з учасників цієї церемонії. Коцюбинський, Стефаник, О.Пчілка, Л.Українка, Старицький, Хоткевич, Самійленко. Жива енциклопедія та літературна антологія в одному фото.

За кадром залишилася ще одна особа, що доклалася до організації тих подій та була палким шанувальником Котляревського. Саме в його садибі розміщувалися всі ці поважні гості протягом періоду урочистостей.

Дійсний статський радник, провідний фахівець Полтавської губернської казенної палати. Знаний фінансист і бухгалтер, що опікувався державними фінансами  -  Панас Рудченко. Вечорами й уночі він сідав за свій письмовий стіл у цій самій садибі та перетворювався на того, про кого ми тепер знаємо з підручників — українського письменника, драматурга та поета Панаса Мирного.

Однак, у кожного з нас своя Енеїда, своя приголомшлива життєва історія, сповнена пошуків місця під сонцем. Котляревський перебуває нині в стані "квантового стрибка", його образи проникають в сучасну масову культуру, зображення героїв зі сторінок сучасних видань усі різні.

  Найпопулярнішою версією «Енеїди» стала та, яку проілюстрував Анатолій Базилевич у 1967-му році. Книга вийшла друком у 1968-му році у видавництві «Дніпро».  Перевидавалася 17 разів.

Дуже хочеться вірити, що сьогодні ви відкрили для себе Котляревського, який стане для вас не тільки тим дідом, що створив «Енеїду», а особистістю, яка зробила величезний внесок в розвиток української літератури, мови та збереження нації.

Пропоную вам визначити за допомогою мішені, чи вдалося ідеям уроку влучити в душу, та наскільки точним було це влучення.

Я дякую вам за урок, а домашнім завданням буде опрацювання ментальної карти, яка стане добрим помічником у підготовці до ЗНО,  та знати зміст «Енеїди».

 

 

 

 

docx
Додано
6 червня 2023
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку