Майстер-клас «Створення сувеніру до свята»

Про матеріал
Матеріал заходу з предмету "Технології" для учнів 8 класу допоможе вчителю успішно поєднати ознайомлення дітей з історією та традиціями святкування дня святого Валентина із практикою створення подарунків до свята.
Перегляд файлу

Майстер-клас «Створення сувеніру до свята»

Майстерня Святого Валентина

Попередня робота: знайомство з історією  та традиціями святкування дня святого Валентина. Знати технології

Мета майстер-класу: прищеплювати інтерес до трудового навчання, шедеврів декоративно-ужиткового мистецтва

Завдання:

навчальні: ознайомити учнів із технологією виготовлення валентинки, із історичними відомостями про виникнення валентинки, із інструментами, матеріалами та приладдям для виготовлення листівки, із художніми особливостями листівок

дотримуватись правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог, оздоблювати валентинку;

розвиваючі: розвивати художню уяву, естетичний смак;

виховні: охайність, працелюбність, формувати шанобливе ставлення до традицій різних народів світу

Наочність. Зразки валентинок, презентація, інструкційні картки

Обладнання: картон, мереживо, наліпки, фігурні дироколи, фігурні ножиці, двосторонній скоч тонкий та товстий, стрічки, рисунки для декупажу, клей ПВА, клейовий пістолет, інструкційні картки..

Хід майстер-класу

Учитель. День святого Валентина - найромантичніше свято! У всьому світі його відзначають як день любові: хлопчики та дівчатка, чоловіки і жінки обмінюються  валентинками- вітальними листівками у формі сердечок. Ця традиція з'явилася дуже давно, ще в VII столітті. А ось як саме вона з'явилася?

Існує безліч легенд. І я знаю, що де хто з вас зацікавився історією святкування дня Валентина і може розказати нам їх.

Дівчата розповідають легенди про святого Валентина

Учениця 1. Валентин, за версією католицької церкви, дійсно зцілив сліпу дівчинку - дочку сановника Астерія. Астерий увірував у Христа і прийняв хрещення. Клавдій після цього наказав стратити Валентина. Тобто Валентин постраждав за віру, а тому і був зарахований до лику святих.

Учениця 2. Більш романтична інша легенда. У 269 році римський імператор Клавдій II заборонив своїм легіонерам одружуватися, щоб сім'я не відволікала їх від військових справ. Але знайшовся єдиний у всьому Римі християнський проповідник Валентин, який співчував закоханим і намагався їм допомогти. Він мирив посварених коханих, складав для них листи з зізнаннями у коханні, дарував квіти молодому подружжю і таємно вінчав легіонерів - всупереч закону імператора.

Клавдій II, дізнавшись про це, наказав схопити священика і кинути його у в'язницю. Але і там Валентин продовжував творити добрі справи. Він закохався в сліпу дочку свого ката і зцілив її. А сталося це так: перед стратою молодий священик написав дівчині прощальну записку з поясненням в любові, підписану: «Від Валентина». Отримавши цю звістку, дочка тюремника прозріла. Валентина стратили 14 лютого 269 року. З цих пір люди відзначають цей день як свято закоханих.

Учитель. Через двісті років Валентина проголосили Святим покровителем всіх закоханих. Всесвітнє свято освідчень тепер відзначається повсюдно. А в пам'ять про листи, написані Валентином своїй коханій, 14 лютого закохані дарують одне одному листівки - валентинки. Згідно традиції, їх не підписують, а почерк намагаються змінити: вважається, що чоловік повинен сам здогадатися, хто надіслав йому валентинку. Крім валентинок у цей день чоловіки дарують своїм коханим квіти, найчастіше червоні троянди.

Є дуже гарна легенда про те, як Афродіта наступила на кущ білих троянд і зачервонила троянди своєю кров'ю. Так з'явилися червоні троянди. Вважається, що родоначальником традиції дарувати коханим саме червоні троянди виступив Людовик XVI, який підніс такий букет Марії-Антуанетті.

Поступово День святого Валентина з католицького свята перетворилося на всесвітнє. Його люблять чоловіки і жінки, хлопчики і дівчатка. Це свято відзначають із задоволенням, хоча воно не значиться в календарі серед офіційних свят.

Учениця 3. Згідно з казками народів світу, саме в цей день усі птахи вибирають собі пару.

В Україні День святого Валентина почали відзначати порівняно недавно - десь в кінці минулого століття. Причому в цей день всі вітають не тільки своїх коханих, але й друзів. Що ж, чому б і ні? Адже це прекрасний привід побажати друзям любові і щастя! До речі, у Фінляндії цей день святкується дійсно не тільки як День закоханих, але й як День друзів!

     А зараз я пропоную вам пригадати техніки, елементи яких ми спробуємо застосувати, створюючи свої сувеніри у вигляді листівок. Це:

  • Аплікація;
  • Художня нитка;
  • Вишивка;
  • Витинанка;
  • Робота з ґудзиками;
  • Квілінг;
  • Робота з використанням цукерок.

     І сьогодні у кожного з вас буде можливість попрацювати індивідуально, або у групі над створенням спільного проекту – валентинки.

     Впродовж свята у нас будуть працювати фотокореспонденти, які спробують наприкінці нашого майстер-класу показати старання , вміння та фантазію наших майстрів на екрані. Також у нас будуть працювати робоча зона, презентаційна зона та фотозона, де ви можете створити, презентувати та сфотографуватись напам’ять із своєю валентинкою

     Є учні, які зацікавилися різними технологіями виготовлення валентинок і прийшли зі своїми ідеями. Тому сподіваюсь здивують нас своїми знахідками і творчим підходом.

     Учні починають виконувати сувенірні валентинки (звучить романтична мелодія)

     Учитель. Отже наша робота дійшла кінця і ми вже можемо бачити перші сувенірні роботи. Поділіться враженнями, що було найцікавішим, чи найскладнішим у вашій роботі? Які із технологій, що були використані під час виготовлення індивідуальної роботи можна було б застосувати в роботі над колективним проектом?

     Хай сьогоднішня наша спільна робота знадобиться вам у подальшій творчій діяльності

 

 

docx
Додав(-ла)
Куц Леся
Пов’язані теми
Технології, Виховна робота
Додано
6 березня 2019
Переглядів
1107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку