Майстер-клас " Кроки до творчості"

Про матеріал
Хочу поділитися з вами методом роботи відомого психолога, доктора медицини та філософії Едварда де Боно. Е́двард де Боно́ (народився 19 травня 1933 року) — мальтійський та британський психолог, письменник, винахідник. Автор терміну «латеральне мислення», занесеного до Оксфордського словника англійської мови. Автор книги «Шість капелюхів мислення». Прихильник спеціального навчання мисленню (у вигляді окремого шкільного предмету). Цей метод називається «Шість капелюхів мислення», де кожен капелюх має свій колір. Це метод рольової гри. Учень, одягаючи на голову капелюх мислить так, як цього вимагає колір капелюха. Учні вчаться мислити про одне і те саме з різних позицій, а в результаті отримують одну картину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго ранку, щасливої днинибажає вам наша класна родина!

Номер слайду 2

КРОКИ ДО ТВОРЧОСТІМайстер-клас

Номер слайду 3

Моє кредо :«Я прагну досягти в житті простого дива, хай будуть терни на путі, хай буде злива невдач, поразок і падінь... Але, на щастя, серед прийдешніх поколінь це в нашій власті-плекати віру і тепло, і вчить любити. Я прагну сіяти добро й талант творити».

Номер слайду 4

Методична проблема:«Використання елементів інноваційних педагогічних технологій у формуванні світогляду молодших школярів»

Номер слайду 5

Е́двард де Боно́  — мальтійський та британський психолог, письменник, винахідник. Автор терміну «латеральне мислення», занесеного до Оксфордського словника англійської мови. Автор книги «Шість капелюхів мислення». Прихильник спеціального навчання мисленню (у вигляді окремого шкільного предмету).

Номер слайду 6

Білий капелюх наводить на думку про папір. Білий капелюх зв'язаний із інформацією. Одягаючи білий капелюх, ми запитуємо: "Яка інформація у нас є?"; "Яка інформація нам потрібна?"; "Якої інформації нам не вистачає?"; "Як нам одержати відсутню інформацію?"; "Які питання ми повинні задати?" Білий капелюх використовується для того, щоб спрямувати увагу на наявну чи відсутню інформацію.

Номер слайду 7

Жовтий капелюх: Жовтий колір наводить на думку про сонце й оптимізм. Під жовтим капелюхом ми робимо пряме зусилля знайти переваги пропозиції: "Що в цьому гарного?" Навіть якщо ідея нам не подобається, жовтий капелюх просить нас знайти в ній гарні сторони. "Які переваги?"; "Кому це вигідно?"; "Відкіля з'являться переваги?"; "Які цінності?"

Номер слайду 8

Чорний капелюх: Це, можливо, найкорисніший капелюх. І він, без сумніву, найчастіше викорисовується. Чорний колір нагадує про мантію судді. Чорний означає обережність. Чорний капелюх не дає нам зробити що-небудь небезпечне. Він вказує на ризик і говорить, чому щось може не вийти. Однак чорним капелюхом не можна зловживати, тому що зловживання небезпечне саме по собі.

Номер слайду 9

Червоний капелюх: Червоний наводить на думку про вогонь і тепло. Червоний капелюх зв'язаний з почуттями, інтуїцією й емоціями. Ви можете не усвідомлювати, чому вам щось подобається, чи чому не подобається. Коли використовується червоний капелюх, у вас з'являється можливість описати свої почуття й інтуїцію, без будь-яких пояснень. Ваші почуття існують, і червоний капелюх дає можливість їх викласти.

Номер слайду 10

Зелений капелюх: Зелений нагадує про рослини, ріст, енергію, життя. Зелений капелюх - капелюх енергії, творчості. Під зеленим капелюхом ми вносимо пропозиції й обговорюємо нові ідеї й альтернативи. Під зеленим капелюхом ми говоримо про модифікації й варіації існуючих ідей. Він дозволяє думати про можливості. Коли використовується зелений капелюх, кожний прикладає творчі зусилля.

Номер слайду 11

Синій капелюх: використовується для розгляду самого процесу мислення: "Що нам робити далі?"; "Чого ми досягли на даний момент?". Синій капелюх використовується або на початку обговорень, щоб вирішити, чого ми хочемо досягти в його результаті мислення, або його можна використовувати, щоб упорядкувати послідовність застосовуваних капелюхів і підсумувати досягнуте.

Номер слайду 12

Отже: Білий капелюх: інформація. Жовтий капелюх: логічний позитив. Чорний капелюх: критика. Червоний капелюх: почуття та інтуїція. Зелений капелюх: креативність. Синій капелюх: організація процесу.

Номер слайду 13

Учитись важко, а учить – ще важче, але не мусиш зупинятись ти. Як дітям віддаси усе найкраще, той сам сягнеш нової висоти!

pptx
Додано
3 березня 2019
Переглядів
1122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку