Матеріали до уроку в 7 класі "Прислівник"

Про матеріал
Презентація до уроку в 7 класі, яка містить цікаві завдання. Буде корисною для вчителів української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Час не минає даремно,Він змінює наші душі» Антична мудрість

Номер слайду 2

Тема уроку . Прислівник : загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль.

Номер слайду 3

Завдання : Ознайомити із загальним значенням, морфологічними ознаками та синтаксичною роллю прислівника. Вчити знаходити прислівники в текстах ; збагачувати словниковий запас. Розвивати усне та писемне мовлення учнів,. Виховувати любов та повагу до рідної мови.

Номер слайду 4

Прислівник. Морфологічні ознаки. Синтаксична роль. Незмінна самостійна частина мови, що виражає ознаку дії або стану : швидко читати, почуватися добре іншої ознаки: дуже високонадто голоснопредмета: Кава по-львівськи, дорога навпростець. Як незмінна частина мови, не має закінчення: удень, близько, згарячу- У реченні найчастіше пов’язаний за змістом із дієсловом і є обставиною: Сріблясто мерехтить угорі Чумацький Шлях.Іноді пов’язаний за змістом з іменником і є означенням: Місяць (який?) уповні залянув у вікно. Присудком : У лісі було прохолодно. Якщо вставне слово, то не є членом речення. Або вказує на обставини, за яких відбувається подія чи явище: зустрілися опівночі

Номер слайду 5

1. Стрімко, легко, дешево (Як?)2. Додому, вгору, ліворуч (Куди?)3. Тут, навколо, скрізь (Де?)4. Вранці, восени, позаторік (Коли?)5. Випадково, згарячу, мимоволі (Чому?)6. Двічі, утроє, по-перше (Скільки?7. Навмисне, наперекір, спересердя (Навіщо?)

Номер слайду 6

Карлос вибрав шлях направо, Гвідо вибрав шлях наліво. (Леся Українка)Котлета по-київськи вже багато років є візитівкою українсько столиці (Є. Клопотенко)Рівно, тихо шуміло навкруги (О. Гончар)Знадвору почувся гамір  (М. Вінграновський). Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину. (В. Симоненко) Самотньо в полі . Хто мовчить, той, очевидно, погоджується.

Номер слайду 7

Найвищий хлопець стоїть праворуч. Хлопець праворуч читає книгу.

Номер слайду 8

Слухаємо і знаходимо в текстах пісень прислівнки

Номер слайду 9

Лице́, я; мн. лиця, лиць; с.1. Те саме, що обличчя В Гриця шапка до лиця. Вона доторкнулася до лиця.

Номер слайду 10

На вічні часи ,кепська справа ,за тридев'ять земель ,за царя Хмеля ,на все горло ,кури не клюють ,мов об стіну горохом ,коло носа ,не в своїй тарілці ,одна нога тут, а друга там ,битись, як риба об лід ,голці ніде впасти ,як сніг на голову.до останньої нитки. На вічні часи ,кепська справа ,за тридев'ять земель ,за царя Хмеля ,на все горло ,кури не клюють ,мов об стіну горохом ,коло носа ,не в своїй тарілці ,одна нога тут, а друга там ,битись, як риба об лід ,голці ніде впасти ,як сніг на голову.до останньої нитки. На вічні часи ,кепська справа ,за тридев'ять земель ,за царя Хмеля ,на все горло ,кури не клюють ,мов об стіну горохом ,коло носа ,не в своїй тарілці ,одна нога тут, а друга там ,битись, як риба об лід ,голці ніде впасти ,як сніг на голову.до останньої нитки. За царя Гороха Битися як риба об лід. Голці ніде впасти. Не у своїй тарілціОдна нога тут, а друга там. Кури не клюють Як сніг на голову Давно Марно Тісно Незручно Швидко Багато. Раптово

Номер слайду 11

Поради- Обов'язково з'ясуйте ,які книги цікавлять людину. - Подумайте, яку книгу їй буде приємно отримати. - Зверніть увагу на книги, які оформлені цікаво та оригінально.- Можливо, з вибором книги вам допоможуть продавці.

Номер слайду 12

Трохи, дуже, ледве, занадто, напам'ять, двічі, по-перше, безперечно, дорого, дешево, миттєво, неохоче, байдуже, завтра, сьогодні, спокійно, уголос, ненавмисне, давно , багато.

Номер слайду 13

Дякую!

pptx
Додав(-ла)
Селех Леся
Додано
19 березня 2023
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку