Майстер - клас для педагогів "Бережи своє здоров'я сам"

Про матеріал
Цей майстер - клас стане корисним для вихователів дитячих садочків. В ньому розкриваються такі здоров'язберігаючі технології як: - масаж су- джок кульками; - зорова гімнастика; - масаж вушок; - ароматерапія; - кріотерапія та інше.
Перегляд файлу

Мета:                                                                                                                                    застосування здоров'язберігаючих технологій в освітньому процесі.

Завдання:                                                                                                                                       створити умови для зміцнення здоров'я педагогів, познайомити педагогів з елементами здоров'язберігаючих технологій, які роблять позитивний оздоровчий вплив на розвиток дітей з метою підвищення їх професійної компетентності. Підтримувати атмосферу взаєморозуміння, злагоди в колективі.

 

Хід майстер – класа:

Ведучий:                                                                                                                              Шановні колеги! Якщо б Вам випала унікальна можливість побувати серед навчального року в курортному містечку «Місто здоров'я», погодилися би? Всі згодні?

Ведучий:                                                                                                                                                  Тоді пропоную Вам залишити на час міську суєту, всі проблеми, хвилювання і справи, що нагромадилися.

Всем в дорогу нам пора,

Впереди ждут чудеса!

Прими участие скорей,

(раздаем путевки)

Да зови своих друзей.

(жестом поднять)

Путешествие мы начинаем,

Всем здоровья пожелаем.

Всех ждет

Ритмика + пластика,

Да ещё гимнастика,

Да ещё массаж

Вот так чудо ералаш!

 

Ведучий:                                                                                                                                                  Тепер саме час визначитися на який курорт ми з вами полетимо.  

Слайд 3

 Ведучий:                                                                                                                                                      Я пропоную на Сейшельські острови. Отже всі готові? Прошу сісти зручніше, наш літак злітає.

Слайд 4

 

І щоб в нас в дорозі не розболілася голова пропоную вам масаж рук су – джок кульками.

 

Масаж су –джок кульками  «Ось ця кулька непроста»

Ось ця кулька не проста, вона колюча, ось яка.                                                                                    Будем з кулькою м грати та долоньки зігрівати.                                                                                          Раз катаєм, два катаєм- сильніш на кульку натискаєм.                                                               Як колобок ми покатаєм – сильніш на кульку натискаєм.                                                           В ручку праву ми візьмем – в кулачок її зіжмем.                                                                               Раз стискаємо, два стискаємо - сильніш на кульку натискаємо.                                                                     В ручку ліву ми візьмем – в кулачок її зіжмем.                                                                                                        Раз стискаємо, два стискаємо - сильніш на кульку натискаємо.

 

 

Слайд 5 Відео

Ведучий:                                                                                                                                                              Мені здається, що ми підлітаємо до Сейшельських островів. Подивіться, як тут гарно.

 

Слайд 6

Ведучий:                                                                                                                                                Отже, ми з вами на березі моря, з прозорою, лагідною, ніжною від сонця водою.

Ведучий:                                                                                                                                   Уявіть свою голову розписним глечиком.

Слайд 7

Ведучий:                                                                                                                                                Уявили? Нахиляємо розписний глечик вниз до моря і виливаємо з нього брудну воду – це наша біль, образа, злість! 

 

Слайд 8

Ведучий:                                                                                                                                                                 І заповнюємо його чистою, прозорою, світлою водою, наш глечик наповнився прозорою водою, а голову залишили неприємні відчуття!

 

Слайд 9

Ведучий:                                                                                                                                                    На відпочинку так як і на роботі нам доведеться багато говорити. Перенапруження голосових зв'язок може спровокувати хвороби горла: ларингіт, фарингіт. Виконання спеціальних вправ допоможе зміцнити м'язи гортані.

 

Слайд 10

Фонопедичні вправи – одна з форм профілактики захворювань горла і голосового апарату.

 

Слайд 11

Пропоную виконати нескладний комплекс дихально - голосових вправ для зміцнення м'язів гортані.                                                                                                                                                    - позіхніть з закритим ротом.                                                                                                                                    - процокайте голосно, тепер тихіше, зовсім тихо.  

- скажіть послідовно голосні звуки без видимих рухів губ і щелеп, які я вам буду показувати.

Слайд 12

Ведучий:  Візьміть ці вправи собі на замітку і виконуйте їх вдома.

Ведучий:                                                                                                                                                        Щоб виглядати на відпочинку чарівно, хочу відкрити вам секрети дуже дорогої процедури – кріотерапія.

Слайд 13

Ведучий:                                                                                                                                                         У домашніх умовах легко зробити косметичний лід для себе і регулярно протирати їм шкіру. Як приготувати косметичний лід?

Слайд 14

Ведучий:                                                                                                                                                         Отже, пора б зайнятися курортними новинами, щоб їх не пропустити, пропоную помасажувати вушка.

Слайд 15

Масаж вушок

Ведучий:                                                                                                                                                   Вушка приготували, а стріляти очима не розучилися? Зараз перевіримо!

Слайд 16 Зарядка для очей

«Стріляємо очима»   (водимо очима вправо, вліво).                                                                  «Метелик»   (очі закриваємо, відкриваємо)                                                                                   «Парканчик»  (очі вгору, вниз)                                                                                                        «Совеня»     (обертаємо очима за годинниковою стрілкою, «малюючи в просторі» максимально велике коло.)

Ведучий:                                                                                                                                              А тепер поспостерігаємо  очима за повітряними кульками.

Електронна гімнастика для очей

Ведучий:                                                                                                                                           Шановні відпочиваючі, не треба вже очима стріляти, пора поставу перевіряти. Перевіримо свою поставу: Зробимо розминку. Тримаємо рівно спинку.

Слайд 17 «Степ – аеробіка»

Ведучий:                                                                                                                                                  Ось ми і приготувалися для прогулянки по піщаному березі: спинка пряма, голова піднята вгору, вушка все чують, очі стріляють по сторонам.                                                                             А по дорозі давайте зайдемо в мандариновий сад, де цвітуть прекрасні мандарини. Але для початку згадаємо тропічні фрукти і поговоримо, які вітаміни вони зберігають в собі.

Слайд 18 «Сокотерапія»

Слайд 19   Гра «Відгадай»                                                                                                               Слайд 20 – 24                                                                                                          

                (один гравець показує мімікою і жестами фрукт, який написаний на листочку)

Слайд 25

І ось ми з вами у мандариновому саду. (заздалегідь запалюю приготовлену аромалампу з аромамаслами: ароматерапія – мандарин і бергамот – знімає напругу, тривогу і занепокоєння, депресивні стани, підвищує тонус, має протизапальний ефект)

Ведучий:                                                                                                                                                     Зараз я пропоную вам зайнятися арт – сесією, не плутайте з фотосесією.

Слайд 26                                                                                                                                                   Арт – терапія «Малюнок на склі»  

Ведучий:                                                                                                                                               сьогодні ми з вами будемо чарівниками, які вміють робити дива. Подивіться, перед вами лежить чарівне полотно, воно із справжнього скла, і дуже крихке. І за допомогою нього ми сьогодні і будемо вчитися різних чудес. Готові? Тоді уявіть, що в нашому мандариновому саду чомусь немає жодної квітки, ні травинки, нічого! Як же нам бути.... Давайте, ми намалюємо квіточки і травичку і розфарбуємо їх. Виберіть колір, який вам найбільше подобається, умочуйте в нього свій пальчик і почніть наповнювати чарами нашу галявину. Ви можете змішувати кольори, з'єднувати лініями і самовиражатися, як хочете. Використовувати в одній композиції кілька колірних гам. А якщо раптом у вас щось не вийшло, прямо в процесі малювання скло можна протерти мокрою губкою, і нанести новий малюнок (так роблять найчастіше дратівливі і тривожні діти).

(вихователі малюють)

Слайд 27

Ведучий:                                                                                                                                                          Не хочеться йти з мандаринового саду, але нам пора приймати сонячні та водні ванни.

Слайд 28

І ось нарешті ми на березі моря, з прозорою, лагідною, ніжною від сонця водою. Полежимо, по засмагаємо і помилуємося краєвидом.

Кольоротерапія   (блакитний колір)

Трохи пройдемося уздовж кам'янистого берега. (ходьба один за одним по доріжці здоров'я).

Слайд  29

Ведучий:                                                                                                                                                     Раптом пішов сильний дощ з градом. І три  шматочка граду прикотилися нам під ноги. Давайте охолонемо від спеки, станемо в коло і будемо передавати їх по колу.

Слайд  30                                                                                                                                                       Гра з застосуванням кріотерапії «Передай град»

Ведучий:                                                                                                                                                                              Наші ручки змерзли, давайте їх погріємо. Сильно – сильно розітремо наші долоньки. А щоб нам з вами більше не потрапляти під дощ, давайте прослухаємо прогноз погоди.

Слайд  31 - 37                                                                                                                                            Гра – масаж «Прогноз погоди»

Гравці стають по колу, кладуть руки на плечі і виконують вправи згідно тексту:

• Дощ - кінчиками пальців;                                                                                                                                • град – сильніше;                                                                                                                                              • грім і блискавка - тремо ребром;                                                                                                                     • тайфун - розтираємо кулачками;                                                                                                                 • землетрус - потрясти за плечі;                                                                                                                                  • сонце – погладжування.   

Слайд  38

Ведучий:                                                                                                                                          «Вам було приємно? Покажіть свої ручки. Які вони маленькі, а скільки приємного вони можуть зробити іншим людям.»

Ведучий:                                                                                                                                          Підходить до кінця наше з вами перебування та оздоровлення в «Місті Здоров’я».  Скільки цікавого, незвичайного ми дізналися, помолодшали, засмагли! Взагалі, є чим поділитися з друзями. Але от невдача, фотоапарати ми не взяли, доведеться обійтися без них.

Слайд  39                                                                                                                                            Ігрова вправа «Стоп кадр»

Ведучий:                                                                                                                                             Уявімо себе фотографами і покажемо один одному на стоп – кадрі, ті моменти оздоровлення, які найбільше запам'яталися в нашій подорожі.

Слайд  40

Ведучий:                                                                                                                             Подивіться, як яскраво світить сонечко. Пропоную підставити долоні до сонечка і зловити його золотистий промінець, щоб зігрілися наші серця, наші душі наповнилися теплом життя. А ви знаєте, сонечко є в кожному з нас – це наші посмішки, гарний настрій. Це радість і тепло, які ми даруємо один одному і всім людям, що оточують нас. Тож нехай  усмішки ніколи не сходять з Ваших обличь і зігрівають усіх вас як маленькі сонечка. А на згадку про нашу подорож, я вам дарую сонечка.

 

 

 

docx
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
1478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку