Матеріали до уроку з інформатики для 6 класу. Тема: Середовище опису й виконання алгоритмів.

Про матеріал

Розробка складається з Міні-конспекту, презентації, практичної роботи. За матеріалами тимчасового підручника і робочого зошита для 6 класу (автор Бондаренко О.О., Ластовецький В.В.,Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А. )

Зміст архіву
Перегляд файлу

Перегляд файлу

Урок 22.

Тема: Середовище опису й виконання алгоритмів.

Мета:

  • навчальна: повторити  поняття основних алгоритмічних структур, поняття блок схем, формувати поняття програм і мов програмування, мова програмування Python;
  • розвивальна: розвивати світоглядні уявлення про роль інформаційних технологій у сучасному світі, логічне мислення, дослідницькі навички;
  • виховна: виховувати інформаційну культуру учнів, уважність та відповідальність, бажання мати глибокі та якісні знання.

Тип уроку: Комбінований.

Обладнання та наочність: дошка, комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, підручник, навчальна презентація, програмове середовище Python.

Програмне забезпечення: браузер, Python.

Хід уроку

І. Організаційний етап

  • привітання
  • перевірка присутніх
  • перевірка готовності учнів до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Фронтальне опитування.

  1. Що називають алгоритмом?
  2. Коли ти в своєму житті виконував алгоритми? Наведи приклади.
  3. У якій формі можна подати алгоритми? Наведи приклади.
  4. Хто або що може бути виконавцем алгоритму.

ІІІ. Формулювання теми, мети й завдань уроку; мотивація навчальної діяльності.

IV. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу

Пояснення вчителя з елементами демонстрування презентації

(використовуються можливості локальної мережі кабінету або проектор)

V. Засвоєння нових знань, формування вмінь

Практичне завдання.

Робота за комп’ютером

  1. Повторення правил безпечної поведінки за комп’ютером.
  2. Інструктаж учителя.
  3. Практична робота за комп’ютерами.
  4. Вправи для очей.

VI. Підбиття підсумків уроку та оцінювання роботи учнів

Обговорюємо

1.  Назвіть основні способи опису алгоритмів.

2.  Як зображується базова структура «слідування»?

3.  Як зображується і що означає базова структура «розгалуженн

4.  Дайте визначення розгалуження як алгоритмічної конструкції.

5.  Дайте означення циклу як алгоритмічної конструкції.

6.  У якому випадку цикл не виконується жодного разу? 

7.  У якому випадку виконання тіла циклу повторюється нескінчен

8.  Поясніть переваги подання алгоритму у вигляді блок-схеми.

VІІ. Рефлексія

Вправа «Похвали себе».

VІІІ. Домашня робота.

Опрацювати конспект та скласти блок схему алгоритму з розгалудженням.

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Середовище опису й виконання алгоритмів. Урок № 246 клас

Номер слайду 2

Повторимо

Номер слайду 3

Форми подання алгоритмів Існують різні форми подання алгоритмів – словесні, словесно-формульні, графічні, у вигляді програмного коду інші – залежно від того, на якого виконавця орієнтований алгоритм. Словесний спосіб подання алгоритму є найбільш прийнятним для опису інструкцій побутового характеру, дій на випадок надзвичайної ситуації, кулінарних рецептів тощо.

Номер слайду 4

Словесний спосіб подання алгоритму є найбільш прийнятним для опису інструкцій побутового характеру, дій на випадок надзвичайної ситуації, кулінарних рецептів тощо. Обчислювальні алгоритми можна задавати й у вигляді формул. Так, алгоритм обчислення площі прямокутного трикутника можна подати у вигляді формули Для графічного представлення алгоритмів використовують блок-схеми. Блок-схема алгоритму – графічне зображення алгоритму у вигляді організованої послідовності блоків.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Алгоритмічні структури При конструюванні алгоритмів використовуються три базові алгоритмічні структури: слідування, розгалуження, повторення. Згадаємо означення алгоритмічних структур. Слідування – це така організація дій в алгоритмі, при якій дії виконуються послідовно, одна за другою, без пропусків або повторень.

Номер слайду 7

Розгалуження – це така форма організації дій, при якій, в залежності від виконання або невиконання певної умови, виконується одна з двох послідовностей дій. Умова – це питання, сформульоване так, що допускає лише одну з двох відповідей: «так» або «ні». Перевірка умови повинна бути допустимою дією виконавця.

Номер слайду 8

Повторення (цикл) – це форма організації дій, за якою одна і та ж послідовність дій виконується кілька разів доти, поки виконується деяка умова. Серія команд,що повторюється при кожному проході (ітерації) циклу,називається тілом циклу.

Номер слайду 9

При складанні алгоритму розв’язування задачі потрібно дотримуватись чіткого плану дій: 1. Уважно прочитати умову задачі. Визначити: a) що дано (аргументи); b) що потрібно знайти (результати); 2. Визначити спосіб розв’язування задачі та виявити необхідні проміжні величини. 3. Скласти блок-схему алгоритму. 4. Перевірити правильність складання алгоритму при конкретних значеннях аргу-ментів

Номер слайду 10

Програма та мова програмування Програма – впорядкована послідовність команд для комп’ютера, виконання якої реалізує алгоритм розв'язування певної задачі. Команди в програмі (програмному коді) записуються мовою програмування. Мова програмування – це система позначень, яка використовується для запису алгоритмів для реалізації (виконання) їх за допомогою комп'ютера. Програма – це алгоритм, записаний мовою програмування. Ви вже знайомі з візуальною мовою програмування Scratch і основними поняттями, які будуть корисними при вивченні інших мов програмування.

Номер слайду 11

Почнемо знайомство з популярною сучасною мовою Python, яка підходить для розв’язування різних задач. Мова програмування Python була створена у 1991 році голландцем Гвідо ван Россумом. Своє ім'я Python отримав від назви телесеріалу (“Monty Python”), а не плазуна. Установка Python 3 Перш ніж почати програмувати на Python, програмне середовище потрібно встановити на комп’ютер. Завантажити файл для інсталяції можна з сайту python.org.

Номер слайду 12

Разом з Python 3 на комп’ютер буде встановлена програма IDLE. Це орієнтоване на початківців середовище розробки, в якому є текстовий редактор для написання і налагодження Python-програми. Алгоритм установки: Зайди на сайт http://www. python.org. Клікні Downloads, щоб відкрити сторінку завантаження. Клікні по кнопці з версією Python 3.6.1: Після завантаження інсталяційного файлу зроби по ньому подвійний клік, щоб встановити Python. Запусти IDLE. Для цього виконай команди ПУСК/Всі програми/ Python/ IDLE.

Номер слайду 13

Відкриється вікно IDLE. Ми можемо починати програмувати, записуючи команди після позначки «>>>». Рядок >>> називається запрошенням, і його наявність означає, що комп'ютер готовий прийняти вашу першу команду. В Python існують два види вікон: вікно консолі (IDLE) і вікно програми. У вікні програми можна писати і зберігати програмний код, а у вікні консолі – одразу виконувати команди Python.

Номер слайду 14

Виконай завдання

Номер слайду 15

Питання для самоконтролю 1. Назвіть основні способи опису алгоритмів. 2. Як зображується базова структура «слідування»? 3. Як зображується і що означає базова структура «розгалуженн4. Дайте визначення розгалуження як алгоритмічної конструкції. 5. Дайте означення циклу як алгоритмічної конструкції. 6. У якому випадку цикл не виконується жодного разу? 7. У якому випадку виконання тіла циклу повторюється нескінчен8. Поясніть переваги подання алгоритму у вигляді блок-схеми. Питання для самоконтролю

Номер слайду 16

Працюємо за комп’ютером

zip
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
2040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку