Майбутній першокласник

Про матеріал

інформація для батьків, що дає змогу зрозуміти про тяжкий період життя першачків

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала:практичний психолог КЗО “Широківський ЗДО№6”Мартинюк Т.І. Майбутній першокласник

Номер слайду 2

«Сучасна дитина, що йде в школу, повинен бути підготовлений не гірше космонавта» – жартують батьки.

Номер слайду 3

Вступ до школи – переломний момент у житті дитини. Він пов’язаний з новим типом стосунків з оточуючими (ровесниками й дорослими), новим видом провідної діяльності (навчальної, а не ігрової). У житті дитини змінюється все: обов’язки, оточення, режим. Це «кризовий період» у житті дитини, і ця «криза» виявляється у тому, що свої ігрові потреби дитина має задовольняти навчальними способами. Успіх адаптації та навчання шестирічної дитини в школі багато в чому залежить від індивідуальних фізичних і психічних особливостей розвитку, сформованості готовності до школи, а також від стилю роботи вчителя та позиції батьків. Але ще в дитячому садку починають підготовлювати дитину до навчання в школі, проводячи різні заняття, екскурсії…

Номер слайду 4

Рівень «шкільної зрілості» має виявлятися у інтелектуальній, комунікативній, емоційно-вольовій та мотиваційній готовності.

Номер слайду 5

Інтелектуальна готовність дитини до школи передбачає володіння нею певною кількістю знань про явища навколишнього середовища, уміння порівнювати, класифікувати та узагальнювати ці знання, а також певний рівень розвитку пізнавальних здібностей (мислення, пам’яті, сприймання, уяви, уваги).

Номер слайду 6

2. Комунікативна готовність передбачає володіння навичками взаємодії з дорослими, однолітками, а саме: знання моральних норм та правил поведінки (вміння слухати, не перебиваючи, вміння вибачати і вибачатися, співчувати, враховувати настрій та бажання інших людей тощо).

Номер слайду 7

3. Емоційно-вольова готовність передбачає:- уміння робити не лише те, що подобається, а й те, що необхідно зробити (довільність поведінки);- уміння поставити мету, виявити певні зусилля для подолання перешкод, оцінювати результати діяльності;- уміння розуміти й адекватно виражати свої емоції;- уміння свідомо підкорятися загальним правилам та вимогам;- уміння уважно слухати й виконувати самостійно найпростіші усні вказівки дорослого;- вміння самостійно діяти за зразком (точно відтворювати, діяти за аналогією).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

4. Мотиваційна готовність передбачає чітко сформовану позицію школяра, коли дитина має:- належне уявлення про школу;- позитивне ставлення до шкільних занять;- віддає перевагу урокам грамоти та лічби, а не заняттям дошкільного типу (малювання, фізична культура, трудове навчання тощо);- позитивно ставиться до загальноприйнятих норм дисципліни;- визнає авторитет учителя.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Що повинна знати і вміти дитина, що йде в перший клас школи?

Номер слайду 12

· Розуміти і точно виконувати завдання дорослого з 5-6 команд.· Діяти за зразком.· Діяти в заданому темпі, без помилок, спочатку під диктовку, а потім самостійно, протягом 4-5 хвилин (наприклад, дорослий просить намалювати візерунок з фігур: «гурток – квадрат – коло – квадрат», а далі дитина деякий час продовжує малювати візерунок вже сам).· Бачити причинно-наслідкові зв'язки між явищами.· Уважно, не відволікаючись, слухати або займатися монотонною діяльністю 30-35 хвилин.· Запам'ятовувати і називати по пам'яті фігури, слова, зображення, символи, цифри (6-10 штук).· Зберігати правильну поставу, сидячи за партою протягом 30-35 хвилин.· Виконувати основні фізичні вправи (присідання, стрибки, нахили тощо), грати в прості спортивні ігри.· Без сорому перебувати в колективі дітей і дорослих.· Вміти ввічливо спілкуватися з дорослими: вітатися («Здрастуйте», а не «Добридень» чи «Привіт»), прощатися, не перебивати, правильно просити про допомогу (говорити «будь Ласка») і дякувати за надану допомогу, вибачатися при необхідності.· Хлопчикові – пропускати дівчаток і жінок вперед, відкривати перед ними двері, допомагати. Дівчинці – правильно реагувати на агресивну поведінку хлопчиків (коли смикають за кіски, штовхають, відбирають речі).· Розмовляти спокійно, без крику і зайвих емоцій.· Стежити за охайністю свого зовнішнього вигляду і чистотою особистих речей (додайте до списку необхідних речей для школяра паперові хусточки і вологі серветки). Мити руки з милом після прогулянок і відвідування туалету, перед їжею. Зачісуватися, чистити зуби, користатися носовою хусткою.· Орієнтуватися в часі.· При необхідності звертатися за медичною допомогою.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поради батькам майбутніх першокласників

Номер слайду 15

 Формуйте позитивне ставлення до школи.· Проявляйте інтерес до шкільних справ та успіхів дитини.· Формуйте адекватну самооцінку.· Не перевантажуйте дитину надмірними заняттями, чергуйте їх з грою.· Навчайте етичних норм спілкування з однолітками та дорослими.· Привчайте самостійно долати труднощі, які під силу подолати 6-річній дитині.· Частіше хваліть, а не докоряйте.· Пам’ятайте, що кожна людина має право на помилку.· Частіше згадуйте себе у дошкільному віці.· Коли дитина з вами розмовляє, слухайте її уважно, із розумінням, не перебиваючи і не відвертаючись. Не дайте їй запідозрити, що вас мало цікавить те, про що вона говорить.· Не ставте занадто багато запитань і не встановлюйте безліч правил для дитини: вона не звертатиме на вас уваги.· У стосунках з дитиною не покладайтеся на силу. Це озлобить її і привчить до того, що зважати слід лише на силу.· Не давайте обіцянок, яких ви не можете виконати. Це похитне віру дитини в себе.· Не читайте дитині нотації і не кричіть на неї, інакше вона буде змушена захищатися, прикидатися глухою.. Дитина вчиться на власному досвіді, тому не слід оберігати її від наслідків власних помилок.· Не порівнюйте дитину з іншими дітьми, любіть її такою, якою вона є. Якщо ви хочете розвинути в дитини певні якості, ставтеся до неї так, немов вони вже є.

Номер слайду 16

Майбутній школяр потребує нашої:увагидопомогитерпіннялюбові

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку