Майстер - клас "Використання сенсорних ігор та посібників з фетру у роботі з дітьми раннього віку "

Про матеріал

Ознайомлення з фетром, сенсорними іграми і посібниками з ньогоу та показ наочний, як їх зробити власноруч і втілити креативні ідеї в такий гарний матеріал.

Перегляд файлу

«Майстер – клас «Використання сенсорних дидактичних ігор та посібників з фетру у роботі з дітьми раннього віку»

Шановні колеги, я дуже рада нашій сьогоднішній зустрічі! Розкажу вам про сенсорні ігри і посібники з фетру та покажу наочно, як їх зробити власноруч і втілити креативні ідеї в такий гарний матеріал, який підходить навіть найменшим вихованцям. Завдяки такому матеріалу, як фетр, можливо творити «дива». І сьогодні мені дуже хочеться познайомити вас з ним.

Для того, щоб діти розвивалися з певним випередженням своїх однолітків, потрібно надати їм певні стимули для цього. У першу чергу процес навчання повинен викликати у малюка велике зацікавлення та задоволення. А що ж дітям подобається найбільше? Так, ви праві на 100 відсотків, гратися. 

А прості, яскраві, унікальні ігри можна виготовити з фетру: це й ті ж самі шнурівки, й ігри з прищіпками, сортери, розвиваючі килимки, пазли, ігри на липучках і багато інших цікавих ігор, аби тільки ваша фантазія та креативність. До вашої уваги пропонуємо виставку наших власноруч зроблених сенсорних ігор та посібників.

Почну з  ігор на розвиток дрібної моторики руки та координації пальчиків (з прищіпками, липучками та ґудзиками). Ось вони в нас представлені в різних інтерпретаціях. Допоможуть вони не тільки розвитку дрібної моторики, а й у вивченні та закріпленні кольорів. А ще тут є ось такі посібники на закріплення геометричних форм – круга та квадрата. Як ви бачите, фігури пристібаються на ґудзики, на самій заготовці вишитий контур фігури. Також тут представлені «сенсорні мішечки», пошиті з фетру. Вони самі по собі приємні на дотик, а коли дитині пропонують ще й обстежити, що знаходиться в середині. В мішечках знаходяться різні наповнювачі, але їх можна просто мацати – це дуже приємно та корисно для маленьких пальчиків. У цій грі діти вчаться аналізувати тактильні відчуття, розвивають уяву, емоційну сферу. А ще мішечки приховують безліч «секретів», а отже спонукають до прояву пізнавального інтересу.

Є тут у нас зовсім простенькі ігри, які не вимагають ні багато часу, ні особливих навичок ( просто, без шиття, зато практично). Такі ігри, пропонуємо для виготовлення батькам, які можна сортувати, прикладати, визначати колір, форму, кількість і т.д. До вашої уваги «Добери пару», «Підбери відерце конику» і «Допоможи хмаринці». 

А ще розкажу вам про ігри з багатофункціональним призначенням. Наприклад, гра «Сонечко»: можемо закріплювати форму круг, жовтий колір, а також поняття довжини (довгий – короткий), поняття «багато - один». Гра «Їжачки», в якій ми вчимо дітей розрізняти колір, круглу форму та розмір. А ось до вашої уваги «Ведмедик з повітряними кульками». Під час цієї багатофункціональної гри ми можемо також закріплювати кольори, просторове орієнтування «вгорі - внизу», величину «малий - великий» та поняття «один - багато». Ще одна відмінна гра «Киця з олівцями»: тут окрім кольорів, поняття «один - багато», закріплюємо ще й «довгий - короткий». Тут такі великі, мˈ які та, що саме головне,  безпечні олівці.  Гра «Весела гусінь» взагалі ще й чудова розвага. Під час гри з нею дитина вправляється в чіплянні прищіпок, липучок, закріпленні кольорів, геометричної форми та ще й в розмірі предметів. А це посібник, в якому дитина вправляється в застібанні ґудзиків і закріплюємо колір, геометричні форми круг та квадрат.

Які ж функції виконують ці посібники з фетру та як розвивають наших дітей?

1. Розвивають уяву та спонукають до прояву пізнавального інтересу.

2. Сприятливо впливають на емоційну сферу ( якщо ця гра ручної роботи зроблена яскравою, багатофункціональною, то вона й сприйматиметься дитиною інакше ніж якась пластмасова незрозуміла іграшка)

3. В ігровій формі легше дізнатися мотиви поведінки дитини (вона з радістю сприймає заняття з наявністю різноманітних іграшок, що розвивають).

4. Іграшки для розвитку дрібної моторики з фетру набагато доступніші дитині, ніж спеціальні вправи, які дитина не зможе виконати.

(Показ відеоролика з використанням сенсорних ігор)

Зараз до вашої уваги пропоную майстер – клас з виготовлення сенсорного посібника, але спочатку трішки розкажу вам про фетр.

 Фетр - це нетканий текстильний матеріал повстяного типу, який виробляють з хутра дрібних хутрових звірів або синтетичних волокон способом сухого валяння. В його структурі немає переплетених волокон, отримують його лише методом звалювання. Фактура матеріалу буває гладкою або ворсистою з довжиною ворсинок до 12 мм. Він володіє дуже гарними властивостями під час експлуатації та шиття. І я гадаю, що ви в цьому сьогодні переконаєтесь.

Матеріал застосовують для виготовлення одягу, капелюхів, валянок, килимів, він незамінний при створенні декоративних елементів дизайну, використовується для створення іграшок своїми руками, прикрас, предметів декору. Використовують його також у багатьох галузях промисловості, наприклад, у машинобудуванні, в автомобілебудуванні (різні ущільнювачі, оббивка салону авто), у меблевій промисловості (оббивка для м’яких меблів), виробництві дитячих товарів. Тобто з нього можна багато чого зробити, бо він мˈякий, тонкий, але при цьому щільний.

Щоб правильно підібрати фетр для своєї задумки треба розібратися в його характеристиках. Основними  з яких є щільність та склад. Що ж таке щільність? Чим більше зваляний матеріал, тим він щільніший. Фетр з меншою щільністю не тримає форму, дуже пухкий, тягнеться, не тримає шов; його краще використовувати для створення фону або в якості другого шару виробу.

А от до переваг та особливостей фетру можна віднести:

- барвисту та різноманітну колірну палітру;

- можливість купити аркуші різного розміру в залежності від ваших потреб;

- зручність у роботі: його можна і пришивати, і приклеювати;

- краї не обсипаються;

- лицьова сторона фетру зовсім не відрізняється від виворітної.

Вирізняють такі види фетру за складом: натуральний, змішаний та синтетичний. Матеріал виготовлений з натуральної сировини, відрізняється екологічністю, теплопровідністю та антибактеріальними властивостями.  Але на сьогоднішній день синтетичний фетр практично повністю  витіснив  з ужитку натуральний, тому що в нього є такі якості, як, по - перше, низька вартість ( натуральний фетр дуже дорогий, а синтетичний, в принципі, по доступній ціні), міцність, довговічність, він невибагливий у догляді. А ще  гіпоалергенний і його навіть можна використовувати дітям з алергією. У штучному матеріалі не живуть пилові кліщі і з часом такий фетр не кошлатиться, не розтягується, не збивається в грудочки. Тому його повністю безпечно використовувати в роботі з дітьми.

Фетр належить на сьогоднішній день до найпопулярніших матеріалів і майстрині дуже полюбляють його використовувати в своїй роботі (це іграшки, прикраси, аксесуари). Що ж стосується інструментів, які потрібні для роботи з фетром: по перше, це гострі ножиці ( і краще мати їх декілька); ручка, олівець, крейда або загострений шматочок мила, або зникаючий маркер для швачок; голки, нитки кольорові (це переважно синтетичне «муліне», воно не рветься, можна шити в «одну» нитку), клей ( тут теж можна варіювати – чи то ПВА, чи клейовий пістолет, чи супер - клей, але мені більше подобається пришивати, тоді навіть дитина раннього віку не відірве та не запхне до рота), наповнювач (переважно холлофайбер або синтепон) та різні елементи для декору. Тільки коли використовуєте клейовий пістолет або ПВА, то акуратно, бо може залишити слід: наносимо мінімум, бо потім важко прибрати залишки, все ж таки це тканина. Але, якщо так сталося, то почекайте, доки все висохне і обережно відˈєднайте деталі.

Як же правильно працювати з фетром? Ми його ріжемо, зшиваємо нитками в тон або клеємо. Все, три пункти, не важко і нічого складного немає.  

Що ж нам потрібно, щоб створити свою власну, унікальну гру. І так, ми вирішили зробити гру, обрали тему, визначились з наповненням, підбираємо матеріали, виконуємо роботу (на це потрібно не мало терпіння та часу) і потім пишаємося результатом. Під час виготовлення ігор не забувайте про динаміку та простоту (занадто складні ігри можуть призвести до протилежного результату: дитина просто залишить гру, бо втратить до неї інтерес).

Для виготовлення ігор ми обрали жорсткий фетр ( показати). Тонкий, але дуже щільний, він має рівну поверхню, не розтягується, не рветься, край не обсипається і не пушиться. Іграшки з нього не кошлатяться, не створюють летючих волокон (НЕ алергенні), не бояться прання, не линяють. Робота з ним більше нагадує дії з папером для малювання, ніж з тканиною: край не потребує додаткової обробки, а фігурними ножицями йому можна надати чітку форму зиґзаґа або хвилі; деталі можна не тільки пришивати, але і приклеювати; плоскі іграшки чудово тримають форму в один або кілька шарів.

Так як наше засідання відбувається напередодні Нового року  і ми всі його чекаємо з нетерпінням, а як зазвичай в цей час прикрашаємо ялинку, кладемо під неї подарунки,  і очікуємо якогось дива (а на даний момент, мабуть, закінчення війни та перемоги), я пропоную вам власноруч виготовити виріб з фетру - ялинкову прикрасу-кульку для нашої красуні ялинки (показую готову).

У вас на столах лежать потрібні інструменти та матеріали, якими ми будемо працювати.  Спочатку оберемо колір фетру із запропонованих, з яким ви будете працювати, відповідно вашому уподобанню. І так, беремо обраний вами фетр та згортаємо навпіл, обводимо лекало чи то олівцем, чи то крейдою, вирізаємо ножицями, беремо голку з ниткою, до однієї деталі пришиваємо або приклеюємо липучку (шов любий: «вперед голка» або «петельний»). Потім складаємо  деталі разом та обшиваємо по краю, залишаючи невеликий отвір для наповнення холлофайбером.

А поки ви працюєте, я розкажу про ваш настрій за обраним вами кольором. Цей кольоротест для вас (Хто обрав червоний колір? Узагалі червоний — це колір життя та здоров’я. У вас енергія, наче «кипить» у середині, емоції вирують через край. Якщо вам найбільше подобається червоний колір, то це, як виплеск енергії. Цей колір найчастіше вибирають надзвичайно впевнені в собі люди і ті, хто гостро відчуває життя. «Червоні» люди прагнуть бути переможцями, їх поведінка пронизана духом суперництва. Вибір даного кольору може також вказувати на запальний характер. А хто обрав помаранчевий? Вибір помаранчевого кольору є ознакою людини імпульсивної і доброзичливої. Йому часто віддають перевагу люди, які приймають життя таким, як воно є. «Помаранчеві» люди не хвилюються через дрібниці і схильні бачити у всьому волю долі. Це колір, повний життя, і люди, яким він подобається, володіють товариським, комунікабельним характером. У кого з вас жовтий колір? Такий колір вказує на те, що у вас радісний настрій, ви творча людина. Саме він може сказати про те, що ви оптиміст. Ви любите зміни, але саме ваше бачення світу через "рожеві окуляри" піддає вас небезпеці. Ви не завжди можете вчасно помітити пастку. Напевно ви вже були не раз обмануті, але ви продовжуєте вірити лише в доброту всередині людей. Не любите сперечатися з людьми, але це не означає, що у вас немає своєї думки. Хто обрав зелений колір? Цей колір асоціюють зі стабільністю і сконцентрованістю на досягненні мети. Якщо вам подобається зелений колір, то ви досить легка по своїй натурі людина. Ви любите живе спілкування, дізнаватися щось нове. Для вас дуже важливий інтелектуальний саморозвиток. В людях ви цінуєте ерудованість, чесність, принциповість. Ви постійно шукаєте пояснення та відповіді, хочете знати, як працює світ. Ви той, хто завжди хоче бути в центрі уваги і вражати оточуючих своєю чарівністю. Вас сміливо можна назвати душею компанії. А в кого синій? Ви досить спокійна людина, любите відчувати себе комфортно. Вважається, що синій колір привертає консервативних людей з практичним складом розуму. Це колір спокою, він подобається тим, хто жадає миру і комфорту. Запевняють, що людям, які віддають перевагу синьому кольору, можна довіряти, а самі вони прагнуть до організованого і впорядкованого способу життя. Іноді вибір цього кольору може служити ознакою того, що людина чимось стурбована.

А кому з вас захотілося обрати фіолетовий колір? От його пов’язують з артистизмом, містицизмом, великими ідеями, а також інтуїцією. Фіолетовий часто вибирають цілителі і креативні особистості. Він допомагає людині заспокоїти душу, прийняти все, що відбувається зі спокійним серцем, наповнитися енергією натхнення.) Але не варто робити висновки з одного разу, можливо, у вас просто такий настрій після перегляду чогось чи переживання особливої сентиментальної ситуації. І це, до речі, стосується кожного кольору. А ще варто відзначити, що проходити цей тест можна не один раз, а стільки, скільки вам знадобитися. Коли ви відчуваєте, що з вашим настроєм щось не те, але не можете зрозуміти, що саме з вами відбувається, зверніться до тесту і виберіть колір, який вам до душі саме в цей момент.

Коли будете чіпляти свою іграшку на ялинку, скажіть свій відгук про сьогоднішній захід або свої враження: чи справдились ваші очікування, чи взяли щось на замітку для себе.

 

 

 

docx
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку