Майстер-клас обклеювання стін вініловими шпалерами

Про матеріал
Майстер-клас обклеювання стін вініловими шпалерами. Технологія приприклеювання шпалер
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бердичівський професійний будівельний ліцей Майстер - клас Обклеювання стін вініловими шпалерами Виконала : викладач Оксана ЯГОФАРОВА 2023р

Номер слайду 2

Історія вінілових шпалер починається з середини минулого століття. Саме тоді один американський інженер відкрив унікальні властивості полівінілхлориду. Пізніше інший житель Америки спробував нанести цю речовину на папір. Так і з’явилися на світ вінілові шпалери, а пізніше і вінілові наклейки на стіни. Сьогодні це дуже популярний оздоблювальний матеріал. Тому питання, як клеїти вінілові шпалери виникає досить часто.

Номер слайду 3

Види і особливості вінілових шпалер. Сьогодні існує два варіанти таких шпалер – це паперові та флізелінові. Ці варіанти розрізняються лише в своїй основі. Дані різновиди шпалер мають як переваги, так і недоліки. Вінілові шпалери на флізеліновій основіПереваги: Щільна структура, що дозволяє приховувати дрібні нерівності і дефекти стін. Універсальність. Можна застосовувати практично в будь-яких приміщеннях і на будь-яких типах поверхні (шпаклівка, бетон, дерево, штукатурка та ін). Не бояться усадки будинку, тому ними можна обклеювати стіни навіть у новобудовах. Прості у використанні. Легко наклеюються. Наклеюються на горизонтальну і вертикальну поверхні. Підходять як для стелі, так і для стін. Бувають різної текстури, завдяки чому можна підібрати підходящий варіант виключно для потрібного приміщення. Можливо наклеювати та під фарбування стін. Недоліки: Для їх розгладження потрібен спеціальний гумовий кельму. Мають воздухонепроніцаемостью, так як досить щільні. Мають досить високу ціну.

Номер слайду 4

Вінілові шпалери на паперовій основіПереваги: Мають низьку ціну. Мають повітропроникністю.Є декілька різновидів (рельєфні, гладкі, термоокрашенные), завдяки чому можна підібрати підходящий варіант. Досить міцні. Недоліки: Підходять не для всіх типів приміщень (не можна наклеювати у ванній і кухні). Можуть деформуватися при підвищеній вологості. Процес обклеювання досить трудомісткий. Для виробництва вінілових шпалер сьогодні використовується спінений полівініл. Цей матеріал досить щільний і йому може бути надана різна фактура. Завдяки останньому якості вінілові шпалери можуть приховувати різні дрібні дефекти стін. Крім цього, це дозволяє не наносити фінішний шпаклювальний шар під час підготовчих робіт. На упаковку будь-яких вінілових шпалер повинні бути нанесені значки, які відображають ті або інші характеристики. Саме на них слід в першу чергу звертати увагу при виборі цього обробного матеріалу. Однією з важливих характеристик вінілових шпалер є несення клею. Так, бувають види шпалер, де клей наноситься безпосередньо на шпалери або на стіну. Існують навіть такі, де клей був нанесений на заводі. Крім того, при виборі вінілових шпалер слід звернути увагу, для якої категорії вологості приміщення призначений матеріал.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Всього існує п’ять таких категорій. Перша категорія – водостійкі під час роботи. До другої категорії відносяться шпалери, які стійкі при вологій обробці. До третьої — відноситься витриманий матеріал при вологій обробці. Четверта категорія – матеріал, що володіє стійкістю до механічного впливу. Нарешті, до п’ятої категорії вінілових шпалер відноситься витриманий матеріал до механічного впливу. Те ж саме стосується вінілових фотошпалер на стіни.

Номер слайду 7

Як розкроювати матеріал. Перед тим як розкроювати шпалери, потрібно звернути увагу на те, щоб малюнок на купується партії був ідентичним. Крім того, повинен бути ідентичним колір і номер партії. Найлегше розкроювати шпалери, які не мають ніякого малюнка. У цьому випадку не треба буде враховувати поєднання узору. У будь-якому випадку легше відмотати від рулону потрібну довжину і акуратно відрізати. Якщо ви вибрали шпалери з малюнком, то доведеться їх стикувати один з одним. У цьому разі, перед тим як різати шпалери, потрібно поєднати зображення. Якщо малюнок зміщений, то слід уважно стежити за тим, щоб на кожній наступній смузі візерунок був зміщений тільки наполовину. Тому смуги через одну повинні бути однаковими. Важливо, щоб відрізок з рулону кожен раз отматывался в одному і тому ж напрямку.

Номер слайду 8

Розкрій шпалер

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Підготовка стін під вінілові шпалери. При необхідності слід прибрати зі стін стару обробку. Це не обов’язково можуть бути шпалери. Для того щоб старі шпалери легше знімалися, рекомендується їх попередньо змочити теплою водою за допомогою малярського валика. Вони повинні промокнути дуже добре. Коли стара обробка буде знята, робочу поверхню слід оглянути на наявність дефектів. Якщо вони виявляться, то їх можна закрити за допомогою штукатурки або шпаклівки. Коли дефекти в основному усунуті, то слід прогрунтувати стіну за допомогою грунтовки глибокого проникнення, після чого обробленої поверхні потрібно дати час висохнути, а потім її треба вирівняти шпаклівкою. Готуючи стіни до поклейки вінілових шпалер, зазвичай наноситься тільки один шар шпаклівки. Коли цей шар висохне, то його слід обробити за допомогою наждачного паперу. Потім робочу поверхню обов’язково грунтують. Що стосується грунтовок, то сьогодні ринок пропонує досить великий вибір. Для наклеювання вінілових шпалер рекомендується використовувати спеціальний клей, але якщо його немає, то можна використовувати звичайний, розведений водою і доведений до рідкого стану. Якщо шпалери планується наклеїти на гладенькі поверхні, наприклад, на пластик, то їх слід попередньо зашкурити. За такою ж схемою надходять, якщо використовуються вінілові наклейки на стіни. Дерево такої обробки не вимагає. Коли все готово до наклейки шпалер слід за допомогою схилу нанести на робочу поверхню строго вертикальну лінію. Саме від цієї лінії необхідно почати клеїти вінілові шпалери для стін.

Номер слайду 11

Інструмент для нанесення клею

Номер слайду 12

Приготування клею. Для кожного типу шпалер найчастіше використовується свій вид клею. Зазвичай необхідний вид клею вказується на упаковці шпалер. Після змішування клей потрібно залишити на деякий час, щоб він набух. Як вже говорилося, в залежності від типу шпалер, клей може наноситися як на стіни, так і на самі шпалери. Це теж варто враховувати при замішуванні клейового розчину.

Номер слайду 13

Приготування клею

Номер слайду 14

Обклеювання стін вініловими шпалерами. Рулон нарізають на смуги, довжина яких дорівнює висоті приміщення плюс п’ять-десять сантиметрів для припуску. Бажано нарізати відразу кілька таких смуг, щоб їх вистачило на обклеювання всієї кімнати. Перед тим як наносити клей, зверніть увагу на маркування, яке вказує, куди слід його наносити. Так, якщо значок каже, що клей наноситься на стіну, то робочі поверхні слід проклеїти допомогою валика. При цьому клей необхідно наносити не відразу на всю стіну, а тільки на ділянку, де буде клеїтися смуга шпалер. Потім слід взяти цю смугу, піднятися за допомогою драбини до стелі і укласти її строго по лінії, яка була нанесена раніше. Для решти смуг орієнтиром буде вже наклеєна частина. Коли шпалери приклеїлися, потрібно взяти гумовий валик, пластиковий шпатель і з особливою ретельністю вирівняти поверхню, щоб на ній не залишилося повітряних бульбашок. Саме від якості цього вирівнювання залежить загальна якість наклейок вінілових шпалер. Технологія обклеювання стін вініловими шпалерами наступна. Кожна смуга повинна бути наклеєна один до одного стик в стик. Іноді вінілові шпалери наклеюються внахлест з розміром 2-3 сантиметри. Коли друге полотно укладено, то потрібно зробити строго вертикальний розріз посередині смуг шпалер, які покладені один на одного. Після цього необхідно відрізати вертикальну відрізну смужку. Потім прибирають нижню смужку, яка опинилася під другою смугою. Після чого треба підклеїти краю другої смуги. В результаті цього вийде рівна і майже непомітний стик. Якщо значок каже, що клей потрібно наносити на самі шпалери, то рулони матеріалу слід розгорнути на підлозі, розрізати на смуги такої ж довжини, як у попередньому варіанті і промазати їх за допомогою клею. Це зручніше за все робити за допомогою валика. Важливо, щоб клей був нанесений на полотно рівномірно. Коли це зроблено, дайте смугах трохи полежати і просочитися клеєм. Головне — не перетримати, а то клей засохне і матеріал виявиться вже непридатний. П’яти хвилин зазвичай достатньо. Всі інші дії такі ж, як і в попередньому випадку. Під час роботи вам може знадобитися чиста ганчірка. Тому слід приготуйте її заздалегідь. За допомогою цієї ганчірочки можна буде прибрати клей, який випадково потрапив на лицьову поверхню шпалер. Якщо ви не приберете цей клей, то він висохне і на шпалерах залишаться плями, які не будуть псувати зовнішній вигляд кімнати. Декоративні вінілові наклейки на стіну зазвичай наклеюються подібно вініловим шпалерам.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Поради. Для наклеювання вінілових шпалер важливий температурний режим в кімнаті. Температура не повинна перевищувати 23 градусів за Цельсієм. Крім того, в приміщенні, де планується робити ремонт, не повинно бути протягів. Тому на час обклеювання стін вініловими шпалерами закрийте всі вікна і двері. Якщо у вас мало досвіду в поклейке шпалер, першою вашою кімнатою не повинна бути вітальня. Краще всього спробувати поклеїти шпалери на стіни, які не можуть звернути на себе увагу, наприклад, в коридорі або на стіні, яка закривається килимом або меблями.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. аллр аллр
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
439
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку