Майбутнім твоїм душу я тривожу+презентація

Про матеріал

Перший урок присвячений Івану Франку на тему: "Майбутнім твоїм душу я тривожу". Проведений щоб ознайомити учнів з біографією І.Я.Франка , його суспільно політичною творчістю, показати його роль в боротьбі за незалежність України, розширити знання учнів про єдність, незалежність і суверенітет нашої держави – України ; формувати національну свідомість школярів; розвивати пізнавальні інтереси учнів; розвивати в учнів бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності України; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави , виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни, формувати в учнів громадянську позицію щодо єдиної , цілісної держави, захисту її кордонів..

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Володимир Сосюра

Номер слайду 4

27 серпня 1856 у селі Нагуєвичах на Дрогобиччині у сім’ї сільського коваля, шанованої людини, Якова Франка та Марії Кульчицької народився первісток Ясь

Номер слайду 5

Незвичайно здатною дитиною до навчання виявився Йвась. Був обдарованим від природи, мав добру пам’ять, не знав труднощів у навчанні.

Номер слайду 6

Іван Франко серед учнів третього класу Дрогобицької гімназії (в другому ряду – перший зліва). Фото 1870 р.

Номер слайду 7

За бібліографічними даними, видано понад 5500 назв творів І.Франка. З них близько 1020 художніх, біля 630 перекладів майже з усіх мов світу, 1200 наукових праць, 1650 публіцистичних статей, більше 1000 листів до вчених та товаришів

Номер слайду 8

Влітку 1890 року знайомиться з М.М. Коцюбинським та В.С. Стефаником

Номер слайду 9

Близькими друзями були Борис Грінченко та Павло Грабовський

Номер слайду 10

Шлюб Івана Франка та Ольги Хоружинської став політичною злукою Сходу й Заходу

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Учасники з’їзду українських письменників з нагоди 100-річчя виходу у світ «Енеїди». Львів, 1898 р. З колекції проф. Ф.Погребенника. Зліва направо: 1-й ряд: Михайло Павлик, Євгенія Ярошинська, Наталя Кобринська, Ольга Кобилянська, Сильвестр Лепкий, Андрій Чайковський, Кость Паньківський. 2-й ряд: Іван Копач, Володимир Гнатюк, Осип Маковей, Михайло Грушевський, Іван Франко, Олександр Колесса, Богдан Лепкий. 3-й ряд: Іван Петрушевич, Філарет Колесса, Осип Кишакевич, Іван Труш, Денис Лук’янович, Микола Івасюк.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Пролог до поеми “Мойсей”

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Не пора, не пора, не пора…» (1880) Іван Франко

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Андрій Карабінович народився 6 грудня 1990 року. Був молодшим сержантом міліції 3-го взводу 1-ї роти батальйону спеціального призначення "Івано-Франківськ",

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Перегляд файлу

Конспект першого уроку на тему: «Майбутнім твоїм душу я тривожу……»

 

Думаю про нашу Україну, яка віками тяжко двигає хрести своєї долі , вірю в її воскресіння і чекаю її воскресіння , бо мусить те прийти спокута за все вчинене нам зло, бо таку міру зла не знав, певне ні один народ на світі. М.Грушевський.

 

Самостійність здобуде не одна партія чи організація, чи окремі люди, здобуде її тільки ціла Україна. Роман Шухевич

 

«Як один Бог на небі, так одна Україна на землі!» Степан Бандера

 

Ми б’ємось за те, чому нема ціни в усьому світі, — за Батьківщину. О.Довженко

 

 «Україна в огні» «Бути українцем – це значить бути постійно в стані доказування свого права на існування». Володимир Винниченко

 

Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її вічно живу і нову і мову її солов’їну. В. Сосюра

 

Шматок землі, ти звешся Україною. Ти був до нас. Ти будеш після нас. Л. Костенко

 

 А ви думали, що Україна так просто.  По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни. Ліна Костенко

 

Свою Україну любіть. Любіть її… Во врем’я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть. Т. Шевченко

 

Треба боротися за весь український народ, за всю Україну, за її визволення, незалежність і самостійність. М. Грушевський .

 

Ми поляжем,  щоб волю і щастя і честь , рідний краю здобути тобі. І.Я.Франко.

 

Мета:

ознайомити учнів з біографією І.Я.Франка , його суспільно політичною творчістю, показати його роль в боротьбі за незалежність України, розширити  знання учнів про єдність, незалежність і суверенітет  нашої  держави – України ; формувати національну свідомість школярів; розвивати пізнавальні інтереси учнів;  розвивати в учнів  бажання брати посильну  участь у розбудові та зміцненні єдності України; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави , виховувати майбутнього захисника своєї Вітчизни, формувати в учнів громадянську позицію щодо єдиної , цілісної держави, захисту її кордонів..

Обладнання:

 стрічечки жовто-блакитні,  посередині зображена Україна, вислови про Україну,  сонечко з променями , державні символи України,  мікрофон,  сердечка з паперу

мультимедійна установка, відео презентація.

Хід уроку

І. (Відео «Це моя Україна» з декламуванням вірша В. Сосюри Любіть Україну)

 

Любіть Україну

 

Любіть Україну, як сонце, любіть, 

як вітер, і трави, і води… 

В годину щасливу і в радості мить,

 любіть у годину негоди. 

Любіть Україну у сні й наяву, 

вишневу свою Україну, 

красу її, вічно живу і нову, 

і мову її солов'їну. 

Між братніх народів, мов садом рясним, 

сіяє вона над віками… 

Любіть Україну всім серцем своїм 

і всі ми своїми ділами. 


Для нас вона в світі єдина, одна 

в просторів солодкому чарі… 

Вона у зірках, і у вербах вона, 

і в кожному серця ударі, 


у квітці, в пташині, в електровогнях, 

у пісні у кожній, у думі, 

в дитячий усмішці, в дівочих очах 

і в стягів багряному шумі… 


Як та купина, що горить — не згора, 

живе у стежках, у дібровах, 

у зойках гудків, і у хвилях Дніпра, 

і в хмарах отих пурпурових, 


в грому канонад, що розвіяли в прах 

чужинців в зелених мундирах, 

в багнетах, що в тьмі пробивали нам шлях 

до весен і світлих, і щирих. 


Юначе! Хай буде для неї твій сміх, 

і сльози, і все до загину… 

Не можна любити народів других, 

коли ти не любиш Вкраїну!.. 

 

Дівчино! Як небо її голубе, 

люби її кожну хвилину. 

Коханий любить не захоче тебе, 

коли ти не любиш Вкраїну… 


Любіть у труді, у коханні, у бою, 

як пісню, що лине зорею… 

Всім серцем любіть Україну свою — 

і вічні ми будемо з нею! 

                                Володимир Сосюра

 

Вч: Якось непомітно за дощами збігло літо і легка осіння позолота , що вкрапляється в листя дерев ,  знову нагадало нам про вересень. Щороку він наповнює нашу душу , терпким, щемливим хвилюванням і почуттям радості.

В кожного з нас був свій Першовересень. Він досі пахне айстрами, жоржинами , чорнобривцями. Але цьогорічний День Знань відрізняється від інших тим що він обпалений війною, облитий материнськими сльозми і крім квіткових ароматів пахне порохом, неспокоєм, душевним і тілесним болем. Нещодавно Україна відсвяткувала 25 річницю Незалежності. Також цього року виконується 160 років з дня народження  та 100 років з дня   смерті  І.Я. Франка ,  відомого українського письменника - публіциста,  тому тема першого уроку « Майбутнім   твоїм  душу я тривожу….».

Іван Якович Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі в Східній Галичині в родині селянина-коваля. У 1875 році закінчив Дрогобицьку гімназію. Восени 1875 р. став студентом філософського факультету Львівського університету. Активна громадсько-політична й видавнича діяльність та листування з Михайлом Драгомановим спричинили арешт письменника за звинуваченням у належності до таємного соціалістичного товариства. У 1880 р. вдруге заарештовують, обвинувачуючи в підбурюванні селян проти влади. У 1881 р. став співвидавцем часопису «Світ», після закриття (1882) якого працював у редакції часопису «Зоря» й газеті «Діло». В травні 1886 р. взяв з Ольгою Хоружинською шлюб . Зв’язки з наддніпрянцями спричинили третій арешт (1889 р ) письменника.

За погляди та діяльність його називали Каменярем, Пророком, Вічним революціонером.

У 1890 р. за підтримки М. Драгоманова стає співзасновником Русько-Української Радикальної Партії. З 1908 р. стан здоров’я значно погіршився, однак він продовжував працювати до кінця свого життя. Помер 28 травня 1916  р. у Львові.

 

Уч:  Україна мила , рідна , незалежна,

Горда і красива , вишиванки цвіт.

Скільки ти страждаєш і дітей втрачаєш,

За свободу й щастя сльози ллєш.

 

Уч: Я Україна , я страдниця – мати,

Яка спокон віку була у ярмі.

Турецьким, російським,

та всіх не назвати,

Бо зайди є різні , а муки одні.

 

Вч: Україна! Це слово з глибою шаною і гордістю промовляють  її сини і дочки. Україна ! Це Софія Київська, Золоті ворота, ласкаве Чорне море і бурхливі потоки , що срібним передзвоном мчать з гір на долини; пшеничні лани і блакитне небо, розкішні каштани і журливі верби , це краса зелених Карпат.

Україна! Хтось згадає безстрашного Святослава, комусь хвилюватимуть душу неповторні українські пісні, хтось побачить перед собою козацькі полки, що вирушають у похід, перед кимось повстане велич Кобзаря, а хтось, що разу з хвилюванням вчитується у строки  творів  великого Каменяра.

звучить «Червона калина чого в лузі гнешся..»

Вч: І. Франко і українські пісні невідємні  речі.. Народна пісня формувала душу сина коваля Якова Франка , допомагала йому стати володарем у царині української поезії. Українська культура збагатилася такими  його поезіями: «Вічний революціонер», « Каменяр», славнозвісними збірками «З вершин і низин»,  « Зівяле листя», монументальними філософськими поемами  «Іван Вишенський», « Мойсей» та іншими поетапними перлинами.

 

Уч: Пісня моя ти сердечна дружино

Серця відрада в дні горя і сліз

З хати вітця, як єдинеї віно

Я тебе люба у життя приніс

Помню як нині малим ще хлопчиною

в мамині пісні заслухавсь я

Пісні ті стали красою єдиною

Бідного мого тяжкого життя.

 

Вч: Радянські Франкознавці характеризуючи погляди І.Франка, зтверджували, що «він матеріаліст і атеїст, який зробив великий  крок до марксизму», « підходив щільно»  але не переступив поріг і, «підходячи , все ж таки не ввійшов , бо жив і діяв у відсталій Галичині».

Все життя думаючи про незалежність , самостійність  України , часто критикував соціаліста Драгоманова , за те що «….глибока і сильна віра в західноєвропейські ідеали соціальної рівності і політичної волі заслонювала перед його очима ідеал національної самостійності». Таким чином підтримуючи радянські ідеї соціальної рівності Вічний революціонер хотів би бачити вільну незалежну ні від кого державу. Уся його творчість показує нам що в ті часи це було неможливо,

І  ось сьогодні через 100 років  ми можемо заново оцінити всю глибину Франкової мудрості , його велич як будівничого нашої нації , як Пророка. Вже смертельно хворий Франко у 1909 – 1914 роках  часто їздить по містах Галичини з читанням своєї поеми « Мойсей». Такі виступи він завжди закінчував рядками «Прологу» до поеми сповненими великої віри у світле майбутнє свого народу.

Пролог( відео)

 

Народе мій, замучений, розбитий,

Мов паралітик той на роздорожжу,

Людським презирством, ніби струпом, вкритий!

 

Твоїм будущим душу я тривожу,

Від сорому, який нащадків пізних

Палитиме, заснути я не можу.

 

Невже тобі на таблицях залізних

Записано в сусідів бути гноєм,

Тяглом у поїздах їх бистроїзних?

 

Невже повік уділом буде твоїм

Укрита злість, облудлива покірність

Усякому, хто зрадою й розбоєм

 

Тебе скував і заприсяг на вірність?

Невже тобі лиш не судилось діло,

Що б виявило твоїх сил безмірність?

 

Невже задарма стільки серць горіло

До тебе найсвятішою любов'ю,

Тобі офіруючи душу й тіло?

 

Задарма край твій весь политий кров'ю

Твоїх борців? Йому вже не пишаться

У красоті, свободі і здоров'ю?

 

Задарма в слові твойому іскряться

І сила, й м'якість, дотеп, і потуга,

І все, чим може вгору дух підняться?

 

Задарма в пісні твоїй ллється туга,

І сміх дзвінкий, і жалощі кохання,

Надій і втіхи світляная смуга?

 

О ні! Не самі сльози і зітхання

Тобі судились! Вірю в силу духа

І в день воскресний твойого повстання.

 

О, якби хвилю вдать, що слова слуха,

І слово вдать, що в хвилю ту блаженну

Вздоровлює й огнем живущим буха!

 

О, якби пісню вдать палку, вітхненну,

Що міліони порива з собою,

Окрилює, веде на путь спасенну!

 

Якби!.. Та нам, знесиленим журбою,

Роздертим сумнівами, битим стидом,—

Не нам тебе провадити до бою!

 

Та прийде час, і ти огнистим видом

Засяєш у народів вольних колі,

Труснеш Кавказ, впережешся Бескидом,

 

Покотиш Чорним морем гомін волі

І глянеш, як хазяїн домовитий,

По своїй хаті і по своїм полі.

 

Прийми ж сей спів, хоч тугою повитий,

Та повний віри; хоч гіркий, та вільний,

Твоїй будущині задаток, слізьми злитий,

 

Твойому генію мій скромний дар весільний.

 

 Вч: У 1900 р І.Франко написав статтю «Поза межами можливого» де він обґрунтовує свій погляд на національний розвиток та шляхи розвитку національного питання. Каменяр підкреслює , що основним елементом політичної  незалежності будь якої нації є економічне питання, в статті  він чітко виразив своє ставлення до національної  ідеї  «….. ще більше значення має ідеал у сфері суспільного і політичного життя.  ……Все що йде поза рами нації або фарисейства людей ,що інтернаціональними ідеями, раді би прикрити своє змагання до панування однієй нації над другою або прагненням вселюдськими  фразами прикрити своє духовне відчуження від рідної нації……. Соціальна дінамика нашого часу показує що збагачення одиниць стоїть в прямой пропорції до зубожіння народної маси, …..Чим більше нагромадження багатства в одних руках , тим більші простори займає зубожіння мас.»

Своїми творами І.Франко показав , що людина має серцем відчувати свій ідеал, розумом  сприймати  собі його, вживати всіх сил і засобів, щоб наближуватися до нього, інакше він не існуватиме.

У цій же статті Великий Каменяр формулює  Ідеал нації – самостійність у погляді, культурнім , політичним лежать для нас поки що з нашої теперішньої перспективи поза межами можливого».

І ось 24 серпня 1991 р цей ідеал багатьох патріотів нашого багатостраждального народу, в тому числі і І.Я.Франка був втілений у життя. Акт проголошення Незалежності України логічно і закономірно завершив тисячолітні прагнення українського народу до створення своєї суверенної держави, і дістав підтвердження на Всеукраїнському референдумі в грудні 1991р . Вже 25 років наша держава крокує по планеті земля разом з іншими народами в пошуках миру, дружби, злагоди.

У своії праці письменник цитує Яна Неруду

У зорях небесних великий закон

Неписаний золото служить

Закон над законом :свій рідний край

понад усе повинен ти любити

 Таким чином  за думкою Франка основою нашого з вами  життя має бути любов до своєї нації.

 

 Уч: Не пора не пора

Не пора, не пора, не пора

Москалеві й ляхові служить!

Довершилась України кривда стара,

Нам пора для України жить.

Не пора, не пора, не пора

За невігласів лить свою кров

І любити царя, що наш люд обдира, —

Для України наша любов.

Не пора, не пора, не пора

В рідну хату вносити роздор!

Хай пропаде незгоди проклята мара!

Під Украйни єднаймось прапор!

Бо пора ця великая єсть:

У завзятій, важкій боротьбі

Ми поляжем, щоб волю, і щастя, і честь,

Рідний краю, здобути тобі!

 

Вч: Прозорливість І.Я. Франка виявилась ще і в  наш час. Ліві сили в Україні знову штовхають  нашу багатостраждальну державу до обіймів оновленої імперії, інші до спільноти Євросоюзу. З цього приводу у Каменяра була власна думка « …може бути що колись надійде пора консолідування якихось вільних міжнародних союзів для осягнення вищих міжнародних цінностей, але се може статися тоді коли всі національні змагання будуть сповнені і коли національні кривди та поневолення відійдуть у сферу історичних споминів.». Цей дороговказ показує українському народові один єдиний шлях : ми маємо спочатку гарантувати собі  у світі гідне і вільне національне життя , а вже потім створювати різноманітні союзи.

Україну як самостійну державу визнали понад 100 країн світу, але до повної незалежності ще далеко. Економічна криза гальмує духовне відродження. І напевно вже прийшла пора « жити для України» як заповідав Франко?

  «….Та прийде час ..засяєш у народів вольних колі….І глянеш як хазяїн домовитий по своєй хаті і по своїм полі.» й жити в цій Україні - вам дорогі діти .

(На плакаті намальована Україна . Поряд діти прикріплюють стікери з надписами)

 

Вч:Діти, з чого для вас починається Україна?

 

(Для мене Україна – це ….  )

 

1.  Прекрасні люди, надзвичайна природа і найкрасивіше місто на землі – столиця наша, Київ – ось що для мене Україна. Головними символами, звісно, є прапор, герб і гімн.

 

2.  У нас дуже гарні люди, чудова природа і милозвучна мова. Символом України вважаю також тендітне деревце калини.

 

3. Найкрасномовніший символ нашої країни – єдність! Я певен: Україна – держава, яка може за себе постояти.

 

4. Гімн України треба знати всім. Яскравими символами України для мене особисто є Державний Прапор і калина.


5. Україна – це рідний дім, це – чудова країна, найкраща у світі.
 

6.  Україна для мене – це батьківський дім, рідна сторона, мила серцю.

7. Молода дівчина у віночку і вишиванці, яка йде колосистим хлібним полем босоніж, – такою я уявляю Україну.

 

Уч: Золотавий вечір впав на тихі верби,

Солов’їна пісня ллється вдалині,

І мрійлива річка між гаями в’ється –

Все це –Україна. Все це –я і ти!

 

Уч: Знаєш що таке Батьківщина ?

Батьківщина – це ліс осінній ,

Це домівка твоя і школа,

І гаряче сонячне коло .

 

Уч: Батьківщина це труд і свято,

Батьківщина це мамо й тато.

Це твої найщиріші друзі

Й бджола у веснянім лузі

 

Уч: Батьківщина це рідна мова

Це дотримане чесне слово ,

Лан пшеничний і небо сине,

Це твоя і моя Україна.

 

Вч: Якою ви очікуєте побачити  Україну?

(Сонечко із промінчиками на яких пишемо очікування, прикріплюємо. У кінці сонечко має посміхнутися над Україною)

 

Уч:  Любі друзі, хоч маленькі, 

Ми вже добре проте знаєм, 

Що зовемось українці,

Й українських предків маєм.

Уч: Батько, мати, брат, сестричка

І всі інші члени роду -

Всі належать до одного

Українського народу.

 

Уч: Кохаю край свій золотий

Квітучу Україну,

Як хочу я, аби зрости

Вітчизні гідним сином.

 

Уч:Розтанула зоря досвітня

росою вкрилися поля,

Ласкава щедра і привітна

лежить навкіл моя земля.

 

Уч:Вона тобі не пошкодує

Свого добра, свого тепла

І щедро хлібом нагодує

Води хлюпне із джерела.

 

Уч: Для тебе цвітом зарясніє,

Птахами виповнить ліси,

Вбере долини й полонини

У квіти дивної краси.

 

Уч:Твоя це мати Батьківщина

Твій дім з малих дитячих літ

Звідсіль дороги і стежини

Тобі лежать в широкий світ.

 

Вч: Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради. Довгої вікової героїчної боротьби за народну  волю, за краще життя.

 

Уч: Україно – соборна держава

Сонценосна колиска моя

Ще не вмерла й не вмре твоя слава

Завойована в чесних боях

 

УЧ: Живи та міцній Українська держава

Вмирали у битвах мильони бійців ,

Щоб стяг синьожовтий піднявсь величаво

Й над Київом стольним віки майорив

 

Вч: День Незалежності …Як довго український народ йшов до цього свята. І шов через утиски.  в’язниці й сибіри упродовж усієї історії, від часів Киівської Русі до наших днів . На цьому шляху загинула незлічена кількість кращих її синів і дочок. які відстоювали незалежність.  Шлях України позначений високими степовими могилами , та прекрасними невідомо коли і ким  складеними піснями.

 

Сторінка історії України.

1. Існування могутньої Київської держави Володимира Великого, Ярослава Мудрого.

2. Перша християнська республіка в Європі – Запорізька Січ на острові Хортиця.

3. Започаткування власної державності в Українській Народній Республіці 1918 р.

4. 1991 рік проголошення Незалежності України.

5. 2004 рік прояв громадської активності під час Помаранчевої революції.

6. 2014 рік – Революція Гідності, що призвела до політичних та суспільних змін в Україні, подвигу українських військових та добровольців у боротьбі з російськими бойовиками, які тероризують східну Україну.

 

Уч:Скрізь плач і стогін , і ридання

Несмілі поклики, слабі,

Н а долю марні нарікання

І чола схилені в журбі.

 

Уч: Над давнім лихом України

Жалкуєм , тужим в кожний час,

З плачем ждемо тієї години ,

Коли спадуть кайдани з нас.

 

Уч: Ті сльози розтроюдять рани

Загоїтись їм не дадуть .

Заржавіють від сліз кайдани

Самі ж ніколи не впадуть

 

Уч:Нащо даремнії скорботи?

Назад немає  вороття

Беремось краще до роботи .

Разом . Змагаймось за життя!

 

Вч: Свідомість українців постійно змінюється . Плинуть роки народжуються нові покоління. Події на Майдані вразили весь світ. Зігріта палкими серцями мільйонів українців з усіх регіонів , Україна продемонструвала світові,  що українці – міцна духом нація,  яка навчилася поважати себе і відстоювати свій вибір.  Це був 2014 рік, рік єднання , пробудження і консолідації українського народу. У памяті людей завжди залишаться молоді патріоти української держави. Очевидець тих подій загиблим на майдані присвятив свою поезію.

 

Героям небесної сотні присвячується.

 

 

Уч: Як журавлі що ринули у небо

Покинувши цей грішний світ

Лишили по собі кривавий

Та героїчний слід.

Вони не думали що буде

Не думали про щастя чи добро

Вони йшли…Ішли на зустріч смерті

І страху зовсім не було.

Небесна сотня – герої не зборені

найкращі ,найвідважніші сини

яскравим сяйвом в небі засвітились

щоб мріяли, любили, і жили.

 

Вч: Наш народ пишався тим . що у складні 90  ті роки Україні вдалось зберегти мир. Ще зовсім недавно ми  не особливо звертали увагу на слова « Слава Україні - Героям слава»  а зараз вони набули нового реального святого змісту. Наразі всім зрозуміло , кому ці слова адресовані, ні в кого немає сумнівів що ці герої  - наші сини , чоловіки. це мужні воїни , що зі зброєю в руках захищають східний кордон України, це лікарі які виривають з лап смерті поранених в АТО, це волонтери на чиїх плечах тримаються армія.

 

Уч: Сьогодні на вокзалі бачила солдата

стояв один - його ніхто не проводжав

Квіток на схід , рюкзак і плащ палатка

 немов він сам від себе на війну тикав

сумний, стурбований, глибокий

задумливо і мужньо в самоті стояв

хоч перед ним дорога – світ широкий

але він стежку власну вже обрав

не вдалі дальнії, щоб щастя пошукати

не в ті незвідані, чудові радісні краї

а в пекло – смерті в зуби заглядати,

боротися за волю на своєї землі.

 

Вч: Одна людина вбиває іншу…. Це моральна катастрофа, свідчення того що поміж людьми не стало любові, а на її місці поселилась ненависть. На цілісність нашої держави посягнули вороги і багато співвітчизників мобілізовано лав українського війська , багато з них залишились на полі бої назавжди . Не обминула ця біда і наше село .  У серпні 2014 року в бою під Ілловайськом загинув А.Карабінович , випускник нашої школи.

 

Нет патронов – (вірш)

Нет патронов,и  силы на исходе,

Гарячо  на фронте,  гарячо...

Как же труден этот путь к свободе...

 Как болит пробитое плечо..

 

 Тот убийца, кто не верит в Бога

И несет с экранов полный бред,

 Знал бы он, как жить охота

В девятнадцать с половиной лет...

 

Жаль сестру, а маму ещё жальче,

 Вспоминал он их, идя в строю,

Тот измученный, уставший мальчик,

Что погиб в сегодняшнем бою...

 

Не мигая, всматривался в небо,

Взглядом тоже ярко-голубым,

Будто бы искал он там ответа:

Почему , убили молодым?

 

Сколько их, в войне, начатой гадом,

Умирая, думали о матерях?

 И про новый урожай, побитый "Градом"

На родных украинских полях.

 

Нет патронов и силы на исходе.

Гарячо на фронте , гарячо

Как же труден этот путь к свободе

И как болит пробитое плечо.

 

Найважче, найгірше випробування те що зруйновано мирне життя. Смуток прийшов на нашу землю. Час спливатиме , але дуже важливо щоб ви -  юне покоління знало та памятало про тих,  хто не жаліючи сил, життя у сьогоденні  захищає незалежність країни.. … Народжені жити,  творити , любити пішли з життя.

Для них війна закінчилась не урочистим салютом , а свинцем у серці. Вони заповіли нам берегти,  пам’ятати, любити  свою Батьківщину. Наше завдання не забути всіх хто прославив Україну своїм героїзмом. Давайте  помянемо загиблих героїв хвилиною мовчання

                                                  хвилина мовчання

 

Уч: Я мати , мати всіх дітей

Що на фронтах воєнних полягли

Сьогодні я звертаюсь до людей

Щоб мир у світі пильно берегли

Я мати …Я крізь все пройшла:

Крізь дим пожеж, утрат, і сто смертей

Розтоптана і знищена була

Та через роки,  йду я до дітей.

в душі моєї горить пекельний біль

за всіх , яких не повернуть.

і крик душі лунає звідусіль:

Вони до нас ніколи не прийдуть …

Та я не вірю в похоронки ті

Живі вони бо пам'ять ще жива

Мої соколики ясні …

А всюди квіти, …квіти, і трава.

 

Уч. Воїнам АТО присвячується...

Я стану гідним українцем,

Мамо. І не злякаюсь я снарядів злив...

Хоч упаду, та помолюсь і встану

І вистрілю, бо бувший братом,

Таких як я, моїх братів бомбив...

Ми ж довіряли, Не чекали ніж у спину.

Та як завжди, ваш цар нас посварив.

 Тепер же не чекайте від нас дружби,

Він назавжди її розколотив.

Ви взяли зброю, нас прийшли вбивати.

Але ж за що?? Скажіть мені, за що??

За те що виховала патріотом мати?

За те націлили на нас свої гармати?

Та сила куль для правди, це ніщо

 

Вч:. Кожен народ любить свою Батьківщину, робить усе для процвітання своєї держави, для її слави, свободи, незалежності. А ми живемо в Україні, волелюбній, мирній державі, і теж усім серцем любимо нашу милу, дорогу країну, хочемо, щоб вона стала процвітаючою, сильною, завжди вільною і незалежною, бо всі ми громадяни нашої Вітчизни, патріоти, люблячі сини і дочки України.

 

Уч: Є щось  святе , в словах мій рідний край

Для мене це матусі пісня ніжна

І рідний сад, від квіту білосніжний,

І той калиновий у тихим лузі гай

Для мене – це твої стежки і мої

В містах і селах стоптані любовно

Й пісень людські прозорі ручаї-

усе що серцю рідне не вимовно

його історія…. в ній стільки гіркоти.

 

Вч: Гадаю, що кожен повинен прожити своє життя з гідністю , щоб не соромне було дивитися нащадкам в очі, а своє душевне тепло віддавати рідним,  і служити людям. Крім зовнішнього ворога в нашій країні є  ще і внутрішній окупант: це чиновники різного рангу, які як ракова пухлина пронизали усі галузі економіки,  вони як п’явки витягують із державних скарбниць золотовалютні запаси, переводять в офшорні зони валютні кредити , некомпетентними рішеннями знецінюють гривню  та заощадження простого українця, деребанять українські землі. Вони вже давно забули  про те , що це український народ вже 25 років ввіряє їм свої життя в надії на краще. І навіть Революція Гідності , тисячі смертей мирних українців нічого не змінили в їхньому світогляді. Наша Україна – це сам народ. Це щирі та добродушні люди, серця яких палають гордістю за свою країну , жагою до перемог. Вони люблять свою країну ,  мову рідних батьків, мають самобутню культуру. І як нам не згадати І. Франка , його твори . Пройшло більше 100 років , а  українські керманичі  так не мають основного – любові до власної нації.

 

 Гумореска Вічна Україна.

Дивлюсь я телевізор.

Виступа - Мужчина

А за ним – великі букви:

Нова Україна.

 

Після нього другий, третій

З жаром молоденьким

Викладають кислі мислі

 Суржиком донецьким

 

Що ж це браття за країна-

Нова Україна?

Із якого вона роду

Племені й коліна?

 

Чом про неї не чував я

На школярський парті?

Де вона , в який півкулі?

Покажіть на карті.

 

Покажіть мені будь ласка

Де її столиця ,

Виявляється на карту

 нічого дивиться.

 

Це зібрались на конгресі

Ринкові герої

Щоб творити Україну

Нову зі старої.

 

Так , немов би Україна -

То для них як шапка

Зняв з макітри рвану-драну

Викинув і крапка.

 

Діячі всіляких партій

Члени, активісти!

Улаштовуйте конгреси

І збирайте зїзди.

Засідайте , викидайте

Гроши на наради

Щоб пробитись , провштовхатись

ліктями до влади.

 

В боротьбі за привілеї

 лізьте хоч на стіни

Та при тим не поминайте

Всує України.

 

Вас не стане, й нас не стане

В цім безладнім світі

А земля її нестиме

По своїй орбиті.

 

Бо вона не знак на карті

 А творіння боже

Ні новою , ні старою

Звать  її не гоже.

 

Що для неї колотнеча

Ваша – політична ?

Ви тут гості тимчасові

 А Україна вічна.

 

 Вправа «Мікрофон»

Учні формулюють відповідь на запитання

«Якби я був президентом України я б… »

  1. Якби я був президентом України , я б закупив для всіх шкіл нашої країни електронні підручники , всі класи зробив би компютерними , всі дошки сенсорними , й відмінив би оцінки
  2. Якби я була президентом, то я б самого початку провела реформи освіти. Тому що розумні і освічені люди - це запорука міцної держави. Щоб діти краще вчилися, я б запропонувала ввести більш досконалу систему відзнак за досягнення.
  3.  Якби я стала Президентом України я би, підтримувала все українське - мову, культуру, продукцію. Негайно засіяла б поля, бо вони багатство нашої держави.

 

Вч:. Дорогі діти – ви наше майбутнє . Сподіваємось,  що кожен з вас стане особистістю із широким розумінням своїх громадянських обов’язків, з незалежним високорозвиненим розумом,  з почуттям патріотизму, гуманізму. братерського ставлення до інших , що ви будете працьовитими  людьми які ні за яких обставин не зламаються морально, і відстоюватимуть свою незалежну думку. Це про вас І.Франко писав «І твоїм будущем душу я тривожу …» і яким буде це майбутне залежить тільки від вас.  І сьогодні коли Україна вибирає шлях не тільки для себе , а для своїх дітей та внуків , ми мусимо знати всю правду , тоді ми станемо впевненими , розумними , сильними і сформуємось як народ.

 

Уч: Я твій громадянин , я прагну підростати

Тягнусь пагінчиком до сонця і тепла ,

Моя свята і рідна Україна – мати

Я все зроблю щоб ти завжди цвіла

 

 Уч:  Я хочу знать, яким було життя ,

За що боролись та вмирали люди

Бо без минулого немає майбуття

 А майбуття… Яким воно ще в нас буде?

 

Уч: Моє майбутне в моїх руках

Про це у школі завжди чую

Тож бережу здоровя повсяк час

 Люблю природу і шаную .

 

 Уч:  Майбутне у наших руках ,

ми майбутні будівники держави

Тож зробим усе , щоб Вкраїна цвіла

прославим край рідний , ділами.

 

Уч: Ми вкраїнської нації цвіт запашний

У майбутне йдем твердим кроком

Хай здоровя буяє і сила росте

З кожним місяцем і , тижнем та роком.

 

Вч: Ми маємо бути єдині, спільно приносити нашій державі користь.  Ви маєте будувати своє майбутнє. І тільки спільними зусиллями ми досягнемо того, що очікуємо для України. Тільки тоді сонечко буде посміхатися і лагідними промінчиками зігріватиме Україну.

«Всім серцем любіть Україну свою, - І вічні ми будемо з нею!» - писав поет Володимир Сосюра.  І кожен громадянин України прихиляється до цих слів, тому що у душі народу живе велика любов до його рідної і милої України.

Давайте і ми віддамо частинку свого серця Україні, зі словами «Я віддаю частинку свого серця Україні, тому що…»

( Діти беруть серце і прикріплюють  до карти України.)

 

Україна була, є  і буде

Я кажу це кожному і всюди

Українцем є і тим горджусь

Україна була, є і буде

Якби не хотілося комусь

 

У великі свята і у будень

За свою державу я молюсь

Україна була є і буде

Як би не хотілося комусь

 

Гордість розпирає груди

Треба , я за зброю теж візьмусь,

Україна була є і буде.

Як би не хотілося комусь.

 

Відео пісня Олесі Заяць «Це моя Україна!»

Завантаження...
zip
Додано
22 березня 2018
Переглядів
1313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку