Майстер- клас - як новий формат співпраці з батьками.
Сучасне життя спонукає до урізноманітнення та оновлення форм спільної роботи з батьками . Батьки з більшою охотою відвідують збори, які підготовлені цікаво та нестандартно. Одним із варіантів таких зборів може бути майстер - клас. Один із варіантів – майстер - клас з розпису пряників, мета якого розкрити творчій потенціал дітей і батьків, навчити їх співпрацювати, цікаво проводити час, сформувати довірливі відносини між усіма членами колективу. Батьки і діти матимуть змогу не тільки ознайомитися з історією виникнення пряників, рецептами та способами їх приготування , але й власноруч спробувати себе у ролі кондитера, художника.
Майстер – клас:
1.Історія виникнення пряників.
Перші пряники з’явилися у Эгипті. Тамтешні пекарі стали додавати в тісто усілякі прянощі, спеції ля аромату. Звідси і слово – «пряник», тобто з додаванням прянощів. Щоб випічка зберігалася довше, єгиптяни вигадали додавати в неї мед. Продукт бджільництва став природнім антиоксидантом.
Секрети єгипетської кухні поширювалися по всьому світу. Кулінари експериментували з різними спеціями- перець, кардамон, какао, гвоздика, імбир, кориця. Пряники продавали як сувенір, ними прикрашали вікна на свята, їх продавали навіть в аптеках як засіб від розладів травлення.
В Україні найпоширенішими були печатні пряники- продукт колективної творчості майстрів різьби по дереву та пекарів. З 1812 року завдяки казці бр. Грим «Гензель і Гретель» , за сюжетом якої відьма, яка заманювала дітей , жила в пряничному будиночку, набули популярності пряники – будиночки.. В США користується популярності казка про пряничного чоловічка, яка нагадує казку про Колобка.
2. Основні інгридієнти для випікання пряників і виготовлення білкового крему. Пряники і крем приготуйте заздалегідь, крем розфасуйте по кондитерським мішечкам.
Для випікання пряників і виготовлення білкового крему ( айсингу) можна використовувати будь- який рецепт .
3. Розгляньте основні інструменти для розпису печива - кондитерський мішечок.
4. Запропонуйте батькам переглянути фото та відео з розпису пряників. Підбирайте варіанти форм печива відповідно до події , найближчого свята: ялинки – на передодні Різдва, квіти – до Дня матері, до Великодня- печиво у формі яйця, курчатка.
6. Власноруч продемонструйте найпростіші прийоми розпису печива.
7. Запропонуйте дітям і їх батькам перейти до практичної часини- розпису.
8. Проведіть огляд- виставку готових робіт.