Презентація «Дитячі роки, життєвий і творчий шлях Івана Франка»

Про матеріал
Даний проект присвячений життєвому і творчому шляху знаменитого поета-"Каменяра". Більш звернена увага на казки, які до сьогодні користуються популярністю, незалежно від віку дитини. Діти із захопленням переглядали презентацію,розглядали фотографії, розв'язували ребус, кросворд та малювали малюнки до раніше відомих казок з творчості Івана Яковича Франка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проект«Дитячі роки, життєвий і творчий шлях Івана Франка»

Номер слайду 2

Надійшла весна прекрасна, Многоцвітна, тепла, ясна, Ніби дівчинка в вінку. Ожили луги, діброви, Повно гомону, розмови І пісень в чагарнику.

Номер слайду 3

Бесіда. Чи знайомі вам рядки вірша?Чи можете назвати автора?Що ви про нього знаєте?

Номер слайду 4

Іван Якович Франко(1856-1916)

Номер слайду 5

Дитячі роки поета. Видатний український поет Іван Франко народився 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині, в родині селянина-коваля. Його батько, коваль, заробляв не тільки на власну сім'ю, але й на всю рідню, він дуже хотів дати синові добру освіту. Мати, Марія Кульчицька, походила із зубожілого українського шляхетського роду — «ходачкової шляхти». Вона була на 33 роки молодшою за чоловіка. Померла, коли Іванові було 15 років. Коли Франкові було 9 років, помер батько. Мати вийшла заміж удруге. Вітчим, Гринь Гаврилик, уважно ставився до дітей, замінив хлопцеві батька. Франко підтримував дружні стосунки зі своїм вітчимом протягом всього життя.

Номер слайду 6

Батьківська оселя поета

Номер слайду 7

Дитячі фотографії

Номер слайду 8

Історії маленького хулігана. Малою дитиною Франко любив блукати в лісі. Він будив у нього «ті неясні почуття, з яких у людській душі зароджується релігія». Особливе ставлення та любов до лісу зображене Франком в оповіданні «Мавка». Малий Франко не був бездоганною дитиною. Одного разу Іван разом з двома товаришами стрибав зі стріхи на землю, де була постелена солома. Він скочив першим і забрав солому, щоб його приятель стрибнув на голий тік. Під час навчання Франко «позичив» в однокласника олівець. За це йому перепало від батька, бо на цю річ пішли тяжко зароблені гроші (Франко змоделював цю історію в оповіданні «Оловець»). Іще одного разу Франко ледь не втопив свого однолітка: завів його, ради жарту, на глибину, а тоді, сказавши «На, рятуйся», покинув. Але хлопця врятував старший товариш.

Номер слайду 9

Освіта. Франкові вдалося здобути повну освіту: від початкової школи й аж до університету. До початкової школи Івана віддали в сусіднє село в 6 років. Відгадавши ребус дізнаємось назву села:

Номер слайду 10

Провчившись у Ясениці-Сільній два роки, переходить у так звану нормальну школу при василіанському монастирі у Дрогобичі (1864—1867).1875 — закінчив у Дрогобичі гімназію. Навчаючись у гімназії, Франко виявив феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити товаришам інформацію, яка подавалася вчителями на заняттях; глибоко засвоював зміст прочитаних книжок. Багато читав: твори європейських класиків, культорологічні, історіософські праці, популярні книжки на природничі теми. Слід сказати, що Іван відзначився у навчанні. У 1875 р. йому була надана стипендія з фонду Гловинского. У цьому ж році, восени, він поступив у Львівський університет, на філологічне відділення. Стипендія Івану Франку надавалася на весь період навчання в університеті. Здавалося, що Івана чекає спокійне і забезпечене майбутнє. Він міг стати професором в університеті або вчителем гімназії. На це розраховували його друзі та рідні.1870р. У гімназії

Номер слайду 11

Перший арешт. Проте в перші ж роки навчання в університеті Іван Франко виявив себе як громадським діячем, до того ж соціалістичного, прогресивного напрямку. Він завів дружбу з Михайлом Павликом і Остапом Терлецьким. Через першого він зав'язав листування з М. Драгомановим, які перебували в той час у Женеві. Драгоманов був революційним соціалістом, небезпечним в очах української поліції. Через листування з ним наш герой був заарештований в червні 1877 року. Разом з товаришами Івана Франка звинувачували у створенні таємного соціалістичного суспільства. У січні наступного року суд визнав Івана винним. Він був засуджений до шести тижнів ув'язнення. Так як в той час термін слідчого ув'язнення не зараховувався до покарання, Івана випустили на волю лише через шість тижнів, 5 березня 1878 року. Термін покарання був невеликим, проте його наслідки виявилися жахливими. Справа в тому, що людина, що має судимість, за законом не міг стати вчителем. З-за цього мета подальшого навчання Івана Франка стала неясною. У нашого героя до того ж відібрали стипендію. Крім того, Франко серйозно застудився під час ув'язнення. Ця хвороба пізніше стала хронічною. Вона переслідувала Івана все життя. Але і це ще не всі наслідки укладення. Батько нареченої Франка, Ольги Рошкевич, був священиком і відмовив йому у сватанні. Він навіть заборонив Ользі бачитися з "злочинцем" і листуватися з ним. Їх шлюб, на жаль, так і не відбувся. Однак і переслідування далі тривали, він ще був арештований двічі – у 1880 і 1889 роках.

Номер слайду 12

Іван Франко з друзями 1875 рікІ. Погорецький, І. Франко, Я. Рошкевич.

Номер слайду 13

У 1886 році Іван одружився. Дружиною його стала дівчина родом з Києва, Ольга Хоружинська. У сім'ї Франка було четверо дітей(Тарас, Андрій, Петро, унизу – Анна. 1902 р.)

Номер слайду 14

Літературна творчість. Діяльність І. Я. Франко охоплювала різні ділянки суспільно-політичного життя. З революційно-демократичних позицій критикує І. Франко тогочасну реакційну дитячу літературу, таку далеку від життя і правди, як небо від землі. Дитині слід давати найкращі твори рідної чи світової літератури, змалку привчаючи її вдумливо ставитися до них. Франко надавав казковому жанру особливого значення у вихованні дитини. Корисними для розвитку дітей Франко вважав народні казки. Він сам написав чимало сатиричних і дидактичних казок. У 1899 р. у Львові вийшла збірка казок І. Франка «Коли ще звірі говорили». Вона призначалася дітям від шести до дванадцяти років. Письменник сподівався, що казки прийдуться їм до смаку, розбудять їхню фантазію, викличуть сміх і роздуми, спонукають пильніше придивлятися до життя, до рідної природи.

Номер слайду 15

Перша збірка казок

Номер слайду 16

Казка «Заєць і їжак»Малює два цілком різні характери: скромний і розумний їжак та хвалькуватий і самозакоханий Заєць. Цей Заєць з погордою дивиться на їжака, не відповідає на його добрі привітання, глузує з його кривих ніг.Їжак знайшов спосіб провчити цього хвалька. Казка закінчується мораллю: «А для вас, небожата, відси така наука: ніколи не піднімайте на сміх бідного чоловіка, хоч би се був простий, нерепаний їжак».

Номер слайду 17

Казка «Ріпка»В казці відтворено ряд побутових подробиць, дається зображення процесу праці, згадано ряд знарядь праці (мотика, граблі та ін.). Казка має ритмічну будову й римування, вона насичена гумором, дотепними порівняннями й характеристиками. Ось зразок: «Тішиться дід, аж не знає, де стати. - Час, - каже, - нашу ріпку рвати! Пішов він у город - гуп, гуп! Узяв ріпку за зелений чуб: тягне руками, заперся ногами, добуває сил усіх, сопе, як ковальський міх, - мучився, потів увесь день, а ріпка сидить у землі, як пень».

Номер слайду 18

Вірш «Киця»Значним успіхом у малят користується й вірш Франка «Киця». Киця плакала на кухні, бо кухар сам сметану злизав, а вину на кицю звалив та ще й хотів побити: Невинна киця просила її не бити, ніжно й з певним лукавством обіцяла спіймати зайчика, пташок, рибок.

Номер слайду 19

Казка «Лис Микита» Тут Франко використовує поширений у фольклорі й літературі різних народів сюжет, але надає йому сучасного звучання й нової ідейної спрямованості, а також українського національного колориту. У цьому царстві привільно почувають себе Лев, Вовк, Ведмідь. Серед них здобув добре становище й хитрий та винахідливий Лис Микита, який вдало використовує слабкості інших і завжди виходить сухим з води, маючи до того ж значні вигоди.

Номер слайду 20

Казка «Фарбований Лис»В ній показаний хитрий і нахабний Лис, який вважав, що «нема нічого неможливого для нього». Одного разу, ховаючись від псів, він вскочив у діжку з фарбою. Лис використовує свій зовнішній вигляд для того, щоб здобути царську владу. А ставши царем, зберігає звичайні царські порядки: «Та й справедливість його була така, як звичайно у звірів: хто був дужчий, той ліпший, а хто слабший, той ніколи не виграв справи. Жили собі звірі під новим царем зовсім так, як і без нього: хто що зловив або знайшов, той їв, а хто не зловив, той був голоден. Кого вбили стрільці, той мусив загинути, а хто втік, той богу дякував, що жиє». Зрештою тварини позбулися цього ошуканця й крутія. І нічого не втратили.

Номер слайду 21

Роман "Борислав сміється"Створений у 1882 році роман "Борислав сміється" вважається найкращим твором. Твір, присвячений опису страйку на нафтовому промислі в місті Борислав. На її написання письменника надихнули справжні події.

Номер слайду 22

Казка «Лисичка й Журавель» Ця казка спрямована проти хитрощів, егоїзму й нещирості. Дружба може ґрунтуватися лише на щирості, доброті.

Номер слайду 23

Смерть Франка. Виснажений хворобами, громадськими та сімейними проблемами, безгрошів'ям, наш герой помер у Львові, в своєму будинку, 28 травня 1916 року. Могила Івана Франка перебуває на Личаківському цвинтарі.

Номер слайду 24

Кросворд

Номер слайду 25

Запитання. По горизонтали1. Скiльки рокiв пройшло зi дня смертi Iвана Франка ?2. Мiсто, де жив Iван Франко ?4. На честь iм‘я якого украiнського письменника назвав свого сина Франко ?5. Iм‘я вiтчима Iвана ?По вертикали1. Мiсяць, в якому народився Франко? 2. Назва кладовища, на якому поховали Iвана Франка? 3. Назва села, в якому жив Франко ?

Номер слайду 26

Творче завдання-- Намалювати малюнок до казки (казок), яку ви уже вивчали з творчості Івана Франка.-- Демонстрація і виставка малюнків.

Номер слайду 27

Підсумок уроку“Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів” Іван Франко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1.  Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. лисак ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 березня 2019
Переглядів
39497
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку