Майстер -клас "Виготовлення новорічних іграшок (різдвяного"ЯНГОЛА" та різдвяної зірки) в техніці лозоплетіння."

Про матеріал
З приязні, любові і в оберегових функціях люди виготовляли макети Янголят і прикрашали ними свої оселі. Янголят робили з тканини, соломи, або паперу. Робили їх на Різдво, на Великдень, на Трійцю і на іменини. Їх дарували, прикрашали ними оселю. На Великдень робили червоних янголів із тканини, на Трійцю − зелених, а на Різдво – блакитних і білих. Сьогодні на майстер-класі ми з вами будемо робити Різдвяного Янгола охоронця із паперових трубочок – паперової лози.
Перегляд файлу

МАЙСТЕР-КЛАС  м. Новояворівськ ( для учнів 5-6 класів)

Виготовлення новорічних іграшок (різдвяного"ЯНГОЛА" та різдвяної зірки) в техніці лозоплетіння.

 

Виготовлення новорічних іграшок (різдвяного"ЯНГОЛА" та різдвяної зірки) в техніці лозоплетіння.

 

Мета:  формувати основні компетентності вихованців, а саме

пізнавальну - активізувати інтерес дітей до історичних витоків свят і обрядів зимового календарного циклу в Україні; дослідити етнографічний матеріал про традиції та технології виготовлення ляльки «Янгол»; розширення знань щодо виготовлення та оформлення іграшок щодо Новорічних та Різдвяних свят;

практичну - вміння користуватися інструкційно-технологічними картками, застосовуючи основні прийоми роботи, сприяти розвитку умінь та навичок щодо виготовлення українських обрядових різдвяних іграшок; розвивати зорову пам’ять і довільну увагу ;

творчу -  формування творчої особистості, фізичний та інтелектуальний розвиток, виховувати любов, бережливе ставлення до надбань української культури, потяг до збереження народних традицій, задоволення потреби особистості у творчій самореалізації;

соціальну - взаємоповагу під час проведення практичних робіт; відповідальне ставлення до навчання, охайність та суворе дотримання правил безпеки праці; сприяти розвитку умінь та навичок щодо виготовлення українських обрядових різдвяних іграшок; розвивати зорову пам’ять і довільну увагу.

 

 

Об’єкт праці: новорічні іграшки: «Янгол» та різдвяна зірка .

 

Завдання: виготовлення ляльки «Янгол»  та зірки за прикладом в техніці лозоплетіння.

 

Наочність: зразки новорічних іграшок, мультимедійні презентації: «Виготовлення новорічних іграшок в техніці лозоплетіння»,  «Технологія виготовлення різдвяного «Янгола», «Технологія виготовлення новорічної зірки»,  інструкційно-технологічної картки:

Інструменти та матеріали: Паперові трубочки,  зубочистки, клей ПВА, кисть для клею,  термоклей;  оздоблення (стрічка 30см або декоративний дріт, стрічка для бантика чи готовий бантик, лляний джгут для підвіски, зірочки бусинки)

 

 

ПЛАН МАЙСТЕР-КЛАСУ:

 

I. Організаційна частина – 5 хвилин.

II. Теоретична частина – 8 хвилин.

III. Практична частина – 26 хвилин.

IV. Заключна частина – 6 хвилин.

 

 

ХІД МАЙСТЕР-КЛАСУ:

І. Організаційна частина

1. Організація робочих місць.

2. Привітання.

3. Повідомлення теми та мети даного майстер-класу.

Мозковий штурм

  •                   Скажіть мені будь ласка, а хто з вас коли-небудь створював сам ляльку або яку-небудь іграшку?

Проблемне запитання

  •                   Як ви вважаєте, чому  сьогодні мають актуальне значення  авторські іграшки, новорічні іграшки  тобто вироби хенд-мейд, як і те з чого вони виготовлені  ?

 

Так, через гру та іграшку ви пізнаєте світ, відбувається ваша соціалізація у суспільстві. (Коли дитина самостійно виготовляє іграшку за народними традиціями, у неї формуються основи цілісної народної культури через розвиток історичної пам’яті, розвиваються її творчі здібності, абстрактне мислення, уявлення. Також створення дитиною такої іграшки розвиває моторику пальців (відповідно, розвиває і частину мозку, що відповідає за мовлення малюка). Створюючи іграшки за народними традиціями, граючись ними ви долучаєтесь до набутків творчої спадщини українського народу.

Ми з вами з’ясували, що однією з багатьох функцій народної іграшки була обрядова. У давні часи багато народних свят на селі супроводжувалось створенням ляльок та іграшок.

Традиційна новорічна обрядовість українців – це ціла низка зимових свят, серед яких виділяється період дванадцятидення з кульмінаційними точками: Різдво, Новий Рік і Хрещення. Навколо цих свят, протягом віків, склався надзвичайно багатий комплекс звичаїв та обрядів.

Тож сьогодні ми з вами долучимося до світу цікавого заняття – виготовлення обрядових ляльок за народними традиціями.

 

Проблемне запитання

  •                   Які обряди, пов’язані з ляльками, ви знаєте?

 

(Прогнозовані відповіді: 1,2,3)

Отже, тема нашого майстер-класу звучить так: «Виготовлення новорічних іграшок. Завданням нашого майстер-класу є на основі зразків українських традиційних іграшок виготовити за прикладом різдвяного і зірку «Янгола» і зірку.

Гра «Асоціації»

(Потрібно назвати слова, які виникають при слові: «Янгол»)

(Прогнозовані відповіді: небо, мир, добро, ніжність, крила, краса, чистота, людяність, чесність, свято, Святий Миколай, Різдво, ялинка, вертеп, діти, свіча, зірки, пісні, коляди, церков, німб, охоронець, оберіг, руки…)

ІІ. Теоретична частина

Викладання нового матеріалу.

Одним із найшановніших народних свят слов’янського народу було і є Різдво. Раніше до цього свята у кожній хаті обов’язково ставилось «Хлібне дерево» або найчастіше його називають «Дідух». Із першою Різдвяною зіркою люди заносили його у хату, ставили на найпочесніше місце – під образами. Згідно із традиціями, Дідух – це останній обжинковий сніп. Овес, жито, пшениця, льон – його основні складові. Такий Солом’яний оберіг – це дух предків, дідів, збереження традицій і пам’яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку у домі.

Традиції ставити в оселі на покутті Дідуха походить ще з дуже давніх часів. У дохристиянських віруваннях він був утіленням бога Коляди, символом пам’яті про предків. Святковий сніп, зазвичай прикрашений кольоровими стрічками, перебував у хаті протягом тижня (подекуди навіть до Водохреща).

Оселю прикрашали саморобними іграшками з соломи, паперу, горіхів, яєчних шкарлупок, яблук і клаптиків тканини. Кожна іграшка (тим паче, Різдвяна) несла у собі велике символічне навантаження. Так, голуб символізував Святий Дух, півник вогонь, сонечко, кониксимвол добра, щастя, світла, зірочки символізували Віфлеємську Зорю, що засяяла на небі у Різдвяну ніч.

З розповідей літніх людей відомо, що раніше на Новорічні свята, замість ялинки, оселю прикрашали гілками дерев, що росли під хатою у садочку, які ставили у воду з таким розрахунком, щоб вони розпустилися до Різдва. Частіш за все, це були гілочки вишні, та, якщо вишневого дерева не було, ставили гілки груші, яблуні або сливи та наряджали їх саморобними іграшками. Можна впевнено стверджувати, що аутентична традиція наряджати гілку плодового дерева зберігалась в українських селах і в середині ХХ сторіччя. Та, на жаль, символічне значення цієї традиції почало втрачатись уже наприкінці ХІХ – початку ХХ сторіччя. Якщо колись у слов’янських народів ялинка була недобрим символом смерті, а квітуча Різдвяна гілка символізувала плодючість, відродження природи і світла, то вже у двадцятому сторіччі селяни ставили Новорічну гілку лише тому, що не мали змоги придбати (а, тим паче, зрубати у державному лісі) ялинку. Обрядова й оберегова функції іграшок також були майже втрачені і їх головними функціями стали ігрова і виховна.

Створення таких іграшок не передбачає використання голки, а подекуди і ножиців, тож такі забавки можуть самостійно виготовляти навіть маленькі діти (якщо дорослі заздалегідь заготують для них клаптики тканини необхідного розміру та шматочки ниток).

Вважаю, що однією з найяскравіших святкових іграшок є Янгол.

Хто такий Янгол?

У цьому матеріальному світі є ще присутній і невидимий  духовний світ.

Ангели – це безтілесні духи (тому невидимі) і безсмертні як і наші душі; але їх Бог обдарував більш високими силами і здібностями, ніж людину. Розум їхній досконаліший ніж наш. «Ангел» з грецької мови означає «вісник».

 

Добрі ангели після духовного випробування є безгрішними і радо виконують волю Божу. Бог відкриває свою волю ангела, а вони виконують її та сповіщають людям. Добрі ангели – це помічники людини, їхня ціль – допомогти нам спастися.

Злі ангели, злі духи мають іншу ціль – вони, використовуючи свої здібності,  роблять все можливе, щоб віддалити людину від Бога.

Кожен з нас має свого Ангела-Хоронителя, котрий готовий нам допомогти і котрий чекає нашого звернення про допомогу.

  З приязні, любові і  в оберегових функціях люди виготовляли макети Янголят і прикрашали ними свої оселі.

Янголят робили з тканини, соломи, або паперу. Робили їх на Різдво, на Великдень, на Трійцю і на іменини. Їх дарували, прикрашали ними оселю. На Великдень янголів із тканини робили червоних, на Трійцюзелених, а на Різдвоблакитних і білих. Зазвичай, такі іграшки робились виключно з натуральних матеріалів і, якщо іграшка створюється маленькою дитиною, слід дотримуватись цієї традиції, адже з натуральними тканинами працювати набагато легше і корисніше, ніж із синтетичними. Якщо янгол створюється не як дитяча іграшка, а як елемент декору, цілком доречним буде використання органзи, мережива, стрічок, люрексу, атласу, шовку, жакарду тощо. Є багато варіантів виконання янголів із тканини та ниточок. Але сьогодні на майстер-класі ми з вами будемо робити Різдвяного Янгола охоронця із паперових трубочок – паперової лози.

Гра «Що в коробці»

(Учні  повинні ставити запитання та, отримуючи відповіді, 

мають змогу дізнатися, що в коробці? Відповідь – папір офісний використаний, рекламка)

Насамперед треба налаштуватися на те, що зараз робитимете щось дуже важливе – як перед якоюсь значущою подією у вашому житті. Відкиньте всі думки, що відволікають вас. Це найкращий стан для виготовлення іграшки.

 

    

ІІІ. Практична частина
1. Практична робота.

2.Закріплення матеріалу майстер-класу.
3. Оформлення виставки готових іграшок.
1. Практична робота
Вступний інструктаж: Приготуйте будь ласка, всі необхідні матеріали для виготовлення янгола. Роздаю інструкційно-технологічні картки «Виготовлення ляльки «Янгол» (див. Додаток 1).

Також, пропоную під час роботи, дивиться мультимедійну презентацію «Виготовлення різдвяної зірки та «Янгола».

Паперові трубочки – чарівний матеріал! Легший і податливіший у роботі за звичайну лозу. Але тут потрібно буде працювати і з ножицями і з клеєм, тому, працювати треба досить обережно і пам’ятати про правила техніки безпеки. А зараз, я пропоную вам стати на деякий час чарівниками і створити Янгола, а також і новорічну зірку для себе, чи як подарунок для ваших близьких за традиціями, які дійшли до нашого часу.

Перед тим, як почати роботу, треба згадати щось добре, приємне, гарне, тому що ваш настрій обов’язково передасться вашій роботі і Янгол вийде у вас чудовим, а зірка просто сяятиме.

 

Поточний інструктаж: Над виготовленням різдвяного «Янгола» діти працюють самостійно. Іноді, коли потрібно зав’язати вузлики – парами. У процесі роботи контролюю дітей, слідкую за правильністю виконання. Якщо виникають питання – відповідаю, допомагаю.

Заключний інструктаж: По закінченню роботи, обговорюємо типові помилки, ще раз нагадую, як слід робити правильно. Правильність виконання перевіряють діти самі за інструкційно-технологічними картками. Відмічаю дітей які краще і швидше всіх впорались з роботою.

  

 

 

2. Закріплення матеріалу майстер-класу

«Мікрофон»

Ось ви і упоралися з роботою. Ваші Янголята готові.

1. Що нового ви дізнались сьогодні на майстер-класі?

2. Виготовляючи Янгола та зірку за народними традиціями, я пам’ятаю, що…

3. Оформлення виставки готових обрядових ляльок

ІV. Заключна частина

Підсумки майстер-класу
Тепер ми з вами знаємо багато цікавого про українських обрядових ляльок: старовинні повір’я, звичаї та традиції їх виготовлення. Гадаю, що дивлячись на ваших лялечок ніхто не зможе залишитися байдужим. Вони такі унікальні та такі гарні, бо в них є частка вашої душі. Ваші Янголята несуть в собі тільки добрий початок тому, що коли ви їх створювали, думали тільки про добре, хороше. Маю надію, що і в майбутньому у вас з’явиться бажання творити прекрасне, а у своїх роботах ви й далі будете відроджувати традиції свого народу та любов до української культури, і  будете все більше долучатися до екологічного руху, будемо пам’ятати  що із використаних речей можна створити щось прекрасне, так як звичайну макулатуру можна перетворити на чарівні ялинкові прикраси.

(Перегляд та оцінка виконаних новорічних іграшок, виявлення недоліків, вибір кращих робіт, нагородження найактивніших дітей, фото на згадку)

Тож тема, яку ми вивчали сьогодні на майстер-класі, а саме, прийоми поетапного виготовлення різдвяного «Янгола» і зірки та виконання практичної роботи показало, що ви засвоїли матеріал та активно попрацювали. Тому можна вважати, що мета майстер-класу досягнута. Вважаю, що ми з вами й надалі будемо так само плідно працювати.

 

Світ ангелів. – Львів: ПП Смолюк С.М., 2012. – 84с

За основу було взято майстер –клас з Інтернету. ДАРУЙТЕ, джерело не знайшла.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАЙСТЕР-КЛАС

Технологія виготовлення різдвяної зірки в техніці лозоплетіння

 

Мета : виготовити зірку технікою плетіння з паперової лози

 

Завдання:

  • ознайомитися з технікою лозоплетіння;
  • навчитися виготовляти новорічну зірку;
  • навчитися працювати в парах,

дотримуватися правил техніки безпеки

 

 

№з/п

Послідовність роботи

Зображення

1

Вибір матеріалів, інструментів:

  • Паперові трубочки;
  • зубочистки”;
  • клей ПВА;
  • кисть для клею
  • термоклей;

Оздоблення (стрічка 30см або декоративний дріт, стрічка для бантика чи готовий бантик, лляний джгут для підвіски, зірочки бусинки

2

Виготовлення двох трикутників

  • Дві однакові трубочки поділити на 3 рівні частини, залишивши з ширшої сторони 2 см;
  • З’єднати третю сторону методом нарощування,  тобто на тоненький кінець трубочки нанести кісточкою клей ПВА і ввести його у ширший кінець трубочки.  Трикутники  готові

3

Утворення зірочки

  • Накласти один на другий трикутники так, щоб утворилася зірочка ;
  • Місця стику трикутників склеїти термоклеєм.

 

 

4

Оздоблення новорічної зірки

  • Прив’язати підвіску;
  • Оздобити зірку

 

 

 

 

5

  • Можна заготовити декілька трикутників і виготовити багатокутну зірку. Ще цікавіше буде коли середину зірки обплести додатковою трубочкою.( фото з інтернету)

 

 

 

 

 

МАЙСТЕР-КЛАС

Технологія виготовлення різдвяного «Янгола» в техніці лозоплетіння

Мета : виготовити ангелика технікою плетіння з паперової  лози.

 

Завдання:

  • ознайомитися з технікою лозоплетіння;
  • навчитися виготовляти новорічну зірку;
  • навчитися працювати в парах,

дотримуватися правил техніки безпеки

 

з/п

Послідовність роботи

Зображення

1

Вибір матеріалів, інструментів:

Паперові трубочки – 6шт;

клей ПВА;

кисть для клею

термоклей;

прищепки;

лляний джгут для підвіски і зв’язування деталей;

Оздоблення (декоративний дріт, зірочки бусинки, і т.д)

 

І. Заготовка деталей

 

2

1.Заготовка ангельських крил

  • Дві паперові трубочки розрізати на дві частини ;
  • Утворені 4 короткі трубочки скласти разом, прим’яти посередині і зв’язати ниточкою на два вузлики.
  • Обрізати кінці ниточки.

 

         

3

2.Заготовка голівки ангела з тілом

  • Дві трубочки почергово посередині прим’яти у виді  кола, можна це зробити обхоплюючи вверху кришку клею ПВА, чи будь який корок.
  • Скласти кінці трубочок разом і зв’язати  під голівкою шнуром на два вузли.

 

 

4

3.Заготовка ручок у виді сердечка

  • Дві трубочки разом посередині зігнути, а тоді кожен кінець прогинаючи, загнути півколом донизу, утворюючи сердечко. Це ручки ангела.

 

 

            

 

ІІ. Монтаж виробу.

 

5

1.Приєднання ручок до голівки з тілом

  • Покласти голівку вузликом до низу. 
  • Заготовлені ручки прикласти по обі сторони ангелика під голівку.
  • Взяти кінці джута протягнути під ручки на перед і зав’язати подвійним вузлом.

 

 

 

         

6

 

 

 

 

 

 

2. Приєднання крил до постаті ангела

  • Перевернути ангела лицем до столу і перевести  джгут на спинку.
  • Покласти крила на спинку ангела  вузликом до низу і  вивести кінці джута по середині  між двома паперовими трубочками і зав’язати подвійний вузол.  Ангел майже готовий.

ІІІ. Оздоблення ангела

  

7

Оздоблення ангела

  • Сформувати крила і низ плаття ангела ножицями у виді піки.
  • Голівку ангела оздобити ореолом чи зірочкою.
  • Стан під ручками оздобити декоративним дротом чи  стрічкою. За  бажанням  можна прикрасити крила бісером, блисткітками.

 

 

 

Бажаю удачі! У вас все вийде !

 

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правила техніки безпеки при користуванні термоклеєм

 

 

 

 

  • 1.Працювати з пістолетом у обгородженому або недоступному   робочому місці від маленьких дітей і домашніх тварин, так як високий температурний режим (до 200 градусів) може завдати травми.

 

  • 2. При роботі пістолет потрібно встановлювати соплом вниз на підставці.

 

 

  • 3. Дотримання заходів безпеки при роботі з гарячим клеєм для запобігання опіків, не торкатися горячого сопла.

 

  • 4. При роботі сопло розігрітого пістолета  підвести до місця  склеювання і натиснути на курок.

 

 

  • 5.Включений термопістолет не повинен залишатися без нагляду. Падіння приладу можуть привести до займання.

 

  • 6. При безперервному використанні клейового пістолета тривалий час, щогодини потрібно залишати його на 5 хвилин в спокої


Джерело: https://vbud.in.ua/yak-koristuvatisya-klejovim-pistoletom-v-pobuti/

 

 

 

Інструктаж з охорони праці

               Вимоги безпеки перед початком роботи:

  • робочий інструмент і матеріал розкладіть у встановленому місці, в зручному і безпечному для користування порядку.

                Вимоги безпеки під час роботи:

  • дотримуйте в порядку і чистоті робоче місце, не допускайте захаращення його інструментами, відходами і сміттям;
  • будьте уважні, не відволікайтеся і не заважайте іншим;
  • не розмахуйте рукою з інструментом, не кладіть його на край столу
  • світло на вашу роботу повинне падати з лівого боку, або зверху;
  • положення тіла під час роботи повинне бути зручним, відстань до виконуваної роботи повинна бути 25-30 см;
  • у разі поганого самопочуття або травмування припиніть роботу і повідомте вчителя.
  • Клеєм слід працювати  так, щоб він не потрапив  до очей. Брудні від клею руки під час роботи витирай серветкою. Після закінчення роботи руки ретельно вимий з милом і витри рушником.
  •  Бути уважним у роботі з термопістолетом, не забувати ставити його на підставку  і виключати
  • Дотримання заходів безпеки при роботі з гарячим клеєм для запобігання опіків, не торкатися горячого сопла.
  • При роботі сопло розігрітого пістолета  підвести до місця  склеювання і натиснути на курок.

                  Вимоги безпеки під час роботи з ножицями: 

  •  кладіть ножиці праворуч від себе із зімкнутими лезами, направленими від себе;
  • стежте за тим, щоб ножиці не опинилися під виробом, оскільки, беручи виріб, їх можна впустити і поранитися або поранити того, хто працює поряд із вами; передавайте ножиці кільцями вперед, із зімкнутими лезами;              
  • не підходьте шд час роботи з ножицями до інших учнів.

                Вимоги безпеки після закінчення роботи:

  • приведіть у порядок робоче місце;
  • інструменти і матеріали зберіть і складіть у певне місце;
  • сміття і відходи зберіть і складіть у спеціальний ящик.
doc
Додав(-ла)
HLYNSKA KATERYNA
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку